Interviu cu NICUȘOR SÎIA, primarul comunei Radomirești
În județul Olt s-a format un corp de primari profesioniști, oameni care nu au emoții la alegeri, pentru că au înțeles să respecte funcția prin faptele lor. Numărul acestora crește constant, iar cei care ies din acest cerc select sunt înlocuiți de oameni care înțeleg că a fi primar nu este un avantaj pentru sine, ci o obligație pentru localitatea unde, prin votul cetățenilor, decizi pentru binele lor, implicându-te în proiecte de anvergură în domeniul edilitar. Astăzi, în satul oltean, pretențiile la dezvoltare sunt îndreptățite, iar obligația rezultă tocmai din îndeplinirea acestor îndatoriri din ceea ce generic se poate numi fișa postului. Nicușor Sîia a venit acasă, la Radomirești, în anul 2012, cu un suport popular, dar și cu o agendă declarată, ca o scrisoare de intenție, în ideea de a schimba, în bine, viața oamenilor de aici. Este un om fără complexe și înțelege că cetățeanul care vine la primărie are dreptul la o corectă informare și un timp de reacție scurt, în raport cu nevoia sa. Despre proiectele realizate, despre timpul prezent, dar și perspectivele Radomireștiului de mâine, primarul comunei, Nicușor Sîia, răspunde pas cu pas, cum ar zice un clasic în viață…
– Domnule primar, ce a însemnat anul 2018 pentru dezvoltarea comunei dumneavoastră?
– Pentru noi, anul 2018 a fost unul foarte bun, din toate punctele de vedere, atât în planul dezvoltării, cât și din punct de vedere cultural și sportiv. E un an de referință în dezvoltarea comunei noastre.
– Dacă ar fi să le luăm pe rând, ce ne puteți spune despre dezvoltarea infrastructurii din comuna Radomirești?
– În primul rând, am avut proiectul de reabilitare străzi, în suprafață totală de 15,3 kilometri, urmărind să acordăm atenție pentru fiecare sat. Prin urmare, astăzi avem 40 de străzi asfaltate, în satele Crăciunei, Radomirești, Poiana, Călinești, lucrări foarte bune și extrem de utile pentru comuna noastră…
– În ce condiții își desfășoară activitatea copiii care învață carte în Radomirești?
– Vă pot spune că avem realizat proiectul ce ține de reabilitarea Școlii Radomirești. Este o școală care a fost anvelopată, i s-a pus tablă de bună calitate, scaune, bănci și centrală termică, dar și un grup sanitar interior, care în câteva zile va fi gata și va funcționa la capacitate maximă. Avem tot ce ne trebuie, am solicitat și dezinsecții la grădiniță și școală, astfel încât copiii de aici să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. Și, pentru că tot am adus în discuție, nu trebuie omis faptul că prin Banca Mondială am realizat o grădiniță cu două săli de clasă, un proiect în care am pus suflet și de care eu, personal, mă bucur foarte mult. De asemenea, mai avem și o piață agroalimentară, plus extinderi la rețeaua de apă și cea de iluminat public, aspecte care vin în sprijinul cetățeanului.
– Ne puteți spune, cu aproximație, câți cetățeani beneficiază în clipa de față, la Radomirești, de rețeaua de alimentare cu apă?
– De apa din puțul ce deservește satele Radomirești, Poiana și Călinești beneficiază aproximativ 70% din populația comunei noastre, iar eu vă pot asigura că lucrările nu se opresc aici și vom continua cu extinderea rețelei până la terminarea satului Călinești. În altă ordine de idei, având contract cu DSP –ul, în care sunt prelevate probe de apă, astfel încât să avem confirmarea că cetățenii beneficiază de apă de foarte bună calitate, la parametrii care ni se cer.
– Așadar, se poate spune că aveți apă plată la robinet…
– Fără să exagerăm, putem spune că avem apă plată la robinetele din comuna noastră.Dacă mai ținem cont și de faptul că un metru cub de apă costă doar 2,5 lei, vă asigur că toată lumea e mulțumită și nu pot fi discuții.
– Oamenii vor drumuri asfaltate, curățenie pe domeniul public și siguranță. Unde suntem și unde mergem?
– Avem un proiect axat pe drumuri vicinale, pe o lungime de 7 kilometri, din care aproximativ 80% sunt axate pe străzile din satul Radomirești, astfel: Cucilor și Violetelor, Narciselor, Dispensarului, Valea Lungă, Ion Creangă, Bisericii, Oltului, Drăgușinilor, Trandafirului, Brutăriei, Luceafărului, Răsăritului, Aluniș. Ar mai fi străzile Florilor, Macului și Recunoștinței din satul Crăciunei, iar printr-o colaborare cu Consiliul Județean Olt s-a continuat și asfaltarea drumului județean pe o lungime de trei kilometri. Este un drum care necesita intervenții, care acum arată cu totul și cu totul altfel, iar eu mă bucur de această realizare, tot așa cum mă încântă atunci când văd copiii cu rolele pe asfaltul comunei noastre. Una peste alta, iată că se mai schimbă, treptat-treptat, și viața de la țară. Mai departe, vă pot spune despre cele 4 cimitire aflate pe raza comunei noastre cărora le acordăm mare atenție, astfel încât la două dintre ele am reușit să avem inclusiv iluminat. E nevoie de aceste lucrări, oamenii sunt mulțumiți, iar atenția acordată acestor locuri arată respectul nostru pentru cei ce nu mai sunt… În plus, am dus și tomberoane în zonele respective, iar cei ce se îngrijesc de aspectul și de curățenia cimitirelor din Radomirești pot pune acolo candele, lumânările arse sau alte resturi rămase. Ca primar al comunei Radomirești, asta mi-am dorit întotdeauana: curățenie, înțelegere între oameni, respectul și bunul simț. Așadar, să nu mire pe nimeni faptul că noi avem o colaborare bună cu toate instituțiile, cu directorul școlii, cu preotul, cu poliția…
– Aveți, aici, la Radomirești, un set complet de camere pentru monitorizarea video. Ce ne puteți spune?
– Într-adevăr, avem un sistem video cu zece camere amplasate în cele mai importante locuri ale comunei noastre. Își fac datoria, costurile cu ele nu sunt mari, iar noi suntem liniștiți știind că ne putem baza pe ele.
– Anul trecut ne „amenințați” că vreți să faceți o bază de sport în zonă, cu un teren sintetic și o instalație de nocturnă. Ne mai duceți cu vorba sau dați vina pe alții, așa cum se poartă pe la noi?
– Pe data de 27 decembrie, de Sfântul Ștefan, când toată lumea petrecea, eu eram la AFIR Craiova pentru a semna un contract de finanțare în valoare de 50 de mii de euro, pentru care am luat și legătura cu constructorii, iar în cel mai scurt timp se va realiza și acest proiect prin Grupul de Acțiune Locală Vedea-Găvanu-Burdea, ocazie prin care țin să-i mulțumesc domnului președinte Constantin Ciobanu pentru faptul că a fost și a rămas un om de cuvânt, care ne-a fost de fiecare dată aproape.
– Când credeți că va fi gata și acest proiect?
– Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, vă asigur că până în ziua de Paște va fi gata terenul sintetic de fotbal, cu tribună și lumină pe timp de noapte. Va fi un proiect făcut în curtea școlii din Radomirești, un teren pentru toată lumea, și nu vom percepe taxe pentru cei ce vor să vină acolo. Vom avea toate autorizațiile puse la punct și astfel vom putea face și competiții sportive alături de alte asociații sportive din județul nostru și nu numai.
– Creșteți impozitele și taxele locale pentru anul 2019?
– Impozitele și taxele rămân la același nivel și pentru anul 2019. Sigur, e vorba doar de acel coeficient impus prin lege, dar și așa noi stăm destul de bine, iar până la ora actuală avem aproape un miliard, bani încasați pe anul în curs. Pe de altă parte, noi suntem una dintre puținele comune ale județului Olt care avem cei mai mulți pensionari de CAP. E vorba de aproape 1.300 de oameni care nu au mai mult de 640 de lei din care plătesc impozitul, preotul și medicamentele. Cu toate astea, ei plătesc, alții…
– Păi și ce faceți cu „alții”? Cum procedați în cazul acesta?
– Foarte simplu: la cei ce nu-și plătesc am trecut la înștiințări și la titlurile executorii. Eu știu că-i deranjează, mai știu că se supără, dar și noi, la rândul nostru, suntem întrebați de ce nu facem, sau ce facem cu banii pe care îi încasăm… Îi anunț că banii aceia nu întră în buzunarul nostru, ci merg în bugetul local, fiind folosiți doar în interesul întregii comunități din Radomirești.
– Aveți mai multe firme care își desfășoară activitatea în zona culturii din Radomirești. Sunt ele o sursă importantă pentru dezvoltarea bugetului propriu?
– Da! Sunt și ne ajută foarte mult. Avem 15 firme axate pe agricultură la Radomirești, majoritatea își plătesc la timp taxele și impozitele, iar lucrul acesta se simte și contează foarte mult. Toamna anului trecut a fost ceva mai grea, acum ne bucurăm că a-nceput să răsară grâul, dar culturile de rapiță sunt în mare parte distruse…
– Care sunt așteptările dumneavoastră față de bugetul pe anul 2019? Ce le cereți celor care sunt sus și cu ce ați vrea să se îndrepte către dumneavoastră?
– Sunt multe lucruri de pus la punct și, personal, le-aș cere destule în interesul comunității mele. Totuși, aș vrea să se rezolve cumva problema cu asistații sociali. În ceea ce mă privește, aștept cu nerăbdare să vedem ce va urma…
– Despre canalizare ce ne puteți spune, domnule primar?
– În satul Crăciunei avem deja ridicări topo – studiu de fezabilitate pentru apă și canal. Este un sat situat la aproximativ 5 kilometri de primărie și are un număr de cca. 300 gospodării. E drept că avem și la ora actuală o rețea de apă, dar este pe sistemul vechi, cu țeavă de fier și căutăm să punem totul la punct, astfel încât să nu mai apară tot felul de reclamații și răutăți, așa cum s-a mai întâmplat din când în când. Cu toate astea, s-au făcut adunări publice, oamenii au fost informații, au înțeles situația și sunt mulțumiți că în momentul de față au și rețeaua aceasta.
– În ziua de astăzi, toată lumea vrea gaze. E drept că lemnele devin tot mai rare și sunt din ce în ce mai scumpe. Ce puteți să ne spuneți din punctul acesta de vedere?
– În colaborare cu primarii comunelor Seaca, Văleni și Mihăești, am înaintat o adresă pentru gaze, la care am primit și răspuns favorabil din Mediaș.Să vedem ce va urma, discuții favorabile sunt, iar magistrala nu este prea departe, dacă luăm în calcul faptul că distanța față de comuna noastră este de 4-5 kilometri, undeva între Mihăești și Radomirești.
– Tot aici, la Radomirești, aveți și un ansamblu de dansuri. Ce ne puteți spune despre lucrul acesta?
– Într-adevăr, avem la Radomirești Ansamblul de Dansuri „Bujorelul”, iar instructor coregraf este maestrul Costică Bălărău, pe care nu vreau să-l laud eu, dar vă asigur că face o treabă extraordinară pe oriunde merge. Mai avem și Grupul Vocal „Crăițele” și marea bucurie pentru noi este faptul că tinerii din comuna noastră au fost foarte receptivi. Mă mai încântă faptul că deși în zilele noastre toată lumea stă cu ochii pe facebook, când sunt la sala de repetiții copiii din Radomirești sunt axați numai și numai pe muncă și creație. În plus, referitor la Ansamblul „Bujorelul”, vă mai pot spune că acum maestrul Bălărău vrea să-i învețe și călușul zonei noastre.
– Aveți și o echipă de fotbal la Radomirești…
– Da, avem o echipă de fotbal pe care am înscris-o în liga a IV-a, avem și rezultate bune, am bătut echipe cu experiență și pot să spun că sunt mândru de cei care activează aici.Din 17 echipe suntem pe locul 7, la egalitate cu Băbiciu, și asta este foarte bine pentru o echipă aflată pentru prima dată în istorie în Liga a IV-a. Avem nouă victorii, una dintre ele cu mult-titrata echipă de la Colonești, patru egaluri și patru înfrângeri, iar aceste înfrângeri sunt făcute cu echipe aflate în față, cu mult mai multă experiență. Vine lumea la meciuri, se destind oamenii și ne încântă că avem și condiții foarte bune de joc, aici, la Radomirești…
– Referitor la curățenia din comună. Ce ne puteți spune despre implementarea programului privind ridicarea gunoiului?
– Îl aștept cu nerăbdare și sper să fie exact așa cum ne dorim. Sigur, va fi mai greu cu unii cetățeni care s-au învățat într-un anume fel, dar orice învăt are și un dezvăț. Una peste alta, lucrurile se așează și comuna noastră este și va rămâne pe drumul bun spre modernizare.