Acasă Interviu „Prin îmbunătățirea condițiilor de trai și a investițiilor în infrastructură credem că...

„Prin îmbunătățirea condițiilor de trai și a investițiilor în infrastructură credem că ne vom păstra cetățenii în localitate, iar investitorii au porțile deschise la Primăria Piatra-Olt…”

612

INTERVIU cu ROBERT MUNTEANU, purtător de cuvânt al PRIMĂRIEI PIATRA-OLT

      Oraș cunoscut în toată țara. Nodul feroviar de la Piatra-Olt trimite de un secol trenuri în cele patru direcții ale zării. La vest, spre Slatina, la est, spre Craiova, la nord, spre Vîlcea, la sud, spre Corabia. O așezare care și-a depășit, de multă vreme, statutul de comună. Cu mult înainte de a deveni oraș.
Dincolo de renumele căpătat prin importanța strategică pe harta României, Piatra-Olt de astăzi este în continuă dezvoltare, iar un bilanț asupra situației la zi, sub forma unui interviu, îl face purtătorul de cuvânt al primăriei. Robert Munteanu a dat, în urmă cu ani, Bucureștiul pe Piatra-Olt. Aici, schimbarea la față a localității, prin eforturile administrației locale, se vede, iar cei care lucrează în proiectul cadru al modernizării știu cel mai bine reperele timpului prezent și pot contura, de asemeni, strategia de dezvoltare a unei așezări unde oamenii locului merită pe deplin accesul la civilizație și modernitate. Căci, Piatra-Olt de astăzi înseamnă mai mult decât punctul de referință pe harta feroviară a României intrată în primul an de existență după secolul de maturitate, celebrat anul trecut, pe 1 decembrie…
– La sfârșit de an 2017 și început de an 2018, primarul orașului Piatra-Olt, inginerul Tudor Udrescu spunea că 2018 va fi un an de referință în dezvoltarea localității. Astăzi îi dați dreptate?
– Pe deplin, deorece la vremea aceea erau plantate semințele dezvoltării și mă refer aici la inițierea de proiecte, iar astăzi deja ele au început să răsară și merg spre maturitate. Sunt sigur că vom detalia pe parcursul interviului pentru că este mult de vorbit și chiar avem cu ce să ne prezentăm în față cetățenilor din Piatra-Olt, ei fiind beneficiarii direcți ai dezvoltării orașului.
– Economic, orașul a atras, în urmă cu câțiva ani, o capacitate de producție pentru structuri nemetalice. Care sunt beneficiile pentru comunitate, din apariția și activitatea curentă a acestei firme?
– În primul rând permiteți o mică corecție. Este vorba de structuri metalice ușoare realizate din aluminiu în sistem modular care sunt folosite în industria de divertisment ca scene de spectacol și schele de susținere a instalațiilor de lumini și sunet. De asemenea produsele fabricate la Piatra-Olt sunt folosite și pentru padocurile de la Formula 1 și la confecționarea cadrelor de biciclete pentru competiții de ciclism. Beneficiile pentru comunitate sunt diverse, constând în venituri la bugetul local din impozitul pe construcții și din cotele din impozitul pe salariile angajaților Prolyte Products. Vreau să subliniez aici și componența de responsabilitate socială a companiei care este foarte bine aspectata, un exemplu în acest sens este și oferirea de cadouri cu prilejul sărbătorilor pascale și de iarnă tuturor copiilor din unitățile de învățământ din orașul Piatra-Olt. În plus, compania a reușit să atragă alături și brandul Ford Mustang care a venit în orașul nostru și a relizat demonstrații auto cu minunatele lor mașini.
– Piatra-Olt, un nod important de cale feroviară, în România. Ce înseamnă astăzi acest renume?
– Bună întrebare, și vreau să o leg un pic de răspunsul anterior și anume ca impact economic, investiția celor de la Prolyte Products a reușit să compenseze reducerea activității economice a depoului Piatra-Olt care între noi fie vorba nici nu mai este depou, fiind retrogradat la nivelul de remiză. Este păcat că un depou CFR de dimensiunea și poziția geografică a celui din Piatra-Olt, unde au fost realizate investiții privitoare la protecția mediului și modernizate instalațiile feroviare, a fost aproape desființat de factori diverși mergând de la politic, la administrația CFR și la managementul defectuos. Toate acestea ducând la falimentarea de facto a transportului pe calea ferată.
– În 2018 s-au început numeroase proiecte edilitare în oraș. Facem un bilanț asupra acestor investiții?
– Facem, dar înainte să ne organizăm un pic deorece sunt multe de spus. De la început trebuie spus că administrația publică locală (APL) din Piatra-Olt a reușit să atragă fonduri din toate programele programele de finanțare fie ele cu finanțare de la bugetul național fie din bugetul U.E. Este meritul conducerii orașului Piatra-Olt, al domnului primar Tudor Udrescu și a domnului viceprimar Nicușor Rada, pe deoparte, dar și al echipei administrative din Primăria Piatra-Olt, și nu în ultimul rând al colaboratorilor noștri. Mă refer aici la firmele de proiectare și de construcție. Vreau să începem cu Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) unde avem în desfășurare: reabilitarea școlii din localitatea Bistrița Nouă cu o investiție de 200.000 euro. Tot în cadrul acestui program național am efectuat în proporție de 90% asfaltarea străzilor din orașul Piatra-Olt fiind investiți în acest proiect 2 milioane de euro. În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR): avem un proiect de modernizare a drumurilor de exploatare agricolă, care prevede asfaltarea drumurilor folosite în cadrul exploatațiilor agricole și care are că scop scoaterea traficului de pe DN 64 și DN 65 a utilajelor folosite în agricultură. Proiectul este în valoare de 1 milion de euro și săptămâna această semnăm contractul cu constructorul, iar din primăvară se va trece la execuția lucrărilor. Un alt proiect în cadrul PNDR pe axa LEADER adresată Grupurilor de Acțiune Locală va fi realizată și modernizarea Grădiniței din localitatea Piatra, cu o valoare a investiției de 60.000 euro. Și acest proiect va fi demarat în primăvară, fiind semnat deja contractul cu constructorul. Un proiect deosebit și oarecum singular la nivelul județului Olt este Culture Green – Centru Cultural Multifuncțional, care este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera INTERREG VA ROMÂNIA –BULGARIA având o valoare de 1,5 milioane euro, din care 840.000 euro pentru orașul Piatra-Olt și 660.000 euro pentru orașul Vratsa din Bulgaria. Proiectul are în vedere înființarea unui centru cultural multifuncțional prin modernizarea localului fostei școli din Piatra-Olt, care a fost construită în anul 1920.
– Ce-și propune administrația locală în anul 2019?
– În 2019 APL Piatra-Olt dorește să finalizeze proiectele demarate în anul precedent, iar ca proiecte viitoare ținem să adăugăm că așteptăm răspunsul final de la Compania Națională de Investiții pentru demararea investiției privind reabilitarea, modernizarea și extinderea Casei de Cultură din localitatea Piatra și un alt proiect pe care l-am accesat pe Programul Operațional Regional (POR) AXA 13 sperăm să fie finanțat, în acest moment fiind trecuți de faza de eligibilitate și capacitate administrativă, urmând să fim evaluați din punct de vedere al capacității tehnice și financiare. Proiectul pe POR are o valoare de 4 milioane de euro și prevede modernizarea și dotarea clădirilor Școlii Gimnazile Piatra, cu crearea unei infrastructuri sportive și de petrecere a timpului liber pentru elevii unității de învățământ, precum și înființarea unui Centru de informare și consiliere a persoanelor aflate în categorii sociale vulnerabile și a unui Centru de incluziune a cetățenilor români de etnie romă. Tot în cadrul acestui proiect în componența de reabilitare a infrastructurii de acces se vor moderniza străzile Depozitelor, Victoriei și Pietrei prin facilitarea acceselor la proprietăți, crearea de trotuare și pista de biciclete. Tot în acest an încercăm să modernizăm instalația de iluminat public prin înlocuirea sistemelor existent cu lămpi cu led, având eficiență sporită și consum redus de energie electrică. De asemeni vor fi prevăzute în bugetul local și sume pentru înființarea unor locuri de joacă moderne și care să fie în conformitate cu legislația în domeniu. Un alt aspect care va fi în vederea APL Piatra-Olt este și extinderea sistemului de supraveghere video care a fost înființat în anul 2018 având un număr de 16 camere video cu o rezoluție de 5 MP.
– Locuitorii orașului vor plăti, începând cu ianuarie 2019, o taxă de salubritate de 11,7 lei, lunar, de persoană. E mult, e puțin? Sunteți pregătiţi să-i convingeți pe oameni că nu se poate altfel?
– Trebuie să fim cinstiți și să recunoaștem că este mult, având în vedere veniturile cetățenilor. Ce trebuie spus aici este faptul că acest sistem trebuie implementat, fiind o obligație asumată de România la intrarea în UE și ține de respectarea directivelor Consiliului European în privința protecției mediului. La nivelul orașului Piatra-Olt se lucrează la implementarea acestor măsuri, inclusiv se duc discuții cu organismul de gestionare a deșeurilor de la nivel județean, în urmă cărora suntem convinși că se vor optimiza tarifele la nivelul gospodăriilor casnice și se vor identifica acele categorii aflate în vulnerabilitate, care vor avea facilități la plată taxei de salubritate. Mai trebuie adăugat faptul că prețul actual este un preț estimat, iar în urmă derulării programului și a cantităților ridicate prețul va fi redus. O altă reducere a tarifului se va realiză și dacă colectarea va fi selectivă.
– Cultural, în 2018, Piatra-Olt a decis să iasă din anonimat. Cum este posibil și cine este vectorul de acțiune în aceste proiecte?
– Port-drapelul în cadrul activității culturale va fi proiectul CULTURE GREEN, în cadrul căruia la activitățile de tip soft vor fi realizate work-shop-uri pentru reînvierea tradițiilor și meșteșugurilor cum ar fi prelucrarea metalelor, prelucrarea ceramicii, prelucrarea lemnului și confecționarea împletiturilor. Tot în cadrul acestui proiect în urmă realizării lui se vor realiza modernizări și extinderi a secției muzeale a Bibliotecii Orășenești și va fi creată o sală de spectacole unde vor fi puse în scenă spectacole de teatru și vor fi proiectate filme artistice.
– Depopularea zonelor extraurbane, o certitudine în România de astăzi. Cum îi convingeți pe oameni să nu plece din Piatra-Olt și cum îi atrageți pe alții să investească aici?
– La Piatra-Olt avem și noi probleme cu depopularea, dar în cazul orașului nostru acest lucru se realizează în special din punct de vedere ocupațional, familiile rămânând în localitate. Un aspect pozitiv este legat de numărul crescut de proprietăți cumpărate în special în localitatea Bistrița Nouă și care au avut că efect apariția de construcții, în acest sens fiind eliberate în jur de 20 de autorizații de construire. Prin îmbunătățirea condițiilor de trai și a investițiilor în infrastructură credem că ne vom păstra cetățenii în localitate, iar investitorii au porțile deschise la Primăria Piatra-Olt prin crearea unui Parc Industrial în localitatea Bistrița Nouă.
– Vorbim de echipă în administrația locală de la Piatra-Olt?
– La Piatra-Olt vorbim de una din cele mai performante echipe administrative, funcționari cu experiență îndelungată, profesioniști până în măduva oaselor și care au, dacă permiteți, o licență din fotbal, jocuri în picioare. Nu spun vorbe mari dar faptele o dovedesc și mă refer aici la finanțările atrase, la veniturile colectate, la rezolvarea cu celeritate de cele mai multe ori în câteva minute a problemelor cetățenilor. Profesionalismul se mai vede și în timpul acțiunilor de control ale instituțiilor cu atribuții în acest sens când în cadrul Primăriei orașului Piatra-Olt nu sunt depistate probleme în desfășurarea activității.
– Guvernul a făcut o declarație de intenție privind extinderea rețelelor de gaze naturale în România. Vă interesează acest aspect?
– Da, ne interesează introducerea rețelei de gaze în orașul Piatra-Olt și din câte am înțeles această se va realiza prin intermediul unui Program Național de Dezvoltare Locală. Putem spune la acest moment cetățenilor din Piatra-Olt că am luat legătura cu un proiectant de rețele de gaze naturale autorizat ANRE în vederea întocmirii unui studiu de fezabilitate.
– A fi pesedist, astăzi, e puțin cam complicat. Oamenii asociază unele derapaje cu cei care sunt membri acestui partid. Cum e la Piatra-Olt?
– Eu sunt mândru că sunt pesedist, având o vechime de 22 de în acest partid. Pentru cei din opoziție este clar că nu pot fi de acord cu politica social –democrată, dar noi trebuie să punem în aplicare programul de guvernare pentru care am fost votați de cetățeni. Dacă vom avea succes vom fi votați în continuare dacă nu, vom merge în opoziție. În Piatra-Olt, electoratul PSD este unul stabil care cunoaște realitățile și pe care noi nu l-am păcălit și față de care ne-am ținut promisiunile. PSD Piatra-Olt este la un moment al schimbului de generații care va fi realizat prin ținerea seniorilor aproape și promovarea tinerilor merituoși care au performat.
– În decursul timpului, mulți primari de localităţi urbane mici declarau că vor să se întoarcă la statutul de comună. Ar fi o oportunitate la Piatra-Olt așa ceva?
– Discuția despre statutul de comună revine mai ales în preajma alegerilor fiind deschisă de candidați care speră să creeze un val favorabil lor și care să îi aducă la conducere. După alegeri aceste discuții încetează, chiar dacă cei care inițiază asemenea demersuri ajung la conducere. Din punctul meu de vedere ar fi fost de interes un asemenea demers acum câțiva ani când un oraș de tipul nostru nu avea multe posibilități de accesare a fondurilor europene. Problemă a fost rezolvată între timp și la acest moment există instrumente financiare care permit dezvoltarea unui oraș ca Piatra-Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.