«În curând, la Coteana, fiecare cetățean va avea la intrarea în gospodărie un pod de cinci metri lățime, un șanț rigolizat din beton și o alee pietonală cum nici în unele orașe nu se găsesc în clipa de față»
Interviu cu VASILE COSTEA, primarul comunei COTEANA, județul Olt
Primarul Vasile Costea de la Coteana a fost convins cu greu de reporterul de serviciu să vorbească despre starea națiunii, despre comună, despre proiectele sale, cât și despre oamenii locului. Știe că există un grad de așteptare justificat din partea cotenenilor. Recunoaștea, înaintea acestui interviu, că a da cu pietre se întâmplă doar atunci când copacul are roade…
Vasile Costea pune deasupra interesul oamenilor, iar în opinia sa, între oraș și sat, trebuie să dispară acea diferență de confort și civilizație. Coteana de astăzi arată bine. Oamenii știu că sunt multe de făcut, dar înțeleg și acceptă că ceea ce se face astăzi e pentru un viitor mai bun al lor, aici, și nu în altă parte…
– 2018, un an al proiectelor ambițioase la Coteana. Care este investiția majoră pe care o propuneți cotenenilor?
– În decursul timpului, la Coteana, s-au făcut mai multe investiții necesare pentru cetățeni și pentru comuna în care locuim, dar ca să vă răspund exact la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune că în anul 2018 mai avem de finalizat o investiție prin programul PNDL 1 – privind asfaltarea Drumului Comunal Coteana-Izvoarele. Până în clipa de față am realizat undeva la 95% din lucrare, asfaltarea este finalizată, dar mai avem de lucrat la partea de rigolizare. Așadar, vă pot spune că suntem la zi și cu finanțarea, și cu execuția acestei lucrări extrem de importantă pentru comunitatea noastră…
– Cât de necesară era această lucrare, domnule primar?
– Din punctul nostru de vedere, al tuturor celor ce am lucrat la implementarea acestui proiect, această investiție este foarte utilă, ajutând la fluidizarea traficului în comuna Coteana. Mai mult, cei de la Izvoarele, în momentul în care își doresc să scurteze drumul către Slatina, pot face lucrul acesta cu aproximativ 7-8 kilometri, direct pe centura de la Coteana, venind pe lângă parc și intrând pe drumul asfaltat care este în exploatație agricolă.
«Avem un proiect aprobat pentru care am semnat și contractul de finanțare în valoare de aproximativ un milion de euro, însemnând reabilitare-modernizare podețe, rigole din beton și căi de acces pietonale în comuna Coteana»
– Care sunt inițiativele primarului Vasile Costea de la Coteana, depuse prin PNDL?
– Vedeți dumneavoastră, mie nu-mi place să mă laud și nu sunt genul de om care la orice lucru făcut strigă în gura mare ca să-l audă toată lumea. Cu toate astea, în ciuda presiunilor care s-au mai făcut, eu mi-am văzut de treabă, iar oamenii m-au susținut și m-au înțeles de fiecare dată. Cu această ocazie țin să le mulțumesc și îi anunț pe toți că mai avem un proiect aprobat pentru care am semnat și contractul de finanțare în valoare de aproximativ un milion de euro, însemnând reabilitare-modernizare podețe, rigole din beton și căi de acces pietonale în comuna Coteana, județul Olt. Așadar, lucrările nu stau pe loc, contractul de finanțare cu Ministerul este semnat, iar după implementarea acestui proiect putem să spunem că în proporție de 90% avem urbanizată localitatea… Oamenii din Coteana merită cu prisosință o astfel de investiție. Un trotuar la țară nu e o extravaganță, e o necesitate…
– Mai exact, ce înseamnă lucrul acesta?
– Mai exact, în curând, la Coteana, fiecare cetățean va avea la intrarea în gospodărie un pod de cinci metri lățime, un șanț rigolizat din beton și o alee pietonală cum nici în unele orașe nu se găsesc în clipa de față. Una peste alta, prin acest proiect se realizează tot ceea ce ține de partea de infrastructură a comunei Coteana. Desigur, ulterior, oamenilor nu le rămâne decât să întrețină spațiul din fața curții, să aibă curățenie în șanțuri și să se bucure de cele mai bune condiții. Așadar, omul trebuie să înțeleagă faptul că în fața gospodăriei fiecare dintre noi avem obligația să ne întreținem și să ne îngrijim de ceea ce ne-a fost dat!
– Ce alte proiecte vă mai propuneți prin PNDL 2, un program care, până acum, se dovedește a fi unul extrem de benefic pentru cei interesați?
– Proiecte sunt multe, unele în faza de mijloc, altele gata de aprobare, dar eu nu aș vrea să vorbesc momentan despre lucruri pentru care nu am o confirmare exactă. De aceea, vă spun că e mai bine să le luăm pe rând, să le implementăm, iar mai apoi să accesăm. Nu mi-a plăcut niciodată să mă bag cu capul înainte și să strig în gura mare că „se face aia” și „se mai face aia”. Vedeți dumneavoastră, ar fi foarte ușor să promit lucruri mari, să știu că acestea nu se fac, iar la urmă să dau vina pe alții. Îmi asum realitatea așa cum este. Îi respect pe oameni și nu pot să mint…
– Dar sursele bugetare propri vă mulțumesc? Sunt de ajuns pentru comuna dumneavoastră?
– Din păcate, nu! Mi-aș fi dorit și am fi avut nevoie de mai mult, dar nu pot să mă plâng și nici nu pot să acuz pe cineva. Mai mult, am discutat atât la nivel de Consiliu Județean Olt, cât și la nivel de Guvern, și am primit garanția că o să fim sprijiniți pentru ceea ce privește partea de co-finanțare. Că vrem sau nu să recunoaștem, sunt sume care pe noi ne depășesc.
– Se mai întoc tinerii acasă, la Coteana? Case noi se fac la dumneavoastră în comună, domnule primar?
– Din fericire, da! Spre surprinderea mea, în Coteana se construiește destul de mult. Sunt tineri care își construisc o casă, sunt alții care-și modernizează gospodăriile, iar asta deşi Slatina este aproape de noi și foarte mulți stau la oraș. Totuși, în zilele de week-end, sâmbăta și duminica, ei vin la țară și se gospodăresc așa cum știu mai bine… Una peste alta, din discuțiile purtate cu ei, mulți se gândesc la faptul ca într-o bună-zi, făcându-și confortul necesar aici, să vină definitiv acasă, la Coteana. Asta înseamnă că suntem o localitate vie, care privește cu încredere spre viitor.
– Suntem la sfârșitul anului școlar. Elevii au luat vacanță. Cu toatea astea, ce planuri aveți dumneavoastră pentru ca anul școlar 2018-2019 să nu vă prindă nepregătiți?
– Vă pot spune că la ora actuală avem la Coteana o școală modernă, o școală destul de bine pusă la punct, care necesită mici intervenții doar în partea de exterior, la gard, căci partea de interior este deja finalizată. Mai mult, avem în discuție un proiect pentru mansardare și pentru izolarea pe partea de exterior a școlii, cu speranțe foarte mari de reușită.
– Despre rețeaua publică de apă ce se mai poate spune?
– În ceea ce privește sistemul de alimentare cu apă, totul este în regulă, rețeaua funcționează 24 de ore din 24, iar calitatea apei este atent monitorizată. Pe de altă parte, avem și o stație de clorinare, dar se știe destul de bine că în zona aceasta nitriții și nitrații ne-au făcut de multe ori probleme…
– Canalizarea?
– Pentru rețeaua de canalizare, am avut numeroase discuții cu constructorul dorindu-ne să facem cât mai repede recepția finală, astfel încât să ne putem axa pe o altă etapă, privind extinderea în anumite zone. Mai departe, în legătură cu implementarea acestei investiții, apare un deficit, lucrarea fiind făcută într-un stil ceva mai neortodox de cei care au avut-o în grijă.
– Adică? Ce vreți să spuneți cu asta?
– Mai exact, constructorul – o firmă din Pitești, nu vrea să răspundă solicitărilor nostre pentru a face micile remedieri ce au rămas de pus la punct. Oricum ar fi, nu renunțăm și vă asigur că lucrurile nu vor rămâne așa… Reparăm, din mers, iar noi, administrația locală vrem o lucrare de calitate.
«Extinderea rețelei de canalizare de la Coteana se va face pentru cinci sute de gospodării»
– Ce înseamnă extinderea acestei rețele, domnule primar?
– Extinderea rețelei de canalizare de la Coteana se va face pentru cinci sute de gospodării, cu stații SPA, având în vedere că nu vorbim de o zonă dreaptă, ci una cu văi, în care este obligatoriu să recurgem la astfel de stații, cu pompe de împingere.
– Se mai ține „Târgule Fetelor din Coteniția”? Ce ne puteți spune despre sărbătoarea de anul acesta?
– Pentru mine, această sărbătoare este obligatorie, o respect și știu de mic copil ce însemna să mergem la „Târgul Fetelor din Cotenița”. Era o plăcere pe care nu aș vrea să le-o stric tinerilor de astăzi, copiilor și nepoților noștri, dar nici vârstnicilor care așteaptă la rândul lor să se destindă și să mai uite din grijile de zi cu zi.
– În ultima vreme au fost cam multe ploi la Olt… În ritmul ăsta, când vor începe oamenii să-și strângă grânele din câmp?
– Dacă s-ar opri acum aceste ploi, ar fi un lucru foarte bun. Personal, consider că au și ele beneficiile lor și cred că au venit la timpul potrivit pentru această regiune. Pe de o parte, grâul nu este afectat, iar pe de altă parte porumbul avea mare nevoie de apă. Așadar, dacă în următoarele două-trei săptămâni de zile nu va ploua, putem începe foarte ușor și recoltatul. Mai departe, cu floarea soarelui este puțin mai complicat, fiind ieșită în etape, dar am convingerea că-n cele din urmă timpul va reuși să le rezolve pe toate. Oamenii investesc în înființarea culturilor, iar speranțele de a obține recolte bune sunt pe deplin justificate.
– Locurile de muncă… Ce ne puteți spune de zona fostei ferme de porci? Sunt acolo niște hale ce par fi fost luate „la mână” de cineva… Mai exact, ce se întâmplă, domnule primar?
– În ceea ce privește fostul complex de porci de la Coteana, vă pot spune că a fost reactivat și sunt destui cetățeni ai comunei nostre care muncesc deja acolo. În plus, avem speranța că într-un an de zile acest complex va reveni la nivelul de altă dată… Au venit aici niște oameni destoinici care vor să facă treabă, iar lucrul acesta se vede și se simte. În altă ordine de idei, legat de locurile de muncă, este cunoscut faptul că înainte, alăturat, în Primăria Coteana era un bar pe care l-am desfiinţat şi am deschis o secţie de croitorie în care îşi desfăşoară activitatea un număr de 17 persoane. Desigur, au fost ceva probleme cu cel care era proprietarul şi beneficiarul acelui bar care nu-şi avea rostul în sediul primăriei, dar eu sunt bucuros că am creat acele locuri de muncă. De asemenea, am deschis şi o frizerie în sat, iar cetăţenii localităţii se pot tunde aici, fără să mai fie nevoiţi să meargă până la Slatina, ceea ce pentru noi este o treabă extraordinară.
«La nivelul localităţii Coteana am semnat un contract de finanţare pe o sută de mii de euro, cu o co-finanţare de 50%, pentru o Piaţă Agroalimentară»
– Ce iniţiative aveţi şi ce vă propuneţi să faceţi prin Grupul de Acţiune Locală Vedea-Găvanu-Burdea?
– Înainte de toate, îl felicit pe domnul preşedinte Constantin Ciobanu pentru tot ceea ce face şi pentru tot ceea ce a reuşit să facă până acum prin acest Grup de Acţiune Locală. Jos pălăria pentru domni-sa, este un om deosebit, un preşedinte destoinic şi mă bucur foarte mult pentru această colaborare. Pur și simplu, dânsul te ia de acasă și te învaţă ce ai de făcut… Această asociere, a localităţilor din judeţul Olt, a primăriilor din zona noastră, s-a dovedit a fi de bun augur încă de la înfiinţare, iar eu, personal, mă bucur că am fost unul dintre cei care au crezut în Grupul de Acţiune Locală şi a contribuit la dezvoltarea lui. În prezent, la nivelul localităţii Coteana am semnat un contract de finanţare pe o sută de mii de euro, cu o cofinanţare de 50%, pentru o Piaţă Agroalimentară. Am ridicat pe SEAP această investiţie, în aproximativ o săptămână vom demara procedurile care urmează, astfel încât în două-trei luni de zile oamenii să-şi deschidă tarabele în Piaţa Agroalimentară din localitate. Aşadar, pe lângă oamenii din Coteana, vor putea veni la piaţă şi cei din alte localităţi, cu atât mai mult cu cât comuna noastră este o zonă de tranziţie pentru cei de la Izvoare şi Vâlcele care şi-au scurtat drumul şi trec pe la Coteana.
– O ultimă-ntrebare: cum colaboraţi cu cei din Consiliul Local Coteana?
– În ceea ce priveşte colaborarea cu cei din Consiliul Local Coteana vă pot spune că am o relaţie extraordinar de bună cu cei din PSD şi una sub orice critică cu cei din PNL. Din păcate, la cei din urmă am văzut o răime şi o duritate despre care nu are rost să mai vorbesc. Ei vor să pună piedici celui care conduce, astfel încât să nu se poată face nimic, iar mai apoi să vină ei şi să arate cât sunt de tari. E regretabil, nu am crezut vreodată că vom ajunge la treburi de genul ăsta, dar… n-avem ce face şi mergem mai departe!!!