Interviu cu VIRGIL DELUREANU, vicepreședintele Consiliului Județean Olt
Virgil Delureanu este unul dintre cei mai buni cunoscători ai administrației de la Olt, așa cum a început ea după 1989, așa cum se dezvoltă în prezent.
Cunoaște mecanismul instituțional pentru că a crescut profesional, odată cu el. Are de partea sa o expertiză bazată pe bunăcredință, pe dorința de pricepere corectă a fenomenului, pentru a înțelege că legea nu e o unitate de măsură pentru constrângere, ci un mod de exprimare a constituirii unor pârghii prin care cetățeanul să fie beneficiarul final al acesteia. A aderat la valorile de stânga, din convingere. A rămas aici din respect pentru oameni, într-o stare de continuitate, gândind că așa trebuie. Asta, în timp ce alții își puneau întrebări suplimentare și acționau în consecință…
Virgil Delureanu îndeplinește în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Olt. Este un om al sistemului, nu a avut nevoie de acomodare, ci, pur și simplu, a urcat treaptă cu treaptă. Prin fișa postului, acționează în sensul constituirii unor relații inter-instituționale, așezate pe drumul unde beneficiarul final să fie cetățeanul.
Răspunsurile la întrebările care urmează au venit sub forma unei discuții libere. Așa se explică caracterul ușor neconvențional, întâlnit pe alocuri…
«În județul Olt se întâmplă multe lucruri, iar și cei care nu vor să vadă asta recunosc faptul că suntem în cea mai fastă perioadă de dezvoltare a infrastructurii locale»
– Mai este puțin și se împlinesc doi ani de când sunteți, de la început de mandat, vicepreședinte al Consiliului Județean Olt…
– Da, bună observația dumneavoastră. Iată, deja s-au dus doi ani… Repede, dar nu m-am gândit până acum la un moment de bilanț, dacă asta vreți să mă întrebați. A existat suficientă încărcătură în această peruioadă pentru a vedea cum trece timpul. Mă faceți să privesc peste umăr, și spun că sunt mulțumit de ceea ce fac aici. În județul Olt se întâmplă multe lucruri, iar și cei care nu vor să vadă asta recunosc faptul că suntem în cea mai fastă perioadă de dezvoltare a infrastructurii locale.
– Nu ar trebui să rețineți, în dreptul Consiliului Județean toate aceste investiții și lucrări edilitare…
– Dacă nu mă lăsați să termin… Nici nu vreau să spun așa ceva. E meritul primarilor olteni, indiferent de la ce partid fac parte, pentru că se zbat în a face proiecte. E meritul Guvernului României, a ministrului Dezvoltării, a domnului președinte Paul Stănescu, în modul de comunicare cu decidenții din teritoriu, dar și contribuția noastră în a promova aceste proiecte, în a oferi consultanță și în ceea ce privește diminuarea timpilor de așteptare. Eu doar constat, aprecierile le las pe seama altora. Este cea mai fastă perioadă de dezvoltare a infrastructurii județului Olt, nu numai după 1989. Nu există localitate unde să nu se intervină în realizarea de rețele de apă, canalizare, drumuri, priorități edilitare de altă natură. Cei care conduc România înțeleg în prezent că a venit timpul să se facă, să se acționeze în defavoarea celor care elaborează doar strategii și le depun în sertarele instituțiilor publice. Oltul este un șantier astăzi, iar așa ceva înseamnă că actuala guvernare acționează în interesul românilor.
« PSD, partidul care susține și promovează aceste proiecte are un program de guvernare votat de cetățeni și bun de respectat!»
– Există finanțare pentru finalitatea acestor proiecte?
– Până acum, pesimiștii spuneau că nu ne apucăm de treabă. Acum, când se lucrează, căutați sursa de bani. Există, fără îndoială, finanțare. Proiectele beneficiază de o bugetare corectă, întocmită multianual. Nu sunt alimentate conturile localităților cu toată valoarea investiției, așteptând constuctorul să lucreze. Aveți încredere: România de astăzi este pe mâini bune! Oamenii responsabili sunt în punctele cheie, iar PSD, partidul care susține și promovează aceste proiecte are un program de guvernare votat de cetățeni și bun de respectat!
– Amintiți de PSD și programul de guvernare. Oamenii ies în stradă și protestează. Înseamnă că ceva nu este bine…
– Câștigam un pariu, anticipând că mă veți întreba așa ceva. Dreptul oamenilor la manifestări publice e garantat de Constituție, de legile organice…. Sunt corecții de făcut pe parcurs, în domeniul legii salarizării unice, în sectorul sanitar. Analizele se fac, îndreptarea e în curs. Vedeți dumneavoastră, e un paradox al societății românești: când guvernul PDL, prin premierul de facto, Traian Băsescu, anunța tăierea salariilor cu 25%, nu a ieșit nimeni în stradă. Acum, când salariile s-au dublat, în sectorul medical, ca să continuăm mai departe, în aceeași idee, nemulțumirile sunt strigate în piața publică. Poate fi și o sincopă de comunicare din partea guvernanților, dar să recunoaștem realitatea: în România, astăzi, omul devine beneficiarul serviciilor publice. Asta e abordarea corectă, când instituția este în plan secundar, iar cetățeanul devine punctul central.
«Cinci elevi de la Colegiul Agricol „Dimitrie Petrescu” din Caracal vor fi selectați pentru a desfășura o sesiune de practică agricolă în Franța!»
– O colaborare de dată recentă, între Consiliul Județean Olt și Camera Agricolă Loiret din Franța. Ce înseamnă acest proiect?
– Suntem în al doilea an de când între cele două structuri administrative, Consiliul Județean Olt și Departamentul Loiret au loc acțiuni comune. Beneficiarii, din punctul nostru de vedere, sunt tinerii olteni cei implicați în stagii de practică, în vizite culturale, menite să pună în valoare cultura națională și europeană din ambele state. Mai mult, avem un schimb de bune practici, menit să încurajeze francofonia. Anul acesta, cinci elevi de la Colegiul Agricol „Dimitrie Petrescu” din Caracal vor fi selectați pentru a desfășura o sesiune de practică agricolă în Franța! Am discutat marți cu membrii delegației franceze prezente la noi și, sincer, mă bucur că am ajuns la un nivel de egalitate, din multe puncte de vedere. Nu mai suntem priviți ca în urmă cu mulți ani, atunci când abordarea unui occidental față de instituția românească era la fel ca cea acordată unor comunități din țări mult mai puțin dezvoltate.
– Cum colaborați cu primarii olteni?
– Aici nu avem discuții după un calendar prestabilit. Pur și simplu, ușa cabinetului domnului președinte Marius Oprescu, precum și ușa cabinetului meu sunt deschise, iar când un primar vine aici înseamnă că motivele sale sunt îndreptățite. Vă spuneam mai devreme: Consiliul Județean sprijină proiectele primarilor olteni! Ei vin la noi cu proiectele oamenilor, ale celor ce dau identitate județului Olt. Iar când în urma acestei colaborări prinde contur un drum, se inaugurează o rețea de alimentare cu apă, se pune în funcțiune un sistem integrat de colecatre a apelor uzate, atunci, satisfacția vine la pachet cu mulțumirea văzută pe chipul beneficiarilor. Insist, cum am făcut-o de fiecare dată: un om care locuiește la sat trebuie să beneficieze de aceleași condiții ca cele pe care le are un locuitor din mediul urban! Aici cred că se află esența conceptului de administrație din prezent. Cel pe care îl dezvoltă CJ Olt.
«Partidul Social Democrat guvernează pentru România, chiar dacă pe unii, atenți ca noi să fim o țară mică, îi deranjează acest lucru»
– Sunteți un om politic. Mai trebuie să aibă românii încredere în Partidul Social Democrat?
– Ca să vă răspund sincer, trebuie să plecăm de la întrebare esențială, luată din folclorul tradițional contemporan. Când nu faci, de ce nu faci, când faci, de ce faci(?) Să revenim la forma întrebării: românii trebuie să aibă încredere în Partidul Social Democrat, iar această încredere trebuie să cuprindă elemente care țin de ceea ce se vede! Practic, toate măsurile luate de la preluarea puterii de PSD sunt în interesul românilor! Partidul Social Democrat guvernează pentru România, chiar dacă pe unii, atenți ca noi să fim o țară mică, îi deranjează acest lucru. Vom continua în aceeași notă, pentru că românii trebuie să simtă că România este țara lor… Sunt multe proiecte de pus în practică, iar stabilitatea este cheia de boltă a acestora. Așa trebuie să-i înțelegem și pe cei care nu vor ca noi să fim o țară stabilă…