Acasă Interviu «La Corbu, dacă ne ajută bunul Dumnezeu și se mai schimbă legislația,...

«La Corbu, dacă ne ajută bunul Dumnezeu și se mai schimbă legislația, sperăm ca într-o bună-zi să fie gata și investiția de gaze naturale!»

328

Interviu cu CONSTANTIN DINUȚ, primarul comunei CORBU, Olt

        Constantin Dinuț este unul dintre cei mai vechi primari pe care îi are județul Olt. A înțeles să se dedice modernizării localității și să facă acest lucru printr-o cumpătare specifică omului gospodar, atunci când prioritizează investițiile.
Corbu de astăzi este o localitate în care se văd amprentele timpului vremurilor noastre. Rețele edilitare publice, realizate sau în curs de îndeplinire. Atât cât ține de zona administrației publice locale, la Corbu se poate spune: Constantin Dinuț, misiune îndeplinită! Și asta, într-o comună situată departe de așezările urbane ale zonei, vorbind aici de Slatina și de Pitești…
Problemele specifice sunt în agenda primarului, iar distanța dintre proiect și certitudine e mai scurtă decât pare de obicei în administrația publică locală din România anului 2018…

 

– Anul 2017 a trecut. Pentru comuna Corbu a fost un an bun, domnule primar?
– Din perspectiva proiectelor edilitare, anul 2017 a fost un an foarte bun. Mai exact, am reușit să avem proiecte de peste trei milioane de euro, din care aproape două milioane de euro provenite din fonduri naționale, iar un milion și o sută de mii de euro din fonduri europene…

«Prin PNDL 2, în anul 2018, avem trei proiecte majore aprobate pentru comuna Corbu»

– Detaliat, ce înseamnă toate acestea, domnule primar?
– Înseamnă că prin PNDL 2, în anul 2018, avem trei proiecte majore aprobate pentru comuna Corbu, iar eu vă spun că dacă acum ne-am fi aflat la PNDL 4, spațiul rural ar fi fost mult mai dezvoltat decât în clipa de față. Una peste alta, dacă PNDL 1 a funcționat chiar și cu un guvern tehnocrat, am convingerea că PNDL 2 va fi și mai bun pentru noi și pentru cetățenii comunelor pe care le conducem. Spre exemplu, vă pot spune că prin PNDL 1 am reușit să ajungem la recepția finală pentru un proiect de 40 de miliarde lei vechi, însemnând asfaltare drum comunal în comuna Corbu, având o lungime totală de 6,1 kilometri. Mai departe, prin PNDL 2 ne propunem asfaltarea altor străzi din comuna Corbu, pe o lungime de 5,6 kilometri și o valoare de 49 miliarde lei vechi. Un alt proiect constă în reabilitarea școlii gimnaziale cu clasele I-VIII Corbu, în valoare de 22 miliarde lei, înseamnând înlocuirea acoperișului, izolația termică, dotarea cu grupuri sanitare, cu centrală termică și alte amenajări interioare. Nu în ultimul rând, un al treilea proiect face referire la modernizarea și reabilitarea unui pod care în anul 2013 a făcut o sută de ani de la începerea lucrărilor, iar în 2019 face o sută de ani de la prima raportare într-un anuar din perioada interbelică – pod beton, în comuna Buzești, așa cum era în vremea aceea. Și acest proiect are o valoare de aproximativ 23 miliarde lei.. Așadar, se reabilitează vechiul pod, asta și datorită faptului că vechia construcție are o arhitectură deosebită și a fost una foarte bine realizată, făcută de un mare anteprenor român, printr-o companie austriacă. Așadar, este un pod de 80 de metri, rezistent, cu care ne mândrim și de care suntem obligați să ne îngrijim.
– Ce alte proiecte mai aveți pentru comuna Corbu, în perioada următoare?
– Pe fonduri europene, până la data de 1 aprilie 2018 sperăm să facem și contractul cu câștigătorul desemnat prin măsura 4.3, privind asfaltarea drumurilor de exploatație agricolă, pe o lungime de 8,6 kilometri. Este un proiect în valoare de un milion de euro, o soluție necesară care poate fi un fel de centură a comunei noastre. Pleacă din zona primăriei, trece peste câmp, deservește și două obiective industriale – transport gaze și OMV, și iese tocmai în satul Milcoveni. În plus, drumurile la cimitire dau chiar în acest drum, făcându-se astfel o rocadă foarte bună privind circulația de pe raza localității noastre.
– Ce se poate face prin Grupul de Acțiune Locală?
– Avem de lucru și aici la amenajare unui teren sintetic de mini-fotbal și o pistă de popice. S-au aprobat fonduri de aproximativ 60 de mii de euro, chiar în aceste zile având discuții cu cei de la GAL, cu sediul în Bârla. De asemenea, în trecut am mai reușit și amenajarea unui târg săptămânal, precum și achiziția unui buldo-excavator.

«Obligatoriu, anul acesta ne dorim să finalizăm lucrările la canalizare în comuna Corbu!»

– Se lucrează intens la rețeaua de canalizare. În ce fază sunteți cu ea, domnule primar?
– Obligatoriu, anul acesta ne dorim să finalizăm lucrările la canalizare în comuna Corbu! Suntem deja cu o prelungire de contract, pe fondul de Mediu, este o finanțare greoaie, dar sperăm să o ducem cât mai repede la bun-sfârșit. Anul trecut s-a lucrat destul de bine, li s-au decontat și banii, iar acum s-au reapucat de treabă.
– Ca rețea, ce înseamnă acest proiect de canalizare?
– Este vorba de rețeaua de canalizare pentru satul Corbu, însemnând aproape 500 de gospodării și sper ca prin finalizarea acestui proiect să fie toate lucrurile bine puse la punct, așa cum vrem cu toții și ne-am dorit dintotdeauna!
– Alimentarea cu apă, domnule primar?
– Avem apă bună și de calitate superioară la Corbu, rețeaua este finalizată, iar metrul cub de apă este cât se poate de accesibil, însemnând doi lei și zece bani! În plus apa este extrasă din puțuri de mare adâncime, de la aproximativ 150 de metri, având două gospodării de apă, una prin cetrifugare și alta prin coborâre, prin forța gravitațională.
– V-a fost frică, aici, la Corbu, de topirea bruscă a zăpezilor?
– Nu! Deși am fost în cod galben, am scăpat de această situație neplăcută, iar asta și datorită sau din cauza codului roșu din urmă cu patru ani, de pe urma căruia am învățat foarte multe lucruri și ne-am putut reorganiza. Atunci, Vedea ne-a arătat singură pe unde ar trebui făcută albia, iar astăzi, având digurile ridicate, totul a fost așa cum ne-am dorit. Desigur, mai sunt lucruri de pus la punct, mai căutăm și alte soluții, ne mai dorim și o decolmatare, dar vom vedea ce va urma. Atunci, din fondul de rezervă acordat de guvern, de patru miliarde, a trebuit să intervenim noi, cei din Icoana, și alte două comune din Teleorman. Una peste alta, cu greu, după neînțelegeri din partea unora dintre cetățeni, după discuții avute cu Apele Române, am găsit soluțiile prin care să mulțumim pe toată lumea, astfel încât să avem o siguranță a comunei nostre. Așadar s-au făcut lucruri bune și totul este în regulă la Corbu, la începutul lunii martie, anul 2018.

«Nu am majorat cu nimic taxele și impozitele locale din Corbu, preferând să impulsionăm doar gradul de colectare»

– S-au majorat taxele și impozitele la Corbu, pentru anul 2018?
– Este ultimul lucru la care m-aș fi gândit. Avem atâtea lucruri de facut și sunt, oricum, destule cheltuieli pentru locuitorii comunei noastre. Așadar, nu am majorat cu nimic taxele și impozitele locale din Corbu, preferând să impulsionăm doar gradul de colectare. Desigur, deși ajută foarte mult și acea bonificație de 10% acordată până la finele acestei luni, există și nemulțumiri legate de faptul că avem popriri pe salarii și pensii pentru răi-platnici, tot așa cum o problemă ar fi și în ceea ce privește încasarea amenzilor…
– Mai exact, domnule primar?
– Mai exact, legiuitorul a spus așa: „plătești impozitul dacă-mi plătești mai întâi amenda!” Păi, vă dați seama că cel ce are o amendă foarte mare, nu-mi mai plătește nici mie impozitul pe o perioadă nedeterminată de timp. În acest caz, are penalizări în ambele părți și nu folosește nimănui lucrul acesta. Pe de altă parte, soluții nu prea sunt, nu poți să-l dai nici în judecată, e greu cu birocrația și în ceea ce privește munca în folosul comunității și, de multe ori, la multe articole din lege, se spune foarte clar: „nu se transformă în muncă în folosul comunității”. Sunt probleme care dor și care noi, de cele mai multe ori, le simțim pe pielea noastră. De aceea, eu spun că se poate face și prevenție, și nu, una-două, venim cu amenda! Pentru că, iată, dai o amenda mare și nu rezolvi absolut nimic. Pe de o parte te încarci cu ea ca debit, pe de altă parte, rămâi și cu un blocaj evident la sursele pentru taxe și impozite.
– După ce terminați de pus în practică toate cele amintite, ce ar mai fi de făcut în comuna dumneavoastră?
– La Corbu, dacă ne ajută bunul Dumnezeu și se mai schimbă legislația, sperăm ca într-o bună-zi să fie gata și investiția de gaze naturale! Sigur, până acolo mai e destul, dar îmi doresc enorm de mult să se întâmple și lucrul ăcesta. Ca o ironie a sorții, avem comuna traversată de patru conducte de gaz metan, dar iată că noi nici până în ziua de astăzi nu am putut să le aducem în comună. Sigur, e foarte adevărat că în trecut, cu ani în urmă, am mai făcut proiecte, am ajuns până la faza de licitație, a fost și câștigată, dar finanțarea nu s-a găsit. Sunt multe de spus, este un subiect sensibil pentru mine, dar tot n-am să renunț și sper că se va rezolva cumva și situația aceasta. Una peste alta, eu îi felicit pe cei care au reușit, se pare că până la ei s-a văzut ceva mai bine, iar noi, cei de la Corbu, mai trebuie să așteptăm puțin!

«Prin zonă trece uriașul gazoduct Brua, și ne dorim să ne putem conecta și noi în viitorul apropiat»

– Și, totuși, altă soluție nu s-ar găsi?
– Sperăm să fie, dar mai vedem în perioada următoare! Din câte se știe, prin zonă trece uriașul gazoduct Brua, și ne dorim să ne putem conecta și noi în viitorul apropiat. Asta am și cerut la București, dar nu știu ce să mai zic… Se aude că proiectul ar fi trebuit finalizat până în anul 2019, dar la cum se mișcă lucrurile pe la noi, la cât de încurcată e treaba și cu birocrația… mi-e teamă să nu întârziem și cu proiectul ăsta! Cu toate că bani ar fi și variante ar exista. Nu în ultimul rând, mai intervine aici și problema legată de cărțile funciare, o să se ceară mai mult pe terenuri și tot așa…
– Așadar, domnule primar, aveți voință, există și proiecte, nu vă rămâne decât să le finalizați și după să treceți la altele la fel de importante pentru comuna dumneavoastră…
– De lucru a fost și va mai fi la Corbu. Nu ducem lipsă de idei și de proiecte. Lumea se schimbă și e normal să fim și noi în pas cu ea! Spre exemplu, după 15 martie demarăm un alt proiect, prin Școala Gimnazială Corbu – școală pilot cu o masă caldă pentru elevi. Așa a fost și anul trecut, printr-o Hotărârea de Guvern, banii s-au alocat, dar la noi până se fac toate procedurile ne prinde luna martie, cu toate că școala începe în septembrie. Legiuitorul prevede o masă caldă printr-un serviciu de catering, însemnând pachete cu conținut proteic: 50% pânie, 25% carne, 15% brânză, cu legume și toate cele pentru care ți se dau 7 lei pentru fiecare copil. Păi, aveți cuvântul meu de onoare că nu am găsit nicăieri această ofertă pentru o masă caldă cu două feluri de mâncare, așa cum este prevăzut. Am făcut un calcul și, da, se poate cu 14, maxim 17 lei. Așa, da, este cu totul altceva, mai ales că aici mai apare și problema transportului. Așadar, nu e ușor, dar într-un final am ajuns la un acord și am găsit o soluția ca de la 15 martie să dăm pachete pentru tinerii noștri…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.