Acasă Interviu «Nu mi-am dorit niciodată să se pună lacătul pe Casa Memorială a...

«Nu mi-am dorit niciodată să se pună lacătul pe Casa Memorială a lui Nicolae Titulescu, dorindu-mi ca ea să-și urmeze firul istoric și ceea ce a lăsat, prin testament, marele nostru diplomat»

1055

Interviu cu FLORIN GHEORGHE TIUTIU, primarul comunei NICOLAE TITULESCU, județul Olt

          La alegerile din anul 2004 venea în fața locuitorilor comunei Nicolae Titulescu, un tânăr: Gheorghe Florin Tiutiu. Un om al locului, recunoscut și apreciat de consăteni. Platforma sa cuprindea proiecte de bun simț, menite să schimbe mersul lucrurilor din stagnat spre static, în dinamic, într-o localitate unde oamenii au dreptul să aibă măcar așteptări.
Timpul a trecut, iar de atunci încoace, proiectele susținute de primarul Gheorghe Florin Tiutiu au devenit certitudini la Titulescu. O comună care a recuperat rapid decalajul față de localitățile considerate dezvoltate în județul Olt.
Astăzi, aici infrastructura e certitudine, iar perspectivele pe termen scurt și mediu au forma unor proiecte ambițioase, cum ar fi: un bloc pentru tineri, un cămin cultural nou și multe, multe altele. Despre toate, vorbește chiar primarul Florin Gheorghe Tiutiu, în interviul care urmează…

 

– Domnule primar Tiutiu, ce vă propuneți pentru anul 2018, luând în calcul principalele proiecte edilitare pe care le-ați creionat până la finalul anului 2017?
– Pentru anul în curs avem în derulare mai multe proiecte extrem de importante pentru comuna Nicolae Titulescu. Vorbim despre investiții necesare, ample, care dau coloratură localității noastre. Pe lângă toate acestea, cel mai important aspect este acela că infrastructura din zona noastră se îmbunătățește în mod semnificativ, iar lucrul acesta contează și ne interesează cel mai mult. Așadar, avem un contract pentru modernizarea drumurilor din comuna Nicolae Titulescu, un contract în valoare de 2,2 milioane de euro, pentru 11 kilometri de asfalt. Mai departe, avem un proiect pentru modernizarea Școlii cu clasele I-VIII Nicolae Titulescu, în valoare de 1,3 milioane lei, însemnând 13 miliarde lei vechi

– Mai exact? Ce ne puteți spune despre acest proiect?
– Este un proiect cu o importanță deosebită pentru comuna noastră, cu toate că în decursul timpului s-au mai făcut lucrări la modernizarea acestei școli. Totuși, stătean foarte prost la ceea ce înseamnă dotări interioare cu tot ce ține de grupuri sanitare, mobilier și tabla care trebuia schimbată. Ca primar, m-am simțit dator să intervin aici. Copiii de la Titulescu merită același grad de confort de care dispun elevii de la oraș.

– Vorbeați cândva despre un centru cultural la Nicolae Titulescu…
– Mai avem un proiect major axat pe Centrul Cultural – tip 1, din localitate Nicolae Titulescu, investiție ce urmează a fi derulată chiar în centrul comunei, în zona stadionului. Proiectul se derulează prin CNI, până la ora actuală s-a obținut licitația și în prezent se află în faza de proceduri și clarificări. Este un proiect amplu, important, așa cum spuneam, asta și pentru că noi eram comuna care nu aveam un Cămin Cultural. Rezolvăm astfel și acest aspect, luând în calcul că acest centru cultural va acoperi atât căminul, cât și atelierele de creație. Dealtfel, suntem deja în discuții avansate cu cei de la Palatul Copiilor din Slatina, dar și cu cei de la Școala Populară de Arte și Meserii, pentru înființarea unor clase. E vorba de o investiție pentru a completa exact ce ne lipsește în comună.

«Anul acesta vor începe lucrările pentru construirea unui bloc pentru tinerii cu vârste de până la 35 de ani»

– Ce se mai aude despre proiectul ANL, la Nicolae Titulescu? Ce ne puteți spune despre el?
– Nu am renunțat nici la proiectul prin ANL, iar anul acesta vor începe lucrările pentru construirea unui bloc pentru tinerii cu vârste de până la 35 de ani. Este vorba despre 12 locuințe, există cereri pentru aceste apartamente, s-a trecut de toate fazele și mai urmează doar începerea lucrărilor.

– Prin Grupul de Acțiune Locală Vedea-Găvanu-Burdea ce vă doriți să faceți?
– Prin GAL vom moderniza terenul de fotbal din localitate. Se știe că împreună cu cei din Văleni avem o Asociație Sportivă – Vedea-Văleni-Nicolae Titulescu. Se impunea realizarea acestui proiect, având în vedere că la noi există un teren care ține apa și crapă în timpul verii. Se va realiza drenajul, se va face și un sistem de irigare, se vor amenaja tribune și vestiare pentru sportivii noștri, totul fiind evaluat la aproximativ 6 miliarde lei vechi. Nu este o sumă foarte mare, dar în momentul de față cam atât este puterea noastră financiară, alături de Grupul de Acțiune Locală.

– Despre canalizare ce ne puteți spune, domnule Tiutiu?
– Avem de finalizat o lucrare începută cu ani în urmă, mult nu mai e, iar anul acesta avem speranțe că se vor încheia lucrările. Ce-i drept, anul trecut ar fi trebuit să fie gata, doar că din anumite cauze, constructorul a mai întârziat puțin. Pe de altă parte, este adevărat că ultimele retușuri sunt cele mai grele și e nevoie de foarte mare atenție, dar sunt convins că anul acesta se vor finaliza lucrările și vom da în folosință acest obiectiv de investiții.

– Alimentarea cu apă?
– Alimentarea cu apă este funcțională încă din anul 2012, n-au fost probleme cu ea și sper să nu existe nici de acum încolo. Calitatea apei este foarte bună, s-au mai făcut modernizări la stația de clorinare, astfel încât în clipa de față totul e foarte bine pus la punct și toată lumea e mulțumită…

– Câte gospodării sunt racordate până în acest moment la rețeaua de apă, domnule primar?
– Până în clipa de față, la rețeaua de apă din comuna Nicolae Titulescu, sunt racordate mai mult de 460 de gospodării. Desigur, a contat foarte mult și faptul că la momentul în care am gândit construcția rețelei de alimentare cu apă s-a pus căminul și apometrul pe domeniul public, investiția aparținând Consiliului Local, și nu oamenilor. Așadar, având rețeaua până la poartă, cetățenilor le-a fost mult mai ușor să se racordeze.

– Cum ați făcut față acestei ierni, și mai ales în ultimele două săptămâni când a nins ceva mai mult în zona noastră?
– Una peste alta, iarna 2017-2018 a fost mai blândă decât în anii anteriori. Totuși, noi ne-am asigurat din timp și am achiziționat echipamentele necesare, fiind pregătiți să intervenim ori de câte ori era nevoie. De asemenea, am cumpărat și o remorcă pe care s-o folosim atât la strângerea gunoaielor, cât și la aducerea de balast, am mai luat și un utilaj mai mic, stil ATV, pentru situațiile de urgență, prevăzut cu o pompă proprie, cu bazin și spumă, foarte util în momentul declanșării unui incendiu. Mai departe, am achiziționat și un mini-excavator pentru săpături la șanțuri și alte intervenții la rețelele de apă și canal, fiind asigurați din toate punctele de vedere.

– Sunt, într-adevăr, proiecte foarte importante pentru comuna dumneavoastră. Glumind puțin, v-aș întreba ce ar mai fi să faceți după, dacă toate aceste proiecte vor fi duse la bun-sfârșit?
– Un manager adevărat găsește de fiecare dată soluții noi și lucrări ce trebuiesc efectuate. Spre exemplu, după ce terminăm cu apa, cu canalul și drumurile, trebuie să intervenim la trotuare. După ce terminăm cu amenajarea trotuarelor, trecem la îmbunătățirea iluminatului public. Așadar, tot timpul se va găsi câte ceva de făcut, având în vedere că trăim într-o lume a modernizării, în mișcare continuă și rapidă.

«În prezent, Casa Memorială Nicolae Titulescu aparține Academiei Române și oricât am vrea, din păcate, nu putem interveni asupra ei»

– Care este starea patrimonială a Complexului Nicolae Titulescu? Cine-l deține în clipa de față, domnule primar?
– În prezent, Casa Memorială Nicolae Titulescu aparține Academiei Române și oricât am vrea, din păcate nu putem interveni asupra ei. Academia este proprietarul de drept și de fapt, iar la ora actuală vă pot spune că până în anul 2018 a existat un contract de administrare între Consiliul Județean Olt și Academia Română, chiar eu fiind cel care a intermediat colaborarea, ținând cont că legăturile se rupseseră cumva, întrucât CJ-ul fiind o bună perioadă de timp administratorul acestei clădiri s-a judecat cu ani în urmă pentru a stabili cine va fi proprietarul de drept. În ceea ce mă privește nu mi-am dorit niciodată să se pună lacătul pe Casa Memorială a lui Nicolae Titulescu, dorindu-mi ca ea să-și urmeze firul istoric și ceea ce a lăsat, prin testament, marele nostru diplomat. Spre exemplu, atunci când domni-sa a donat-o Academiei a spus ca această casă să fie cumva o bibliotecă comunală.

– Ce mai știți de terenul moștenit de familia Titulescu, lăsat Academiei Române?
– Într-adevăr, în același timp, Titulescu lăsase și o dotă de peste o sută de hectare astfel încât ea să se poată autofinanța. Și pământul respectiv a fost luat de Academia Română, a fost cumva comasat, dus pe la Giurgiu, iar în prezent ar fi concesionat de cineva din București. Așadar, pământul a fost cândva pe raza comunei, și chiar lăsat în Câmpia Boianului, după Legea 1/2000, Legea Lupu, dar între timp Academia a dorit cu totul și cu totul altceva. Pe de altă parte, acum doi ani de zile se puteau atrage fonduri europene pentru modernizarea acestei clădiri, a curții și a zonei respective, putându-se face un proiect comun în care includeam și căminele Bisericii „Sfântul Nicolae”, aflate undeva în vale, dincolo de Dorofei, plus o fântână ce a aparținut familiei Titulescu. Desigur, toate legate și cu Biserica „Sfântul Gheorghe”, acolo unde se află și mormântul familiei… Am fi vrut să le introducem cumva în circuitul turistic pe toate acestea, dar iată că, din păcate, nu am avut succes. Ba, chiar mi s-a răspuns cândva și mi s-a reproșat că de ce atâta grabă, că Academia mai are vreo 80 de case cum este casa lui Nicolae Titulescu, că o să-i vină rândul și ei, și așa mai departe. În plus, mi s-a transmis că dacă vrem s-o luăm în administrare, să plătim chirie, ducându-ne deja într-o cu totul altă zonă. Cu toate acestea, eu sper să vină gândul bun și la acei factori decidenți, iar lucrurile să se îndrepte într-o bună-zi. Oricum ar fi, imaginea nu e deloc plăcută, având în vedere că ea se află pe teritoriul comunei noastre, iar oamenii ce trec și-o văd în fiecare zi vor fi mereu tentați să creadă că e în grija noastră și nu suntem în stare să îi purtăm de grijă.

– În altă ordine de idei, acolo unde n-au fost probleme, iată că s-au făcut și lucruri bune. Iar aici ne referim la Biserica „Sfântul Gheorghe” din comuna Nicolae Titulescu…
– Mi-a plăcut să mă implic și am vrut să iasă ceva frumos. Este un monument istoric, este parte din zona noastră, iar finisajele făcute au fost realizate așa cum trebuie și cum cu toții ne-am dorit. Așadar, unde nu ni se pune piedică intervenim și facem ceea ce trebuie. Asta am vrut și în cazul casei memoriale Nicolae Titulescu, un monument istoric Grupa A, unde s-ar fi putut atrage mult mai multe sume, și e păcat că o lăsăm să se degradeze sub ochii noștri, neavând voie ca să intervenim… Și vă repet că e păcat, este mare păcat!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.