De Ziua Muncii, în anul 2015, la Caracal venea viceprimar Octavian Stănescu. Peste câteva zile, tânărul „Toto”, așa cum îl știu caracalenii, împlinea 30 de ani. Tot în 2015, mai pe la sfârșit de octombrie, Alexandra îi spunea „Da!” De atunci încoace, în povestea de viață a tânărului Octavian Stănescu a apărut primul copil, iar viața de la primărie e la fel de intensă. Poate, într-o altă simfonie a relațiilor interumane, dacă spunem că primarul de azi, principalul colaborator al viceprimarului Stănescu, nu mai este Edi Ciocăzanu. Plin de energie, zâmbind și atunci când îl strâng pantofii (o figură de stil, evident), Toto e pasionat de politică. O face din convingere, iar reporterului iscoditor, astăzi, mai mult ca niciodată, a acceptat să-i răspundă unui număr finit de întrebări, fiecare în parte, o provocare…
– Domnule viceprimar, vă propunem un set de întrebări altfel. Acceptați?
– Bună ziua! Sigur!
– Unde vă vedeați acum 5 ani, raportat la ziua de astăzi?
– Fac politică de șaisprezece ani! Am hotărât de tânăr să urmez acest drum pentru că îmi place ceea ce fac, iar când plecăm la drum în carieră trebuie să ne ascultăm inima. Acum 5 ani mă vedeam făcând politică. Cred că implicarea e mai sănătoasă decât rezerva celor de pe margine.
– Dar astăzi, unde vă vedeți peste 5 ani?
– Există o zicală românească: „Ai grijă ce îți dorești, că s-ar putea să ți se-ntâmple”. Peste 5 ani mă văd făcând același lucru! Politică și administrație. Administrație și politică…
– E greu să spuneți cuiva „Nu se poate!”?
– Sunt un om tehnic și nu îmi place minciuna! Oamenii vin la primărie pentru a fi sprijiniți în rezolvarea problemelor de care se lovesc. Atât timp cât problemele lor au baza legală, fraza „Nu se poate!” nu există în vocabularul meu. Ușa primăriei a fost și va fi mereu deschisă pentru toți cetățenii caracaleni. Nu vreau să insist, mai departe, pe întrebarea dumneavoastră. Când spui „Nu se poate!” pare că se termină brusc ceva, iar omul nu trebuie să termine niciodată ce are de spus.
– Despre compromisuri: ați fi vreodată dispus ca în numele unui compromis nefăcut să spuneți „Gata, de mâine mă apuc de altceva!”?
– Când reprezinți o comunitate nu poți face compromisuri decât pentru binele ei. Iar când compromisul e făcut pentru un bine de interes public, atunci nu mai este un compromis.
– Ați mai vorbit cu fostul primar Eduard Ciocăzanu? Dumneavoastră mai știți ce mai face?
– Nu, dar ca fost primar al municipiului se poate interesa de proiectele care sunt momentan în derulare, benefice pentru comunitatea pe care odată a reprezentat-o. Sunt sigur că și domnia-sa, chiar dacă nu mai activează în funcția de primar, vrea un Caracal modern, civilizat, cu oameni cărora să le fie drag că locuiesc aici.
– Salariile în administrația locală au crescut în timpul guvernării PSD. Oamenii din Primăria Caracal muncesc mai cu drag și spor astăzi?
– În ultimul an au tot fost creșteri salariale la nivelul administrației locale. Nu ne-am împotrivit acestor măriri salariale, dar le-am cerut colegilor să fie mai responsabili, mai implicați în activitățile primăriei. Orice creștere salarială, de obicei, stimulează orice angajat, indiferent din ce mediu provine el. Sau, așa ar trebui să fie. Nu poți impune, prin fișa postului, conștiință profesională. Dar… mă opresc aici.
– Despre oamenii politici se spune că mint. Dumneavoastră spuneți întotdeauna adevărul?
– „Orice pădure își are uscăciunile ei”. Am spus mai sus că detest minciuna. Sunt tânăr și îmi doresc un viitor în politică sși administrație. Sunt conștient că nu am voie să greșec, iar greșelile pornesc de la minciuni. Te simți un om liber, când spui adevărul. Nu mă contraziceți, lăsați-mă să cred asta!
– Caracalul este într-o continuă stare de necesitate. Ce-i trebuie mai mult și mai mult dintre toate cele?
– În toate întâlnirile, interviurile și comunicatele de presă am spus un lucru: „Caracalul este un oraș sărac! El nu se poate baza doar pe banii care vin din colectarea de taxe și impozite locale. Avem un buget local restrâns și trebuie cheltuit cu atenție si responsabilitate! Caracalul are nevoie de fonduri externe, fonduri de la U.E., ceea ce au început să apară. Mai are nevoie de timp și de răbdare. Nu putem face totul astăzi, dar nu renunțăm la niciun proiect.
– În ce instituție publică, din capitala județului Olt, mergeți cu drag?
– Consiuliul Județean îmi este cea mai dragă instituție la care merg cu placere. Cu președintele C.J. Olt, Marius Oprescu, am o prietenie strânsă de foarte mulți ani. Este un om care a sărit în ajutorul caracalenilor ori de câte ori a fost nevoie, și pe această cale îi mulțumesc pentru tot sprijinul acordat Primăriei municipiului Caracal, și cetățenilor acestui oraș.
– Președintele PSD Olt, vicepremierul Paul Stănescu, spune că la finalul acestei guvernări fiecare român trebuie să trăiască mai bine! Vedeți realizabilă această țintă?
– Da! Categoric, da!
– Ce vă dezamăgește mai des în viață? Lucruri sau oameni?
– Oamenii fac ca lucrurile să se miște. Ele se pot mișca în bine sau în rău. Pentru a primi respect trebuie să respecți!
– Este PSD într-o fundătură?
– Partidul Social Democrat a fost votat la ultimele alegeri de majoritatea populației. PSD are în acest moment de implementat un program de guvernare pe care și l-a asumat în fața cetățenilor. Normal că există și lucruri care nu se pot face peste noapte, iar lucrul ăsta atrage contra opinii din partea opoziției. Important este să implementăm programul de guvernare cu rabdare și atenție.
– Am cunoscut caracaleni care sunt dezamăgiți de deputatul Florin Iordache, autorul Ordonanței 13. Dumneavoastră cum vedeți despărțirea societății românești între cei din stradă și cei din palat?
– Cred că legislativul știe ce face și este responsabil de legile care sunt în curs de a fi promulgate. Trebuie să existe înțelegere și comunicare între instituțiile supreme ale statului și cetățeni. Cine pierde legătura cu cetățenii pierde legătura cu realitatea!