Acasă Interviu „Romanațiul este o parte din istoria milenară a poporului român, Oltul își...

„Romanațiul este o parte din istoria milenară a poporului român, Oltul își are căpătat respectul tot în veacuri, iar o asociere între cele două arată maturitate și sens în gândire”

157

Interviu cu Virgil DELUREANU, vicepreședintele CJ Olt

         Este unul dintre cunoscătorii recunoscuți ai fenomenului administrativ de la nivelul județului Olt. Are în exercițiul activității curente, la orice oră, cunoștințele potrivite pentru a înțelege cum funcționează o autoritate publică locală. Știe că nu toate lucrurile sunt așa cum trebuie. Recunoaște performanța în materie, aplică corect pe sarcinile sale de serviciu, iar experiența obținută și în Parlamentul României îl așează în ceea ce putem defini drept profesioniștii administrației publice locale din România.
Despre realitățile administrației publice românești, despre proiectele în domeniu ale Consiliului Județean Olt și foarte puțin despre agitația vieții politice românești, economistul Virgil Delureanu a acceptat să răspundă unui set de întrebări venit dinspre reporterul de serviciu…

 

– Ce a însemnat anul 2017 pentru dumneavoastră, ca vicepreședinte al Consiliului Județean Olt?
– Este o întrebare venită prematur. Sub 2017 putem trage linia pe care o sugerați dumneavoastră abia la anul, în primele luni. Însă, în 2017, până acum, dar și de acum încolo, Consiliul Județean Olt se afirmă ca instituție-partener în toate proiectele dezvoltate de autoritățile publice din județul Olt. Proiecte care vizează dezvoltarea acestui județ, extinderea confortului utilitar în toate localitățile județului. Oltenii sunt oameni care merită cu prisosință un trai mai bun, iar a locui în condiții civilizate în acest județ nu este un moft, ci o necesitate asumată.
– Vorbiți despre confortul utilitar. Ce vedeți dumneavoastră prin această definiție?
– Mă bucură această întrebare și aș fi vrut să insist tot eu pe acest răspuns. Oltenii au dreptul la un pachet de utilități publice, specifice timpului în care suntem. Accesul la serviciile de interes public: apă, energie electrică, canalizare, infrastructură rutieră, rețele de telecomunicații, definesc civilizația unei zone. O parte dintre aceste utilități țin de zona privată, dar o seamă dintre ele vin în sarcina autorităților locale, aflate în colaborare cu cele județene, sprijinite de cele naționale.
– În mod concret, unde suntem?
– În clipa de față, pentru prima oară în istoria României, prin proiectul programului de guvernare asumat de către Partidul Social Democrat, pentru dezvoltarea integrală a comunităților locale, urbane sau rurale, există o viziune unitară. Pentru zona rurală, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală se alocă fonduri pentru susținerea proiectelor identificate ca necesare în aproape toate localitățile țării. Sunt investiții, așa cum v-am spus, în canalizare, în rețele de apă, în dezvoltarea infrastructurii culturale, în infrastructura sanitară și nu numai. Ultimul proiect de acest gen s-a dezvoltat în România, la scara sa din acele timpuri, în anii ̕70. Iată că vine cineva și face această reparație de natură economico-socială. Nu avem aici criterii de natură politică, localități care să fie excluse pentru că primarul ar fi de la nu știu ce partid.

„Consiliul Județean Olt nu face politică! Nu-i împarte pe români între pesediști și liberali, între oameni de stânga și oamnei de dreapta”

– Avem dovezi în acest sens?
– Vă las să vă convingeți singuri! Sunați pe oricare din primarii Oltului, indiferent de la ce partid ar face parte, și veți găsi, în fiecare localitate, câte un proiect. Cel puțin! Apelați la edilii din Slătioara, Pleșoiu, Cungrea… de unde vreți dumneavoastră! V-am dat câteva exemple de edili liberali, ca să vă convingeți. Consiliul Județean Olt nu face politică! Nu-i împarte pe români între pesediști și liberali, între oameni de stânga și oamnei de dreapta. Dreptul la o administrație echitabilă aparține tuturor cetățenilor acestui județ.
– Care este rolul CJ Olt în aplicarea acestor măsuri de susținere a investițiilor în localitățile Oltului?
– Pe lângă partea de îndrumare, consultanță în sprijinirea efectivă a identificării proiectelor și soluțiilor, Consiliul Județean Olt asigură, acolo unde este cazul, parte de cofinanțare, partea de sustenabilitate prin echilibrarea bugetelor locale, în vederea asigurării cadrului economic legal pentru investițiile aflate în proiectare, derulare sau cele finalizate…
– Mulți dintre primarii Oltului încep să spună că vor rămâne, în scurt timp, în dificultate financiară. Ce spuneți?
– Este, într-adevăr, o stare de neliniște, dar ea este indusă artificial. Ca vicepreședinte al CJ, responsabil în domeniul economic, afirm, pentru dumneavoastră și pentru toți cei care își pun astfel de probleme, faptul că acolo unde se respectă legea, unde prevederile bugetare sunt asumate și respectate întocmai, nu putem vorbi de o criză în sensul arătat de întrebarea dumneavoastră. Consiliului Județean Olt îi pasă de fiecare angajat din administrația locală a județului Olt. Nimeni nu trebuie să-și facă astfel de griji, dar, tot așa, nimeni nu trebuie să forțeze limitele date de cadrul legal! Cred că a fost mai multă liniște în 2010, când guvernarea Boc a tăiat salariile cu 25%. Atunci, pe o certitudine, nu a protestat nimeni, dar astăzi, pe un zvon, mulți sunt gata de grevă. Însă, invitația mea este la calm!
– V-am văzut rezervat în asumarea unei poziții pe proiectul Olt-Romanați! Nu-l susțineți?
– Departe gândul de mine de așa ceva! Sunt unul dintre inițiatorii întâlnirii care a avut loc în data de 22 aprilie 2017, la Caracal. Subscriu ideii de bază! Nu este nicio încărcătură politică în asta, iar Olt-Romanați este mai mult decât o reparație istorică. Este recunoașterea unui adevăr pe care îl acceptăm cu toții, dar unii dintre noi nu se exprimă în sensul arătat. Nu implică costuri, nu îndeamnă la separaționism și nu poate provoca dispute care să atingă independența și securitatea națională. Îi invit pe cei aflați în contradictoriu la o amplă dezbatere, la o discuție pe proiect și nu în afara lui, numai pentru a crea impresia că cineva trebuie să fie împotrivă! Romanațiul este o parte din istoria milenară a poporului român, Oltul își are căpătat respectul tot în veacuri, iar o asociere între cele două arată maturitate și sens în gândire. Aștept cu nerăbdare referendumul și am încredere în olteni. Știu că ei sunt raționali, capabili să predea o lecție de unitate și celor din afara teriotriului nostru administrativ. Olt-Romanați este parte dintr-un proiect de țară, un proiect dintr-o Românie cu adevărat modernă…
– Omului politic Virgil Delureranu îi pot pune o întrebare?
– Sigur, domnule Dorobanțu, vă rog!

„PSD este o structură dinamică, e acea forță politică capabilă oricând să câștige alegerile!”

– Cum vedeți dumneavoastră conflictele de la vârful Partidului Social Democrat?
– În primul rând, eu nu le consider conflicte. Sunt dezbateri de idei, la scenă deschisă. Este dovada democrației interne. Sunt mai multe opinii, iar așa ceva nu poate conduce decât la progres. Dacă aceste dezbateri se întâmplau în alte partide, până acum, mulți ar fi fost dați afară. PSD este o structură dinamică, e acea forță politică capabilă oricând să câștige alegerile. A arătat-o în 2016 și o va arăta mulți ani de acum încolo. Dar, ca să intrăm într-o discuție punctuală pentru fiecare speță discutată în spațiul public… ar însemna să consumăm prea multă energie.
– Relația cu președintele CJ Olt, Marius Oprescu?
– Luați ca model pentru alte instituții colaborarea mea cu domnul președinte Marius Oprescu și veți înțelege că doar în acest fel se poate! Încredere, colegialitate, prietenie, putere de muncă la comun… Sunt câteva noțiuni care îmi vin acum în minte..
– Ce le transmiteți locuitorilor județului Olt?
– Să cultive, mai departe, încrederea pe care au arătat-o la ultimele alegeri, atunci când au mers, covârșitor, în sensul văzut și de dumenvaoastră după aflarea rezultatului de la urne! Să creadă în echipa de la Consiliul Județean Olt, ca într-un ansamblu capabil să modernizeze județul Olt, pentru cei de acum, pentru generațiile viitoare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.