Interviu cu profesorul VICTOR TIŢA, director al Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală – Filiala Slatina, din cadrul USAMV București
Din noua poziție pe care se află, aceea de director al Filialei de la Slatina a Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București, profesorul Victor Tița știe că un sistem de educație performant are întotdeauna nevoie de dascăli și tineri bine pregătiți. De asemenea, domnia-sa mai știe că educație sănătoasă oferită astăzi poate reprezenta fundația solidă a generației de mâine. Așadar, fără comentarii suplimentare, rugat să ne vorbească despre noua postură în care se află, dar și să facă o analiză la zi a sistemului educațional, profesorul și directorul Victor Tiţa ne-a vorbit în rândurile care urmează…
– Aţi preluat atribuţiile de conducere a filialei Slatina din cadrul USAMV București. Ce planuri aveţi din această poziţie?
– Am preluat de trei săptămâni conducerea Filialei Slatina a Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București și am reușit, ca un prim test al încrederii cu care am fost învestit, să terminăm cu bine înscrierile la învățământ – zi unde am depășit planul de școlarizare pentru cursurile de licență, și continuăm cu înscrierile pentru învățământ la distanță. Cel mai important reper al nostru rămâne creșterea calității produsului educațional și acest lucru nu poate fi realizat fără a avea în vedere consolidarea resurselor umane, îmbunătățirea activității didactice, de cercetare științifică, de practică a studenților etc. Avem deja o tradiție și în Slatina, filiala funcționând aici din 1999. Iată, suntem în județul Olt de 18 ani și vrem să trecem cu „Foarte bine” testul maturității.
– Sunteţi cadru didactic, cum vedeţi situaţia actuală din învăţământul românesc?
– Aici sunt multe, chiar foarte multe de discutat… Aș puncta doar câteva probleme. Mai întâi, simt entuziasmul multor cadre didactice de a veni în fața elevilor și studenților pentru a le preda dar, totodată, și lipsa de interes a altora de a își motiva elevii și studenții. Îmi pare rău că nu reușim să atragem la catedră tineri, dar sunt bucuros să constat că există și excepții. Am mereu impresia că undeva prin clasele V-VIII activitățile de consiliere și orientare se rezumă doar la sporul de dirigenție… Apreciez performanțele înalte la olimpiade ale elevilor și eforturile profesorilor îndrumători, însă privesc cu tristețe la faptul că mulți dintre acești tineri aleg să studieze în străinătate. Nu se răspunde la întrebarea: Ce facem să îi păstrăm? Pe diverse canale se spune că elevii nu au timp liber, că au prea mult de lucru acasă și mă revoltă faptul că se vrea ca normalitate demersul de a nu gândi. Susțin în continuare racordarea învățământului la piața forței de muncă printr-o adaptare mai puțin birocratică la realitățile locale. Inteligența emoțională reprezintă reperul cel mai important care susține funcționarea autonomă a absolventului în societate și școala românească încă nu depășește contextul de a face totul doar pentru inteligența rațională a celor pe care îi formează. Și ar mai fi multe de spus…
– Cum îi atrage Filiala Slatina a USAMV București pe tineri? Oferte, burse, locuri la buget?
– Anul acesta avem cele mai multe locuri la buget din istoria Filialei: 33. Este o facultate de stat, acreditată și are la învățământ la zi specializarea management și inginerie economică, la care se adaugă, pentru învățământ la distanță, management în alimentație publică și agroturism. Aplicabilitatea largă a acestor specializări pe piața forței de muncă le face tot mai atractive și, pentru prima dată în ultimii ani, s-a înregistrat o dorință mai mare a absolvenților de a se înscrie. Facultatea de management oferă: Burse de excelență – 1.450 lei/lună; Burse de merit – 1.020 lei/lună; Burse de studiu – 810 lei/lună; Burse de ajutor social – 600 lei/lună.
– Ce trebuie să ştie cei care păşesc pragul filialei de la Slatina a USAMV, pentru a-şi forma o carieră în domeniu?
– Trebuie să știe că urmează o facultate de 4 ani care îi racordează la realitățile manageriale, economice, de marketing, de dezvoltare rurală și agricole etc, care le oferă cunoștințe, aptitudini și competențe generale și specifice în așa fel încât să funcționeze performant, în funcție și de propriul interes, pe piața forței de muncă, în mediul privat sau de stat.
– Care a fost şi care este relaţia dumneavoastră profesională cu profesorul Ion Bozgă?
– Avem o relație bazată pe respect reciproc și am apreciat de fiecare dată experiența dumnealui și modul cum a condus Filiala Slatina. În continuare domnul profesor dr. Ion Bozgă face parte din corpul didactic al facultății noastre.
– Care este relaţia USAMV București, Filiala Slatina cu administraţia locală şi cea judeţeană?
– Avem o relație foarte bună cu administrația locală și cea județenă, domnul primar al municipiului Slatina, Emil Moț, și domnul președinte al Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, implicându-se proactiv în susținerea învățămânului universitar din județul Olt. O atenție deosebită este acordată studenților care au, de exemplu, transport gratuit către și de la facultate pe raza municipiului Slatina.
– Cel mai important filon, într-o instituţie de învăţământ, este resursa umană. Ce ne spuneţi despre profesorii de la Filiala Slatina a USAMV București?
– Majoritatea profesorilor de la Filiala Slatina vine de la Facultatea de Management din București tocmai pentru a întări, prin experiența dumnealor, calitatea demersului didactic dar și să asigure transfer de bune practici către colegii mai tineri din Filială. Treptat, însă, și echipa profesorilor titulari din Slatina s-a consolidat, urmând cursul firesc al implicării în activități didactice, de cercetare științifică, publicistică.
– În ce domenii de activitate pot excela absolvenții facultății de la Strehareţi?
– Ideal ar fi ca absolvenții noștri să activeze în zona de management și inginerie economică în agricultură, dar pot lucra la fel de bine în administrația publică sau în mediul antreprenorial, administrare de fonduri europene ca manageri de proiect sau în domeniul consultanței în vederea scrierii de proiecte, în departamente de contabilitate financiară și de gestiune, departamente de marketing, asistent-manager… Timp de 3 ani studenții noștri parcurg și cursurile de Engleza de Afaceri, capătă abilități avansate de utilizare a calculatorului și noțiuni elementare de programare. Fac cursuri de Topografie, Managementul afacerilor, Managementul proiectului, Tehnologii agricole, Leadership etc.
– Pictura se află printre pasiunile dumneavoastră. Cum se îmbină munca de la catedră cu arta plastică? Proiecte de viitor în acest sens?
– Da, marea mea pasiune este pictura, pe care am dezvăluit-o în fața publicului prin vernisajul de pictură „Totul este posibil!” alături de artista deja consacrată Iohana Popescu, anul acesta chiar de ziua mea, pe 10 mai. Mă inspir în tablouri din filosofia existențialistă și văd acest lucru ca pe o continuare a activităților intelectuale. Timpul îmi va permite destul de rar să plonjez din pragmatismul funcției în ipostaza de artist și de aceea am programat următoarea expoziție în 2019, tot în mai.
– Există vreo poveste de viaţă a unui student, care v-a impresionat în mod deosebit?
– Sunt multe povești însă pe aceasta pe care v-o spun pe scurt o leg de învățarea limbii engleze, de perseverență și de recunoștință față de părinți și de localitatea în care studentul s-a născut. Acest student, prin implicare, a reușit să învețe limba engleză suficient de repede cât să se descurce pentru a pleca în Anglia într-un stagiu de practică plătită. El a fost atât de perseverent în a-și urma calea și a-și împlini visul încât fratele și viitoare sa soție l-au urmat cu o mare dorință de a reuși. Întorși în țară și-au construit casele visurilor lor, au deschis o afacere pe care o administrează cu responsabilitate, fiindu-le de mare folos cunoștințele și competențele dobândite pe timpul facultății și al stagiului de practică, reușind să transmită cu entuziasm modelul destul de anevoios pe care l-au urmat spre succes. M-a impresionat povestea lor din perspectiva perseverenței în a-și împlini visul.
– Care sunt parteneriatele încheiate de USAMV București, Filiala Slatina, cu diverşi agenţi economici şi care sunt aceştia?
– Avem mai multe parteneriate încheiate în vederea efectuării practicii studenților, din care amintesc câteva: Stațiunea de Cercetare Caracal, S.C. LONGIN S.R.L., SC SPAK SRL, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas Constanța.
– Ce mesaj aveți pentru studenţi, părinţi şi cadrele didactice al USAMV București, Filiala Slatina?
– Să pună entuziasm în tot ceea ce fac, să fie convinși – în așa fel încât să convingă și pe alții – că prin credință și educație totul este posibil!