Acasă Interviu „Sunt primar al comunei Gostavățu și îmi fac datoria cu responsabilitate și...

„Sunt primar al comunei Gostavățu și îmi fac datoria cu responsabilitate și cu răspundere pentru localitatea în care am fost ales!”

658

Interviu cu Marius Popescu, primarul comunei Gostavățu

În 2004, locuitorii din comuna Gostavățu – județul Olt, alegeau în fruntea localității un tânăr entuziast, care le spunea că el poate să facă din localitatea lor una din cele mai frumoase așezări din Valea Oltului de jos…
Așa ajungea prima oară primar la Gostavățu – Marius Popescu. Investiția făcută în urmă cu mai bine de un deceniu, de oamenii locului, se vede a fi, și astăzi, una de succes. Marius Popescu e un primar devotat, care face și ceea ce nu promite pentru creșterea calității vieții în această localitate olteană. E modest și înțelege că a face pentru oameni e o obligație dată de poziția ocupată, cât și de fișa postului.
Despre Gostavățu de astăzi, despre ce mai e de făcut de acum încolo, un interviu direct de la sursă. Cu primarul Marius Popescu…

– În 2016 ați reușit să câștigați, la pas, alegerile locale. Care au fost argumentele prin care oamenii au decis să meargă mai departe cu Marius Popescu – primar la Gostavățu?
– Rezultatul pe care l-am obținut în anul 2016, în vară, a fost unul mare, dar previzibil din punctul meu de vedere. Oamenii, cunoscându-mă foarte bine, știind ce capacitate am și ce sunt capabil să fac în localitate, mi-au dat votul cu încredere și cu mare devotament. Sunt, iată, la al patrulea mandat, și vreau să vă spun că de fiecare data am fost în creștere. Spre exemplu, am plecat de la 75% și am ajuns la peste 86% din voturile valabil exprimate. Sunt procente obținute de la un mandat la altul, urmare a realizărilor din comuna Gostavățu. Lucruri pe care oamenii le văd…

– Dacă ar fi să trecem prin toate investițiile făcute în aceste mandate, care sunt cele la care țineți cel mai mult și pe care le aveți mai aproape de suflet?
– În primul rând, fără să fiu acuzat de lipsă de modestie, dacă ar fi să enumăr toate realizările pe care le-am făcut la Gostavățu, vă asigur că aș avea nevoie de o zi întreagă să le prezint pe fiecare în parte. De aceea, răspunzând exact la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune că mai aproape de suflet am obiectivele ce țin de școlile și grădinițele din această frumoasă localitate. Din prima zi în care am preluat conducerea acestei primării mi-am propus ca tinerii din Gostavățu să beneficieze de cele mai bune condiții, așa cum este normal într-o țară europeană. Mă refer aici la săli de clasă curate, aerisite, dotate cu mobilierul necesar, cu apă curentă, căldură prin centrale termice și multe, multe altele. În plus, tot la această întrebare aș mai aminti de dispensarul medical, de cele două cămine culturale aduse la standarde europene, plus sediul actual al Primăriei Gostavățu, o constucție frumoasă, aerisită, în care funcționarii își pot desfăcura activitatea cu plăcere, în cele mai bune condiții, în interesul cetățeanului.

– În urmă cu ani, la investirea dumneavoastră, ați primit în grijă o rețea de drumuri proastă. Astăzi, e una din cele mai bune rețele de drumuri comunale din județul Olt. Cum s-a putut face lucrul acesta?
– Aveți mare dreptate, dar eu vă spun că prin muncă, cu chibzuință și cu mari eforturi depuse, se pot face multe lucruri într-o localitate. Am reușit, într-adevăr să aducem drumurile la un standard normal, astfel încât oamenii să se poată deplasa mult mai ușor prin localitatea lor. Atât ei, cât și cei care o tranzitează în fiecare zi. Mai mult, tot în acest sens, vă mai spun că am obținut un proiect pe Ordonanța 28, la care am făcut și recepția finală, în noiembrie anul trecut, pentru o lungime de aproape patru mii de metri pătrați și, nu în ultimul rând, mă pot bucura că sunt singurul primar din regiunea sud-vest Oltenia care a obținut finanțarea la două proiecte europene, unul pe vechea Măsură 3.2.2 – integrat, cu asfalt pe cinci kilometri, cu alfer-school și cu modernizarea celor două cămine culturale, altul pe Măsura 1.2.5, axat pe modernizarea drumurilor de exploatare agricolă, cu o lungime de 10.500 de metri…

– Este nevoie de aceste drumuri? Sunt, totuși, destui cârcotași. Ce le spuneți celor care stau și comentează de pe margine pe tema aceasta?
– Le spun să analizeze mai bine această problemă și să înțeleagă că, din punctul meu de vedere, este mare nevoie de aceste lucrări. De ce spun asta? Pentru că în localitatea pe care o conduc, majoritatea oamenilor sunt proprietari de terenuri agricole. Prin urmare, activitatea se desfășoară intens la câmp, iar eu mai știu că omul când se deplasează acolo, cu o remorcă, cu o căruță sau o mașină, atunci când dă-ntr-o groapă, primul pe care-l înjură este primarul. Drept urmare, mă zbat, alerg și trebuie să obțin ceea ce îmi doresc. Și iată că efortul meu s-a materializat prin aceste proiecte pe care le-am prezentat.

– Despre rețeaua de apă ce ne puteți spune în clipa de față?
– În ceea ce privește acest proiect, la fel de important pentru localitatea noastră, pot să vă spun că în clipa de față suntem prinși în master-planul pe județul Olt, cu cele trei localități: Gostavățu, Băbiciu și Scărișoara. La noi urmează a se face gospodăria de apă care deservește așezările respective, iar la Scărișoara se face stația de epurare. De asemenea, stațiile de pompe pentru canalizare se vor face tot la Scărișoara, în timp ce la Gostavățu va fi stația de pompare pentru apă…

– Care este termenul prevăzut și când credeți dumneavoastră că vor fi demarate lucrările?
– Personal păstrez în permanență legătura cu cei de la ADI Oltul, ne spun că sunt deja în procedura de achiziție și că, în cel mai scurt timp, prin vară sau cel târziu în toamnă, se va începe această lucrare. Avem convingerea că se va merge simultan, și cu apa și cu rețeaua de canalizare, dar mai depinde și de ADI Oltul dacă va alege să le facă etapizat. În orice caz, invistiția, în întregime, o vor face ei și lucrul acesta ne prinde foarte bine.

– Oamenii vor locuri de muncă în apropierea casei. Ce se poate face în acest sens?
– Sunt de acord cu ei, le înțeleg dorințele, mă zbat pentru a rezolva această problemă, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Așa cum am spus-o și în campania electorală, eu nu mă consider un primar împlinit dacă n-am reușit să creez un număr de locuri de muncă la nivelul comunei Gostavățu. Am purtat discuții cu mulți investitori străini, dar prima întrebare pe care mi-o pun se leagă de utilitățile pe care le punem la dispoziție. Iar fără apă și fără canal, din start, se limitează și discuția. De aceea, e necesar să le avem pe toate puse la punct, iar mai apoi vom încerca să facem tot ce depinde de noi pentru ca oamenii din Gostavățu să aibă un loc de muncă apropiat de locuința lor. Poate o secție de confecții, poate că altceva… asta vom mai vedea!

– Care sunt așteptările dumneavoastră de la actuala guvernare PSD?
– Întotdeauna, de la un an la altul, am așteptat lucruri mai bune. Personal, îmi doresc o repartizare corectă a sumelor de bani către bugetele locale, una mai coerentă, mai transparentă și mai bogată! Spre exemplu, dacă primești de la CJ un buget de 50 de mii de lei, este puțin și nu prea ai ce face cu ei… Eu asta-mi doresc și asta am vrut dintotdeauna. E nevoie de niște criterii exacte, de anumite căi de repartizare a sumelor și împreună cu angajații din Primăria Gostavățu să facem tot ce putem pentru localitatea noastră. Totul se face cu sacrificii, știm asta, dar omul ne cere și e normal să facă lucrul acesta, cu toate că eu le-am spus întotdeuna că sursele de venituri ale bugetului local sunt taxele și impozitele locale plătite de cetățeni, banii primiți de la Consiliul Județean, plus fondurile guvernamentale sau cele europene pe care noi le atragem. Iar dacă dintr-o parte nu putem, din alta nu ni se dă, atunci e greu să ne mișcăm, iar omul va spune că „primarul nu este bun”.

– Ce aveți în plan pentru anul 2017, dincolo de cele pe care le-ați spus mai sus?
– Pentru perioada următoare am depus către Ministerul Dezvoltării Rurale, pe vechea Ordonanța 28 un proiect de asfaltare prin care să punem la punct toate drumurile din Gostavățu – încă 10 kilometri, plus construirea unei săli de sport în curtea școlii de la Gostavățu, acolo unde avem la dispoziție un spațiu de patru mii de metri pătrați. În plus, mă zbat să atrag fonduri europene pentru un depozit en-gross, pentru legume și fructe și am convingerea că într-un fel sau altul voi reuși să fac și lucrul acesta. Pentru asta am fost ales. În concluzie: sunt primar al comunei Gostavățu și îmi fac datoria cu responsabilitate și cu răspundere pentru localitatea în care am fost ales! Vreau să le demonstrez oamenilor că nu au greșit niciodată cu mine, în niciun mandat…

– Când este ziua localității Gostavățu?
– Ziua localității este pe 6 august, în fiecare an, iar la data respectivă se strâng toții fii satului, tineri și vârstnici deopotrivă. Iar dacă tot aminteam de tineri, aș mai vrea să se știe că avem și o echipă de fotbal la Gostavățu, că am făcut și două terenuri cu gazon artificial, teren de tenis cu nocturnă, unul pentru comună, altul în curtea școlii, la Slăveni.

– Aveți în localitate și un sistem de supraveghere video. Își face datoria?
– Într-adevăr, avem la nivelul localității peste 20 de camere de supraveghere, la instituțiile publice, la intersecții și în multe alte zone importante din comuna Gostavățu. Au fost cazuri când am apelat la aceste camere, am depistat și am prins hoții care au furat și biciclete, și telefoane, și pot să spun că suntem destul de mulțumiți de ele…

– Susțineți proiectul județului Olt-Romanați?
– Am luat la cunoștință despre el, mi se pare ceva normal, iar eu sunt de acord cu lucrul acesta…

– Aveți, în sediul Primăriei Gostavățu, și un serviciu de evidență a persoanelor…
– Avem, într-adevăr și Serviciul de Evidență a Persoanelor – pentru patru localități: Gostavățu, Băbiciu, Scărișoara și Stoenești. Este un serviciu pentru care am insistat și sunt mulțumit de acest lucru. Mă bucur că oamenii din cele patru comune, atunci când au nevoie de preschimbarea unui act de identitate, nu mai bat drumul la Caracal. Așadar, dacă se vrea, se poate…

1 COMENTARIU

  1. domnu popescu ,va rog frumos lasati dracu Romanatiul si mergeti la primarul din babiciu la MARMELADA si punetil sa faca si el ceva pentru comuna sa zica lumea ca a fost primar bun nu unul prost si sa lasati dracu ajutoarele sociale pentru putori .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.