Acasă Interviu Interviu cu dr. SORIN BRĂTOI, managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu Greci

Interviu cu dr. SORIN BRĂTOI, managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu Greci

2545
„La PSD am găsit o echipă adevărată, am găsit oameni care-și asumă niște obiective precise, oameni care muncesc împreună și care lasă de o parte dorințele mărunte așa cum nu fac alții”
             Este medic de oameni și nu doctor de hârtii. Autodidact, atent la ceea ce se întâmplă în jurul său, neglijent cu propria exprimare, căci niciodată nu coafează adevărul. Face parte din noul contingent al oamenilor politici de la Olt, care are și va avea multe de spus de acum încolo. Nu-i plac jumătățile de măsură. Nu-i judecă pe cei din jur după percepția spațiului public, și doar după ceea ce vede el în omul de lângă…
Sorin Brătoi, este astăzi manager al Spitalului de Psihiatrie Cronici de la Schitu. Una dintre cele mai moderne instituții în domeniu, dintre cele care există în România.
Om politic, astăzi de stânga, după o decepție… tratată de pe partea dreaptă. Răspunde reporterului de serviciu unui set de întrebări amestecate. Convenționale și nu prea…

– A fost grea trecerea de la dreapta la stânga?
– În niciun caz! Având în vedere atmosfera toxică pe care a creat-o Gigel Știrbu din momentul în care a venit ca președinte interimar al Partidului Național Liberal Olt, această trecere era absolut necesară. Acesta a destructurat partidul și a căutat să dezbine orice echipă care s-a format în acea perioadă. Personal, am încercat să formez la Slatina o echipă împreună cu Sandu Măceșanu, lucrurile începuseră să se miște, dar se pare că domnului Șribu i-a fost teamă de echipa aceasta. Din acest motiv a căutat, prin toate mijloacele, să destructureze acest partid pe care îl conduce printr-un interimat, și caută, din orice motiv, să demită orice membru incomod lui, după bunul plac. Așadar, asta nu se poate numi o echipă, iar eu nu am niciun fel de regret că am plecat din PNL Olt.

– Cât de corecte au fost alegerile din interiorul PNL Slatina, în urma cărora a fost desemnat candidatul pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ?
– Desemnarea candidatului la Primăria Slatina, pentru vara anului 2016, s-a făcut în urma unui sondaj. Acum, la rece, vă pot spune că sondajul respectiv a fost o făcătură ordinară, iar mie, personal, la timpul respectiv, mi-a adus cineva niște formulare în alb care se împărțeau la liber. Lucrul acesta consider că spune totul și vă explică de ce eu n-am avut niciodată încredere în Gigel Știrbu și sondajul pe care acesta l-ar fi făcut.

– De ce aleg oltenii să meargă pe partea stângă și nu votează mai mult cu dreapta? După alegerile locale și parlamentare, se vede destul de clar că diferența e foarte mare. Cum comentați lucrul acesta?
– Domnule Dorobanțu, cineva care nu-ți inspiră încredere, care nu se implică așa cum trebuie și care conduce un partid măcinat de lupte interne, de orgolii și lovituri pe la spate, nu poate să obțină niciodată mai mult în orice fel de competiție. În ceea ce mă privește, nu am absolut nimic de împărțit cu fostul candidat la Primăria Slatina, domnul Marius Bălașa, un om care, din punctul meu de vedere, s-a achitat onorabil de sarcina pe care Gigel i-a dat-o, dar cred că în momentul respectiv nu se putea mai mult. Asta pentru că n-a avut în spate echipa care să-l sprijine așa cum trebuia…

– Vă simțiți membru în echipa PSD de astăzi?
– DA! Și lucrul acesta îl spun cu toată sinceritatea. În primul rând, la PSD am găsit o echipă adevărată, am găsit oameni care-și asumă niște obiective precise, oameni care muncesc împreună și care lasă de o parte dorințele mărunte așa cum nu fac alții. Ei, bine, aici, în momentul în care s-a stabilit un target politic, toată echipa își face treaba fără scandaluri sau lupte interne care ar însemna, din start, un mare dezavantaj. Așa cum se întâmplă la PNL, zi după zi.

– Cum vedeți începutul de guvernare asumat de PSD în urma parlamentarelor din iarnă?
– Partidul Social Democrat a câștigat alegerile din decembrie cu un program de guvernare foarte ambițios, apropiat de dreapta, pe care eu îl cunosc foarte bine și pe care l-am prezentat oamenilor în campania respectivă. Cu toate astea, debutul guvernării a fost unul delicat, și asta din cauza faptului că președintele Klaus Iohannis s-a poziționat împotriva acestui guvern, uzând de toate prerogativele constituționale și mai puțin constituționale, pentru a pune bețe în roata acestui guvern. Spre exemplu, să nu uităm că tocmai acum, în luna aprilie, primăriile primesc bugetul pentru că mai bine de trei săptămâni, președintele României se gândea la ski dacă să-l promulge sau nu. Mai mult, a speculat foarte agresiv o greșeală de comunicare a Guvernului Grindeanu – celebra Ordonanță 13, care, din punctul meu de vedere, avea o fundamentare foarte bună și care, practic, reincrimina anumite infracțiuni din Codul Penal care fuseseră schimbate, tot prin Ordonanță de Urgență, de Guvernul Cioloș. A fost, însă, un mod de comunicare defectuos, s-a speculat că a fost dată noaptea, iar asta cu toate că avizul CSAT-ului venise la orele 20:00. Ulterior s-a încercat o manipulare emoțională a oamenilor, mulți dintre ei mergând să protesteze, cu toate că nu cunoșteau foarte bine situația respectivă. Ce am apreciat este faptul că, dincolo de aceste convulsii, premierul și-a văzut de pașii numerotați în programul de guvernare, iar lucrul acesta se vede prin măsurile mediatizate în fiecare zi.

– Se poate pune sută la sută în practică acest program de guvernare?
– Cu siguranță, se poate! Deși pe la televizor sunt anumiți analiști politici care anunță apocalipsa în lunile ce vor veni, eu vă spun că stăm foarte bine în ceea ce privește colectarea la buget și din punct de vedere economic măsurile sunt total sustenabile. Spre exemplu, dacă ar fi să mă refer la domeniul sanitar, pot confirma că, în sfârșit, se face o reparație, ținând cont de lipsa acută de profesioniști în acest sector unde există un deficit uriaș de medici. Așadar, aveam și avem mare nevoie de aceste măsuri axate pe fidelizare și remunerare a medicilor, astfel încât situația să nu devină dramatică în sistemul sanitar.

– Câștigă bine un medic astăzi, în România? Din câte știm, lefurile de astăzi ale cadrelor medicale nu mai sunt chiar atât de mici…
– Într-adevăr, lefurile medicilor nu mai sunt chiar atât de mici și, în sfârșit, cu chiu, cu vai, la presiunea sindicatelor din domeniu, guvernul tehnocrat a reușit să ofere o grilă de salarizare corectă pentru liniile de gardă. Așadar, pentru cei ce lucrează și fac gărzi, remunerația este la un nivel decent în clipa de față.

– E de bun simț câștigul unui medic primar care se duce undeva la zece mii de lei net pe lună?
– Acest câștig, de care pomeniți, este doar pentru anumite categorii de medici. Pentru multe alte specialități, în medie, câștigul unui medic primar este de aproximativ cinci mii lei. Repet, este un salariu decent, dar încă suntem departe de ce ar trebui să fie pentru un medic al anului 2017. În altă ordine de idei, medicii vor fi singurii care vor primi salariile mărite într-o singură tranșă, de la 1 ianuarie 2018, și nu eșalonat, precum restul bugetarilor din România. Este un act de reparație morală și chiar economică, pentru că, e păcat să investesc atât de mult într-un om, să-l formez, să-l fac un bun specialist, să fie un profesionist, iar când să-l folosesc el pleacă în afară pentru că eu nu vrea să îi dau bani…

– Ce le spuneți celor care încă mai cred că, după 28 de ani de la Revoluția din 89, PSD este continuatorul Partidului Comunist?
– Domnule Dorobanțu, eu trăiesc și simt asta, de multe ori, pe pielea mea. Aud tot felul de vorbe, de lozinci, unele spuse de oameni implicați politic, altele de persoane care nu au legătură cu această zonă. Totuși, vă pot spune că, indiferent de ce ar zice unul sau altul, indiferent de vorbele ce se aud, Partidul Social Democrat nu mai este ceea ce se presupune că a fost cândva. Vremurile s-au schimbat, iar oamenii sunt alții. Sunt oameni tineri, ambițioși, competenți și cu soluții, având capacitatea necesară ca să le pună în practică.

– Nu se acordă prea multă atenție conflictului dintre Liviu Dragnea și Victor Ponta, domnule Brătoi?
– Ceea ce se întâmplă în clipa de față, referitor la disputa dintre cei doi, în primul rând, nu face bine Partidului Social Democrat. Este o ocazie pe care adversarii o exploatează la maxim și profită din plin de aceste disensiuni care aș vrea să se încheie cât mai rapid. Ce pot să vă mai spun, legat de acest subiect, este faptul că majoritatea oamenilor politici care ajung să dețină funcții înalte în stat sunt oameni orgolioși, cu caracter puternic, iar lucrul acesta mă face să cred că-n clipa de față e vorba de anumite răbufniri de orgoliu venite din partea fostului premier al României, domnul Victor Ponta. Din câte am observat, Liviu Dragnea încearcă și reușește să le evite cu decență, păstrându-se astfel în afara unor conflicte prelungite.

– Dacă oamenii vor un trai mai bun din partea celor de astăzi și nu mai au răbdare pe termen lung, e o pretenție prea mare din partea celor care au fost și din partea celor ce nu au fost la vot?
– Din punctul meu de vedere, cei care nu se prezintă la vot, dar nu lipsesc de la proteste, n-au niciun fel de legitimitate. Sigur că dreptul de a protesta este un drept pe care, cu toții, l-am obținut în decembrie 1989. Este de respectat opinia străzii, dar nu se poate guverna cu strada, atât timp cât un sistem democratic este bazat pe alegeri libere la care cetățenii se prezintă pentru a-și spune intenția de vot, indiferent de simpatia politică a fiecăruia. Mai departe, partidul sau alianța politică declarată câștigătoare ar trebui să fie lăsate să-și pună în practică programul de guvernare.

– Luați în calcul, pe termen scurt sau mediu, candidatura la o funcție din cadrul PSD-ului?
– Momentan, nu! În clipa de față am făcut o pauză în ceea ce privește activitatea politică din prima linie, încercând să privesc mai detașat această luptă politică în care am fost implicat într-o anumită perioadă de timp. Vă pot spune că la momentul actual mă simt foarte bine în echipa în care sunt, am găsit aici oameni competenți alături de care am reușit să duc la bun-sfârșit atât sarcinile pe care le-am avut, dar și să pun în practică anumite proiecte și idei pe care le-am avut pentru Spitalul de la Schitu unde activez în prezent. Aici am găsit înțelegerea de care aveam nevoie, iar lucrul acesta mă bucură nespus de mult…

– Ce vreți să faceți, din funcția de manager al Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, domnule Sorin Brătoi?
– Proiectul de management pe care îmi doresc să-l duc la bun-sfârșit în cadrul acestui spital este unul mai vechi și ține de o idee pe care am avut-o împreună cu fostul manager și actualul deputat Marius Iancu, și anume construirea uni nou pavilion cu două secții: una de gerontopsihiatrie, cu 25 de paturi și alta pentru pacienții cu adicții, tot cu 25 de paturi. Vorbim de secții noi, utile, pe care dorim să le construim urmare a adresabilității către unitatea noastră a  acestor categorii de pacienți. Am fost foarte supărat anul trecut pe fostul ministru al Sănătății, domnul Vlad Voiculescu, asta pentru că proiectul înaintat intrase la finanțare, valora un milion de euro, dar cel în cauză a considerat că nu trebuie să dea banii către Consiliile Județene în administrarea cărora erau unitățile sanitare, dorind să facă o licitație centralizată la nivel de minister și astfel să se transforme într-un ordonator principal de credite. Ei, bine, n-a fost în stare să pună în acord legislația cu ceea ce trebuia să facă până în luna noiembrie, fiind nevoit să dea toți banii înapoi – peste o sută și ceva de milioane euro, printre care și banii pentru proiectul nostru care intrase la finanțare. Am reușit în cele din urmă să găsesc înțelegere la Consiliul Județean – ordonatorul principal de credite, iar în ultima ședință de CJ am primit și finanțarea pentru acest proiect, fiind trecut la finanțare multianuală, astfel încât în trei ani va fi realizat.

– Mai departe, ce ar mai fi de făcut?
– Deja mă preocup să caut medici printre rezidenții de ani terminali la psihiatrie, să-i pregătim, iar în momentul în care clădirea va fi gata să-i putem băga în unitate. Este nevoie de lucrul acesta și sunt convins că vom duce la bun-sfârșit acest proiect pentru spitalul nostru, pentru județul Olt!

– De ce boala psihică este văzută ca ceva mai tabu, ceva despre care nu prea se stă de vorbă?
– Este un subiect sensibil, într-adevăr! Vedeți dumneavoastră, încă din anii 90, în România, bolnavul psihic a fost stigmatizat, iar boala psihică n-a fost privită ca o afecțiune  umană, normală, așa cum sunt multe alte afecțiuni în cadrul a numeroase specialități. Din păcate, nici acum nu am scăpat de această abordare, fapt pentru care există această reticență în a te declara, la nevoie, un pacient cu o astfel de problemă. Spre exemplu, în 2012 s-a făcut un studiu la nivel mondial în care se menționa că până în anul 2018 afecțiunile psihiatrice vor ajunge pe primul loc în lume, înaintea bolilor cardiovasculare.

– Ne puteți argumenta?
– Ființa umană este pregătită să ducă stres, la nivel ridicat, pe o perioadă de timp limitată. Spre exemplu, noi, în clipa de față, suntem supuși unui stres de intensitate medie în formă continuă. Din acest motiv, mulți cedează, iar bolile psihice au cunoscut o creștere însemnată în ultima perioadă de timp…

– Ce șanse are un bolnav psihic să se facă bine?
– Mijloacele terapeutice au evoluat foarte mult în ultimii ani, au apărut clase noi de medicamente, care oferă psihiatrului mijloacele clinice de a controla boala pacientului, iar principalul nostru obiectiv, la momentul actual, este, pe lângă ameliorarea simptomatologiei și reducerea intensității simptomelor, cât mai ales reinserția socio-profesională a pacientului. Desigur, aici intervin alți factori ce țin de suportul familiei și de suportul societății pentru că degeaba punem un pacient pe picioare dacă la externare este respins de familie și societate, iar boala reapare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.