Acasă Interviu Interviu cu Virgil Delureanu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt

Interviu cu Virgil Delureanu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt

404

„Putem vorbi de transparență totală, de un echilibru între modul de realizare a veniturilor și modul cum vor fi cheltuiți banii publici, în interesul locuitorilor județului Olt”

Cu puțin înainte de finalul mandatului de deputat, în vara lui 2016, economistul Virgil Delureanu a renunțat la demnitatea publică de interes național pentru a reveni la Olt, în echipa care se anunța câștigătoare a alegerilor locale.
Poziția sa a fost ulterior confirmată prin două rânduri de alegeri. Întâia oară, votat alături de colegii săi, consilier județean la Olt. Ulterior, majoritatea constituită la Consiliul Județean a decis să-l susțină vicepreședinte al acestei instituții. partener în echipă cu Marius Oprescu, actualul președinte al CJ Olt, Virgil Delureanu nu a avut nevoie de acomodare. Este un bun cunoscător al administrației județene, iar anii petrecuți pe diverse funcții în această instituție îl recomandă cu prisosință.
Despre prioritățile administrației județene, cât și o viziune în ansamblu asupra societății românești actuale, răspunsurile lui Virgil Delureanu, la întrebările reporterului de serviciu…

 

– Ce a însemnat 2016 pentru dumneavoastră?
– Un an aparent complicat, o perioadă în care a trebuit să iau decizii destul de importante pentru mine, dar iată că se dovedesc a fi corecte și spun că nu regret nimic. Am renunțat la un mandat de deputat pentru a veni în județ, în echipa căreia simt că îi aparțin. Acum înțeleg că am făcut ceea ce trebuie. Nu subestimez cu nimic rolul parlamentului, instituție din care am avut onoarea să fac parte, dar dacă ai încredere într-un proiect public, ești mai aproape de oameni și de nevoile lor, aici, pe plan local. Așadar, 2016, pentru mine, este anul în care am luat decizii importante, iar acum văd că le-am luat pe cele bune.

– De dată recentă, Consiliul Județean Olt a aprobat bugetul aferent anului 2017. Cum îl vedeți dumneavoastră?
– Putem vorbi de transparență totală, de un echilibru între modul de realizare a veniturilor și modul cum vor fi cheltuiți banii publici, în interesul locuitorilor județului Olt. Este o construcție care urmărește, prin toate capitolele sale, creșterea calității vieții locuitorilor județului Olt. Asta se întâmplă prin investiții în infrastructură, prin îmbunătățirea serviciilor oferite de către Spitalul Județean de Urgență Slatina, prin pachetele de măsuri și servicii acordate persoanelor aflate în situații de nevoie speciale, în centre de îngrijire sau în situația minorilor aflați sub autoritate publică.

– Vă satisface bugetul actual?
– Aici nu putem vorbi de o mulțumire a unei persoane anume. Evident, nici acasă, într-o familie normală, banii nu sunt niciodată de ajuns pentru ceea ce vrem să facem. Consiliul Județean nu are instrumente financiare providențiale, prin care să rezolve, peste noapte, așteptările, altfel legitime, ale oamenilor. E normal ca fiecare să vrea mai multă bunăstare, să trăiască mai bine. Însă, astăzi, viziunea în această zonă, a Consiliului Județean, este de a sprijini fiecare comunitate locală în vederea inițierii unui proiect de anvergură. 112 proiecte îndeplinite, vorbind tot de atâtea localități ale Oltului, înseamnă, din punctul meu de vedere, un pas mare pentru dezvoltarea acestui județ.

„Am aceeași disponibilitate la dialog, pe care am avut-o înainte de a merge în parlament sau înainte de a deveni vicepreședinte al Consiliul Județean Olt”

– Cum colaborați, de pe poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean, cu primarii Oltului?
– În relația de lucru cu oamenii, cu primarii, cum întrebați dumneavoastră, nu s-a schimbat nimic. Am aceeași disponibilitate la dialog, pe care am avut-o înainte de a merge în parlament sau înainte de a deveni vicepreședinte al Consiliul Județean Olt. Oamenii vin, vor răspunsuri la întrebări legate de modul cum pot să deruleze proiecte, cum pot să acceseze diverse axe și măsuri pentru atragerea de fonduri necesare dezvoltării localităților lor. La unele lucruri le găsim rezolvarea împreună, iar la altele, tot împreună, îi căutăm pe cei în drept pentru a oferi soluțiile necesare.

– 2017 a început destul de tumultuos. Oameni în stradă, acțiuni de protest la adresa guvernului PSD.
– Acum, la rece, cred că se pot desprinde câteva concluzii. Unele din ele își au esența tocmai în zilele începutului de an. Pot vorbi despre o criză de comunicare, una care are corespondență la ambele tabere. Nici decidenții guvernamentali nu au excelat la acest capitol, dar, la un moment dat, cred că nici oamenii din stradă nu au cunoscut ansamblul măsurilor propuse la acea vreme. Am avut o iritare excesivă, nu vreau să spun provocată, dar cel puțin întreținută. Au mai fost grațieri colective în România, în ultimii ani, dar, niciodată, nu au existat acțiuni de protest. Atunci, probabil că nici mijloacele de comunicare, de alertare în spațiul public, nu erau atât de avansate. Încerc să evit a folosi termenul de „manipulare”, pentru că nu vreau să cred în ideea unor scenarii pregătite de altcineva.

„Avem o administrație eficientă, care respectă programul de guvernare, cel care i-a convins pe români să voteze. Acele voturi sunt de fapt investițiile în ceea ce se vede”

– Cum caracterizați guvernarea PSD?
– Au trecut doar trei luni de la preluarea puterii de către Partidul Social Democrat și aliatul său, iar măsurile se văd și nu pot fi puse la îndoială. Avem o administrație eficientă, care respectă programul de guvernare, cel care i-a convins pe români să voteze. Acele voturi sunt de fapt investițiile în ceea ce se vede. Avem premisele unei creșteri economice în situația de ansamblu prin care vorbim de regândirea sistemului salarial public, de dispariția a 102 taxe, de unele măsuri cu adevărat revoluționare în domeniul economic. Uitați-vă la agricultură: pentru prima oară avem un program de susținere a fermierilor care produc tomate – trei mii de euro subvenție de la stat, depășește zona politicilor publice în domeniu, care se practică în țările cu mare disponibilitate financiară din Uniunea Europeană. România are astăzi un guvern pentru cetățenii acestei țări.

– Mulți spun că România nu merge într-o direcție bună. Ce aveți de zis?
– Cred că v-am răspuns anterior. Haideți să intrăm în detalii, dacă tot insistați! Cei care spun că România nu merge într-o direcție bună nu sunt atât de… mulți. Sunt voci ale aparatului de propagandă din jurul unor partide de opoziție, incapabile să-și rezolve problemele interne. Românii simt că le este mai bine, iar guvernarea parcurge în fiecare zi etape din procesul de dezvoltare accelerată a acestei țări. Dacă opoziția nu merge într-o direcție bună, aici nu mai e treaba noastră. Într-adevăr aveți dreptate! Ne lipsește așa ceva din programul de guvernare. Adică, modernizarea opoziției. Nu putem să facem asta și recunosc sincer…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.