Acasă Actualitate Un jandarm, noaptea, cu barca pe Olt. Braconaj?

Un jandarm, noaptea, cu barca pe Olt. Braconaj?

921

În dimineaţa zilei de 30.12.2016, la ora 02:20, o patrulă organizată a Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Olt (AJVPS), din care a făcut parte Constantin Vlăicuşi, care a fost însoţit de doi martori – Dumitru Apostol şi Ionuţ Marius Giumale -, a depistat două persoane, care pescuiau ilegal pe lacul de acumulare Ipoteşti, aşa susţin reprezentanţii AJVPS, intituţie legal împuternicită să constate infracţiunile specifice. Unul dintre cei doi bărbaţi depistaţi de patrula AJVPS este jandarmul Cătălin Ionuţ Diaconescu. După flagrant, patrula a descoperit plase, pe care le-a scos din apă, conform unei înregistrări video făcută de membrii patrulei AJVPS. În timpul discuţiilor, jandarmul şi-a prezentat statutul, lucru care nu i-a convis pe cei din patrulă. Oamenii AJVPS Olt au întocmit un proces-verbal de constatare, alături de un CD cu două înregistrări (una în momentul surprinderii şi alta cu plasele scoase din apă), care a fost înaintat cu adresa nr. 2108/31.12.2016 către Secţia de Poliţie nr.4 Coteana, pentru soluţionarea cauzei respective.

Contra-atacă. Jandarmul a depus plângere penală. Pentru abuz în serviciu
Jandarmul Cătălin Ionuţ Diaconescu, după eveniment, a depus o plângere penală cu acuzaţia de abuz în serviciu (prevăzută la Art. 297 din Codul Penal) împotriva reprezentanţilor AJVPS. Într-un punct de vedere solicitat de Ziarul de Olt Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt (IJJ), instituţia a comunicat că angajatul Jandarmeriei Olt, Cătălin Ionuţ Diaconescu, nu se afla în serviciu la data menționată.
„În cauză se efectuează verificări, potrivit competenţelor, de către Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. La finalizarea cercetărilor, rezultatul va fi comunicat public.
Menționăm că Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a sprijinit permanent organele de urmărire penală, în vederea clarificării situaţiei create.”, se arată în punctul de vedere al IJJ. Plângerea făcută de jandarm arată mai degrabă a intimidare, dar ea trebuie soluţionată într-un fel. Chit că abuzul în serviciu, fără a fi specialist în drept, nu există aici. Păi, dacă te duci noaptea pe apă, în zonă unde e pescuitul interzis , şi pe lângă tine sunt găsite nişte plase de pescuit, ce vrei, să primeşti o diplomă de cel mai bun prieten al naturii?

AJVPS invocă pescuitul interzis şi insistă pe latura infracţională a faptei
În urma unei adrese trimise de Poliţia Municipiului Slatina, subordonată Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, cu numărul 67/P/2017/BIC/BA din 8.02.2017, AJVPS răspunde prin adresa 342/21.02.2017, că patrula a depus la Secţia de Poliţie nr. 4 Coteana, un proces-verbal de constatare, împreună cu două înregistrări video pentru dovedire a infracţiunii de braconaj piscicol, deoarece, la momentul acela, în lacul de acumulare Ipoteşti, era interzis pescuitul comercial în conformitate cu Ordinul 842/1096/2016 al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Art. 42.
Reprezentanţii AJVPS Olt mai spun că au încheiat cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) contractul 1371/473/04.08.1982, cu actele adiţionale ulterioare, în baza căruia AJVPS Olt are drept de pază pe linie piscicolă pe lacurile de acumulare de pe râul Olt – Art. 3, pct. 3, lit. d) din actul adiţional numărul 1 din 9.06.2003, la contractul amintit anterior, cu modificările aduse prin actul adiţional numărul 3 din 26.07.2006. AJVPS consideră că acuzaţia adusă de jandarm, şi anume aceea de abuz în serviciu, nu are acoperire legală.

În loc de concluzii
Organele de anchetă vor stabili, până la urmă, ce s-a întâmplat în acea noapte pe lacul de acumulare. Judecătorii vor decide. Cert este că e destul de greu să accepţi versiune versiunea jandarmului. În mod firesc, ne se umblă noaptea pe Olt, unde e pescuitul interzis. Şi nu are în vecinătatea sa nişte palse de pescuit, aflate şi ele pe Olt în acelaşi loc şi la aceeaşi oră.
Deocamdată, cele prezentate de noi sunt poziţiile oficiale ale părţilor implicate. Fiecare susţine că are dreptate. E imposibil aşa ceva. Undeva, cineva, trişează. Cine? Organele statului şi timpul vor dovedi asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.