Acasă Actualitate Interviu cu ION ALIMAN, primarul comunei Deveselu, Olt

Interviu cu ION ALIMAN, primarul comunei Deveselu, Olt

632

„Dorința de a face lucruri bune, de a lăsa ceva în urma mea, de a construi, de a ridica sau a planta ceva, m-a adus acasă, la Deveselu”

Deveselu începutului de an 2017 poate deveni un ghid de succes despre cum poți face administrație locală cu rezultate efective, pe care să le vadă și să le simtă cetățeanul.

De pe margine, unii ar putea să spună că împlinirile edilitare petrecute aici în ultimii ani sunt produsul unei conjuncturi date de poziția geostrategică ce a avantajat Deveselu, în raport cu obiectivul militar american, parte a proiectelor NATO, amplsat în incinta fostului aerodrom de pe raza localității. Numai că, la o privire atentă, starea de azi a comunei Deveselu, unde infrastructura tinde să devină una comparativă cu cea întâlnită în mediul urban, are o explicație reală: e vorba de modul cum Ion Aliman, primarul aflat la al doilea mandat, înțelege să fie administratorul corect al interesului public și al nevoilor reale ale comunității de aici. Deveselu începutului de an se prezintă bine, iar perspectivele sunt îmbucurătoare. Dacă toate merg pe drumul pe care se află în prezent, aici vom putea vorbi, într-un timp scurt, de un pachet întreg de servicii utilitare, oferite cetățenilor din cele două sate: Deveselu și Comanca. Despre unde se află localitate în clipa de față, despre perspectivele pe termen scurt și nu numai, primarul de aici – Ion Aliman, explică în continuare, rând cu rând, pas cu pas. Ce-i de făcut pe mai departe și unde trebuie stăruit pentru a produce comfort, civilizație și bunăstare…

– Domnule primar, ce proiecte v-ați propus pentru anul 2017?
– Domnule Dorobanțu, eu mi-aș dori să fac multe, foarte multe lucruri pentru comuna Deveselu. Spre exemplu, avem un proiect de extindere-modernizare-reabilitare drumuri comunale, pe o lungime de aproape 8,3 kilometri, covor asfaltic. De reținut faptul că, până acum, am reușit să ne punem la punct cu infrastructura pe încă 15 kilometri, iar cu lucrarea pe care vrem s-o realizăm anul acesta am reușit să finalizăm problema drumurilor din localitatea Deveselu, în intravilan..

– Care sunt intențiile dumneavoastră față de drumurile agricole?
– Avem un proiect de modernizare drumuri de acces agricole, de peste 7,5 kilometri, asfalt. Ne încântă foarte mult că astfel reușim să legăm, peste câmp, cele două sate ale acestei comune: Deveselu și Comanca. În plus, am avea acces și la Drumul Județean Caracal-Redea, iar lucrul acesta ar fi ca un fel de centură pentru localitatea noastră. De asemenea, mai avem de executat șase kilometri de canalizare pe străzile din comună, care s-ar adăuga la cei 16,4 kilometri funcționali în clipa de față.

– Alimentarea cu apă – o investiție care funcționează?
– În ceea ce privește alimentarea cu apă vă pot spune că stăm foarte bine, nu avem probleme, acoperim toată localitatea și avem apă de calitate până la ultima casă din Deveselu. Am făcut și serviciul de utilități publice, vom avea un concurs pe trei martie, iar în urma acestuia vom angaja trei persoane – administrator, contabil și muncitor, după care vom face statul de plată și fișele prin care vom stabili cât va fi prețul pe metrul cub de apă în comuna Deveselu. Momentan, efectuând mai multe analize și cunoscând salarizările care, pe grilă, sunt stas, aș putea spune că prețul unui metru cub nu va sări de doi lei. În ceea ce privește canalizarea, putem vorbi de maxim 50 de bani pe metrul cub, așadar, prețul final va fi de undeva la 2,5 lei pentru apă și canal…

– Dar oamenii ce spun, se arată interesați de aceste investiții majore, utile pentru localitatea lor?
– Domnule Dorobanțu, în ceea ce mă privește, înainte de a începe lucrările la un proiect, am numeroase discuții cu oamenii din localitatea pe care o reprezint. Așa am procedat și în cazul de față și vă pot spune că, în proporție de 90%, cetățenii sunt încântați și foarte interesați de aceste lucrări. Până la urmă au la dispoziție apă tratată, clorinată și bună pentru nevoile de zi cu zi.

– Ieșim dintr-o iarnă grea. A fost o iarnă scumpă pentru comuna Deveselu?
– A fost o iarnă ceva mai grea ca-n anii anteriori, dar noi ne-am descurcat și i-am făcut cu brio față. Combustibilul solid pentru unitățile publice: școală, primărie, grădiniță le-am achiziționat din timp, și asta deoarece, din punctul meu de vedere, perioada cea mai potrivită ar fi prin lunile aprilie sau mai. Spre exemplu, am luat lemne cu două sute de lei, într-o perioadă în care majoritatea se ocupa să-și cumpere un miel de Paști…

– Care este situația unităților de învățământ din comuna dumneavoastră?
– De când am venit în fruntea acestei localități m-am ocupat, neîncetat, de tot ce înseamnă unitate educațională la Deveselu. Avem școli și grădinițe puse la punct, avem copii care învață cu drag în ele, dar mergem mai departe și avem un alt proiect pentru modernizarea, extinderea și reamenajarea grădiniței din satul Comanca. Același lucru îl vom face și la căminele culturale din Comanca și Deveselu, vrem să facem și o extindere astfel să le aducem cât mai aproape de respectarea normelor europene.

– Partenerii americani de pe raza comunei Deveselu sunt și parteneri ai administrației pe care o conduceți dumneavoastră?
– Americanii ne-au ajutat și ne ajută mult. S-au implicat în diverse proiecte, dar mai ales în ceea ce privește școala din Deveselu. De exemplu, vă pot spune că programul „Școala altfel” se derulează împreună cu dânșii, tot așa cum multe alte activități cu elevii se fac cu spijinul partenerilor pe care-i avem aici, aproape de casa noastră.

– Ne reîntoarcem la principala problemă a satului românesc: locurile de muncă. Ce puteți face, vizavi de această problemă, domnule primar?
– Din păcate, foarte multe lucruri nu se pot face în clipa de față. Totuși, dacă investitorii ar dori să vină în această comună le pot spune că am avea câteva oferte favorabile, avem și o infrastructură pe care în cel mai scurt timp o punem la punct, dar totul ține de ce-și doresc persoanele în cauză.

– Este un privilegiu pentru localitatea dumneavoastră, faptul că există și această structură militară de grad zero pe raza comunei Deveselu?
– Din punct de vedere militar, da, este un privilegiu. Să zicem că suntem cea mai apărată localitate din România, dar.. cam atât! Totuși, structurile militare nu fac administrație locală. Și prin asta cred că am spus tot ce se putea spune la această întrebare.

– Ce ne puteți spune despre alimentarea cu gaze?
– Vă pot spune că am proiectul pe birou, în urmă cu o lună am mers împreună cu viceprimarul la Ministerul Economiei, am purtat mai multe discuții în acest sens și așteptăm să aibă loc licitația pe care numai cei din minister o pot susține. Sperăm ca până la finele acestui an să primim aviz favorabil și în cel mai scurt timp să demarăm lucrările. Sigur, până acolo mai sunt lucruri de pus la punct, dar sunt convins că vom realiza ce ne-am propus.

– Sunt oamenii interesați de gaze, domnule Aliman?
– Oamenii mă întreabă și mă îndeamnă să punem la punct acest proiect. Iar asta, în condițiile în care prețul lemnului a crescut foarte mult în ultima perioadă. Una peste alta, o conductă cu gaze ar fi un lucru benefic pentru întreaga localitate, pentru școală, primărie, pentru atragerea investitorilor și, nu în ultimul rând, pentru cetățenii comunei Deveselu. În acest moment avem în jur de opt sute de gospodării care au solicitat gaze, plus solicitarea comandantului de la Unitatea Militară din Deveselu. Din păcate, lucrurile se mișcă greu. Mult prea greu în România…

– De ce, domnule primar, de ce se mișcă atât de greu când timpul ne presează și sunt atâtea de făcut?
– Nu știu nici eu de ce se-ntâmplă asta, dar pot să vă spun că am văzut primari implicați, edili care se zbat și vin cu proiecte pentru localitățile lor. Iată că, din acest punct de vedere, lucrurile s-au mai schimbat și, fie că vorbim de primari vechi, fie că vorbim de primari aflați la început de drum, există interes și voință de a face treabă. În concluzie, aici se vrea, dar se pare că acolo, sus, încă nu se mișcă lucrurile așa cum trebuie. Sunt ministere de la care primim un răspuns și ministere care ne lasă într-o continuă stare de așteptare…

– Care sunt așteptările primarului Ion Aliman de la Guvernul PSD, partid din care și dumneavoastră faceți parte?
– În ultimii ani, guvernarea PSD a demonstrat că poate și are capacitatea să dezvolte România! Guvernul Ponta s-a mișcat foarte bine, și am convingerea că și guvernul actual va duce la bun sfârșit programul asumat. Păcat, însă, că în perioada lui Dacian Cioloș, investițiile pentru comuna noastră au fost extrem de restrânse! Nepăsare, rea-voință… De multe ori stau și mă întreb: oare, când vom înțelege că nu așa se face într-o țară europeană – civilizată?

– Prima dragoste se uită greu.. Vă este dor de apă?
– Uneori da, dar de cele mai multe ori am atâtea de făcut și uit de hobby-urile mele.

– De unde această dorință de a fi primar și de unde atâta energie, domnule Aliman?
– Dorința de a face lucruri bune, de a lăsa ceva în urma mea, de a construi, de a ridica sau a planta ceva, m-a adus acasă, la Deveselu. Vreau să văd lumea fericită, domnule Dorobanțu! Iar asta provine, probabil și din faptul că în cei 30 de ani cât am fost plecat de acasă nu am reușit să mai cunosc România atât de bine. M-am întors, totuși, în lumea atât de dragă mie, acolo unde am crescut, unde am copilărit și m-am format ca om.

– Ce le spuneți celor care, privind din afară, spun că „Aliman face pentru că îi are pe americani aproape și este ajutat mai mult decât restul colegilor primari”?
– Cheia succesului e munca și perseverența! Ion Aliman e tratat ca oricare primar dintr-o comună normală din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.