Acasă Interviu Interviu cu Marian Lunganu – primarul comunei Schitu

Interviu cu Marian Lunganu – primarul comunei Schitu

1260

„Mi-aș dori ca parlamentarii să ne fie alături, indiferent de culoarea politică, iar Oltul, rămas în urma altor județe din România, să poată recupera decalajul știut de toată lumea”

În 2016, în comuna Schitu s-a produs transferul de putere. Partidul Social Democrat i-a dat un vot de încredere candidatului Marian Lunganu, cel care a primit, covârșitor, și votul cetățenilor din localitate…

Odată cu alegerea sa, comuna Schitu are din partea administrației locale o deschidere către modernizare, investiții importante în infrastructură, cât și în acele elemente care definesc calitatea vieții în mediul rural. Un om de-al locului, sincer, modest, aplecat spre grijile comunității, Marian Lunganu are profilul unui primar de cursă lungă, al celui care vrea, știe și poate să pună priceperea sa în comuna Schitu de mâine. O localitate prosperă, dezvoltată pe coordonatele civilizației europene.
În cele ce urmează, un interviu de citit! Despre locul din care trebuie început, ce trebuie făcut și care sunt pașii reușitei în proiectele edilitare ale unei comune care își cere dreptul la o existență luminoasă…

– Ce ne puteți spune despre această primă jumătate de an în fruntea comunei Schitu?
– Pentru început ne-a fost destul de greu din punct de vedere financiar, fiind nevoiți să pornim de la zero. Chiar și așa, am reușit să ne mișcăm și pentru început am deschis Piața Agroalimentară, am încheiat un contract pentru instalarea de lămpi cu LED pentru iluminatul public, în acest caz obținând și o reducere substanțială la factura de electricitate… Mai departe, am pietruit și câteva ulițe din localitate, lucrare făcută cu fonduri din bugetul local, de la o carieră de piatră din zonă și cu utilaje proprii. Ne gospodărim cu resursele noastre, pentru că, înainte de a accesa proiecte mari, oamenii vor să se vadă ceva și pe termen scurt.

– Cum ați resimțit această iarnă geroasă și cu mai multe zăpezi căzute în abundență?
– Iarna 2016-2017 a fost, într-adevăr, mai grea decât iernile anterioare, dar noi suntem mulțumiți de modul în care firma contractantă și-a făcut datoria în comuna Schitu. Mai mult, chiar, și cetățenii acestei localități ne-au felicitat pentru modul în care ne-am mișcat, iar asta îmi întărește cele menționate. Pe de altă parte, și noi ne-am gospodărit din timp cu tot ceea ce ține de lemne, combustibil, material antiderapant și toate cele, astfel încât să nu avem probleme. De asemenea, nu am avut probleme nici la instituțiile școlare din localitate, și totul s-a derulat în cele mai bune condiții, atât pentru elevi, cât și pentru profesorii ce activează în această localitate.

– Un ansamblu artistic la Schitu? Ce ne puteți spune despre lucrul acesta?
– Vă pot spune că, în sfârșit, am făcut pași mari în această direcție și am reușit să înființăm un ansamblu artistic la noi, în Schitu. Îl avem pe maestrul coregraf Marian Stănescu, cel care se ocupă și de copiii din Crîmpoia, Șerbănești și Nicolae Titulescu, și, momentan, avem deja un număr de 70 de copii înscriși. Vrem să ducem tradițiile mai departe, să nu pierdem patrimoniul cultural specific zonei noastre!

«În urma discuțiilor și a ședințelor de Consiliu Local, am stabilit ca, de acum încolo, data de 8 septembrie să fie ziua comunei Schitu»

– Ziua comunei Schitu există? Ați promis așa ceva. Ce faceți în acest sens?
– În urma discuțiilor și a ședințelor de Consiliu Local, am stabilit ca, de acum încolo, data de 8 septembrie să fie ziua comunei Schitu. Tot atunci sărbătorim și Sfânta Maria Mică și, credem noi, este o zi potrivită pentru localitatea noastră. Vrem să aducem fii satului acasă și să ne întâlnim cu toții, cei care suntem legați de aceste meleaguri!

– În campania electorală din vara lui 2016 ați vorbit și de  modernizarea Căminului Cultural de la Schitu. Ce faceți în sensul acesta?
– Mă țin de cuvânt și fac ce am promis! Pentru Căminul Cultural am depus dosarul la Compania Națională de Inverstiții, am primit aviz favorabil, iar prețul investiției ajunge la suma de zece miliarde lei vechi. În asta intră și dotarea cu apă curentă, asigurarea căldurii, a mobilierului și tot ce este necesar asigurării celor mai bune condiții pentru ședințe, botezuri și acte de cultură. Desigur, tot aici ar mai urma să-și desfășoare activitatea și tinerii ansamblului recent înființat. Vom avea un cămin cultural cum nu veți găsi în zonă.

– Ce se poate face pentru ca în cazul ploilor masive, apa să nu mai intre în gospodăriile oamenilor din comuna Schitu?
– E drept că în trecut am avut probleme serioase cu această situație, dar pot să vă spun că tot în anul 2016 s-a făcut și decolmatarea Pârâului Iminog, pe o suprafață de 80% din comuna noastră. Mai sunt lucrări de făcut la rigolele de scurgere, mai exact de găsit o soluție pentru revărsarea apei care se strânge în urma precipitațiilor masive.

– Ce ați dori să faceți pe Ordonanța 28?
– Pe Ordonanța 28 avem în derulare modernizarea drumului DC 93 – Lisa, pe o porțiune de 4,7 kilometri din care au fost finalizați deja 2,6 kilometri. Vom continua lucrările și în anul 2017, vom completa cu fondurile necesare și, bineînțeles, vom finaliza porțiunea respectivă de drum…

– Ce ne puteți spune despre proiectul ce ține de apă și canal?
– Avem un studiu de fezabilitate pentru apă și canal, urmează a fi depus în luna martie, iar pentru început ne vom axa pe satele Schitu și Lisa, o investiție necesară, care ajunge la suma de aproximativ un milion de euro. Cel mai probabil, licitația va avea loc în vara acestui an, iar dacă lucrurile vor merge bine, sunt mari șanse ca la finele acestui an, cel mult la începutul anului următor, să demarăm lucrările. De altfel, la ultima ședință ce a avut loc la Consiliul Județean Olt, președintele Marius Oprescu ne-a îndemnat să depunem dosarele cu devizul estimativ, asigurându-ne de tot sprijinul său! Vreau ca în mandatul meu locuitorii din Schitu să beneficieze de aceste investiții.

«Prin Grupul de Acțiune Locală Vedea-Găvanu-Burdea ne dorim să amenajăm un mini-teren de fotbal și un părculeț, în valoare de 50 de mii de euro»

– Pe Măsura 7.2 aveți prinse proiecte?
– Prin P.N.D.L, pe 7.2., avem un proiect pentru asfaltare drumuri comunale – 5 kilometri, cu șanse mari de a fi aprobat în anul în curs. De asemenea, prin Grupul de Acțiune Locală Vedea-Găvanu-Burdea ne dorim să amenajăm un mini-teren de fotbal și un părculeț, în valoare de 50 de mii de euro. Proiectul este gata, urmează a fi depus în cel mai scurt timp și, la fel de repede, vom primi și suma necesară pentru demararea și finalizarea lucrărilor. Nu știu cum e la alții, dar noi avem și cotizația plătită la zi, iar lucrul acesta ne dă dreptul să sperăm că, pe lângă Piața Agroalimentară, vom face, tot prin GAL, și părculețul, împreună cu mini-terenul de fotbal.

– În ceea ce privește locurile de muncă, ce puteți face pentru comuna Schitu?
– Lipsa locurilor de muncă a fost și este marea problemă a satului românesc. Sperăm, totuși, ca în cel mai scurt timp să atragem investitori în zonă, ne gândim în special la croitorie, avem mai multe nume în vedere, dar până când nu vom pune ceva la punct nu vă pot oferi prea multe detalii. În altă ordine de idei, aș putea spune că salvarea noastră o reprezintă Spitalul de la Schitu, acolo unde avem mai mulți angajați din comună, un lucru care nu trebuie deloc neglijat.

– Cum lucrați cu cei din Consiliul Local Schitu, domnule primar?
– Deși avem majoritate PSD, pe mine mă bucură foarte mult faptul că mă înțeleg la fel de bine și cu cei din opoziție. Sunt oameni profesioniști, înțelegători, care au înțeles că binele localității și creșterea condițiilor de viață pentru cetățenii din Schitu trebuie să fie pe primul loc!

– Cum comentații ceea ce s-a întâmplat prin țară în ultima lună?
– În primul rând este regretabil că s-a ajuns aici și, din păcate, se demonstrează, odată în plus, faptul că oamenii sunt ușor influențabili. Au fost prea multe intoxicări și astfel s-a ajuns în situația de care aminteați. Avem un guvern nou, are un proiect asumat, iar datoria noastră, a tuturor, este să îl susținem, să credem în el și împreună să facem lucruri bune pentru locuitorii acestei țări! Spre exemplu, e greu de înțeles cum un tânăr de liceu poate să se contrazică, pe seama codului penal, cu cei în drept să stabilească ce este bine și ce ar trebui eliminat, tot așa cum sunt mulți aceia care au fost prezenți în Piața Victoriei fără să aibă idee de ce nu este bună deja celebra Ordonanță 13. Așadar, manipularea a funcționat și de această dată, dar am convingerea că-n cele din urmă lucrurile vor reintra în ordinea firească, iar liderii de sus vor înțelege că e nevoie de liniște și multă înțelepciune pentru repunerea acestei țări pe drumul spre modernizare.

– Ce așteptări are primarul Marian Lunganu de la parlamentarii de Olt, în legătură cu comuna Schitu pe care azi o conduce?
– Mi-aș dori ca parlamentarii să ne fie alături, indiferent de culoarea politică, iar Oltul, rămas în urma altor județe din România, să poată recupera decalajul știut de toată lumea. Pentru că, ne place sau nu să recunoaștem, ăsta e adevărul: suntem cu mult în urma celorlalți…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.