Acasă Interviu Interviu cu Nicuşor Sîia – primarul comunei Radomireşti, judeţul Olt

Interviu cu Nicuşor Sîia – primarul comunei Radomireşti, judeţul Olt

2263
«Am convingerea că se vor stinge şi aceste conflicte, iar PSD-ul va duce la bun-sfârşit programul de guvernare pe care l-a demarat»

A trecut mai bine de o jumătate de an din al doilea mandat de primar al lui Nicuşor Sîia, la Radomireşti. Lucrurile merg bine aici. Oamenii încep să vadă în administraţia locală un partener, o instituţie care sprijină demersurile de mai bine în această localitate.
S-a intrat într-o stare de normalitate, iar dacă astăzi încrederea în actuala echipă e mare, asta se întâmplă pentru că modul de a face administraţie, al lui Nicuşor Sîia, e bazat pe transparenţă, pe decizii simple, luate în concordanţă cu ce este nevoie pentru ca Radomireştiul de astăzi să fie pentru mâine o fundaţie solidă de dezvoltare.
Temele actuale ale începutului de an, dar şi proiectele pe termen mediu şi lung sunt dezvoltate, în cele ce urmează, de edilul reales în iunie 2016 – Nicuşor Sîia.

– Ce a însemnat anul 2016 pentru primarul Nicuşor Sîia şi care sunt investiţiile majore realizate în comuna Radomireşti?
– 2016, atât pentru mine, cât şi pentru localitatea pe care o conduc, a fost un an bun şi sper ca şi anul 2017 să ne aducă rezultatele dorite. În ceea ce priveşte investiţiile majore, finalizate sau în curs de executare, vă pot spune despre proiectul axat pe modernizarea străzilor, implementat şi realizat pe nouă kilometri, având utilajele în comună, pregătite pentru demararea lucrărilor la alte patru străzi. Imediat ce vremea ne va permite. De reţinut, că am început mai întâi cu străzile principale, cu şcoala, cu cimitirul, iar asta pentru că pe aceste artere se circulă foarte mult şi oamenii au nevoie de cele mai bune condiţii. E drept, sunt oameni care se mai supără, nu au răbdare, vor să le facem şi strada lor, dar le-am explicat că le vom aranja în ordinea priorităţilor.

– O investiţie ambiţioasă: alimentarea cu apă. Cum funcţionează?
– Tot în anul recent încheit, ne-am ocupat şi de proiectul ce ţine de extinderea reţelei de alimentare cu apă. Avem în clipa de faţă acoperire în proporţie de peste 60% din localitate, avem trei puţuri, la o adâncime de 120 de metri, cu apă mai bună ca apa plată. Avem contract cu cei de la DSP, se prelevează periodic probe, iar preţul pe metrul cub este de 2,5 lei. Mai mult, avem şi apometre, iar domnul vice a mers personal să asiste la efectuarea încasărilor, ca să vadă dacă e totul în regulă şi dacă există probleme. Iar aceste probleme nu există!

– Canalizarea? Oamenii au aşteptări mari din punctul acesta de vedere…
– Este un alt proiect major pe care ni-l dorim finalizat în localitatea noastră, iar prin realizarea Planului Urbanistic General vom putea accesa şi fondurile europene nerambursabile, cu ajutorul cărora să facem şi alte lucrări atât de necesare în ziua de azi. Vă spun, cu sinceritate, că în discuţiile purtate cu cetăţenii mai sunt întrebat de ce nu accesăm şi noi aceste fonduri europene, că văd pe la televizor şi vor şi ei acelaşi lucru. Sigur, la prima vedere, pare atât de simplu, dar e mai dificil să faci acele proceduri într-o perioadă scurtă de timp, aşa cum au solicitat cei de la APDRP Craiova, în ultimele şedinţe de la Consiliul Judeţean. Dar…  mergem înainte şi sunt convins că o vom scoate la capăt şi vom realiza ceea ce ne-am propus. Mai departe, tot în 2016, în decembrie, eram la Ministerul Dezvoltării pentru proiectul ce ţine de reabilitarea şi modernizarea Şcolii cu clasele I-VIII Radomireşti. Avem contractul semnat, iar asta include, printre altele, schimbarea acoperişului, anveloparea şi montarea uşilor de interior, dar şi a grupului sanitar. Aşteptăm să se îndrepte vremea şi, în cel mai scurt timp, demarăm lucrările. E totul în regulă, e pus pe SEAP, semnăm contractul în valoare de 550 de mii şi suntem gata de treabă. Tot în curtea şcolii din Radomireşti mai avem o grădiniţă prin Banca Mondială, cu tot ce se cere: centrală, apă caldă, apă rece, toalete pentru copii, picurătoare pentru incendiu. Urmează să mai amenajăm acolo un teren de joacă, am luat şi câteva topogane, facem şi o groapă micuţă cu nisip şi totul este aşa cum ne-am propus. De asemenea, la şcoală avem şi centrală pe lemne, e căldură atât pe holuri, cât şi în sălile de curs, iar asta însemană foarte mult pentru elevii şi dascălii noştri.

– Cum aţi traversat această iarnă, domnule primar?
– Având în vedere că avem o comună formată din patru sate, cu nouă kilometri de drum judeţean şi 48 de kilometri de drum stradal, vă daţi seamă că am avut ceva de muncă în această perioadă, ţinând cont şi de ninsorile ce au căzut. Chiar şi aşa, la Radomireşti s-a făcut deszăpezirea ca la carte, costurile n-au fost mari, iar contractul a fost respectat aşa cum e normal. Ba, mai mult, într-o singură zi a fost deszăpezită de două ori întreaga localitate, circa o sută de kilometri, ceea ce nu-i uşor deloc.

– Prin Grupul de Acţiune Locală ce aţi făcut până în clipa de faţă?
– În primul rând, când am venit la Primăria Radomireşti, în 2012, nu aveam nici cotizaţia plătită pe ultimii trei ani. Mulţumesc lui Dumnezeu, am pus totul la punct, iar astăzi avem o piaţă Agroalimentară ultramodernă, oamenii vin cu produsele, avem mese elegante şi toată lumea e mulţumită. Sigur, omul era învăţat să dea maşina cu spatele, să dea marfa jos şi s-o expună acolo fără să-şi care produsele până la piaţă. Avem aproape doi ani de când i-am dat drumul, avem şi un consilier local ce are grijă de ea şi vă spun, sincer, că avem o curăţenie ireproşabilă, cum nu se vede-n alte locuri. Asta însemnă să-ţi pese, să colaborezi, să dai dovadă de bună-creştere şi să-ţi respecţi locul din care obţii un ban.

– Care sunt aşteptările şi ce se poate face în 2017?
– Pentru 2017, având în vedere că s-a deschis o nouă sesiune la proiectele pe GAL, facem în curtea şcolii un mini teren sintetic de fotbal – 40 cu 20 metri, cu nocturnă, minitribună şi plasă de protecţie, inclusiv deasupra. Suma investiţiei este de 40 de mii de euro, proiectantul îşi face bine treaba, iar acolo vom putea ţine competiţii cu mai multe echipe interesate.

– Marele necaz în zilele de azi ţine şi de curăţenia localităţilor din acest judeţ. Cum reuşiţi să-i faceţi pe oameni ca să priceapă că şi ce este dincolo de gard e tot al lor?
– De regulă, cetăţenii din localitatea noastră sunt oameni harnici şi înţelegători. Cu toate astea, unii dintre ei n-au fost mulţumiţi nici atunci când le-am băgat plugul pentru deszăpezire, reproşându-ne că nu le-am făcut poteca aceea de pe margine ce a rămas în urma curăţirii. Eu am mai spus-o şi o repet: tot ceea ce fac în comuna Radomireşti, este de drag şi nu pentru o anumită culoare politică! De aceea, ar trebui ca toată lumea să înţeleagă că numai împreună putem să facem lucrurile mult mai uşor! Şi, spun asta gândindu-mă la cei ce nu îşi fac nici măcar o potecuţă la poartă, dar ies primii să strige în gura mare că nu li s-a bagat plugul pe strada lor. Ba da, s-a băgat. De două ori… Dar, dacă tu nu vrei să dai două sau trei lopeţi ca să îţi faci o potecuţă, oare a cui mai este vina? În concluzie, eu nu ştiu cum s-a lucrat pe la alţii, dar aici, firma DANCOR s-a achitat cu brio de sarcinile prevăzute în contract. Spre exemplu, într-o zi, au făcut drumul dintre Radomireşti şi Crăciunei ca pe autostradă, cu două benzi curate, în ciuda vremii nefavorabile.

– Şi, totuşi, cum faceţi cu ordinea şi curăţenia?
– Domnule, oamenii sunt bătrâni şi neputincioşi. Ei vor să aibă curat la stradă, vor să li se ducă gunoiul, dar nu mai pot şă-şi cureţe în propria gospodărie. Spre exemplu, trebuie spus că localitatea Radomireşti are 10.300 hectare de teren extravilan, distribuit în 15-16 societăţi agricole. Sunt societăţi cu care avem o colaborare foarte bună, începută prin 2012, atunci când am venit în fruntea localităţii Radomireşti…

– Ce se mai poate face în privinţa locurilor de muncă pe plan local, astfel încât să-i faceţi pe oameni să nu mai plece?
– Sincer, nu prea mai are cine să plece, dacă ţinem cont de faptul că 60-70% dintre oameni sunt pensionari şi stau cu amărâta aceia de pensie, care nu trece de 450-500 de lei. Mai au acele terenuri pe care mai primesc între 1.000 şi 1.200 de kilograme la hectar, iar asta înseamnă într-adevăr ceva. Vedem ce se întâmplă acum cu cadastrarea şi cărţile funciare. Ar fi un lucru foarte bun dacă s-ar rezolva şi problema aceasta, dar… timpul e înainte!

– Cum comentaţi ceea ce se întrâmplă astăzi în România? Guvern nou, oameni nemulţumiţi, preşedintele e şi el apostrofat…
– N-aş vrea să comentez prea mult pe marginea acestui subiect, dar este regretabil că nu lăsăm de-o parte ceea ce este rău şi nu ne apucăm să facem exact ce trebuie! Ne aprindem prea repede, suntem nemulţumiţi, vrem totul mai repede şi asta, de cele mai multe ori, nu face bine nimănui. Cu toate astea, eu am convingerea că se vor stinge şi aceste conflicte, iar PSD-ul va duce la bun-sfârşit programul de guvernare pe care l-a demarat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.