„Primăria Municipiului Caracal respectă banul public, iar oamenii trebuie să înțeleagă că investim în binele orașului, fiecare sumă provenită, fie din impozite și taxe locale, fie din alte repartiții bugetare”
În vara lui 2016, Caracalul a ales pragmatic. Un om de-al locului. Născut și crescut aici. Cu respect față de valorile orașului, cu dragoste față de oameni… Dr. Radu Liviu a câștigat încrederea caracalenilor încă din campania electorală, iar până acum nu face decât ceea ce trebuie pentru a-și păstra reputația dobândită în timp.
La început de an, practic primul în care se poate vorbi de proiecte pe o perioadă întreagă, Radu Liviu, dorctorul ajuns primar la Caracal, face o radiografie despre ce a găsit, dar și despre ce este de făcut în cetatea culturii romanațene…
– Domnule primar, după o jumătate de an de mandat, care sunt principalele investiții pe care le-ați pus în practică în municipiul Caracal?
– Trebuie să recunosc faptul că această jumătate de an a fost o provocare și pentru mine. Personal, aveam impresia că în administrația publică locală lucrurile stau altfel, dar am avut o mică dezamăgire din cauza faptului că oamenii nu par a fi pregătiți să ofere servicii de real interes pentru oameni. Una peste alta, mi-a prins bine această jumătate de an în formarea mea ca om ce ocupă o funcție importantă, așa cum este cea de edil al municipiului Caracal. În ceea ce privește investițiile de care spuneați dumneavoastră, vă pot spune că neparticipând la bugetul alocat pentru anul trecut, nu am putut să mi le asum. Chiar și așa, am încercat, din banii care au mai rămas, să găsim o soluție pentru zona ce ține de curățenie, de igienizarea pubelelor pentru gunoiul menajer, în sensul că avem câteva puncte nevralgice legate de modul de strângere a gunoaielor. Din păcate, oamenii nu înțeleg că un mod necivilizat de aruncare a gunoiului se răsfrânge tot asupra lor: miros urât vara, aspect urât, haite de câini…
– Și ce soluție ați putut găsi, domnule primar?
– Soluții se găsesc. Uneori mai greu, alteori mai ușor. În cazul de față, am achiziționat câteva containere îngropate. Am fost în urmă cu ceva timp la Drăgășani, am văzut acest sistem, mi-a plăcut proiectul respectiv și mi-am propus să-l implementăm și la noi. Așadar, le-am achiziționat, dar din cauza faptului că au venit ceva mai târziu, vremea nu ne-a permis să le putem monta. Cu siguranță, însă, undeva prin luna martie vor deveni utilizabile. Vreau ca oamenii să înțeleagă efortul și să corecteze, din mers, neglijența!
– Alte proiecte pe agenda dumneavoastră?
– Sunt multe proiecte importante, proiecte ce mi-ar plăcea să fie aplicate și finalizate și mă refer aici la lucrările legate de Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Municipal Caracal, la Bibliotecă, la Muzeu… De asemenea, avem un parc frumos în Caracal pentru care merită să facem mai mult, dar pentru un astfel de proiect am aflat că ne trebuie cartea funciară pe care, din păcate, am înțeles că momentan nu o avem. Primăria Caracal are 54 de litigii, e drept că nu în intanță, dar ele există și sunt din cauza faptului că în decursul anilor oamenii s-au întins, puțin câte puțin, pe terenul parcului. Rezolvarea acestei situații cere timp. Nu renunțăm!
– Care sunt principalele ținte bugetare, pe linia investițiilor, asumate de primarul Radu Liviu, pentru anul 2017?
– Eu sunt un om cinstit, care și-a respectat, de fiecare dată, promisiunile făcute. Așadar, și de această dată, încerc să-mi asum toate lucrurile pe care le-am discutat împreună cu consilierii locali. Suntem o echipă, iar eu chiar pun preț pe consilierii noștri locali din municipiul Caracal. Printre ei sunt oameni cu experiență, care au mai fost în Consiliu, iar pe mine nu mă deranjează, dacă este cazul, să învăț de la dânșii.
– Ce le spuneți caracalenilor care așteaptă schimbarea din partea dumneavoastră?
– Lumea ar trebui să știe că fără un minim de investiții nu poți să dezvolți orașul! Sunt câteva proiecte, unele ceva mai vechi, altele de actualitate, în sensul că nu poți dezvolta și moderniza străzi din municipiul Caracal, oricare ar fi ele, până când nu ai o centură eficientă! Vedeți dumneavoastră, eu regret că în urmă cu ani, când se vorbea de centuri ale orașelor, edilii noștri nu și-au dat seama că astfel se puteau rezolva cel puțin două probleme: mai exact, în momentul în care faci centuri ocolitoare, la sud și la nord, e clar că și străzile tale vor avea o calitate mai bună și se vor putea menține la standardele dorite. De aceea, eu sper ca până la toamna acestui an să fie gata și centura la care se fac lucrări, iar abia de atunci, străzile adiacente pe care acum circulă mașinile de mare tonaj, vor putea intra într-un proces de modernizare. Oamenii asta vor, noi asta le-am promis, dar trebuie să înțeleagă că lucrurile se fac pe rând, în ordinea firească!
– Aminteați de Consiliul Local Caracal. Care este colaborarea exactă, în clipa de față, cu noul consiliu din municipiul dumneavoastră?
– Am convenit, de la bun-început, ca în Consiliu să nu se facă politică. Așadar, chiar dacă acolo sunt reprezentanții partidelor politice, noi ne-am spus că suntem aici reprezentanții oamenilor. În consecință, mie îmi place să cred că lucrurile merg foarte bine, că totul se face constructiv și lucrurile se mișcă în sensul dorit de noi. Mai mult, felicitările primite la sfârșitul anului de la consilieri, inclusiv din partea celor din opoziție, care au părut a fi sincere și fără urmă de ironie, mi-au dat o altă stare și m-au făcut să privesc încrezător spre anul nou început.
– La ce nivel sunt școlile caracalene în clipa de față? Sunt ele pregătite să facă față temperaturilor scăzute înregistrate în termometre?
– În ultimele zile am fost prezent la lucrările de deszăpezire ale orașului, am luat legătura tot mai des cu fiecare director de școală, și vă pot spune că nu avem probleme. Eram și suntem pregătiți, ba chiar în urma unei discuții cu domnul prefect i-am spus că suntem gata să ne reîncepem cursurile pentru că, oricât am vrea să evităm anumite lucruri, totul se face după un program bine pus la punct, iar o absență îndelungată ar însemna că trebuie găsite soluții pentru recuperarea orelor pierdute. Iar lucrul acesta nu va fi bun nici pentru elevi și nici pentru profesorii care îi pregătesc. Așadar, la noi s-a făcut deszăpezire atât sâmbătă, cât și duminică, totul era și este în regulă, cetralele funcționau și ele, dar.. ne supunem și înțelegem că pe la alții e mult mai greu.
– Aveți în spate experiența acumuluată la Spitalul Municipal Caracal. Ce puteți să le oferiți celor de lângă care ați plecat, ce au crezut și cred în dumneavoastră?
– Înainte de toate, a fost o experiență benefică și m-a făcut să mențin o legătură strânsă cu oamenii pentru care mi-am oferit toată priceperea și bunele intenții. Am căutat să merg în aceeași direcție, și poate că din această cauză vă spunem la începutul acestui interviu, m-aș fi așteptat să găsesc în administrația publică mai mulți profesioniști care să aibă și randament, dar și viteză de lucru. Chiar și așa, pentru 2017 mi-am propus să creez o legătură foarte strânsă între serviciile din primărie, între compartimente, iar împreună vom da o altă față administrației publice a municipiului Caracal. Cu siguranță se vor mai face angajări, sperăm să merite, iar cei veniți să fie adevărați profesioniști care să lucreze în slujba cetățeanului.
– Care sunt avantajele comunității caracalene, date de faptul că noua guvernare este dată de cei din PSD, partid din care faceți și dumneavoastră faceți parte?
– Din punctul meu de vedere, lucrurile s-au așezat foarte bine și avem speranțe că pe această relație comunitatea caracaleană va fi cu adevărat ajutată. Una peste alta, sunt un primar venit de la un partid politic, iar acest partid a obținut acum majoritatea și a format noul Guvern al României. Pe de altă parte, aș vrea să se înțeleagă că fiecare oraș sau municipiu trebuie să fructifice zona din care provine. Noi facem parte dintr-o zonă agrară, sper să profităm mai mult de lucrul acesta, iar dacă ar fi ceva de care nu sunt mulțumit în zona noastră, ar fi vorba de traficul rutier și zona de șosele care, odată rezolvată, va atrage, cu succes, investitorii pe care cu toții ni-i dorim.
– Dacă cineva ar vrea să investească aici, care ar fi oportunitățile date de zonă, domnule primar?
– Față de alții, eu spun că noi avem, atât la nord, cât și la sud sau est, un potențial pe care nu am reușit să-l exploatăm așa cum trebuia. Din păcate, de mulți ani de zile, locațiile administrației publice au fost lăsate în paragină, fapt pentru care aș vrea să le punem în valoare, iar împreună cu refacerea străzilor din zonă să obținem rezultatele dorite. De altfel, un alt proiect ambițios al orașului Caracal, pe care aș vrea să-l pun în aplicare, este fosta pasarelă ce mi-aș dori să facă trecerea între centura de sud și cea de nord, având în vedere că nu vom putea să facem o astfel de centură în partea de vest, din cauza pârâului, căci ar trebui constuit un pod, lucrare pentru care ar fi nevoie de sume foarte mari de bani. În plus, prin pasarela amintită s-ar pune în valoare și zona industrială din partea de vest a Caracalului, plus Liceul Agricol din municipiul nostru…
– Ce le spuneți caracalenilor, acum, la început de an?
– Ca medic, dați-mi voie să le spun, în primul rând, că sănătatea e cel mai bun lucru! Ca primar, vreau să aibă încredere în mine și în echipa din care fac parte! Primăria Municipiului Caracal respectă banul public, iar oamenii trebuie să înțeleagă că investim în binele orașului, fiecare sumă provenită, fie din impozite și taxe locale, fie din alte repartiții bugetare…