„Alegerile parlamentare din 2016 vor fi câștigate, pentru români, pentru olteni, de PSD!”
A venit în politică, nu cu foarte mult timp în urmă. A candidat în 2008, cu succes, la Consiliul Judeţean Olt, a fost reales în 2012. Între timp, comunitatea politică din care face parte l-a votat președinte al Organizației Olt a PSD. Și nu o singură dată…
Paul Stăneascu, deși aflat în centrul luminii reflectoarelor scenei politice de la Olt, prezență activă în cadrul conducerii centrale a PSD, acolo unde e vicepreședinte, este un om normal. Nu-i plac lucrurile complicate. Știe că poți să înveți, dacă vrei, ceva bun, de la fiecare dintre semeni. Acceptă imperfecțiunea, dar, în același timp, e atent la detalii. Crede în lupta politică, dar nu e de acord cu războiul între oameni dus pentru un crez doctrinar.
La sfârșit de august și de vacanță, fără pregătiri minuțioase, a luat naștere interviul ce urmează. Aproape un dialog neconvențional. Ulterior, reporterul a decis forma de tipar…
– Vă întreb, prima oară după alegerile locale: Sunteți mulțumit de scorul scos de PSD la Olt?
– Vedeți, cădem prea ușor pradă cifrelor. Suntem într-o lume dominată de prognoze, studii, statistici. Toate se fac cu cifre. Vă răspund, așa cum văd eu rezultatul unor alegeri: La Olt, oferta făcută de PSD a fost cea mai aproape de oameni. Altfel, oamenii nu ar fi votat primarii noștri, consilierii locali și județeni de la noi, ulterior viceprimarii propuși de echipele noastre. Într-un șablon, ar trebui să vă spun că e loc și de mai bine, dar nu cred că ar fi o expresie folosită corect aici. E vorba de oameni, nu de depășirea planului la nu știu ce produs…
– Ce vede președintele PSD Olt, așa, în mod particular, în rezultatul ultimelor alegeri?
– Un electorat matur, care nu mai cade pradă acțiunilor de intoxicare făcute de cei care spun că sunt de pe dreapta, iar pe dreapta ar fi ceva gen raiul ideologic. PSD a trecut de acest șoc, când zugrăvit în cele mai negre imagini era prezentat răul întruchipat. Așa au încercat unii să facă și anul acesta, și nu a mai mers. După mine, 5 iunie 2016 este data maturității electoratului din România.
– Ați renunțat la funcția administrativă de președinte al Consiliului Județean Olt. De ce?
– Este o întrebare pe care am primit-o de sute de ori în ultima vreme. Mă gândeam că s-a terminat cu solicitări de a răspunde la așa ceva. Pur și simplu, structura mea mi-a spus că ajung două mandate. Știți, sunt chiar, nedeclarat, oficial susținător al unor limite necesare în exercițiul demnității publice. Intervine erodarea, scad performanțele. Eu am decis să mă opresc aici, din punct de vedere administrativ.
– Când sunt gata listele cu propunerile parlamentare ale PSD Olt?
– Nu e nicio presiune a timpului, dată în sensul întrebării. Organizațiile locale fac propuneri, structurile județene le analizează, cei care cred că pot să fie utili, de pe poziții de aleși în Parlamentul României își vor susține cauza. Cei mai buni vor merge acolo! Ceilalți rămân în echipă. Nu e nimeni beneficiarul unui cec în alb…
– Sunteți pregătiti să primiți candidați de la centru?
– Uneori, dumneavoastră, presa, credeți cu greutate unele lucruri evidente. Există autonomie la nivelul Organizației Olt încât să decidă singură pe cine propune din cadrul ei și cum va susține propunerile. Să nu uităm, sau, așa ar fi trebuit să încep: președintele PSD, Liviu Dragnea v-a răspuns la această întrebare de acum două săptămâni. Fiecare organizație decide. E cam prima oară în istoria partidului nostru când se întâmplă asta, dar lucruri de acest gen nu sunt senzaționale. Vor fi parlamentari PSD de Olt, acei oameni care știu că aparțin acestui județ și că trebuie să facă pentru olteni ceea ce ei au nevoie…
– Aveți o listă, nume?
– (râde!) V-am răspuns mai devreme și vă răspund la fel: vom da, în noul parlament, oameni corecți, capabili să susțină, legislativ, un program de guvernare care să-i facă pe români să trăiască mai bine, pe olteni, să se simtă bine reprezentați.
– Vorbiți de un program de guvernare…
– Se lucrează. Sunt părțile finale de armonizat în el. I-aș putea spune și un calendar al dezvoltării României pentru următorii opt ani. Cel puțin. Cine vorbește că în patru ani reformează statul, pune economia pe picioare, dezvoltă mecanismele sociale, nu trebuie crezut! PSD își asumă, nu un proiect de țară, ci o viziune diferită de ceea ce a fost până acum. Nu vom spune: „vom face!”. Ne exprimăm simplu: „facem!”
– Câștigă PSD alegerile parlamentare?
– Evident, mă interesează și vreau acest lucru. Votul politic are o componentă aparte. E emoție, e și maturitate a electoratului în același timp. Eu aș vrea să formulez altfel: alegerile parlamentare din 2016 vor fi câștigate, pentru români, pentru olteni, de PSD! Venim cu un proiect în care ne interesează românii și nivelul lor de trai. Cred că sunt câteva aspecte de pus la punct: trebuie să ieșim din sfera „nu avem bani” și să dezvoltăm acolo unde trebuie! Sunt aspecte de macro-economie, captive în planul interesului public. Creditarea investițiilor e cea mai bună afacere pe care o poate face statul. Se întoarce plus-valoarea, se crează locuri de muncă. Și, mai e ceva: uneori, timpul nu are răbdare cu noi. Haideți să facem de astăzi ceea ce până acum aplicam altfel: strângem astăzi să facem mâine!
– Dacă nu obțineți 50%?
– E greu să obții 50%, dar moral câștigătorul alegerilor e primul care face propuneri pentru noul guvern. Altfel, cred că și posibilii aliați se orientează tot după cine are scorul mai bun.
– E prematur dar vă întreb: de ce trebuie să voteze oltenii candidații PSD la alegerile parlamentare din decembrie a.c.?
– Vom propune liste curate, în care nu folosim decât resursă umană, real interesată pentru a ajunge în situația de a pune în practică programul de guvernare. Un program de guvernare în care vorbim mai mult despre cetățeni și nevoile lor, și poate mai puțin despre stat. Iertați-mi îndrăzneala, dar omul e mai important decât mecanismele care-l conduc pe acesta. E punctul meu de vedere…