Acasă Actualitate PERIPLU PRIN EUROPA „POST-ROMANĂ”

PERIPLU PRIN EUROPA „POST-ROMANĂ”

230

Dacă anul trecut – 2015 – am parcurs în EUROPA, „PE URMELE ÎMPĂRATULUI”, cu „ESCALE” la ULM, AUSTERLITZ, WAGRAM (MOSCOVA – cu ani în urmă), LEIPZIG, WATERLOO, în acest an – 2016 – am parcurs un alt TRASEU ISTORIC…

Parcursul a fost o „experiență” emoționantă, dar mi-a produs și un fel de „insatisfacție națională”, gândindu-mă la „HAOSUL” în care a ajuns astăzi vestita „CREAȚIE ROMÂNĂ” – „BĂILE HERCULANE” – „rănindu-mă” cumplit în devotamentul meu față de țara în care trăiesc.
Deși imperiile nu durează la infinit, nici măcar puternicul „IMPERIU ROMAN”, în periplul meu am constatat cum pe locul vechilor „AȘEZĂRI ROMANE” au înflorit, în timp, strălucite METROPOLE DE CIVILIZAȚIE, grație eforturilor și muncii urmașilor, fie „romani”, fie „neromani”. Tocmai de aceea, articolul poate reprezenta și confesiunea mea despre lumea în care trăiau și l-am scris, parcă, pentru ca toți „să luăm aminte”! Poate că, înțelegând situația, țările noastre, în raport cu „ALȚII” și „ALTE ȚĂRI”, se impune ca CEI ce ne conduc, în primul rând, dar și noi, CEILALȚI, să ne reconsiderăm rolul în „A EXISTA”.

Am călătorit cu autoturismul 5.000 de kilometri prin EUROPA, atât pe autostrăzi „ultrarapide”, cât și pe șosele sinuoase, captivante, dar și periculoase, cum ar fi prin TIROLUL AUSTRIAC sau zona franco-italiană – MONT-BLANC, cu priveliști absolut spectaculoase, cu munți și stânci abrupte, presărate cu căderi de apă, în cascade strălucitoare. Pe întreg parcursul „am trăit” fiecare clipă, iar LOCALITĂȚILE vizitate – metropole ale civilizației – mi-au oferit posibilitatea, prin plasamentul, oamenii, stabilimentele, „simțirile” percepute, să-mi „făuresc o aducere la zi” din timpurile imemoriale romane.
PERIPLUL a „cuprins” METROPOLE EUROPENE, a căror „NAȘTERE” se leagă de „fosta glorie romană”, față de care NOI ar trebui să fim mai mândri decât alții, dar, din păcate…

BUDAPESTA – al cărui aspect este în mare măsură determinat de istorie, s-a născut pe locul unei așezări celtice, unde în sec. I î.e.n. se construiește castrul unei legiuni romane ce va deveni apoi COLONIA AQUINCUM, reședință a guvernatorului PANONIEI INFERIOR.

Vedere_Budapesta_2006Pe cele două maluri ale DUNĂRII, după stabilirea maghiarilor în PANONIA, iau naștere BUDA și PESTA, care, după distrugerea mongolă din 1241, se refac devenind, din 1361, reședința regilor UNGARIEI. Stăpânirea turcească 1541-1686 a influențat arhitectura orașului, astfel că într-o viitoare arhitectură neobarocă- austro-ungară, din sec. XIX se întâlnesc vestigiile, și băilor romane și ale moscheilor.

VIENA – la ale cărei origini stă o așezare celtică, a devenit castrul roman VINDOBONA, atestată oficial apoi la 881. Momentele de reală înflorire încep în sec. XIII, iar între 1440 și 1918 a fost reședința puternicei dinastii de HABSBURG.

Parlamentul_din_VienaInvaziile turcești în EUROPA din 1529 și 1683 s-au oprit la porțile orașului. Sunt impresionante, în primul rând, palatele și bisericile baroce între care: palatul HOFBURG, încântătoarea reședință imperială SCHÖMBRUNN, catedrala gotică STEPHANSDOM, monumente de clădiri publice ca: STRAATSOPER, BURGTHEATER, PARLAMENTUL, UNIVERSITATEA, ce mărginesc bulevardul circular RINGSTRASSE, constuit din ordinul împăratului FRANZ JOSEF I.

GRAZ – capitala landului STEIERMARK; LINZ – capitala landului OBERÖSTERREICH; SALZBURG – capitala landului omonim, pe Râul SALZACH;

Salzburg Salzach RiverINNSBRUCK – capitala landului TIROL, toate cu o istorie veche legată de prezența romană, cu grandioase monumente ce amintesc, nu doar de familia imperială, ci și de uriașe personalități cum ar fi W.A. MOZART din SALZBURG.

ZÜRICH – cel mai mare oraș al ELVEȚIEI,  a fost fondat de romani în anul 15 î.e.n, sub numele de TURICUM, după ce triburile celtice și ale helveților sunt supuse de CAESAR, în anul 58 î.e.n, și apoi romanizate. În evul mediu a devenit o adevărată capitală a REFORMEI protestante sub ULRICH ZWINGLI (1484-1531). catedrala grossmunster zurich
CAROL cel MARE, după legendă, ar fi pus piatra de temelie a CATEDRALEI GROSSMÜNSTER de pe malul râului LIMMAT care ar fi căzut pradă furiei iconoclaste protestante din sec. XVI.

BERNA – capitala federală a ELVEȚIEI, încă din 1848, situată pe valea râului Aare, a fost fondată peste o așezare antică de către ducele BERTHOLD al V-lea de Zähringen, în anul 1191. Mai întâi, oraș-stat independent în cadrul Sfântului Imperiu Romano-German, se va alătura în 1353 tinerei CONFEDERAȚII  ELVEȚIENE.
În BERNA tronează CATEDRALA, începută în 1421 și terminată în 1893, cea mai înaltă clădire din ELVEȚIA. Simbolul BERNEI este turnul medieval ZYTGLOGGE,

turn Zytglogge bernacu ceasul său astronomic, datând din sec. al XV-lea, iar cele 11 fântâni istorice oferă orașului un farmec special, alături de minunatele clădiri – PRIMĂRIA și PARLAMENTUL.

GENEVA – situată pe malul LACULUI LEMAN, inițial localitate fortificată a tribului celtic al ALLOBROGILOR, este cucerită de CAESAR în 58 î.e.n și rămâne sub ocupație romană până în 443, când este cucerită de burgunzi, apoi de franci în 534, pentru ca în final, în 1033 să fie în IMPERIUL ROMANO-GERMAN. A fost leagănul calvinismului, iar în catedrala ST. PIERRE, construită în sec. XII-XIII a predicat JEAN CALVIN (1509-1564).jet d eau geneva

Simbolul orașului este fântâna JET d’ EAU, al cărei jet ajunge până la o înălțime de 140 metri. GENEVA găzduiește cele mai multe organizații internaționale din lume, între care sediul NAȚIUNILOR UNITE și cel al CRUCII ROȘII.

În FRANȚA – prin ALPII SAVOIEI, spre ITALIA, orașele își păstrează cu putere caracterul medieval, marcând, prin statui și muzee, personalități ale timpului, cum ar fi J. J. ROUSSEAU, care a trăit lângă CHAMBERY, considerând cucerirea de către legiunile lui CAESAR benefică pentru „ce sunt azi”.

MILANO – nu doar o metropolă italiană, ci EUROPEANĂ. A fost întemeiat de celți, în sec. IV – î.e.n, pe locul unei așezări etrusce, fiind cucerit la scurt timp de romani, care l-au numit MEDIOLANUM. În sec. IV-V a fost centrul IMPERIULUI ROMAN DE APUS, în sec. XI-XIII un prosper oraș-stat, iar în perioada RENAȘTERII a trăit o viață culturală și politică bogată.

domo di milanoMărturii sunt vestita catedrală gotică – DUOMO DI MILANO, celebra operă – LA SCALA, mănăstirea SANTA MARIA – cu celebra frescă CINA CEA DE TAINĂ (1497) a lui LEONARDO DA VINCI, masivul CASTELLO SFORZESCO și, desigur, actualul și modernul „templu” fotbalistic „SAN SIRO”.

VADUZ – capitala statului LIECHTENSTEIN, cu celebrul castel VADUZ, cu o istorie veche, devine principat de sine stătător în cadrul IMPERIULUI ROMANO-GERMAN. Se remarcă și azi printr-un celebru muzeu poștal și o renumită galerie de artă, dar și ca centru de mecanică fină, aparatură optică, dinte artificial și mai ales financiar, după uniunea monetară cu ELVEȚIA.

MÜNCHEN – capitala BAVARIEI germane, locuită din antichitate de germanici și celți. În sec. I e.n. – IV e.n, Sudul Germaniei este cucerit de ROMANI, care-l transformă în posesiuni ale IMPERIULUI ROMAN, pentru ca apoi ținutul bavarez, într sec. VI-IX, să fie ocupat de statul franc.
Metropola bavareză a fost distrusă în cel de-al DOILEA RĂZBOI MONDIAL, dar a fost refăcută în stilul înițial. Centrul orașului este MARIENPLATZ, cu fântâna FISCHBRUNNEN, vechea primărie – ALTES RATHAUS și noua primărie – NEUES RATHAUS, bogat ornamentată.

Allianz_arenaCel mai atractiv punct turistic este, totuși, ALLIANZ ARENA – celebrul stadion de fotbal al puternicei echipe F.C. BAYERN, în drum putându-se vizita și celebrul muzeu AUTO – BMW.

Încheind lungul meu periplu european, acum îmi imaginez prin ce momente glorioase, dar și dramatice au trecut popoarele bătrânului continent, în mileniile de existență până azi, dar, chiar nu-mi pot imagina perspectiva următorilor ani, mai ales că a reînceput „RĂZBOIUL RECE”.

PROF.
ION PĂTRAȘCU
SLATINA – OLT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.