„Nu vreau să fac promisiuni de care să nu mă pot ține! Lăsați-mă pe mine să fiu primul primar din istoria Curtișoarei care promite puțin și va face mult!”
La 5 kilometri de Slatina, dar la ani lumină de civilizaţie. Curtișoara anului 2016. O localitate scufundată în mizerie și neputință. Nimic din ce înseamnă acele elemente minime ale confortului uman, nu se află în pachetul de servicii care să ofere oamenilor locului așteptările la un trai mai bun…
Practic, astăzi, în aprilie 2016, această comună are nevoie de o resetare. De un punct de plecare. Pentru asta, e nevoie de oameni și proiecte de idei și de suflet, de ambiția de a crede într-o lume mai bună.
Inginerul Gheorghe Gănescu vrea să schimbe starea lucrurilor de astăzi, să meargă spre acele probleme ale localității, care necesită grabnică construcție sau îndreptare imediată. Născut în Curtișoara, crescut aici, membru al Partidului Social Democrat din 2005, consilier local din 2008, Gheorghe Gănescu reprezintă astăzi așteptarea. Pentru mulți prieteni de-ai săi, cunoștințe și oameni simpli, din localitatea sa de suflet.
Ce-și propune, de unde vrea să înceapă proiectul Curtișoara de mâine, vorbește chiar cel în cauză…
– De ce are nevoie astăzi comuna Curtișoara pentru a deveni o localitate dezvoltată?
– Nu există o nevoie anume. Există o seamă de aspecte ce trebuie rezolvate de o primărie care trebuie să ne reprezinte pe toți! Care trebuie să promoveze interesul legitim al cetățenilor, atunci când este cazul. Cred că la noi, la Curtișoara, există un vast potențial al resursei umane. Avem oameni deosebiți. Ei trebuie stimulați, să dezvolte ceea ce știu să facă, aici, acasă la ei! Reușitele unora trebuie să devină model și pentru ceilalți! Curtișoara trebuie să devină o comunitate! Astăzi, din păcate, nu este… Oamenii sunt împărțiți. Nemulțumirea îi împarte, să știți.
– De unde trebuie început?
– Fiecare din punctele pe care eu le identific pentru Curtișoara sunt importante. Însă, astăzi, trebuie, în regim de urgență, amenajate șanțurile și rigolele în toate satele comunei! Nu e nevoie de un efort financiar foarte mare. Trebuie doar simț de răspundere și dorința sinceră de a face lucruri trainice. Sunt anumite străzi care nu au nici măcar șanțuri pentru colectarea apei pluviale. Aici trebuie intervenit de urgență! În anumite zone trebuie taluzate șanțurile de colectare. E nevoie de un proiect bun, iar rezultatele se vor vedea repede…
– Curtișoara are, încă, multe drumuri de pământ. Sau.. pietruite în acte…
– Așa ceva nu este admisibil. În județul Olt, la zeci de kilometri distanță de Slatina, sunt comune care au terminat de asfaltat și ultima uliță. Îmi propun, pentru următorii patru ani, asfaltarea a cel puțin cinci kilometri de drum comunal. Sunt bani, dacă vrei să faci ceva durabil și util. Fonduri locale, bani de la Consiliul Județean, finanțări europene. Dar, dacă stai și aștepți să vină altcineva să-ți facă… nu se va întâmpla asta niciodată.
– Vă place curățenia din comună?
– Dacă mergi neatent pe drumul național, care te duce de la Slatina la Vâlcea, ai zice că la Curtișoara e curățenie. Din păcate, nu e așa. Deșeurile sunt colectate amestecat, salubrizarea zonelor publice nu se face, spațiile verzi sunt doar pe hârtie… Un edil gospodar poate face curățenie cu bani puțini! Stând de vorbă cu oamenii și explicându-le ceea ce cred eu că nu le-a spus nimeni: că și ce e dincolo de gard e tot al lor, le aparține, chiar dacă se numește domeniu public. Când vom deveni cu toții o mare familie, vom avea și curățenie în casa noastră, numită comuna Curtișoara.
– Izvoarele de suprafață din Proaspeți, Linia din Vale și Curtișoara fac prăpăd. Cum rezolvați această situație?
– Nimeni, până acum, nu a contactat un specialist în ingineria solului. O consultanță de specialitate e începutul rezolvării acestei probleme. Văd ca soluție un sistem de captare, care să aducă, departe de casele și curțile oamenilor, acest surplus de apă, întâlnit îndeosebi în timpul ploios. Lucrările de drenaj ale solului nu sunt o invenție nouă, inaccesibilă. Oamenii nu trebuie pedepsiți prin nepăsare! Aceste ape provoacă pagube, tocmai pentru că nimănui nu i-a păsat de rezolvarea acestei situații.
– Ce ar trebui să aibă Curtișoara astăzi și îi lipsește?
– Când ești la 5 kilometri de Slatina și nu ai canalizare… mai departe nu sunt multe de spus. De ce nu s-au atras până acum bani europeni pentru un sistem de canalizare la Curtișoara? E o întrebare care mi se pune și mie, pe care o pun și eu mai departe… canalizarea este obligatorie! Oricum, pagubele făcute de absența acesteia sunt imense. Stratul de suprafață al pânzei freatice e distrus de grajduri, de toalete în curte, de fose mai puțin septice. Pentru canalizare trebuie început de astăzi! Deși, v-am zis-o și mai sus: cred că și astăzi e prea târziu. Îmi asum să demarez, urgent, acest proiect.
– Vin oameni să-și facă locuințe noi la Curtișoara. E bine?
– E mai mult decât bine. Dar pentru a deveni cu adevărat atractivă, comuna noastră are nevoie de un cadastru general. Trebuie făcut! Altfel, litigiile țin pe loc viitorii locuitori ai comunei, dar și pe cei care se gândesc să investească aici. Cine ar cumpăra un teren care e în litigiu? Vă spun tot eu: nimeni!
– Un ansamblu vestit în toată țara: „Flori de măr” din Curtișoara…
– Da! Ați pus degetul pe rană. Acești copii minunați din cadrul ansamblului nu beneficiază de o locație unde să poată să-și desfășoare, corect, repetițiile. Vreau să fiu un primar care să se poată uita în ochii acestor copii. Ei nu trebuie să devină masă de manevră electorală. Au un potențial imens și trebuie să primească toate condițiile de care au nevoie. E obligația unui primar responsabil pentru Curtișoara.
– În alte localități ale județului vin investitori. La Curtișoara unde sunt?
– Tocmai v-am vorbit despre cadastrul general. Dar, chiar și așa, un primar nu trebuie să-i aștepte pe cei care pot să creeze locuri de muncă. Trebuie să le iasă în cale, cu oportunități, cu facilități! Cred în proiectul numit Parcul Industrial Curtișoara! E realizabil, în aceeași măsură în care a fost posibil și la Slatina. Lăsați timpul să treacă și o să vedeți că nu spun vorbe mari! Dacă vom crea locuri de muncă în comună îi vom păstra și pe cei din tânăra generație, acasă la ei! Altfel, îi înțeleg pe cei care astăzi pleacă în Slatina, în București sau în străinătate. Când nu le oferi nimic, primești pe măsură…
– De-a lungul timpului, traficul greu, o problemă pentru locuitorii comunei.
– Revolte îndreptățite ale oamenilor. Sunt solidar cu ei. E nevoie de un studiu de fezabilitate privind soluția unei rute ocolitoare pentru mașinile de mare tonaj. Cu scopul vădit de a proteja locuințele cetățenilor de la strada principală. Nu am nimic de împărțit cu niciun transportator din Olt sau din altă parte. Respectăm oamenii și aplicăm legea, chiar dacă pe unii s-ar putea să-i coste mai mult, un ocol de câteva sute de metri. Casele oamenilor de la strada principală trebuie să rămână în picioare!
– Nu ați vorbit nimic despre tineri și echipa de fotbal…
– La Curtișoara e o tradiție fotbalistică veche, de câteva decenii. Proiectul trebuie dezvoltat, cum trebuie dezvoltat parteneriatul dintre administrația locală și acei tineri care vor și altceva în afară de fotbal! Sunt secțiuni de măsuri europene care permit atragerea de fonduri în acest sens. Dacă vrei, poți să reușești. Condiția minimă: fi un primar implicat!
– Ce promisiuni le faceți locuitorilor comunei Curtișoara, în prag de alegeri locale?
– Nu vreau să fac promisiuni de care să nu mă pot ține! Lăsați-mă pe mine să fiu primul primar din istoria Curtișoarei care promite puțin și va face mult! Iar când vom ajunge la momentul scadenței vreau să fiu „pedepsit” tocmai pentru asta: că am promis puține și am făcut mult mai multe! E nevoie de decență în administrație, iar cei care deschid gura și spun ceva fără să aibă bază, din start, nu pun preț pe omul pe care îl au în față.
– Un mesaj pentru locuitorii comunei Curtișoara!
– Stimați locuitori ai comunei Curtișoara: Înțelepciunea populară spune că pentru a schimba ceva spre bine trebuie să vrei și trebuie să poți! Eu vreau și pot, cu ajutorul dumneavoastră, să contribui la înfăptuirea unor lucruri așteptate de curtișoreni. Sunt optimist și cred că viitorul familiilor noastre este într-o comună mai civilizată, cu o infrastructură dezvoltată, condiții superioare pentru tânăra generație, cu instituții de cultură și sport deschise către tineri și nu numai. Vă ofer o primărie pentru toți și vă îndemn să avem curajul pentru o nouă perspectivă de dezvoltare a comunei noastre! Anticipat, vă mulțumesc pentru intenții și gânduri bune! Să ne ajute Dumnezeu și să reușim toți, împreună!