„Voi candida din partea PSD, pentru un nou mandat de primar al comunei și vreau să-mi duc la bun-sfârșit toate proiectele asumate în fața cetățenilor”
O veche vorbă spune că omul sfințește locul, iar când omul înțelege cu adevărat să se pună la dispoziția comunității care i-a acordat încrederea votului, starea de bine devine o certitudine.
Lucrurile stau întocmai în comuna care poartă numele marelui diplomat, Nicolae Titulescu, unde primarul Florin Gheorghe Tiutiu reușește să asigure nevoile comunității locale. Astăzi, deși situată destul de departe de principalele aglomerări urbane, comuna se dezvoltă din punct de vedere edilitar, așa cum ar trebui să se regăsească și în alte părți. Lucrurile mari se pot face și cu bani puțini, dacă lângă valoarea financiară este adăugată și truda și priceperea edilului. La Titulescu, astăzi, oamenii au recâștigat starea de încredere în administrația locală, un semn că în fruntea comunei se află omul potrivit.
Despre Titulescu de astăzi, perspectivele zilei de mâine, vorbește chiar omul de la fața locului, primarul comunei, Florin Gheorghe Tiutiu…
– Ce a însemnat anul 2015 pentru Nicolae Titulescu și care sunt investițiile de bază duse la bun-sfârșit în ultima perioadă?
– Anul 2015 a fost, pentru comuna pe care o conduc, unul dintre cei mai buni ani, din punct de vedere financiar. Am putut continua proiectul de canalizare, pe care îl aveam în derulare, un proiect ajuns la 80% fază de execuție și care, în decursul acestui an, va fi dus la bun-sfârșit. Mai departe, am finalizat un alt proiect pe fonduri europene, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Vedea-Găvanu-Burdea și am reușit să construim un parc deosebit, un parc superb care dă culoare și totodată valoare localității noastre, fiind amplasat în centrul comunei, într-o zonă din fața școlii, o zonă în care creșteau buruienile și arăta foarte dezordonat…
– Aveți o biserică frumoasă, nemaiîntâlnită, chiar…
– Anul trecut s-au finalizat și lucrările de modernizare la Biserica cu Hramul „Sfântul Gheorghe”, iar cu ocazia „Fiilor satului”, pe 4 octombrie 2015 a avut loc resfințirea acestui lăcaș de cult, precum și sfințirea prăsnicarului, a muzeului, a capelei și a clopotniței ce a fost constuită în același stil arhitectural, după cum sunt și turlele bisericii. Desigur, au fost demarate și alte proiecte ce țin de pietruirea unui drum de acces spre câmpul comunei Nicolae Titulescu, un proiect necesar, de mare utilitate, și asta pentru că localitatea noastră are un sol greu, este pe un teren plat, iar în perioada de toamnă, iarnă și primăvară, cu greu se putea ajunge spre câmp, neavând niște drumuri de exploatare pietruite sau asfaltate. Nu vreau să omit nici întreținerea islazurilor, întreținerea domeniului public, diverse reparații făcute prin localitate, toate fiind făcute în condiții normale, în baza unui buget care ne-a permis să facem acest lucru…
– Cât a costat deszăpezirea la Nicolae Titulescu în iarna 2015-2016?
– Sincer fiind, deszăpezirea din această iarnă s-a făcut cu maxim două sute de litrii de motorină, și asta deoarece noi facem deszăpezire cu utilaje proprii, așa cum am făcut-o în fiecare an, iar comuna a fost curată și totul a decurs în cele mai bune condiții. Așadar, cheltuielile cu deszăpezirea au fost minime, indiferent de greutatea iernilor pe care le-am avut. Desigur, la costul carburantului s-a mai adăugat și plata angajatului, iar lucrul acesta e foarte bun pentru localitatea noastră.
– Domnule primar, care ar fi investițiile prioritare pentru anul 2016, în comuna Nicolae Titulescu?
– Înainte de toate, suntem hotărâți să ducem la capăt tot ce am început, avem proiectul de canalizare, avem apoi proiectul de asfaltare a drumurilor, absolut normal după ce se finalizează lucrările la apă și canal, iar eu voi căuta să merg pe două linii, atât pe fonduri guvernamentale OUG 28, cât și pe fonduri europene, iar împreună cu comuna Ghimpețeni de care ne leagă un drum comunal, vom căuta să accesăm cât mai multe fonduri în acest sens.
– Viața culturală la Nicolae Titulescu?
– Un alt proiect pe care îl aștept de multă vreme este chiar cel legat de Căminul Cultural din comuna Nicolae Titulescu, un proiect depus, un proiect eligibil, un proiect pentru care așteptăm și finanțarea. Va fi un cămin nou pe care am vrea să-l amplasăm în zona stadionului, lângă terenul de fotbal, un cămin de care avem nevoie și de care va beneficia toată comuna…
– Alte proiecte, în perioada următoare, domnule primar?
– Tot în categoria proiectelor majore, împreună cu Crîmpoia, Dobrotești și Ghimpețeni, la Nicolae Titulescu se lucrează pentru aducerea gazelor naturale în comuna pe care o conduc. Există o conductă ce traversează Câmpia Boianului, iar noi am putea să profităm de lucrul acesta. Sigur, nu este același lucru ca în cazul unei lucrări de apă și canalizare, iar în afară de studiul de fezabilitate mai suntem nevoiți să căutăm și concesionarul. În mediul rural, investiția este foarte costisitoare, rețeaua e lungă, iar beneficiarii sunt puțini. Tocmai de aceea am făcut această asociere în care am inclus și comuna Dobrotești – Teleorman, dorind să existe cât mai mulți consumatori, iar investiția să fie justificată.
– Candidați pentru un nou mandat în iunie 2016?
– Voi candida din partea PSD, pentru un nou mandat de primar al comunei și vreau să-mi duc la bun-sfârșit toate proiectele asumate în fața cetățenilor…
– Pe cine vedeți președinte al Consiliului Județean Olt?
– Cu siguranță, mi-aș dori ca președintele Consiliului Județean Olt să fie desemnat din rândul PSD și, din câte am înțeles, organizația noastră s-a orientat către domnul vicepreședinte Marius Oprescu. E o persoană potrivită, cunoaște foarte bine administrație locală, iar ori de câte ori am apelat la domnia-sa a fost alături de problemele locuitorilor din Nicolae Titulescu.
– Astăzi, 8 martie v-am surprins, domnule primar, la o serbare făcută de micuții din localitate, în cinstea Mamei…
– Și anul acesta, ca în fiecare an de când sunt primar, răspund pozitiv la astfel de inițiative, mă bucură acțiunile derulate de copii din Nicolae Titulescu, iar dacă am avut ocazia să ofer o floare, am făcut-o cu cele mai bune gânduri. Mulțumirile venite de la un copil reprezintă ceva greu de exprimat în cuvinte. Ca primar sunt alături de tânăra generație, de cele care, cu trudă, greutăți știute și neștiute, cresc și educă generația de mâine. Dacă am reușit să creez condiții normale de educație, nu am făcut nimic senzațional, ci am făcut exact ceea ce trebuie…
- Interviu acordat marți, 8 martie 2016