Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a aplicat amenzi de 165.843.604 lei (aprox. 37 milioane euro) companiei Hidroelectrica SA si pentru 10 parteneri contractuali ai acesteia, printre care şi ALRO Slatina. Mai multi traderi de energie au fost sanctionaţi din cauza unor practici anticoncurenţiale.
Amenzile aplicate fiecărui trader:
HIDROELECTRICA SA: 20.436.271 lei (aprox. 4,6 mil. euro);
ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: 21.728.026 lei (aprox. 4,8 mil. euro);
ALPIQ ROMENERGIE SRL: 87.821 lei (aprox. 20.000 euro);
ALRO SA: 21.238.719 lei (aprox. 4,7 mil. euro);
ELECTROCARBON SA: 864.203 lei (aprox. 193.000 euro);
ELECTROMAGNETICA SA: 9.021.308 lei (aprox. 2,0 mil. euro);
ELSID SA: 2.553.868 lei (aprox. 570.000 euro);
ENERGY FINANCING TEAM AG (SWITZERLAND): 71.374.436 lei (aprox. 16,0 mil. euro);
ENERGY HOLDING SRL: 12.359.852 lei (aprox. 2,8 mil. euro);
LUXTEN LIGHTING COMPANY SA: 5.454.150 lei (aprox. 1,2 mil. euro);
MENAROM-P.E.C. SA (succesor EURO-P.E.C. SA): 724.950 lei ( aprox. 162.000 euro).
Hidroelectrica SA, Elsid SA şi Electrocarbon SA recunoscându-şi săvârşirea faptelor anticoncurenţiale şi, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor.
ALRO Slatina avut o relație comercială corectă cu Hidroelectrica și nu a încheiat niciun fel de înțelegere în legătură cu contractul analizat de Consiliul Concurenței. Compania de aluminiu a remis un comunicat de presă prin care îşi prezintă punctul de vedere:
„Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, îşi reafirmă poziţia potrivit căreia Compania a avut o relaţie comercială corectă cu Hidroelectrica, conformă cu toate prevederile legale care reglementează sectorul energetic din România.
Compania a luat cunoştinţă de concluziile investigaţiei Consiliului Concurenţei cu privire la contractele încheiate cu Hidroelectrica, inclusiv de sancţiunea aplicată companiei, în sumă de 21.238.718,99 RON reprezentând un procent de 1,05% din cifra de afaceri realizată în anul 2014. Alro nu a încheiat niciun fel de înţelegere orizontală sau verticală în legatură cu contractul analizat de Consiliul Concurenţei.
Compania va analiza toate măsurile legale necesare şi va acţiona pentru a demonstra, încă o dată, că, în relaţia cu producătorul de energie electrică, a respectat, pe deplin, reglementările în vigoare.
În calitatea sa de consumator final de energie electrică, Alro nu a revândut energia electrică, ci a folosit-o exclusiv în procesul de producţie a aluminiului din cadrul Grupului. Mai mult, nu există precedente în jurisprudenţa europeană cu privire la sancţionarea unui consumator final de energie electrică pentru înţelegeri pe verticală în vederea închiderii pieţei prin contracte încheiate pe termen lung.
Compania are un profil unic de consum al energiei electrice în România, plăteşte în avans pentru furnizarea de electricitate, fapt ce permite furnizorului de energie electrică acces la un flux financiar garantat pentru finanțarea activităților sale operaționale și de investiții, fără alte garanții pentru activele fixe și creanțele sale.
Alro reaminteşte că aceste contracte au fost investigate de Comisia Europeană (CE), într-un dosar care viza un potenţial „tarif preferenţial” pentru electricitate. În urma unei analize amănunţite, derulată pe mai mulţi ani, CE a concluzionat că „Hidroelectrica a practicat prețuri care au fost conforme pe deplin cu prețul de referință de pe piață”.
Conform comunicatului CE din 12 iunie 2015, “Contractele de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica, întreprinderea de stat producătoare de energie electrică din România, cu anumiți comercianți din domeniul energiei și clienți din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat”.
De altfel, potrivit studiului Centrului European pentru Studii Politice (CEPS), studiu realizat la solicitarea Comisiei Europene, tariful la care Alro cumpără electricitatea este de 4,5 ori mai mare decât al companiei cu cel mai mic preţ din Europa şi de trei ori mai mare comparativ cu media europeană.
Alro activează pe o piaţă internaţională puternic concurenţială, piaţă care a determinat închiderea unor uzine de aluminiu în ultimii ani, tocmai din cauza costurilor nesustenabile cu energia electrică. Compania exportă peste 70% din producţie, iar costurile mari, neconcurenţiale cu energia electrică au făcut ca Alro să închidă 25% din capacitatea sa de producţie.”