„Vă spun clar și răspicat că primarul de la Piatra-Olt, ales în vară, indiferent cine va fi acesta, va fi de la PSD!”
Lângă Tudor Udrescu, primarul de la Piatra-Olt se află, pe poziția de viceprimar, Robert Munteanu. Fără exagerare, se poate spune, unul din pariurile câștigate de către zona resursei umane, după alegerile din 2012.
Aplicat, inteligent nativ, responsabil prin ceea ce spune, față de ceea ce vrea să facă, Robert Munteanu e un edil atent la nevoile comunității. Știe că nu ce vrea administrația este important pentru cetățeni, ci invers.
Un interviu bun de citit, chiar și de cei care visează, din opoziție, că vor ajunge la putere în 2016 la Piatra-Olt…
– Ce a însemnat anul 2015 pentru orașul Piatra-Olt? Dacă tragem o linie, ce punem bun la capătul lui?
– În primul rând, anul 2015 a însemnat un buget suficient, atât pentru funcționare, cât și pentru dezvoltare, pentru investiții pe care, ajutați și de timp, am reușit în mare parte să le finalizăm. Un an bun pentru orașul nostru…
– Care au fost investițiile majore ale anului 2015?
– Am reușit să finalizăm Drumul Comunal 13, cel care pleacă din localitatea Izvorul de la Găneasa, iar la noi, pe teritoriul orașului, unește localitatea Bistrița Nouă cu centrul localității Piatra-Olt. Era o așteptare veche a cetățenilor, iar rezolvarea acestei probleme e onorantă pentru noi, echipa din primărie, atâta timp cât știm că satisface o nevoie cetățenească.
– Oamenii vor, de la administrația locală, locuri de muncă la ei, acasă. Ce ne puteți spune despre lucrul acesta?
– Am reușit să ne mișcăm și pe partea economică, aceea de atragere a investitorilor în localitatea noastră, și să aducem astfel, pe un teren pus la dispoziție de Primăria orașului Piatra-Olt un mare concern din indistia de divertisment – PROLYTE, care se ocupă cu scene de spectacol, cu infrastuctura necesară, cu profilele sudate din aluminiu. S-a lucrat intens la acest proiect și urmează a se inaugura la începutul acestui an o hală de producție, construită și recepționată, urmând ca tot în cursul anului 2016 să se mai constuiască și o hală logistică, capacitatea lucrativă fiind de 500 locuri de muncă. E mult, e o reușită pentru localitatea noastră…
– Și în cât timp credeți că se ajunge la capacitatea maximă a locurilor de muncă?
– Din seriozitatea și modul în care s-a desfășurat construcția, realizată în 4 luni, am convingerea că anul acesta vor atinge capacitatea amintită. Desigur, în condițiile în care vor reuși să construiască și a doua hală. Altfel, pentru prima hală, capacitatea este de aproximativ 200 de locuri de muncă.
– Într-o altă ordine, nodul de cale ferată de la Piatra-Olt a rămas într-o amintire și o așteptare continuă. Câte locuri de muncă mai oferă astăzi și care sunt perspectivele pentru a crește capacitatea de lucru, domnule vice?
– Din păcate, capacitatea depoului de la Piatra nu se reflectă în personalul angajat. Personalul scade pe fiecare an ce trece… Spre exemplu, și anul acesta au fost niște reduceri de personal în cadrul secției de reparații locomotive, aproximativ 35 de persoane. Altfel, din câte știm, este activă încă partea de transport marfă, cu un punct de lucru, ceva de genul punct de alimentare și remiză, iar singura problemă ar fi că ne este puțin defavorabilă apropierea de Craiova. Pentru că, trebuie spus, în Craiova este poate cel mai mare depou de marfă din România, iar personalul a fost concentrat foarte mult în zona respectivă. Automat, acolo s-au făcut și reparații, și multe altele, iar Piatra-Olt a mers automat pe minus.
– Mergând pe calea de tren, o altă așteptare mare a oamenilor a fost aceea de a face legătura sigură între cele două cartiere, cea de pe stânga și cea de pe dreapta a căii ferate. Cum se va putea face traversarea aceasta?
– Așa cum v-am spus, am făcut acel DC 13, traversarea se face în mod civilizat, pe asfalt, se trece pe la pasaj, cu ocolirea zonei locuite, iar despre mult așteptatul pasaj pe care mulți îl așteaptă, puțin cunosc despre ce este vorba, CFR-ul a data de înțeles că este foarte greu să emită un aviz de construcție pentru că nu pot fi traversate mai mult de trei sau patru linii. Oricum, mare parte din problemă s-a realizat prin finalizarea DC 13, un drum care reușește, cu o ușoară ocolire, să treacă dintr-o parte în alta.
– Ce alte investiții au mai fost realizate în anul 2015?
– Tot în 2015 am reușit să asfaltăm încă trei străzi din centru, din zona primăriei, am reparat, cu plombe de asfalt și chiar covoare asfaltice și celelalte străzi din zona primăriei, în zona centrală, s-a finalizat, printr-o altă investiție, Drumul Comunal 78-79, cel care face legătura între Criva, prin Enoșești, spre centru, în Piatra-Olt – 1140 de metri de asfalt, lucrare finalizată în ajun de Crăciun, ceea ce putem spune că a însemnat un Moș Crăciun foarte darnic pentru cei care așteptau de mult timp această lucrare. Din păcate, procedurile, avizele și acordul ne-au făcut să întârziem lucrarea, dar este bine și așa, iar noi suntem mulțumiți că am reușit să ducem la bun-sfârșit și acest proiect.
– Mai departe, tot în această direcție?
– Am mai făcut și un teren de sport în cartierul de peste linii sau „bulgari” cum îi spunem noi, un teren de sport multifuncțional, iar în această primăvară, vorbind și cu locuitorii din zonă, vom hotărî cum vom face marcajele pentru a stabili pentru ce sporturi. Cu siguranță. Însă, va fi fotbal, baschet, handbal și, evident, dacă sunt și alte propuneri, le acceptăm cu plăcere.
– Este un avantaj pentru Piatra-Olt că nu este catalogată drept comună, ci este un oraș al județului Olt?
– Avantaje nu prea sunt. Ce-i drept, anul trecut a fost bine că am fost oraș pentru că ni s-au alocat fonduri mai mari, dar anul acesta, nefiind comună, taxele sunt de oraș, chiar dacă sunt multe axe din Programul Național de Dezvoltare Rurală, ținând cont că avem o componentă rurală destul de importantă. Oricum, nu putem reveni la vechea formă de organizare.
– Vin oamenii acasă, la Piatra, să-și facă o casă?
– Sunt oameni care aleg să vină acasă, dar nu așa cum ne-am dori. Avem în general pe cei care lucrează afară și care își ridică o casă la Piatra, îi mai avem pe cei care locuiau în apropiere de Piatra și chiar persoane care vin de la Slatina. Nu multe, dar sunt. Cei drept, avem o zonă propice, o zonă plăcută și mă refer aici mai ales la localitatea Bistrița Nouă, care atrage foarte mult. Sunt perspective pentru un cartier rezidențial la Piatra-Olt.
– Înțelegem că este e o zonă rezidențială aparte, mult mai atractivă…
– Este altceva. În ceea ce mă privește îmi place foarte mult ca zonă, este aproape și de Pădurea Sarului, are utilități, are și asfalt până la intrare, iar anul acesta, din toată sărăcia ne dorim să mai facem câte ceva acolo.
– Că tot ați adus în discuție: ce vă propuneți pentru anul 2016?
– În 2016, înainte de toate așteptăm cifrele de buget. Știm că nu va mai fi alocarea de anul trecut, dar încercăm să terminăm DC 78-79 – Criva-Enoșești-Piatra Olt, proiect pentru care, în mare parte, avem și sumele, dar mai încercăm, prin resursă proprie, poate și cu ajutorul Consiliului Județean să prelungim asfaltul în Bistrița Nouă, plus o stradă din Piatra Sat, aproximatim o mie de metri…
– Cu școlile cum stați în această perioadă rece a anului? Cum se prezintă ele? Au căldură?
– În școli situația este bună, toate instituțiile de învățământ sunt dotate cu centrale termice, pe lemne și cărbuni, au combustibilii solizi asigurați, iar sălile au fost întreținute la o temperatură destul de bună chiar în această perioadă de vacanță. Am evitat astfel și riscul de îngheț, iar atmosfera va fi una plăcută la deschiderea ce va avea loc pe 11 ianuarie.
– Politic vorbind: dacă ar fi să definiți din punctul de vedere al PSD-ului, nu credeți că partidul din care faceți parte a plecat prea ușor de la putere, lăsând un guvern de tehnocrați liberali (sic!) să conducă România?
– Din punctul meu de vedere, și este exclusiv punctul meu de vedere, aș fi vrut ca domnul premier Ponta să plece după ce rezolva problema bugetului și salarizarea unitară a personalului bugetar. Mai mult, alții ar spune că domnul Ponta trebuia să-și ducă mandatul la bun-sfârșit, dar.. nu a fost să fie. Nouă ne pare rău pentru că e mai greu acum să te întâlnești cu primul ministru al țării, să vorbești, să-ți prezinți problemele, având în vedere că tehnocrații lui Iohannis sunt ceva mai rigizi și nu avem prea multe speranțe, chiar dacă avem pe cineva care este în guvern, pe domnul Dâncu de la Dezvoltare și sperăm să ne asculte pentru a ne putea continua proiectele care au fost desfășurate și bineînțeles pe cele ce vor mai fi să fie…
– Tot politic vorbind: ce culoare va avea primarul de la Piatra-Olt, din a doua jumătate a anului 2016?
– Tot politic vă răspund și eu și vă spun clar și răspicat că primarul de la Piatra-Olt, ales în vară, indiferent cine va fi acesta, va fi de la PSD!! Mai mult, eu sunt convins că și majoritatea va fi a PSD-ului. Este normal să fie așa, organizația stă foarte bine și avem un grup de 10 consilieri locali din 15 ancorați în realitate, mai avem și investițiile în spate care ne recomandă…
– Dacă l-ați avea în față pe domnul Dan Stana președintele PNL Piatra-Olt, ce l-ați întreba și credeți că v-ar răspunde foarte greu, în legătură cu bunăstarea localității în fruntea căreia ar vrea să fie din 2016 încolo?
– Așa cum l-am mai întrebat și în momentele în care ne-am întâlnit, aș vrea să spună clar cum vede domnia-sa acea bunăstare! Cum, când ai un buget care îți asigură salariile și plata utilităților? Să ne spună concret, ci nu prin vorbe de genul: „Dacă vin eu o să ne fie mai bine” sau „Dacă plecați voi o să fie mai bine”. Să vină cu proiectele: nr. 1, nr. 2, nr. 3, nr. 10, nr. 20, și sursele de finanțare… Așa este corect și doar așa vom avea posibilitatea să știm cu toții care sunt soluțiile opoziției de astăzi care vrea să fie puterea de mâine…
Ofertă de muncă! Selectăm colaboratori în vederea desfășurării unei activități la domiciliu. Dacă deții cunoștințe minime de navigare pe internet și ușurință de lucru cu fișiere pdf și word, alătură-te echipei noastre. Plata câștigurilor realizate este garantată prin contract legal de comision. Pentru detalii suplimentare trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com