Acasă Interviu Interviu cu Elena Ene, președinte al Organizației de Tineret a PMP Olt,...

Interviu cu Elena Ene, președinte al Organizației de Tineret a PMP Olt, vicepreședinte la nivel național

737

 

PMP este partidul care a înţeles că doar investiţia în tineret poate duce la dezvoltarea şi la progresul societăţii

 

 

 

Societatea politică de la Olt tinde să se prăbușească sub greutatea sistemelor de valori închise. Practic, dintr-o dată, și în contextul situației deosebite prin care trece fosta administrație a Slatinei, alegătorul de bine a început să caute alte repere, în lumi politice paralele.

Un altfel de model, susținut în demersurile sale de până acum, necondiționat, de Ziarul de Olt, propus și astăzi, este tânăra Elena Ene. De la Mișcarea Populară.

20 de ani, ambițioasă, capabilă să facă față oricărui tip de confruntare, cu orice lider local care tocmai a găsit… adevărul absolul, această fată trebuie urmărită cu atenție! Are o perspectivă frumoasă. Depinde, însă, doar de ea și de ceea ce va face de acum încolo…

 

 

 

– Se spune, din ce în ce mai des, că tânăra Elena Ene e cel mai bun produs al politicii locale pe segmentul ei de vârstă. Tu ce parere ai? Cine este Elena Ene?

– În primul rând, vreau să spun că această caracterizare mă onorează și mă ambiționează să fiu și mai dedicată activității politice, tocmai din dorința de a nu-i dezamăgi pe cei care îmi acordă atât de multă încredere. Pe de altă parte, sunt convinsă că există tineri competenți, cu potențial, în toate partidele din județul nostru, doar că ei trebuie încurajați și stimulați să fie cât mai activi, să se implice cât mai mult, pentru că deja este o certitudine faptul că organizațiile de tineret ale partidelor politice sunt, în fapt, motorul acestora. În ceea ce mă privește, în momentul de față ocup funcția de președinte al Organizației de Tineret a PMP Olt, fac parte din Comitetul Executiv Județean al Partidului Mișcarea Populară – Filiala Olt și în același timp dețin și funcția de vicepreședinte la nivel național al Organizației de Tineret PMP. Activitatea politică am început-o acum doi ani, când am decis să mă înscriu în Fundația Mișcarea Populară.

 

 

– Descrie-te în trei cuvinte!

– Ambițioasă, serioasă, apropiată de tinerii capabili, care își doresc să se implice activ în viața publică.

 

 

– De ce Mişcarea Populară şi nu altă formaţiune politică? Ce te-a determinat să alegi acest partid?

– Principalul motiv care m-a determinat să aleg PMP a fost acela că a fost şi este singura formaţiune care şi-a asumat, încă de la început, continuarea proiectului de ţară început de preşedintele Traian Băsescu în urmă cu aproape 11 ani. Şi aici putem vorbi despre apărarea statului de drept, întărirea instituţiilor statului, independenţa justiţiei, continuarea reformelor începute de preşedinte sau marele proiect politic asumat de Mişcarea Populară: Unirea României cu Republica Moldova. Întotdeauna am fost o susţinătoare a tuturor acestor politici promovate de preşedintele Băsescu, iar faptul că o formaţiune a avut curajul să-şi asume un astfel de program, m-a determinat să aleg să fac parte şi eu din această echipa. În acelaşi timp, Mişcarea Populară este un proiect diferit. Până la urmă, noi vrem să demonstrăm faptul că se poate face politică şi altfel faţă de cum am văzut în ultimii 25 de ani la celelalte partide politice, care s-au perindat pe la guvernare, cu mai puţină ipocrizie, cu mai puţin cinism şi cu mai multă seriozitate şi mai multă transparenţă. Toate aceste lucruri m-au făcut să am convingerea că PMP este un proiect politic viabil, probabil cel mai promiţător proiect politic din ultimii ani, şi îmi doresc să contribui şi eu la construcţia acestuia.

 

 

– Câţi membri numără Organizaţia de Tineret a PMP Olt şi cum sunt ei atraşi în partid?

– În prezent, la nivelul Oltului avem 571 de membri cu adeziune, şi avem acoperită toată zona urbană a judeţului. Referitor la modul în care tinerii sunt atraşi în Mişcarea Populară, vreau să vă spun că mă bucură faptul că, inclusiv în această perioadă de zbucium, pe scenă politică sunt foarte mulţi tineri care vor să vină alături de noi. Şi asta pentru că PMP nu le oferă promisiuni nerealizabile, nu le oferă bunuri materiale, aşa cum este cutuma în celelalte partide, însă le oferă şansă de a-şi exprimă liber ideile, de a-şi face vocea auzită şi de a se face remarcaţi.

 

 

„Obiectivul meu pe termen lung este acela de a aduce în rândurile PMP şi mai mulţi tineri pregătiţi, dornici să se implice, pentru ca această echipă va fi cea cu care vom intra în campania electorală de anul viitor”

 

 

– Au tinerii vreo şansă în viaţă politică din România? Ce rol au ei?

– Eu cred că politica românească a ajuns într-un punct în care are nevoie urgent să se revitalizeze. Este nevoie de înnoirea clasei politice, altfel ne aflăm în faţă pericolului ca tinerii de vârf, oamenii de bun-simț, să renunţe să se mai implice, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi ca ţară şi ca societate.. Tineri care au reuşit în politică sunt mulţi şi v-aş da exemplul administraţiei locale a municipiului Slatina, care a fost condusă mai bine de 10 ani de o echipă de oameni tineri, ceea ce demonstrează faptul că cetăţenii nu sunt reticenţi în a acorda votul lor de încredere unor politicieni aflaţi la început de drum. PMP este partidul care a înţeles că doar investiţia în tineret poate duce la dezvoltarea şi la progresul societăţii. Dacă şi celelalte partide politice şi-ar asuma astfel de obiective, cu siguranţă şansele tinerilor de a se afirma în politică ar creşte considerabil.

 

– Care sunt obiectivele tale, ca preşedinte, şi ale organizaţiei, în perioada următoare?

– Aşa cum vă spuneam, în prezent Organizaţia de Tineret PMP Olt are un număr de 571 de membri cu adeziune, dintre care cei mai mulţi fac parte din zona urbană, acolo unde partidul a fost mai vizibil. Obiectivul nostru pe termen scurt este acela de a creşte organizaţia, de a aduce alături de noi cât mai mulţi tineri şi din zona rurală şi de a crea organizaţii de tineret în fiecare localitate din judeţ. Suntem în plin proces de consolidare a partidului, în acest moment ne ocupăm de construcţie. În calitate de preşedinte, obiectivul meu pe termen lung este acela de a aduce în rândurile PMP şi mai mulţi tineri pregătiţi, dornici să se implice, pentru că această echipă va fi cea cu care vom intra în campania electorală de anul viitor, o campanie care se preconizează va fi una extrem de grea, asta şi datorită mizei foarte mari care va exista la nivel local.

 

 

– E un dezavantaj să fii femeie în politică? Ce ar putea să aducă nou o femeie şi nu ar putea să facă un bărbat?

– Eu cred că la 25 de ani de la Revoluţie, societatea românească a evoluat în aşa fel încât să nu mai facem o politică a discriminării, iar femeile să fie promovate în funcţii de conducere în egală măsură cu bărbaţii. De multe ori, există femei care sunt mult mai capabile decât un bărbat să îndeplinească anumite sarcini sau să ducă la bun sfârşit anumite obiective. Din punctul meu de vedere, existenţa femeii în politică este esenţială, iar creşterea gradului de reprezentativitate a acestora duce în primul rând la accentuarea procesului de democratizare în interiorul instituţiilor. Cu toate acestea, chiar şi în România s-a văzut, în ultimii ani, o schimbare de mentalitate şi de abordare. Vă amintesc faptul că partidul pe care îl reprezint a avut drept candidat la preşedinţie o femeie, dar există şi alte partide politice care au preşedinţi femei, lucru care mă bucură şi care reprezintă un semnal bun pentru societate şi pentru mediul politic.

 

 

– Ce planuri de viitor ai, atât profesional, cât şi personal?

– Aşa cum spuneam, sunt studentă în anul III la Facultatea de Management din cadrul SNSPA. Obiectivul meu în următorul an este acela de a mă pregăti intens pentru examenul de licenţă şi de a reuşi să termin cei trei ani de facultate cu cea mai mare medie. De asemenea, pe lista de obiective se află admiterea la un masterat în domeniul ştiinţelor economice în cadrul ASE. Referitor la activitatea politică, cu siguranţă îmi doresc să continui să mă implic, să contribui la formarea unei echipe şi mai consolidate la Olt şi împreună să ieşim învingători din bătălia electorală de anul viitor.

 

 

– Mai are Traian Băsescu ceva de spus în politică românească?

– Cu siguranţă este nevoie de Traian Băsescu în politica românească. În acest moment, clasa politică este dominată de politicieni laşi, şantajabili, care nu au curajul să-şi asume un obiectiv de ţară pe care să îl ducă la bun sfârşit. Avem un prim-ministru care nu mai este credibil la nivel internaţional, un preşedinte a cărui implicare pe problemele strategice ale României lipseşte cu desăvârşire, deci în mod categoric opoziţia are nevoie de Traian Băsescu activ. V-aş da exemplul problemei refugiaţilor, în care Traian Băsescu a fost singurul lider care a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, deci avem cu siguranţă nevoie de un astfel de politician. De altfel, dânsul şi-a anunţat deja înscrierea în Mişcarea Populară, iar acest lucru ne onorează şi ne face să fim şi mai încrezători în şansele noastre.

 

 

– Te gândeşti ca, la alegerile locale din 2016, să îţi depui candidatura pentru vreo funcţie?

– Părerea mea este că experienţă de viaţă şi maturitatea sunt condiţii esenţiale pentru ocuparea unei funcţii în administraţia locală, chiar dacă există mult entuziasm şi multă dorinţa de a schimbă ceva în comunitatea noastră. Deocamdată nu mă gândesc la candidatură, tocmai în această idee, în care îmi doresc să acumulez mai multe cunoştinţe şi să înţeleg mai bine fenomenul administraţiei publice. Pe de altă parte nu pot să nu remarc faptul că slătinenii sunt cei care în urmă cu 10 ani au ales să fie reprezentaţi de cel mai tânăr primar de până atunci, căruia i-au acordat un cec în alb al încrederii. Asta înseamnă că avem o comunitate deschisă spre nou, fără o gândire bazată pe tertipuri şi clişee. Poate la viitoarele alegeri mă voi gândi şi la o candidatură pe plan local.

 

 

– Simţi că faci parte dintr-o generaţie tânără, care ar putea repune România pe o direcţie corectă?

– Îmi place să cred că la fel ca mine, există o mulţime de alţi tineri preocupaţi de viaţă societăţii noastre, dornici să se implice şi să schimbe ceva în comunitate. Politica trebuie să se restarteze cumva, şi acest lucru se poate face doar prin promovarea unei noi generaţii de politicieni care să înţeleagă că administrarea banului public trebuie făcută în folosul cetăţenilor, ci nu doar pentru a servi interese personale şi de grup. Noi am mai avut o generaţie de tineri politicieni ratată, şi mă refer aici la oameni precum: Victor Ponta, Dan Şova, Nicolae Bănicioiu, etc., care au fost promovaţi de la nivelul organizaţiilor de tineret ale partidelor şi care, odată ajunşi în funcţii de conducere, au arătat că nu au înţeles nimic din experienţele nefericite ale predecesorilor lor. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată, iar pentru asta, clasa politică trebuie să înţeleagă că trebuie să facă loc în prim-plan unor tineri performanţi, serioşi, ambiţioşi şi profesionişti.

 

 

„Cu siguranţă domnul Victor Iacobescu este cel mai potrivit candidat pentru a ocupă funcţia de primar al Slatinei, iar caracteristicile care îl califică sunt seriozitate, transparenţă, profesionalism, responsabilitate şi mult entuziasm”

 

 

– Ai modele de politicieni care te-au inspirat în viaţă politică?

– Sigur că există oameni politici redutabili care au reprezentat un exemplu pentru mine, şi avem inclusiv pe plan local modele de politicieni care au reuşit să performeze la un moment dat. M-aş limita, însă, la a vorbi despre preşedintele Traian Băsescu, cel care a fost dealtfel şi motivul pentru care am decis să mă alătur Mişcării Populare. Nu cred că cineva mai poate nega faptul că fostul preşedinte Băsescu este în continuare cel mai bun om politic pe care l-a avut România în ultimii 25 de ani.

 

 

– Poate câştiga Victor Iacobescu Primăria Slatina? Este omul care poate să învingă sistemul?

– Noi suntem extrem de încrezători în şansele domnului Iacobescu, iar faptul că am fost primul partid care şi-a desemnat oficial candidatul este o dovadă în plus a faptului că avem siguranţa şi convingerea că putem ieşi învingători din această bătălie. Domnul Victor Iacobescu beneficiază de tot suportul şi de toată susţinerea domnului preşedinte Marian Vasile, şi sunt convinsă că împreună putem formă o echipă cu care să intrăm în cursa electorală şi să şi câştigăm. Cu siguranţă domnul Victor Iacobescu este cel mai potrivit candidat pentru a ocupă funcţia de primar al Slatinei, iar caracteristicile care îl califică sunt seriozitate, transparenţă, profesionalism, responsabilitate şi mult entuziasm. Dansul se va prezenta în faţă cetăţenilor cu proiecte realiste, cu programe concrete, pentru că, să ştiţi, chiar dacă Slatina a cunoscut o evoluţie impresionantă în ultimii 10 ani, încă mai este nevoie de atragerea de investitori, crearea de noi locuri de muncă, de investiţii pe partea de infrastructură, de continuarea modernizării oraşului, lucruri care trebuiesc asumate de noul primar. Eu sunt convinsă de faptul că domnul Iacobescu este primarul de care Slatina are nevoie în următorii 4 ani.

3 COMENTARII

  1. Motto:
    “Que ton vers soit la bonne aventure
    Éparse au vent crispé du matin
    Qui va fleurant la menthe et le thym…
    Et tout le reste est littérature.”
    ( Verlaine, Art poétique, Jadis et Naguère ,1885)

    GRIP a rugat politicienii locali sa se aplece , reflecteze , sa-si puna intrebari si eventual sa caute raspunsuri la urmatoarele citate:
    … Discutau despre învățături și schimbări, iar elevul l-a întrebat pe tutorele său, “Învățătorule, de ce este nevoie pentru a schimba lumea?” Și înțeleptul a meditat, apoi a răspuns “De o bună definiție a lucrurilor”
    Atribuit lui Confucius
    Secolul al V-lea î. H.

    … Și Texanul care pretindea că are cea mai bună lovitură cu șase gloanțe din Vest i-a luat pe aceia care l-au provocat la marginea unui hambar imens și a tras fără să țintească. Găsea locul unde ajunseseră gloanțele sale și desena ținte cu glonțul său de fiecare dată;

    Morala: Nu avea nicio țintă, deci nu avea cum să rateze!
    Facand acest exercitiu ar fi putut avea un orgasm noetic.
    Imi pare rau sa constat ca toti , tineri sau mai putin tineri, apeleaza in continuare la aceiasi paradigma. Teme vagi, lipsa de argumentare (Toulmin), utilizarea indicatorilor temporali nedefiniti, etc…
    Sa fie tineretul singurul ce ne poate salva? Renuntati la “modele”; ganditi singuri! Cu asemenea retorica este putin probabil. Doar daca ii recuperam, eventual, pe adevaratii intelecuali. Toate discursurile politicienilor locali “pogoara de la duhul communist”. (cauta definitia!)
    „Toti visăm, asa începe, ca într-un vis”. În societatea contemporană, cultura a fost trecută în plan secund de factorii sociali, economici si politici, astfel că o manifestare culturală a devenit un fel de „rara avis” în ultima perioadă. E frumos să visăm o relansare a culturii prin spirit, poate se vor remodela constiintele. Până atunci, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de aparitia unei cărti care să pună problematici existentiale si să asteptăm noi „recidive literare” (Victor Iacobescu, Linia Intai, 2011).

    Concluzia pare a fi, IMI PARE RAU SA O SPUN :

    Tout le reste n’est pas literature, Tout le reste est IMPOSTURE.

  2. Pacat ca nu sunteti socialisti. Un elogiu atat de frumos construit ar fi fost mult mai apreciat de stanga politica.
    Ii doresc tinerei presedinta realizari multiple si sa reuseasca sa ne lumineze calea prin iscusinta de care a dat dovada si pana acum, care in mod cert va creste admirabil in viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.