Acasă Interviu Interviu cu Emil Florin ALBOTĂ, secretar de stat în Ministerul Educației

Interviu cu Emil Florin ALBOTĂ, secretar de stat în Ministerul Educației

834

„Dacă UNPR va consideră că pot să reprezint cu seriozitate și responsabilitate interesele cetățenilor din Slatina, eu sunt pregătit să-mi asum acest angajament”

Emil Albotă a ajuns întâia oară în conșiința publică a slătinenilor în 2012. Atunci când a oferit municipiului o alternativă la administrația timpului amintit. Atunci, nu a fost să fie…
După, profesorul cu același nume, consacrat la o catedră universitară, a ajuns secretar de stat în Ministerul Educației. O poziție onorabilă, dacă nu mai mult decât atât, loc de unde, ori de câte ori a avut ocazia, în limita legii și cu mult bun simț, județului căruia îi aparține i-a întors cele cuvenite.
Despre Emil Albotă se vorbește astăzi în paralel cu șansele sale crescute de a fi primarul Slatinei după alegerile locale din 2016. Există chiar o opinie publică favorabilă, care îl recunoaște și-l identifică drept edil al urbei.
Ziarul de Olt își asumă, în continuare, un set de întrebări nu tocmai comode pentru Emil Albotă. Răspunsurile le analizați dumneavoastră, de la caz la caz…

– Unele opinii din spațiul public acreditează ideea că UNPR joacă la două capete. Că în curând PSD va fi lăsat în ofside de Gabriel Oprea. Cum vedeți acest scenariu?
– Cum bine ați spus, este doar un „scenariu”, ca multe altele montate de regizori de ocazie pe scena politică. UNPR nu „joacă la două capete”, dacă prin acest lucru se întelege opțiunea sa între putere și opoziție, ci la unul singur: interesul național. În plus, le reamintesc tuturor celor care lansează aceste idei în spațiul public faptul că UNPR nu a trădat niciodată guvernul din care a făcut parte și se află într-o alianță politică pe care o respectă și și-o asumă, o alianță menită să apere interesele cetățenilor României. De altfel, liderul UNPR, Gabriel Oprea,  a accentuat în nenumărate rânduri faptul că partidul pe care îl reprezintă își va respecta întotdeauna angajamentele și susținerea pentru Victor Ponta.

– Emil Albotă, un nume luat în calcul, atât de pesediști cât și de liberali, drept candidat la Primăria Slatina. Știți mai multe? Ne spuneți și nouă!?
– Știu atât cât știți și dumneavoastră. În acest moment nu pot să afirm faptul că voi candida pentru funcția de primar. Nu exclud din prioritățile mele această posibilitate, însă pentru un asemenea pas important, este necesar să-ți dorești și să te bucuri de susținerea partidului și a colegilor de partid. Dacă UNPR va considera că pot să reprezint cu seriozitate și responsabilitate interesele cetățenilor din Slatina, eu sunt pregătit să-mi asum acest angajament. Până atunci, mă bucur să ajut județul nostru, atât cât pot, din funcția de secretar de stat în Ministerul Educației.

– Reapar unele poziții în media locală, îndreptate împotriva dumneavoastră. Cum explicați aceste atacuri?
– Era și firesc. Așa cum spuneați, numele meu ca potențial candidat este deja luat în calcul de alții pentru care, probabil, aș reprezenta un adversar de temut într-o confruntare electorală. Într-adevar, au reapărut poziții îndreptate împotriva mea și cu siguranță nu vor fi ultimele. Pentru că se apropie campania, se aprind spiritele, se ascut săbiile… Nimic nou. Aș aprecia însă dacă toate aceste atacuri ar avea un fundament real. Mizez, totuși, pe capacitatea oamenilor de a discerne între fapte concrete și fumigene cu iz politic lansate cu scopul de a mă discredita.

– Pe cine avantajează și pentru cine reprezintă un dezavantaj alegerea primarului din primul tur de scrutin?
– Teoretic, alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin scade reprezentativitatea acestuia. Practic însă, electoratul va fi împins să voteze doar cu acei candidați care au șanse reale să câștige, iar cei care intră în cursă doar ca să își „vândă” voturile în turul 2 dispar. Dacă vom avea candidați care câștigă cu 15-20%,  responsabilitatea va aparține în totalitate electoratului. Așadar, nu văd de ce ar trebui promovat un sistem în care candidații de pe locurile secunde să își poată vinde voturile unii altora pt a-l detrona pe cel care a ieșit pe primul loc în preferințe. Nu aș vrea să nominalizez concret partidele care vor câștiga sau vor pierde de pe urma implementării acestui sistem. Însă cred că este necesar să-și analizeze fiecare șansele de reușită și să acționeze ca atare.

– Socializați în spațiul virtual cu mulți slătineni. Ce vă spun oamenii? Ce vor ei pentru orașul lor?
– În spațiul virtual, ca și în mediul real, reprezint Ministerul Educației. Prin urmare „socializările” mele cu cetățenii vizează în special domeniul educațional. Un domeniu în care, realmente, nevoile și problemele oamenilor implicați direct sau indirect în sistem sunt direct proporționale cu responsabilitatea pe care mi-am asumat-o ocupând funcția de secretar de stat. Încerc, atât cât pot, să găsesc întotdeauna un răspuns la întrebări sau o soluție la problemele întâmpinate de ei. Solicitări, chiar și informaționale, sunt multe: catedre, mijloace de transport, săli de clasă, bani, dotări…  Poate nu reușesc întotdeauna să le onorez, și asta pentru că, în multe cazuri, doleanțele lor îmi depășesc atribuțiile. Dar există și va exista întotdeauna o maximă deschidere din partea mea.

– Relația dumneavoastră cu senatorul Ion Toma e una aparte. Alții spun, însă, că prin Albotă, Toma vrea să câștige contracte la Primăria Slatina. Care e poziția dumneavoastră?
– Un alt „scenariu”… o altă teorie conspiraționistă… Atât timp cât nu există o justificare reală, nu-mi asum afirmațiile altor persoane lansate cu scopul de a provoca. Un răspuns mai puțin elegant, dar meritat, nu mă reprezintă și nici nu mă onorează.

– De unde vine încrâncenarea pesediștilor din Slatina față de ideea generală: Emil Albotă, primarul municipiului Slatina?
– Există o încrâncenare? Eu știu ca există o alianță… La întrebarea aceasta ar trebui să vă răspundă colegii din PSD.

– Ipoteză de lucru: sunteți ales primar al municipiului reședință de județ. De unde începeți?
– Ipotetic: priorități sunt multe. Cap de listă cred că ar trebui să fie schimbarea mentalității. Așa cum am afirmat public nu demult, într-o apariție TV, lucrurile pot fi făcute bine muncind corect și cinstit, mai ales dacă și cetățenii își aduc în mod dezinteresat contribuția la realizarea lor. De exemplu, în alte țări occidentale un procent din banii publici alocați investitiilor locale sunt direcționați proiectelor inițiate de cetățeni. Este un lucru extraordinar, mai ales că, în acest fel, cooptăm cetățenii la realizarea unui plan de idei și, mai mult, îi implicăm fizic în realizarea oricărui proiect care poate contribui la dezvoltarea orașului nostru.

– Vi se reproșează că din poziția de ministru secretar de stat la Educație nu ați făcut destule pentru Slatina, pentru județul Olt. Chiar: ce ați făcut până acum și ce mai aveți în plan, domnule profesor, Emil Albotă?
– Dați-mi voie să menționez câteva obiective pe care mi le-am propus și pentru care am depus toate eforturile să le realizez: 21 de gradinițe în județul Olt construite și alte trei în curs de licitație prin Programul pentru Reforma Educației Timpurii; dotarea cu mobilier a acestor gradinite; 30 de microbuze școlare repartizate până în prezent unor cluburi școlare și unități de învățământ din mediul rural, altele urmând a fi distribuite până la începutul noului an școlar; nu în ultimul rând, diligențele pe care le port pentru a include în acest an șapte școli oltene în Programul pentru Reabilitarea Infrastructurii Școlare, precum și reabilitarea clădirilor Palatului Copiilor și a Inspectoratului Școlar Județean. Poate nu este destul, sunt de acord, însă toate aceste realizări se rezumă la doar un an de activitate ca secretar de stat în Ministerul Educației iar rezolvarea tuturor carențelor din educație nu depinde în totalitate de mine. În plus, nevoile sistemului educațional din județul Olt se resimt, mai mult sau mai puțin, în toate zonele țării. Nu putem vitregi alte județe de ajutorul ministerului în favoarea Oltului, chiar dacă este județul meu de suflet.

– Vă place Slatina, așa cum este ea astăzi? Sunt lucruri care trebuie scoase din viața slătinenilor, imediat, făcute de administrația ultimului deceniu? Care ar fi acestea?
– Îmi place Slatina așa cum este ea astăzi și nu mă dezic de realizările anterioare ale administrației locale. Nu aș schimba nimic din ceea ce s-a făcut și se vede, doar le-aș întregi, le-aș completa, le-aș dezvolta. Și aș veni și cu alte proiecte noi, menite să facă din orașul nostru un reper important pe harta țării, un adevărat punct de atracție pentru copiii și nepoții noștri. Dacă ar trebui  schimbat ceva, n-ar fi un lucru, ar fi o stare. Sfidarea, indiferența, interesul personal au lăsat amprente vizibile pe imaginea, clară și curată cândva, a Slatinei. E timpul să o luăm de la capăt, să cooperăm, să conlucrăm, să muncim pentru orașul nostru și să-i dăm stralucirea pe care o merită. Și cred că numai împreună putem reuși.

– Tatăl Emil Albotă vrea astăzi ca fiica lui, după terminarea ciclurilor școlare, să rămână și să trăiască în Slatina?
– „Tatăl” Emil Albotă își dorește, firesc, tot ceea ce este mai bun, o implinește și o face fericită pe fiica sa. Indiferent dacă acest lucru înseamnă acasă sau la mare distanță. Evident, ca orice parinte, nutresc speranța că fiica mea va alege să trăiască aproape de mine, însă constientizez că acest lucru depinde de nazuințele ei, de ceea ce-i poate oferi Slatina, de ceea ce-i rezervă viitorul.

– Ultimii doi primari susținuți de PSD în Slatina, Vâlcov și Prina, au pierdut bătălia cu justiția. Mai au social-democrații autoritatea de a le cere slătinenilor un nou proiect politic pentru 2016?
– Nu știu dacă „autoritate” este cuvântul potrivit. Cred că slătinenii sunt suficient de marcați de evenimentele ultimelor luni ca să mai poată accepta acum, cu ușurință, vreun compromis politic autoritar. Este greu să-i mai amăgești afișând o imagine verticală, onorabilă, creionată în programe și proiecte de viitor pe agendele unor  așa-ziși politicieni „de discurs”, când justiția te arată cu degetul, confiscându-ți astfel orice șansă de promovare a încrederii în rândul alegătorilor. Pe de altă parte este dreptul fiecărui partid politic să încerce, dar pentru a spera într-o reușita este bine ca fiecare să-și evalueze în mod realist șansele. Altfel… se păcălesc singuri.

– PSD avansează, pentru Primăria Slatina, trei nume: Silviu Neacșu, Emil Moț, Andrei Iordache. Liberalii au o ofertă diversificată: Sorin Brătoi, Gabriel Dima Buliteanu, Marian Căruntu, Ana Maria Ciaușu și Marius Bălașa. În ambele echipe câte un profesor: Neacșu la PSD, Bălașa la PNL, la care se adaugă Victor Iacobescu de la PMP. Care dintre cei enumerati mai sus poate asigura Slatinei un viitor corect, din punct de vedere administrativ?
– Pot să garantez pentru persoana mea. Îmi permit să ofer acest răspuns deoarece, deși dumneavoastră nu m-ați enumerat printre potențialii candidați, au făcut-o alții…

1 COMENTARIU

  1. Mi-am depasit ” frustrarile” si chiar le-am propus colegilor din GRI sa va sustinem la primarie daca veti avea un proiect de restructurare a invatamantului tehnologic local. In rest, dintre ceilalti candidati , avem de unde sa NU alegem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.