„Mare mea performanţă e una nebăgată în seamă de alţii: nu am făcut compromisuri şi nu vreau să construiesc pe minciună nici un proiect”
Gabriel Dima Buliteanu e unul dintre acei oameni implicaţi în viaţa politică din convingere. Din pasiune şi din curiozitate în acelaşi timp. Ştie că a sta pe margine e aproape la fel de grav ca o implicare rău-voitoare în sistem. Nu vrea de la politică avantaje. Nu se gândeşte să profite de pe urma unor conjuncturi, iar de aici are o privire detaşată asupra României de astăzi. Nuanţată, romanţată, detaşată…
Interviul de faţă a scos din tipar, aşezat pe o discuţie liberă, un dialog venit de la sine, fără întrebări pregătite dinainte, cu acordul părţilor.
– De când faci politică?
– Nu reţin o dată precisă. Nu-mi amintesc ziua şi oamenii pe care i-am văzut prima oară în partid. Sunt, însă, în Partidul Naţional Liberal, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009.
– De ce în PNL?
– Mă uit şi astăzi, aşa cum am făcut-o şi înainte de a mă înscrie în partid, din când în când, la mine. Ca om, ca structură, mă văd liberal prin ceea ce fac, prin felul în care gândesc. Poate a fost un altfel de imbold: tatăl meu a fost, după 1990, printre membrii fondatori ai PNL, aici, la Olt.
– N-ar fi fost mai simplu să stai pe margine şi să critici, ceea ce fac politicienii?
– Păi, dacă stăm cu toţii pe margine, sau cât mai mulţi dintre noi asistă pasiv la ceea ce se întâmplă în spaţiul public, atunci avem o problemă. Noi, societatea în ansamblu. Am intrat în politică pentru că am văzut calitatea destul de scăzută a oamenilor care, deveniţi politicieni, cu acces la pupitrul de comandă, cred că le ştiu pe toate. Ignoranţa, răutatea, sunt lucruri, iarăşi, despre care nu se vorbeşte, dar pe care le acceptăm cu toţi că există în spaţiul politic. Cu asta nu sunt de acord…
– De ce ai rămas?
– Simplu! Mă văd un om perseverent, un om incapabil să fugă, atunci cînd alţii îl vor plecat, atunci când dă de greu.
– Există vreo performanţă politică, notabilă, în dreptul liberatului Gabriel Dima Buliteanu?
– Marea mea performanţă e una nebăgată în seamă de alţii: nu am făcut compromisuri şi nu vreau să construiesc pe minciună niciun proiect. Orice încercare de acest gen sfârşeşte, fie tragic, fie lamentabil…
– În ce crezi?
– Cred cu tărie în Dumnezeu, însă am un fel al meu aparte. Cred în posibilitatea omului ca, la un moment dat, să poată alege un drum în viaţă. Atunci când te afli la o răscruce, poţi să mergi fie în dreapta, fie în stânga. În funcţie de alegerea făcută, se aşează restul vieţii, după. Răspund aşa, poate, din pasiunea mea pentru istorie, pentru filozofie, pentru puterea cuvântului scris, pentru capacitatea de a recunoaşte forţa unei idei căreia i-a venit timpul.
– Gabriel Dima Buliteanu, preşedinte la Tineretul Liberal Olt, în urmă cu ceva vreme..
– A fost o experienţă interesantă şi bogată. Am făcut atunci, cum fac astăzi, lucrurile cu credinţă. A fost o efervescenţă, o emulaţie. După mult timp, în care resemnarea se instalase ca la ea acasă, tinerii, nu puţini la număr, aveau o speranţă. Am incercat o altfel de politică, transparent, onestă, bazată pe principii. Consider ca principiile sănătoase trebuie să fie fundaţia oricărei construcţii politice. Din păcate, vremurile erau nepotrivite, şi mai marii partidului de atunci erau nepotriviţi. Am demonstrat, însă, că se poate.
– Din punctul tău de vedere, care e marea problemă a României de azi?
– Răspund pe nerăsuflate: România nu are clasă de mijloc!
– Cine este de vină?
– Statul şi toate politicile publice, făcute după 1989.
– Ce ai de zis despre plecările din PNL Olt, petrecute în campania de la prezidenţiale?
– Un rău necesar! Practic, cu ajutorul lor, al carieriştilor, al trădătorilor, a avut loc o purificare a partidului, într-un mod natural. Ar fi fost mai complicat dacă, la un moment dat, în precampania de la prezideţiale, lupta dintre lohannis şi Ponta părea una pe muchie. Aşa, când toţi spuneau că iese Ponta, băieţii au tăiat-o valuri, valuri.
– Trebuie schimbat actualul guvern?
– Da! Este ilegitim
– Păi, cum vine asta?
– Simplu! Un prim-ministru ca Victor Ponta, candidat la presedinţie, a fost pedepsit prin vot tocmai pentru contraperformanţele sale ca şef al guvernului. Dacă trei ani n-a fost în stare să facă ceva în sensul creşterii calităţii vieţii oamenilor din această ţară, să-i facă pe români mai încrezători în sine, ce să te aştepţi de acum încolo?
– În Slatina, la turul doi, 47% pentru Iohannis. Te surprinde?
– Deloc, pe mine… Ar trebui să-i surprindă pe cei care i-au evaluat pe slătineni drept o mulţime uşor de manipulat. Pe 16 noiembrie, la Slatina, a fost o revoltă. Deşi scorul real ar fi fost cam 60% la 40%. Pentru Iohannis, nu pentru Ponta. Noi n-am făcut liste, n-am chemat pe nimeni la vot, să ne fie clar asta. Am încredere la alegerile locale viitoare.
– În ce şi în cine?
– În slătineni, în maturitatea lor arătată pe 16 noiembrie 2014! Mă încăpăţânez să văd o similitudine între alegerea primarului şi cea a preşedintelui de ţară.
– Ce are prea mult politica românească?
– În politica românească sunt prea mulţi oportunişti, persoane care vor să acceseze la bunăstarea personală folosind, demagogic, bunăstarea colectivă.
– Dacă ar fi să intrebi tu ceva, ce ai vrea să aflii?
– I-aş întreba pe politicieni, când primesc ceva de la această societate, ce au dat la schimb sau ce pot să facă pentru ţara lor, pentru cei care i-au votat? Când politicienii îşi vor pune o astfel de întrebare, înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Până atunci…
– Ce ar trebui inventat în spaţiul politic românesc?
M-am gândit de multe ori la acest lucru. Vezi, ar fi nevoie de reinventarea fair-play-ului în politică. De el este nevoie! Să lupţi pentru principii, să nu dai cu sabia vorbei pe la spate, să spui „Am greşit!”, atunci când nu ai dreptate, să recunoşti meritele celui mai bun decât tine. Dar, mă opresc aici.
– O ultimă întrebare?
-Te rog!
– Cum vezi PNL Olt în viitor?
Sper ca PNL Olt să fie acel simbol de care atâta lume are nevoie. Dar acest lucru se poate realiza numai prin oameni, prin exemplul personal al decidenţilor politici!
Da, ma nene, dar cu STirbu, cu MOisexu si cu BRatoi vreti voi sa produceti emulatia? Dezastru, frate, dezastru! Cu Siminca 69 si STirbu 0(zero) veti avea ,,succesuri” multe!
Bine ca mai exista oameni ca tine
Felicitari! Tine-tot asa!
Bine punctat Gabi, asa este, pacat ca nu regasim in niciunul dintre mai marii de la Olt vreauna dintre virtutile enumerate de tine mai sus…Pacat ca in partidul nostru sunt promovate numai nulitati, in timp ce oamenii verticali sunt marginalizati…
Daca Stirbu nu ar fi vandut PSD-ului acest LIBERAL ADEVARAT ar fi trebuit promovat… Si vad ca nu e inca tarziu, inca mai crede…