Acasă Interviu „Aroganţa şi lăcomia i-au făcut pe social-democraţi să piardă în mod ruşinos...

„Aroganţa şi lăcomia i-au făcut pe social-democraţi să piardă în mod ruşinos aceste alegeri”

68
Interviu cu dr. Ştefan Nicolae, un liberal din convingere
 
Profilul corect al unui om de dreapta. Practician liberal, căci profesia de medic veterinar este eminamente liberală. Adept al lucrului bine făcut, adversar al jumătăţilor de măsură, fost prefect al judeţului Olt pe vremea când Călin Popescu Tăriceanu nu se vânduse la turci. Mă rog, la pesedişti…!
Un partener de dialog interesant pentru Ziarul de Olt, un om în măsură să vorbească despre onoare şi principii, despre misiunea dreptei într-un judeţ unde stânga, deşi blamată de intelectuali, stă prin forţa maselor populare la putere, neîntrerupt, din 1945 până în prezent. (Claudiu Ene)
 
 
– Continui să pun aceeaşi întrebare în stânga şi în dreapta: alegerile prezidenţiale din toamna acestui an au fost câştigate de Klaus Iohannis sau pierdute de Victor Viorel Ponta?
– Alegerile prezidenţiale au fost câştigate de Klaus Werner Iohannis, fiind pierdute în egală măsură şi de candidatul PSD, Victor Ponta. Reţineţi însă că aroganţa şi lăcomia i-au făcut pe social-democraţi să piardă în mod ruşinos aceste alegeri.
 
– Sunt aşteptări foarte mari de la noul preşedinte. Credeţi că va face faţă?
– Într-adevăr, sunt aşteptări mari, dar sunt convins că domnia-sa va face faţă şi, mai mult, va schimba în bine faţa României. O Românie a lucrului bine făcut!
 
– Aţi fost unul dintre oamenii care aţi militat, în cadrul echipei PNL de la Olt, pentru cauza lui Klaus Iohannis, chiar şi după înfrângerea din primul tur. Ce v-a făcut să luptaţi mai departe şi în turul al doilea pentru acelaşi candidat?
– Sunt un om de dreapta încă din ’90, am crezut într-o idee şi încă mai cred că ţara noastră poate intra pe drumul cel bun. Când vezi un proiect bun nu ai voie să cedezi. Nu a fost uşor. M-am considerat obligat să susţin candidatura lui Klaus Iohannis până la capăt. Cu toate riscurile asumate.
 
 
– Chiar, când aţi intrat în acest partid, domnule Nicolae?
– Repet, ca om de dreapta, am fost mai întâi membru PNŢCD, din 1991 până în anul 2001, iar din acel an, 2001, m-am înscris în Partidul Naţional Liberal. 25 de ani, în partea dreaptă, într-un judeţ unde ştim cu toţii ce îneamnă stânga şi puseele sale dictatoriale. E nevoie de un echilibru! altfel, anulăm ce am câştigat în decembrie 1989.
 
– Pe linie politică, aţi răspuns de zona ocupată de o mare roşie în turul al doilea – zona de sud a Oltului. Cum a fost în campanie de unul singur împotriva statului pesedist?
– Trebuie să fim foarte corecţi, să spunem că este meritul întregii echipe din sud, împreună cu ceilalţi colegi din zona Corabia, având sub observaţii mai multe localităţi din Colegiul 7, zona de sud a judeţului Olt. Deşi am participat la toate campaniile din 1990 până acum, pot spune însă că a fost una din cele mai mizerabile campanii la care am asistat. Mă refer, în primul rând, la numeroasele ameninţări practicate de directorii anumitor instituţii deconcentrate, activul de partid făcând presiuni şi trecând la tot felul de acţiuni brutale. Mă refer la activul pesedist, evident Nu vreau să dau nume, dar pot să vă spun că în zona de sud a activat în special Ispectoratul Judeţean pentru Învăţământ, reprezentanţii de la Drecţia Finanţelor Pubice, Direcţia Sanitar Veterinară…
 
– Cât credeţi că trebuie să mai ţină actuala putere a PSD-ului?
– Eu anticipez că, undeva, pe la jumătatea anului 2015, erodarea va fi maximă şi este posibil să avem şi schimbările aşteptate. Viziunea lui Klaus Iohannis pentru România nu poate fi aplicată doar de la Cotroceni.
 
– Vă interesează vreun post în noua structură a puterii în teritoriu, în cazul în care vor fi daţi jos cei de la PSD?
– E mult prea devreme ca să anticipăm şi să vorbim de astfel de lucruri.
 
– Cum vedeţi dumneavoastră, în clipa de faţă, relaţia… interetnică din cadrul noului PNL, alături de cei de la PDL?
– Personal, nu cred că vor fi probleme, mai ales că noul statut prevede să se înceapă de la zero, astfel că va fi o perioadă de interimat până în 2017 şi cred că totul va fi bine. Mai mult, cu o mare parte din colegii de la PDL am lucrat şi în anul 2004, ne cunoaştem bine, iar ce va fi de acum încolo rămâne de văzut. Probabil, vor mai fi discuţii şi chestiuni punctuale, dar am convingerea că nu vor fi probleme de compatibilizare a celor două structuri.
 
– În clipa de faţă, pentru aripa liberală din noul PNL, dintre domnul Atanasiu şi domnul Orban, cine vi se pare a fi mai indicat pentru a prelua mandatul de la Klaus Iohannis?
– E greu de spus, dar având în vedere că domnul Ludovic Orban a fost de multe ori aproape de noi, la toate acţiunile din judeţul Olt, aş merge pe susţinerea domniei-sale. Ludovic Orban este un prieten sincer al judeţului Olt.
 
– Ce le spuneţi celor care au plecat înaintea turului întâi la PSD ca să salveze ţara?
– În nici un caz, nu mai e loc pentru ei. Au ales asta, iar cu o parte din primari am discutat personal: cu cel de la Cilieni, Gura Padinii, Grojdibodu, Giuvărăşti etc… Aşa au ales ei, iar împotriva acestei opţiuni nu poţi interveni. Cu atât mai mult, acum, când cei în cauză au pariat prost şi au câştigat doar experienţă…
 
– Aţi învăţat ceva, ca partid, din ceea ce s-a întâmplat cu PSD-ul?
– Da, sigur. Dacă ar fi să analizăm intrinsec rezultatul din 16 noiembrie 2014, a fost un vot dat împotriva întregii clase politice. Iar Klaus Iohannis a fost perceput ca un om ce vine efectiv din afara sistemului, un primar cu mari realizări în Sibiu…
 
– Caracterizaţi-l în câteva cuvinte pe cel care a fost, vreme de zece ani, preşedintele acestei ţări, domnul Traian Băsescu!
– În primul rând, a fost un partener activ în lupta dusă cu PSD-ul, cu toate că în decursul celor zece ani de mandat putea face cu mult mai mult. Făcând o comparaţie între primii cinci ani şi următorii cinci, cred, totuşi, că al doilea mandat a fost mult mai reuşit, iar reforma statului de drept, după cum a susţinut în a doua parte, trebuia începută mult mai devreme. Vrem sau nu, Traian Băsescu intră în istoria poporului român.
 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.