„Dacă e cineva în măsură să ceară tăieri de capete, atunci singurii care au dreptul să vorbească sunt preşedinţii de organizaţii care au câştigat şiruri de alegeri pentru PSD în ultimii ani”
Dacă cineva îndrăznea să-i spună vreunui pesedist înainte de turul doi, sau chiar în ziua votului, că fruntaşul lor – candidat, va pierde devastator în faţa lui Klaus Iohannis, compătimirea era o stare normală. La câteva zile după evenimentul care a schimbat destinul unei Românii unde stânga se pregătea să preia, total, puterea, deputatul PSD – Daniel Bărbulescu a acceptat să răspundă unei provocări din partea Ziarului de Olt. Un interviu cu întrebări deloc măgulitoare, în care, chiar şi reporterul a ţinut să adauge surplusul de… sare pe rană.
Dialogul care urmează nu este cosmetizat, iar în interiorul său nu se regăsesc decât punctele de vedere asumate…
– Alegerile din 16 noiembrie au fost pierdute de Victor Ponta sau câştigate de Klaus Iohannis?
– Alegerile de acum aproape două săptămâni au fost câştigate de poporul român, ca orice tip de scrutin în care electoratul îşi exprimă opinia majoritară. Cred că la acest moment, Victor Ponta nu îşi explică cum a pierdut, iar Klaus Iohannis nu înţelege cum de a câştigat.
– O regulă a fair-playului spune că atunci când pierzi saluţi adversarul, îi recunoşti victoria şi pleci acasă. Ce mai caută Victor Ponta în fruntea guvernului şi la PSD?
– În opinia mea, Victor Ponta a dat dovadă de fair-play încă din seara alegerilor, recunoscând şi acceptând cu demnitate înfrângerea rezultată din votul românilor. Duminică, românii au dat un mandat pentru preşedinţia Romaniei, asa cum în 2012 au dat un mandat pentru guvernarea ţării noastre. Victor Ponta are datoria să îşi ducă până la capăt mandatul încredinţat de popor, urmând să fie judecat la urne pentru bilanţul guvernării în 2016. Legat de şefia PSD, analizele se fac la rece, cu calm, iar luna februarie a anului viitor mi se pare o dată oportună pentru Congresul partidului. Ceea ce e important pentru PSD este să înveţe o dată pentru totdeauna din lecţiile anilor 2004, 2009 şi 2014. Partidul trebuie să se modernizeze, să fie mai reactiv şi mai flexibil la semnalele primite de la cetăţeni. Trebuie găsite urgent răspunsuri la problemele de integritate, şi de asemenea elaborarea unui mesaj atractiv către electoratul tânăr din mediul urban, care a înclinat decisiv balanţa duminică.
– Cum îi catalogaţi pe acei români care au votat Klaus Iohannis? Sunt oameni răi, care nu ţin la ţara lor, sau…
– Personal salut participarea electorală masivă a românilor din data de 16 noiembrie. Nu pot să nu apreciez şi faptul că 85% din cetăţenii colegiului pe care îl reprezint în Parlamentul României au ieşit duminică la vot. Mi-aş dori ca această participare electorală să se transforme şi într-o participare civică continuă, în rezolvarea probemelor comunităţii. De asemena, în opinia mea, votul de duminică reprezintă un semnal puternic pentru clasa politică românească în ansamblul ei. La 25 ani de la Revoluţie, consider că modul tradiţional de a face politică şi campanie electorală se va transforma şi moderniza iremediabil.
– În Slatina, singuri şi fără adversari, pesediştii abia au scos peste 50%. Nu e caragios să candidezi aproape singur şi să ieşi pe locul doi?
– Slatina este unul dintre cele doar 12 municipii din România unde Victor Ponta a câştigat. Şi a câştigat pentru că slătinenii au votat pentru continuarea investiţiilor în municipiul Slatina. Sper din toată inima că în mandatul Iohannis, Slatina şi judeţul Olt să nu fie ocolite de investiţii, doar pentru că aici a câştigat PSD. Aşteptarea oamenilor faţă de noul preşedinte este enormă, şi energia străzii pusă în mişcare duminică, poate acţiona şi invers.
– Ca deputat în Parlamentul României vă gândiţi să cereţi scuze românilor din diaspora pentru care nu aţi făcut o lege corectă prin care aceştia să poată vota fără să fie umiliţi de ai lor ărin ţările altora?
– Dreptul la vot este garantat de lege. Fiecare român din această lume are nevoie să i se asigure condiţiile necesare exercitării acestui drept. Pentru rezolvarea acestei probleme, ca şi pentru multe alte lacune ale legislaţiei în vigoare, este imperios necesară elaborarea unui nou cod electoral, modern, aplicat şi ancorat în realitatea românească de astăzi.
– Dacă tot vorbim de reformarea PSD-ului, credeţi că aceasta poate să înceapă tot cu actuala echipă la comandă?
– În primul rând, PSD-ul trebuie să rămânâ un partid lucid şi unit. Până în februarie 2015, fiecare membru PSD trebuie să facă o analiză a perioadei politice 2004-2014. Iar la Congres, cred că ar trebuie să vorbească şi să propună soluţii cei care câştigă alegeri în acest partid de 10 ani de zile. Cei care nu se murdăresc pe pantofi prin teritoriu ar trebui să inveţe să tacă.
– Năstase a pierdut la două procente în faţa lui Băsescu, Geoană la câteva zecimi. Ponta.. la zece procente. Ultimul era speranţa întruchipată. Insist: unde a greşit Victor Ponta? E aproape imposibil să-i dai adversarului aproape douăzeci de procente în nici două săptămâni de campanie…
– Cred că PSD nu a fost receptiv la semnalele cancelariilor occidentale, că nu vor accepta concentrarea întregii puteri politice din România în mâinile unei singure forţe politice. În acest context, acceptarea cu prea mare uşurinţă a ieşirii PNL din USL poate fi considerată o eroare strategică. De asemenea, probemele de integritate ale membriilor PSD trebuiau rezolvate cu fermitate încă de la apariţie. Tergiversarea respingerii legii amnistiei şi disocierea de liderii cu probleme în justiţie, au permis lipirea unei etichete nedrepte acestui partid. Nu în ultimul rând, ignorarea mediului online şi lipsa unui mesaj atractiv pentru tineretul din urbanul mare ne-au costat. Emoţia negativă în defavoarea noastră a fost creată de lispa unui răspuns rapid şi efficient pentru repararea disfuncţionalităţilor de la votul din diaspora.
– Am citit prin ziarele puterii un punct de vedere al organizaţiei de la Olt în care perdantul de duminică beneficiază de susţinerea PSD Olt. Nu e prea devreme? Nu e un semn inutil de solidaritate cu un proiect falimentar?
– Echipa Ponta-Dragnea a câştigat pentru PSD toate bătăliile politice până pe 16 noiembrie. Ar tebui să îşi asume rezultatul votului de duminică în primul rând şefii de organizaţii judeţene care au câte doi miniştri în guvern, dar nu sar de 30% la vot politic. Din punctul meu de vedere, trebuie să rămânem la guvernare pentru a le demonstra românilor că avem capacitatea şi voinţa politică de a implementa proiectul de ţară cu care am câştigat alegerile parlamentare ca USL.
– Dumneavoastră unde credeţi că aţi greşit?
– În Colegiul 2 pe care îl reprezint în Parlamentul României am avut prezenţă de 85% şi PSD a câştigat 68% din voturi, peste 26.000 de voturi pentru Victor Ponta. Le mulţumesc pe această cale primarilor şi militanţilor PSD care au dus mesajul nostru din casa, dar şi cetăţenilor care au fost extrem de receptivi.. Întotdeauna e loc şi de mai bine, aşa că vom munci mai mult şi mai bine pe viitor. Îmi reproşez că la anumite discuţii cu leadershipul PSD, mai ales din Camera Deputaţilor, am acceptat prea uşor soluţiile greşite propuse de ei pentru activitatea grupului.
– Sediul PDL din Modrogan e centrul naţional al bucuriei prezidenţiale. Nu e frustrant?
– E păcat că PSD nu învaţă din lecţiile trecutului, şi de 10 ani nu câştigă alegerile prezidenţiale.
Şi dacă Iohannis e preşedintele aşteptat?
– Din 22 decembrie, de la investitură, domnul Klaus Iohannis va deveni preşedintele tuturor românilor, inclusiv al meu. Eu respect această instituţie, îl felicit pentru victorie, sper să ne reprezinte cu cinste şi responsabilitate. Îi doresc mult succes, şi sper să fie mai bine pentru România.
– Şova vrea capul lui Dragnea. Cum vedeţi această solicitare?
– PSD trebuie să depăşească etapa canibalizării, a devorării liderilor politici. Dacă e cineva în măsură să ceară tăieri de capete, atunci singurii care au dreptul să vorbească sunt preşedinţii de organizaţii care au câştigat şiruri de alegeri pentru PSD în ultimii ani.
– Nu cumva cei care au votat Klaus Iohannis sunt cu adevărat mândri că sunt români?
– Toţi ar trebui să fim mândri că suntem români!
– Închei cu o întrebare tip prognoză: în primăvară, cel târziu, vor avea loc alegeri parţiale anticipate la Sibiu pentru funcţia de primar. Ce ziceţi, candidatul PSD ia mai mult de trei la sută?
– Eu sper că va câştiga. Ar fi un model frumos de coabitare politică.
Dupa 25 de ani de la alungarea lui Ceausescu si a regimului ateu comunist,Romania inca este condusa de partide cu reflexe comuniste.Ne-am facut iluzii de fiecare data cand a venit la putere un nou presedinte de republica,dar imediat ne-am edificat….In spatele tuturor presedintilor de republica a stat si stau oameni educati si instruti dupa chipul si asemanarea comunismului.Ponta si Iohannis nu au fost membrii ai partidului comunist roman,dar in spatele lor sta o armata de fosti activisti pcr,securisti,informatori si condamnati pentru diferite delicte penale.In fiecare partid ,fie ca sunt parlamentari ministrii,prefecti,presedinti de consilii judetene,primari si sefi de institutii,exista oameni corupti si incompententi.Din acest motiv,cand pierde un partid,celalalt partid care castiga pentru un timp alegerile,incearca sa ne explice cat de curat este el,partidul cel biruitor in alegeri,si cat de corupt si de incompentent este partidul perdant.Aceasta atitudine duplicitara a clasei politice din Romania denota o lipsa de moralitate si profesionalism.
Din pacate,din aceasta lupta de dezbinare si ura,pierde Romania .Ei,cei din partidele de la putere si din opozitie , isi vad linistiti de afacerile lor,care in fata noastra,disimuleaza stari de patriotism si justitie sociala.Toate partidele se declara aparatoare ale drepturilor omului,dar multe dintre cele care se declara aparatoare ale drepturilor omului,nu le si aplica in plan real.Pur si simplu, nu isi asuma responsabilitatea conducerii Tarii si a Guvernului.Am vazut cazul cu votul din diaspora,respectiv ‘’fuga in Dubai’’ a lui Victor Ponta.Una zice si alta face.Asa ne-au amagit de fiecare data.Fie ca a fost FSN,cel al lui Ion Iliescu,PDSR,cel al lui Adrian Nastase,respectiv PSD,cel al lui Victor Ponta,PNL,cel dupa anii 1990,respectiv cel al lui Radu Campeanu,Mircea Ionescu –Quintus,Valeriu Stoica,Theodor Stolojan,Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu,toate au fost unite sub acelasi simbol al duplicitatii si arogantei.Dar cel mai ipocrit partid politic din Romania a fost si este PSD.Majoritatea liderilor politici din FSN de ieri si PSD de azi,asa zisul partid al saracilor si muncitorilor (platiti cu salariul cel mai mic din Europa), sunt cei mai bogati din Romania.Cine sunt acesti lideri politici imbogatiti peste noapte ii stim cu totii.Nu am bagat in aceiasi oala,Partidul National Taranesc Crestin si Democrat,deoarece liderul acestui partid,regretatul Corneliu Coposu,a fost si este un adevarat sfant pentru neamul romanesc.Era unul dintre putini lideri politici care isi dorea o politica bazata pe meritocratie.
Ce este tragic ,este faptul ca majoritatea liderilor nationali si locali se erijeaza in aparatorii drepturilor celor saraci,dar majoritatea liderilor politici se ‘’hranesc ‘’din banul public in mod necinstit.Uitati-va cum traiesc asa zisi baroni.Majoritatea presedintilor de consilii judetene si l de orase si comune nu isi pot justifica averile dobandite in mod ilicit.Dar au tupeul ca sa se declare de stanga si cinstiti,cand in fond si la urma urmei,sunt de centru dreapta..,dar necinstiti!Cand sunt anchetati si arestati de DNA ,toti cei cu functii de conducere din PSD,PNL si din alte institutii ale Statului Roman,se plang ca sunt victimile politice ale unui regim anume care se afla la putere.Dar de fapt,ei sunt’’ prinsi cu mata-n sac’’.
Daca suntem asa de saraci,de dezbinati si de minciti de intreaga clasa politica romaneasca,pe noi cine ne poate reprezenta cu demnitate,onoare si cinste,respectiv cine ne poate apara interesele si drepturile noastre de romani onesti ,muncitori si rabdatori?Presedintele ales?Presendintele republicii ,cel care a fost promovat din randul clasei politice?Nu cumva ar trebui sa reinodam ruptura produsa in 30 Decembrie 1947?De ce?Pentru ca comunistii au vrut acest lucru,ca sa ne rupa de traditie.Comunistii au vrut ca sa ne rupa de Dumnezeu si de Unsul lui Dumnezeu.Au vrut sa ne faca sa uitam de Biserica lui Iisus Hristos,de Monarhie si de Regele Mihai I.Comunistii ne-au vrut un popor de amnezici,dar nu au reusit asta,caci ne spune Sfantul Apostol Pavel;’’Caci impotriva adevarului n-avem nicio putere;avem pentru adevar’’. Nu de alta,dar republica romana este facuta dupa chipul si asemanarea comunismului ,cel pe care,dupa 25 de ani de la caderea lui Ceausescu,il regasim in majoritatea clasei politice din Romania.
Asadar,acum la plinirea vremurilor,sa facem o rugaciune catre Bunul Dumnezeu,Mantuitorul nostru Iisus Hristos,Maica Domnului si catre toti sfintii lui Dumnezeu, ca sa ni-l readuca pe tronul Tarii pe Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei!