În absenţa unei ieşiri oficiale în spaţiul public al celor care conduc destinele Partidului Naţional Liber în judeţul Olt, Ziarul de Olt şi-a asumat obţinerea unor informaţii direct de la sursă. Comentariile pe seama evoluţiei liberalismului post alegeri le face, oferind răspunsuri la întrebări, sub forma unui interviu, Cătălin Rotea, unul dintre actorii principali ai PNL Olt în perioada campaniei pentru europarlamentare. Despre scor, despre eşec sau despre victorie, cât şi sub forma unei analize a perspectivei imediate, tânărul Rotea, ultimul prefect liberal pe care l-a avut judeţul Olt, până la ieşirea partidului său de la guvernare, oferă răspunsuri, idei, soluţii…
– Scorul de 15%, obţinut de PNL la Olt nu este 22%, cât aţi declarat într-un recent interviu acordat ziarului de Olt. N-aţi furat destul?
– Nu s-a pus problema vreodată în PNL să se încerce fraudarea unor scrutinuri electorale şi istoria ne demonstrează asta cu certitudine. Estimarea mea de 22% a fost una corectă şi vă rog sa incercaţi următorul calcul matematic: din cele 172.000 de voturi valabil exprimate la Olt, scădeţi cele 33.000 de persoane de pe listele suplimentare, aduse cu autocarele de către PSD şi raportati voturile obţinute de PNL în judeţul Olt. Noi ne-am facut estimarile în baza unei prezenţe la vot corecte şi oneste, nu ne putem face estimări în baza unor tentative de fraudă.
– Pe Slatina e aproape catastrofă: din procente şi din socoteli reiese faptul că nici măcat toţi membrii de partid nu au votat cu PNL-ul. Cine este de vină?
– Nu aş vrea să mă consideraţi naiv şi nici subiectiv în ceea ce priveşte afirmaţiile pe care le fac legat de scorul electoral al PNL Slatina. Faţă de alegerile europarlamentare din 2009 avem o creştere de 3 procente şi considerăm acest scor o baza de pornire pentru alegerile prezidenţiale din toamna lui 2014. Cele 10 procente pe care Mircea Diaconu le-a câştigat la Slatina reprezintă o miză pentru organizaţia PNL Slatina, pentru că toţi aceşti oameni sunt cei care au votat anti-clasa politică, anti-sistem şi sunt oameni pe care ne dorim să-i capacităm în viitorul apropiat, printr-o abordare elegantă şi corectă a vieţii politice ţn Slatina. De asemenea, nu lipsit de importanţă mi se pare faptul că în zona Olteniei, Slatina este municipiul resedinţa de judeţ cu cel mai bun rezultat pentru PNL.
– Trioul Ştirbu-Moisescu-Rotea trebuie să-şi dea demisia?
– Având în vedere că este prima dată când, după 1990, PNL Olt depăşeste media naţională a partidului în ceea ce priveşte scorul electoral, raspunsul meu este categoric nu.
– Cum comentaţi demisiile succesive ale lui Crin Antonescu?
– Comportamentul lui Crin Antonescu din ultima jumătate de an ni-l confirmă ca pe un adevărat lider politic, un om liber şi demn, care nu se agaţă de funcţii sau de putere, care este dispus să renunţe la o guvernare injustă şi inegală, la demnitatea de preşedinte al Senatului şi care este suficient de responsabil încât să se retragă dintr-o cursă în care atacurile mediatice din ultimii 5 ani l-au erodat foarte mult, pentru a da o şansă ţării să scape de potenţiala dictatură PSD-istă.
– Se impune o revenire a lui Tăriceanu pentru a revitaliza partidul?
– Ma îndoiesc că statutar, Tariceanu va putea reveni în partid şi sunt convins că într-o asemenea situaţie, nu va putea influenţa în mod pozitiv evoluţia partidului.
– Din punctul dumneavoastră de vedere, USL-ul e mort sau puţin răcit?
– Cred că ne apropiem deja de parastasul de 6 luni al USL-ului.
– Are şanse Dan Codan să fie reprimit în PNL?
– Biroul Municipal Interimar al PNL Slatina va decide în ceea ce priveşte validarea adeziunii lui Dan Codan.
– Trebuie să demisioneze Ciugulea de la Consiliul Judeţean?
– Demisia este un act unilateral de voinţă al fiecărei persoane şi prin urmare fiecare dintre noi, cei implicaţi în politică, este responsabil pentru destinul politic pe care îl are.
– Dacă pesediştii îi dau afară pe directorii de instituţii deconcentrate din judeţ, faceţi scut în jurul unor oameni precum Ileana Ghiţă, Marinel Oaşe, Dan Stana şi alţii aflaţi în situaţii asemănătoare?
– Nu partidele politice trebuie să facă scut în jurul funcţionarilor publici, ci legea trebuie să protejeze această categorie profesională.
– Traseismul european al PNL-ului de la ALDE la PPE este o certitudine. Moralitatea mai are loc în cazul acesta?
– Din punctul meu de vedere, trecerea de la ALDE la PPE, în cadrul aceluiaşi curent politic de dreapta, nu presupune existenţa unei probleme de moralitate. Cred că moral este ca PNL să facă tot ceea ce poate încat să ajute România prin toate mijloacele posibile din Parlamentul European.
– Johannis preşedinte?
– Sigur!.
– În urma fuziunii cu PDL-ul, cine vi se pare mai potrivit pentru şefia noului partid, la Olt? Vă interesează?
– Există o singură variantă: Gigel Stirbu.
– Deasupra actualei conduceri a PNL Olt, vizavi de rezultate, zâmbeşte cu superioritate Ioan Ciugulea. Are tot dreptul?
– Ma îndoiesc că domnul preşedinte Ciugulea s-ar bucura de un rezultat slab al PNL Olt, după 24 ani de vechime in partid. Dar, cu riscul de a mă repeta, vă reamintesc că scorul PNL Olt este pentru prima dată peste media naţională a partidului.
– Zvonuri, surse, informaţii sigure dau iminentă plecarea dumneavoastră la PSD. În ce zi şi la ce oră are loc?
– Nu s-a pus vreodată şi nu se pune problema că eu să plec din rândurile PNL, în ciuda oricăror speculaţii s-ar face.