Acasă Administrație Primarul Slatinei, Minel Prina, raport de activitate după primul an de mandat

Primarul Slatinei, Minel Prina, raport de activitate după primul an de mandat

220

După un an de mandat, aşa cum este tradiţia în Slatina, primarul le oferă slătinenilor o broşură cu realizările şi planurile pentru viitor pe care acesta le are. Minel Prina a oferit, începând de luni, 12 mai a.c, tuturor slătinenilor, broşura „Raport de activitate – Minel Prina”, care conţine realizările, proiectele şi planurile pentru viitor, îmbrăcate cu imagini doveditoare. Primii care au intrat în posesia broşurii au fost jurnaliştii locali, prin intermediul cărora primarul Slatinei vrea să le mulţumească slătinenilor pentru că au avut încredere în el şi că i-au oferi votul. În rândurile ce urmează, vă prezentăm sintetizat raportul de activitate al primarului Slatinei, Minel Prina.

Mesaj pentru slătineni
La deschiderea broşurii, primarul Slatinei vă întâmpină cu un mesaj de mulţumire şi de promisiune că toate proiectele întreprinse sunt utile comunităţii şi că cele care vor urma vor fi duse la capăt. În continuare, vă oferim părţi din „Cuvânt înaine”:
„Pe 3 februarie 2013, am primit votul dumneavoastră pentru a face din casa noastră, Slatina, un oraş modern, european. (…) Am continuat şi am finalizat proiectele începute, am deblocat proiecte care erau în impas şi am iniţiat altele noi. (…) Foarte multe dintre realizările anului 2013 nu ar fi fost posibile fără sprijinul şi participarea dumneavoastră. Pentru că Slatina este casa noastră, a tuturor slătinenilor, sunt convins că împreună vom face treabă bună şi în anul care urmează şi că oraşul nostru va continua să înflorească şi în 2014, să ne aducă mândrie în suflete, mândria de a fi slătinean”.

Programe de reabilitare în municipiul verde şi curat
Primul capitol face referire la programul de anvelopare a blocurilor, încununat cu succes.
În cadrul proiectului de anvelopare a blocurilor, locatarii blocurilor din Slatina au primit cu braţele deschise proiectul primăriei, şi alte cereri sunt depuse de cetăţeni pentru implementarea acestui program şi la blocurile lor. Un al proiect de succes derulat de primărie a fost „Slatina, oraş verde, oraş curat”, care a venit în ajutorul gospodarilor de la bloc, cei care au grijă ca scara lor să fie mereu frumoasă, curată şi primitoare. După ce în Slatina s-a înlocuit reţeaua de apă şi canalizare, majoritatea străzilor din municipiul reşedinţă de judeţ au fost reabilitate de curând, printre care cartiere ca Progresul, Nicolae Bălcescu, bulevardul Nicolae Titulescu, strada Strehareţi şi urmează strada Tudor Vladimirescu (Obrocari).

Centrul Vechi, cartierul plin de istorie
Când spunem „Centrul Vechi” sau „Centrul Istoric”, spumen istorie, dezvoltare, epocă a împlinirilor. După ce anul 1900 a început timid, comuna urbană Slatina a avut parte de un nou sediu al primăriei, cel care şi azi are aceeaşi funcţionalitate, un nou sediu al administraţiei judeţene, Muzeul Judeţean de azi, urmând ca Slatina să devină oraş şi abia la 1 iulie 1979 să devină municipiu. În perioada interbelică, în centrul vechii Slatine, erau deschise tot felul de prăvălii, prin care au trecut oameni de stat ca: Alexandru Ioan Cuza sau regii României.
Centrul Vechi a beneficiat de reabilitarea infrastructurii între anii 2012-2013. În toamna anului 2013, primarul Slatinei, Minel Prina, prezenta presei locale rezultatele unei munci de echipă. În cadrul proiectului de reabilitare a Centrului Vechi, au avut loc următoarele lucrări: reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, montarea de reţele subterane de cabluri de energie electrică, telefonie şi TV. Obiectivul primăriei este acela de a readuce la viaţă acele decoruri ale anilor 1900, cei mai infloritori ani ai fostei comune urbane Slatina, care tocmai devenise oraşul Slatina.

Educaţia, loc important pe agenda primarului
Educaţia şi clădirile în care se desfăşoară procesul de învăţământ are un loc important prin listele cu proiecte derulate în municipiul Slatina.
În anul 2013, Primăria Slatinei a investit mult în reabilitarea unor instituţii de educaţie din oraş. În cartierul Progresul, primăria a amenajat o nouă creşă pe strada Zmeurei, care a acoperit cererile de inscrieri. Pe lângă aceasta, nici unitatea de învăţământ superioar de la Strehareţi nu a fost uitată. USAMV a beneficiat de reabilitări ale corpurilor sucursalei Slatina, noutatea fiind amenajarea unei săli de festivităţi necesară pentru desfăşurarea evenimentelor.  
„Olimpiada liceelor”, fondată de fostul primar, actualul senator, Darius Vâlcov, este continuată de actualul primar, Minel Prina, unde mii de elevi de liceu sunt implicaţi în competiţii sportive şi nunumai.
Eevii cu talent în eseuri şi artă grafică sunt invitaţi anual în consursul „Slatina. Acasă la Eugen Ionescu”, în cadrul căruia sunt stimulaţi să crereze şi să arăte cu Slatina are copii talentaţi. Concursul de cultură generală „Disney Cup” îi răsplăteşte pe elevii care căştigă cu o excursie în Paris, la Disneyland sau Muzeul Versailles.

Proiecte de viitor
Primarul Slatinei nu se opreaşte cu proiectele şi doreşte să implementeze, alături de echipa sa şi alte proiecte menite să ajute la dezvoltarea municipiului Slatina şi să facă din acesta un oraş european şi primitor:
În cadrul raportului de activitate, la rubrica „Priorităţi 2014” sunt enumerate căteva dintre proiectele pe care acesta le are în vedere. Vă invit, în cele ce urmează, să le cunoaştem:
În domeniul reabilitărilor blocurilor de locuinţe – începerea de lucrări la reabilitarea unor blocuri; includerea a altor 30 de blocuri în programul „Slatina, oraş verde, oraş curat”.
În cadrul sportului şi agrementului – inaugurarea Clubului Nautic Plaja Olt; deschiderea bazinului de înot, la data de 1 iunie a.c.
În cadrul infrastructurii – finalizarea de asfaltări pe străzile Tudor Vladimirescu, Nicolaae Bălcescu, Oltului şi altele; începerea lucrărilor de asfaltare pe străzi ca Aleea Rozelor, Crinzantemei Cazărmii, Unirii şi altele.
În cadrul dezvoltării economiei locale – atragerea de investitori prin deschiderea Parcului Industrial, care va genera un număr mare de locuri de muncă; schema locală de ajutor de minimis pentru companiile care investesc nimic 500.000 euro, angajează cel puţin 5 salariaţi şi au achitate, la zi, toate datoriile către stat.
Minel Prina despre broşură
Primarul Minel Prina a ţinut să spună câteva cuvinte despre broşura prin ale cărei pagini se află raportul de activitate al primului an de activitate, 3 februarie 2013 – 2 februarie 2014:
„Este vorba despre un raport de activitate după primul an de mandat. Sunt obiective pe care mi le-am asumat în campania electorală şi care au început să fie şi implementate. De astăzi, fiecare cetăţean al Slatinei va putea să citească ceea ce s-a întâmplat în municipiul sau ceea ce se va întâmpla, în perioada următoare. Am alocat o mică secţiune proiectelor de viitor, proiecte pe care le cunoaşteţi”.

Premieră în şcolile slătinene. Table inteligente pentru 16 unităţi de învăţământ

Luni, 12 mai a.c., la Şcoala Gimnazială Nr. 2, „Ştefan Protopopescu”, a avut loc inaugurarea unei table inteligente (smart-board), foarte populară în şcolile din Occident. Aceasta face parte dintr-un grup de 16 astfel de table, care vor fi disponibile în unităţile de învăţământ din Slatina, fie că vorbim de şcoli gimnaziale sau de licee, urmând ca în anul 2015, un alt rând de table inteligente să fie date celor 16 unităţi de învăţământ din Slatina. Inaugurarea a avut loc în prezenţa primarului Slatinei, Minel Prina, şeful instituţiei care a investit în aceste dispozitive. (George PIŢULESCU)

O tablă inteligentă este mai atrăgătoare decât tabla obişnuită, creta şi buretele, cum se arată în articolele presei europene. Noi de ce nu am renunţa la tabla pe care se desenează orice în recreaţii sau la creta care scotea un sunet, semn că cineva e acolo, la tablă, să scrie, sau la îmbâxitul burete, pe care elevul de serviciu îl spăla şi îşi umplea mâinile de apă cu cretă? Zis şi făcut! Primăria Slatina are un proiect de modernizare a şcolilor din municipiu. Acesta constă în utilarea instituţiilor de învăţământ din Slatina cu table inteligente, care sunt utile la toate materiile. Primarul Slatinei a prezentat importanţa unei astfel de investiţii şi mulţumirea că ajută elevii din şcolile slătinene.
„Am promis în campanie (n.red. campania electorală pentru alegerile locale din 3 februarie 2013), să aducem prima tablă în fiecare şcoală. Noi ne-am aplecat şi ne vom apleca asupra viitorului nostru şi al Slatinei şi tocmai de aceea încercăm să modernizăm instituţiile de învăţământ, astfel încât acestea să fie cât mai atractive pentru copiii noştri. Anul acesta, am adus câte o tablă pentru fiecare unitate de învăţământ, la anul mai aducem încă o tablă pentru şcoli. Dacă resursele financiare ne permit să extindem acest program, cu siguranţă ne dorim să ajungem la nivelul celor din Occident şi fiecare clasă să beneficieze de tablă”.

Directorul Şcolii „Ştefan Protopopescu”, profesor Ioana Martinescu, a felicitat susţinerea pentru şcolile din Slatina a primăriei şi a dat asigurări că tabla va fi folosită pentru a „avea lecţii frumoase, atractive, plăcute copiilor”.

Mesajul pentru primarul Slatinei, pe care un elev l-a scris pe tabla inteligentă, cu font de culoare roşie, a fost următorul: „Vă mulţumim pentru sprijin şi implicare!”.

În speranţa că tabla nu va fi singurul lucru inteligent din şcoli, aşteptăm şi alte proiecte menite să-i apropie pe elevi de citit, învăţare şi cunoaştere, valori pe care, dacă le îndeplinim, putem fi mai occidentali decât occidentalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.