Acasă Politic Alegeri europarlamentare, 25 mai 2014

Alegeri europarlamentare, 25 mai 2014

119

Şi la nivelul judeţului Olt, în data de 25 mai 2014 au avut loc, ca-n toată ţara, alegeri europarlamentare. Numai că, prin specificul locului, în spaţiul administrativ oltean, competiţia electorală s-a desfăşurat după alte reguli care nu au nimic în comun cu legislaţia şi practicile întâlnite în restul ţării.

În judeţul Olt, conform statisticilor oficiale furnizate de Biroul Electoral Judeţean, regăsite în documentul final, elaborat de Biroul Electoral Central, un număr de 31 de mii de persoane au votat pe listele suplimentare, în afara localităţii de domiciliu. Este o premieră, o practică nemaîntâlnită până acum, elaborată şi susţinută de PSD Olt.
Practic, prin această deplasare de oameni, o masă formată din angajaţi ai sectorului public, asistaţi sociali, s-a încercat şi s-a reuşit în mare parte deturnarea scorurilor normale, înregistrate de obicei în localităţi unde social-democraţii nu beneficiază de un curent de opinie favorabil. De pe urma acestei practici au avut de suferit partidele din opoziţie care nu au predat până acum armele stângii: PDL, PNL şi, pe alocuri, PMP.
Există în această zonă suspiciuni reale de vot multiplu, dar, până în prezent, accesul la a verifica dublurile pe listele suplimentare, raportate şi la listele normale ale alegătorilor, este imposibilă. Cu toate că sunt indicii care să conducă spre vot multiplu. Rămâne să vedem poziţia autorităţii electoale!

În altă ordine de idei, politizarea excesivă făcută de cei de la PSD a dat roade. Tot sistemul public, resursa umană angrenată în acesta, a fost determinat să susţină partidul lui Victor Ponta. Cunoaştem cazuri, dar rezerva anonimatului domină şi protejează în acelaşi timp. Frica de a nu-şi pierde locul de muncă este similară instinctului de conservare. Mai mult, în cadrul acestei componente regăsim o schemă piramidală, de la şefi de instituţie, subordonaţi ai acestora, pe diverse paliere, până la influenţarea prin metoda şantajului progresiv, a membrilor familiilor celor în cauză.

Aleşii locali ai PDL au fost supuşi în perioada de precampanie, cât şi în timpul acesteia, unor presiuni imense. De la ameninţări directe, până la presiuni care să determine, fie neimplicarea în campanie, fie susţinerea celor de la putere. Această situaţie nu a putut fi monitorizată pe parcursul campaniei electorale, pentru că este foarte greu să realizezi cine susţine un proiect şi cine mimează că ar fi implicat în el, când, de fapt, este aliat al adversarului.
Trebuie să recunoaştem că la nivelul municipiului Slatina, prezenţa candidatului George Ionică, în acelaşi timp şi preşedinte al PDL Slatina a fost, cel mult discretă. Acţiunile publice ale acestuia de a promova mesajul PDL au fost anemice, în condiţiile în care slătinenii sunt învăţaţi să primească din partea PDL mesaje corecte, transmise clar, în care să nu existe jumătăţi de măsură.

În Slatina, ca şi în alte părţi ale ţării, a existat o confuzie în rândul electoratului, regăsită şi la nivel judeţean, care a mutat o parte din încredere spre PMP. Chiar şi cei în cauză recunosc profitul făcut de pe urma acestei stări de fapt. În ansamblu, mai bine de jumătate din voturile exprimate spre PMP sunt recuperate de aceştia din bazinul nostru electoral.
Aici se mai cuvine o intervenţie: în Slatina sunt indicii că dintr-o perspectivă nedefinită deocamdată, PMP-ul a fost ajutat să obţină un scor bun, pe fondul reglării unor dispute interne din cadrul acestui partid.
Voturile anulate în judeţul Olt sunt suspecte. Mai bine de jumătate din acestea au aplicată şi ştampila cu însemnul votat pe sigla şi candidaţii PDL. De aici încolo orice deducţie care să arate existenţa unei campanii împotriva noastră are temei solid de plecare.

Suntem un partid în reconstrucţie, iar acest lucru se vede foarte bine în municipiul Slatina, acolo unde, chiar şi acum, la doi ani de la plecarea fostului preşedinte Vâlcov la PSD, există un electorat captiv, care, deşi simpatizează cu PDL-ul, este un receptor manipulat de mesajul celui care, sub sigla PDL, a schimbat în bine municipiul reşedinţă de judeţ.

În aceste condiţii, cunoscând particularităţile judeţului Olt, un spaţiu sufocat de puterea pesedistă, credem că procentul obţinut aici este unul mulţumitor, echitabil chiar, în speţa dată.
Nu trebuie să omitem nici faptul că o parte a electoratului oltean a perceput de pe media centrală o anumită ostilitate faţă de partidul nostru. Regăsesc aici, şi-mi permit să susţin, trei adversari redutabili afişaţi, fără menajamente, împotriva noastră: RTV, Antena3 şi Traian Băsescu.

Preşedinte PDL Olt,Siminica Mirea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.