„Sunt nemulţumit de faptul că pentru asfaltarea DC 85, care leagă Chilii de Fălcoiu, sumele venite de la Ministerul Dezvoltării înseamnă un miliard, dintr-un necesar de şaptezeci”.
Cine va spune că localitatea Fălcoiu nu este în centrul judeţului Olt va fi foarte greu de contrazis. Numai cine va afirma faptul că pe oamenii din Fălcoiu guvernanţii clipei nu-i pun la locul cuvenit, în centrul atenţiei lor, ar putea să aibă mai multă dreptate.
Comună de oameni gospodari, care ştiu rostul treburilor, învăţaţi cu tot ceea ce înseamnă truda de zi cu zi: pe timpuri, cu naveta de dimineaţă, cu mult până-n cântatul cocoşilor, fie la Caracal, fie la Slatina. Sau la calea ferată, acolo unde mulţi dintre ai locului au urcat profesional, treaptă cu treaptă.
Dacă mai la sud, Velica de la Izbiceni s-a gândit să brenduiască roşia de Izbiceni, chiar dacă nu este recunoscut în consecinţă, usturoiul de Fălcoiu e aproape cel mai bun din ţară. Mai bun şi decât cel pe care-l importă România din China, prin containerele care vin pe mare, în vama de la Constanţa.
De mai bine de 23 de ani, în fruntea treburilor de aici, primar pus de oameni este inginerul Alexandru Petrişor. Un om de-al locului, care ştie ce se cuvine şi ce se cere pentru mai departe localităţii pe care o conduce. De pe poziţia celui care ştie că mai sunt atâtea de făcut sau care înţelege care este nevoia satului românesc.
Pentru reporterul de serviciu, un interviu cu Alexandru Petrişor e aşa, ca o discuţie liberă despre una, despre alta…
– Domnule primar, descentralizarea a picat la Curtea Constituţională. Proiectul asumat de guvern e aproape istorie. Mai trebuie să se facă?
– Vorbe mari, domnu’ ziarist! În istorie nu rămân eşecurile de etapă. Lucrurile mari sunt cele pe care timpul le ţine minte. Cine credeţi că-şi mai aduce aminte peste o jumătate de an de eşecul descentralizării de la Curtea Constituţională? Important este ca descentralizarea să se facă. Mă gândesc aici la transferul deciziei din teritoriu, la posibilitatea de a comunica mai uşor şi mai util.
– Ce a însemnat anul 2013 pentru administraţia comunei Fălcoiu?
– Din punctul meu de vedere, ca primar al localităţii, sunt două rânduri de activităţi. Unul în care se regăsesc cele care nu se văd, care ţin de viaţa de zi cu zi, de asigurarea unui climat mormal în primărie, în şcoli ş.a.m.d. Pe de altă parte, în 2013 cu resurse proprii, cu eforturi supraomeneşti, am asfaltat două străzi, însumând 1,6 kilometri în localitate… Şi nu a fost deloc uşor.
– Ce vă propuneţi de la 2014?
– Multe. Foarte multe lucruri. Dar, de pe acum ţin să vă garantez că vom realiza asfaltarea a două străzi, pe distanţa de o mie patru sute de metri. Introducem treptat confortul pe străzile din Fălcoiu, iar pentru asta suntem datori să facem tot ceea ce se poate face, dacă nu şi mai mult decât atât.
– Aveţi vreo nemulţumire? Vreo piatră în pantoful dumneavoastră de pesedist cu state vechi de plată?
– Înainte de a începe acest interviu mi-aţi promis că nu vorbim politică, însă sunt nemulţumit de faptul că pentru asfaltarea DC 85, care leagă Chilii de Fălcoiu, sumele venite de la Ministerul Dezvoltării înseamnă un miliard, dintr-un necesar de şaptezeci. Nici un constructor nu-şi organizează şantier în asemenea condiţii. De suferit suferă oamenii care ocolesc cincisprezece kilometri pe la Reşca, copii care vin la şcoală pe un traseu atât de lung, fără să înţeleagă de ce ei sunt puţin scoşi în afara lumii. Cineva ar trenui să se gândească la asta! Cum tot eu, ca primar, nu pot să înţeleg de ce unele localităţi, mult mai mici decât Fălcoiu, poate pe sfertul nostru, primesc patru virgulă cinci miliarde de la acelaşi Minister al Dezvoltării, iar noi… sfaturi şi speranţe.
– Ce vă doare cel mai mult?
– Durerea cea mare e că banii sunt împărţiţi de Consiliul Judeţean. Şi gata, am terminat-o pe tema asta!
– Şcolile din Fălcoiu, domnule primar?
– Stăm bine. Avem tot ce ne trebuie. Din punct de vedere al dotării ţinem pasul cu vremurile. Laboratoare de informatică moderne, biblionet, combustibil suficient… Aşteptăm iarna… viitoare!
– Fălcoiu, parte componentă a unui Grup de Acţiune Locală. Cu ce vă alegeţi din asta?
– În 2014, ca şi membru în Grupul de Acţiune Locală Plaiurile Olteţului, ne propunem, şi vom reuşi acest lucru, achiziţionarea unui buldo-excavator pentru situaţii de urgenţă. Solicitarea noastră e mai mult decât îndreptăţită, iar eu cred că şi dumneavoastră vă mai amintiţi de inundaţiile din anul 2005, atunci când mai că ne lua apa pe sus. Şi pe noi, cei din Fălcoiu, dar şi pe toţi reporterii de la Bucureşti veniţi să transmită prăpădul în direct.
– Şi, totuşi, proiectele mari, domnule primar?
– Proiectele mari sunt în aşteptare. Alimentarea cu apă este înscrisă în PNADR, aşteaptă finanţare, tot acolo avem şi canalizarea. Tot în aşteptare. Dar, noi facem tot ceea ce este omeneşte să faci din acest punct de vedere. Pe Măsura 3.2.2 vom urgenta realizarea acestor investiţii, mai mult decât necesare.
– Usturoiul de Fălcoiu… ?
– V-am spus-o şi anul trecut, v-o spun de fiecare dată, şi tot nu ţineţi minte: La Fălcoiu nu se cultivă numai usturoi. Din spaţiile protejate vom ieşi primii pe piaţă cu ceapă, cu salată… Vremea este de partea noastră, răsadurile de primăvară sunt în curs de pregătire, la câmp grâul, orzul, rapiţa sunt bine, iar aşteptările de la 2014 ţin de preţ. Să nu mai fie acel monopol al angrosiştilor, statul să intervină pentru că poate şi pentru că trebuie!
– Tinerii din comuna Fălcoiu mai pleacă peste hotare?
– La noi a devenit un obicei: peste treizeci la sută din tinerii localităţii pleacă la munci sezoniere în Germania. Trag acolo pe brânci şi se întorc acasă cu agoniseala obţinută printre străini…
– Dacă ar fi să-mi puneţi dumneavoastră o întrebare, ce m-aţi întreba?
– De ce la sumele alocate localităţilor rurale nu se ţine seama şi de rezultatul din alegeri? De ce o comună care obţine locul unu într-un clasament pe colegiu primeşte un miliard atunci când are nevoie de şaptezeci pentru o investiţie majoră, iar alte localităţi, mai de la coada clasamentului, primesc patru-cinci miliarde?
– Trec din nou la întrebări, domnule primar. Nu ştiu răspunsurile… Ce vreţi să faceţi?
– Păi, îmi propun ca la viitoarele alegeri să ies pe locul şapte, opt, nouă, zece, şi în acest fel, conform ultimei împărţeli, să primesc şi eu şapte, opt, nouă, zece miliarde.
– Domnule primar, Fălcoiu este comuna cu patru parlamentari: doi senatori (Mihai Niţă şi Teiu Păunescu) şi doi deputaţi (Dumitru Niculescu şi Dan Ciocan). Faceţi faţă?
– Pe senatori nu-i mai văd nici prin poze. Domnii deputaţi vin destul de des pe la mine, să-mi promită sprijin. Eu aştept acum concretizarea promisiunilor, aşa că, timpul va arăta…
– Ne pregătim de europarlamentare. Sunteţi gata să mergeţi la oameni şi să le spuneţi să voteze?
– Nu voi mai avea curaj să merg la oameni şi să-mi asum eu promisiunile deşarte ale altora. E imoral. Ar fi o minciună a mea asumată pentru alţii. Am mai făcut treaba asta şi rezultatele se lasă aşteptate. Nu-mi face plăcere să vă spun asta, dar aici este adevărul, nu în altă parte…