Acasă Interviu Deputatul PSD, Cătălin Grecu: «Un partid politic trebuie să urmărească în principal...

Deputatul PSD, Cătălin Grecu: «Un partid politic trebuie să urmărească în principal interesul comunitar, iar PSD asta face în aceste zile!»

262
Interviu cu deputatul PSD, CĂTĂLIN GRECU
           România sfârșitului de an 2021 stă sub semnul crizelor. Criza pandemică, o realitate care arată dimensiunea reală și capacitatea de abordare a sistemului sanitar. Criza mondială a resurselor, a materiilor prime, a dus deja la cele mai mari scumpiri la prețurile electricității și gazelor naturale. Dacă mai punem la socoteală și criza politică, cauzată de indeciziile guvernării liberale, peisajul este unul sumbru…
Din punct de vedere politic se încearcă constituirea unei alianțe între Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Un proiect comun menit să stabilizeze România pe termen scurt și să genereze măsuri potrivite destinate majorității pe termen mediu și lung. În acest context, ne-am adresat cu câteva întrebări deputatului PSD de Olt, Cătălin Grecu, cel care activează în cadrul Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară şi Servicii specifice. Reporterul de serviciu a obținut răspunsuri de la întrebările momentului…
– Domnule deputat Cătălin Grecu, prinde contur o alianță între PSD și PNL. E împotriva logicii doctrinare. Stânga cu dreapta… aici este greu de înțeles…
– Prin responsabilitate, Partidul Social Democrat este prima formațiune politică din România care a depășit faza orgoliilor. Situația de criză generală impune implicare și determinare. Avem o pandemie gestionată insuficient de decidenții Sănătății. Intrăm într-o iarnă unde se impun măsuri rapide, care să genereze siguranță pentru cetățenii acestei țări. Abia după ce ne vom pune aceste întrebări, cu soluțiile de rigoare, putem vorbi de rostul alianței dintre PSD și PNL. Un partid politic trebuie să urmărească în principal interesul comunitar, iar PSD asta face în aceste zile! Avem de dat un răspuns de solidaritate și respect românilor, obligație și a faptului că alegerile parlamentare au fost câștigate de PSD.
– Vorbim de un scop în sine al unui nou guvern, cu PSD în acțiune?
– Un scop în sine este greu de structurat într-o singură definiție. Vă ofer o descriere mai largă: controlul pandemiei, scăderea presiunii pe sistemul sanitar, redobândirea încrederii cetățenilor în instituțiile statului, politici publice pentru susținerea nivelului de trai al românilor prin măsuri adoptate astăzi. Reașezarea într-o relație de parteneriat, între mediul economic și mediul politic. PSD oferă soluții imediate și nu va spune niciodată că nu sunt bani atunci când românii au dreptul la o viață mai bună.
– Ce proiecte ați votat recent în Camera Deputaților?
– Prin puterea investită de Constituție, ca for decizional, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege inițiat de PSD, prin care se reduce TVA la lemnele de foc, de la 19% la 5%. Beneficiarii sunt persoanele fizice, școlile, spitalele, dispensarele medicale, unitățile de asistență socială… Este o dovadă că pot exista oportunități de bună practică parlamentară, care să devină soluții pentru români. Nu spun că aici s-a încheiat definitiv problema combustibilului solid, dar este o măsură reală cu impact imediat. Vizează 45% din gospodăriile României, iar dacă-mi dați voie vă mai ofer o dată statistică: 85% din locuitorii mediului rural se încălzesc cu lemne. Acum înțelegeți, printr-un exemplu, viziunea și conceptul PSD despre rolul unui partid politic în viața mai bună a românilor.
– Din punct de vedere pandemic, ce nu au făcut cei de astăzi și ce oferă PSD?
– Nu trebuie căutat un plan miraculos. E nevoie doar de armonizarea unor măsuri cu realitatea din țară. E nevoie de onestitate în ceea ce înseamnă campania de vaccinare. Nu e cel mai fericit exemplu un politician de la putere care-și bea cafeaua pe o terasă încurajând libera circulație a vaccinaților. Măsurile coercitive nu trebuie să devină un instrument de presiune. Campania de informare privind vaccinarea trebuie să o facă cei care au licența praciticii în comunicare. E nevoie de extinderea rolului medicilor de familie, flexibilizarea centrelor de evaluare și tratarea pacienților covid, accesul facil la medicație antivirală în farmacii, pe bază de prescripție medicală. Aplicând aceste măsuri vom obține, nu o eradicare a pandemiei, dar un control eficient.
– Avem o dispută actuală pe tema renunțării la cota unică în favoarea impozitării progresive…
– Pot invoca, în susținerea impozitării progresive și componenta socială. Dar, înainte de aceasta, voi susține componenta solidarității. Nu e vorba de a lua de la cei bogați și a da la cei săraci. Românii nu trebuie despărțiți pe criterii de acest gen! Este un principiu fiscal flexibil, care avantajează polticile publice sociale, generator de venituri suplimentare la bugetul public. Practica europeană arată că doar câteva țări mai folosesc acum cota unică, iar și acolo sunt discuții privind trecerea la sistemul impozitării progresive.
– După ce a fost respins la Senat, certificatul verde se află în dezbatere în Camera Deputaților…
– Dacă m-ați fi întrebat dacă se impune certificatul verde, v-aș răspunde cu siguranță că da! Însă, este nevoie de o atenție mărită, pentru a nu interfera cu drepturile și libertățile fundamentale. Avem nevoie de certificat, dar trebuie făcut un proiect care să devină o lege care să nu afecteze, până la urmă, siguranța cetățeanului și drepturile sale fundamentale. Vom găsi cea mai bună soluție și aceasta va deveni o lege constituțională. Privind în zona europeană, acolo unde sunt deja dispute pe temeinicia măsurilor din pachetul certificatului verde, cred că înțelegeți de ce avem nevoie, în același timp, pe această lege, de prudență și responsabilitate.
– Ce rol joacă PSD Olt în proiectul național al partidului, în această perioadă?
– Organizația de la Olt a PSD, condusă de președintele Marius Oprescu este cea mai puternică din țară. Rezultatele succesive din alegeri susțin cele afirmate de mine. Astăzi, la nivel central, secretarul general al partidului, Paul Stănescu, reprezintă garanția echilibrului și onestității proiectului de țară oferit de PSD. În altă ordine de idei, colegul meu din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, alături de secretarul general Paul Stănescu, se regăsesc în echipa de negocieri trimisă de partid pe probleme de Agricultură și Mediu.
– Vom avea guvern votat până la Crăciun?
– Din partea PSD există deschidere maximă pentru rezolvarea imediată a crizei. Rămâne de văzut abordarea liberalilor în acest parteneriat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.