Acasă Actualitate DE ZIUA EI, EUROPA QUO VADIS?

DE ZIUA EI, EUROPA QUO VADIS?

67
EUROPA, de la ATLANTIC la URALI, este spațiul unde s-au născut și înflorit națiunile. Deși națiunile constituie baza organizării sociale, NOI, generația de astăzi, „trăim” procesul de „devenire în sine” a acestora, ce presupune un alt mod de „organizare și reorganizare”, încât ne întrebăm: ÎNCOTRO, EUROPA?
„EUROPA UNITĂ” a fost ideea francezului JEAN MONET, care în anul 1945, după război, a „propus” încheierea unei înțelegeri între FRANȚA – victorioasă și GERMANIA – învinsă, prin care să se impună un control mascat francez asupra cărbunelui și oțelului german. Pornind de aici, la 9 MAI 1950, ministrul de externe francez, ROBERT SCHUMANN a pus bazele CECO – pe picior de egalitate între FRANȚA și GERMANIA refăcută. Se avea în vedere, foarte important, evitarea oricărui conflict între ele. Aderarea, apoi, a ITALIEI, BELGIEI, LUXEMBURGULUI și OLANDEI prefigura un viitor măreț, strălucitor pe măsura SIMFONIEI a 9-a a lui BEETHOVEN.
Pe acest fond de viitor, cu aderarea altor state europene, în 1993 la MAASTRICHT, se „năștea” UNIUNEA EUROPEANĂ. Încercarea de a ființa ca UN NOU STAT a eșuat însă, căci, în ultimă instanță, popoarele respective n-au vrut să renunțe la identitatea națională.
De fapt, pe tot „parcursul”, s-a consolidat ideea că afirmarea U.E. ca stat federal de sine stătător, după modelul S.U.A. ar fi o UTOPIE.
Și asta, pe bună dreptate, în ciuda unor susținători, căci o asemenea „IDEE” este imposibilă a fi acceptată de vechile state europene, cu mari tradiții istorice, de cultură, cu orgolii naționale și chiar cu puternice adversități.
De aici s-a pornit, iar mai ales în acest an – 2020, și pe fondul CRIZEI COVID -19 și a sigurei RECESIUNI ECONOMICE, o asemenea „INTENȚIE” a BRUXELLES-ului a accentuat și așa SURSA DE CONFLICTE și de TENDINȚE CENTRIFUGE ce a culminat cu BREXIT-ul.
De aici, dar nu numai, s-au „alimentat” și alte reacții:
– POLONIA: din fiica cea mai iubită a OCCIDENTULUI, prin aplicarea Art. 7, după „reforma justiției” poloneze, atitudinile VARȘOVIEI au „sugerat” un fel de „POLEXIT”.
– UNGARIA și, de fapt, tot grupul de la VIȘEGRAD, manifestă „INDISCIPLINĂ”, iar „idila ungaro-rusă” poate să fie cotată ca un fel de frondă față de UNIUNE.
– „Rivalitatea NORD-SUD” evidențiată și la SUMMIT-ul din 23.04.2020, în contextul COVID -19, constituie, de fapt, o problemă serioasă care dezbină și menține o stare de încordare. Nu întâmplător, GRECIA „terorizată” de uriașe datorii externe cedează portul PIREU unei companii chineze, „cucerire” pe care flota persană n-a reușit-o în antichitate.
– ITALIA, SPANIA, PORTUGALIA se simt sufocate și lipsite de sprijin față de fluxul ridicat al migranților, iar „confruntarea” cu COVID -19, fără sprijin de la BRUXELLES a „adâncit” și mai mult FALIA NORD-SUD.
– BULGARIA și ROMÂNIA au „împărtășit” bucuria primirii în UNIUNEA EUROPEANĂ ca o sărbătoare națională, numai că și acum, în 2020, sunt socotite „RUDE SĂRACE”, fără a avea voie să „calce” pe covoarele SCHENGEN-ului.
Un „INVENTAR SCURT” pentru ROMÂNIA în U.E. ar cuprinde, din păcate următoarele:
– fără magistrale auto, care să străbată țara de la NORD la SUD, de la VEST la EST;
– mulți dintre români se simt priviți ca proveniți din lumea a III-a, mai ales a milioanelor plecate din cauza sărăciei de muncă, deseori ca niște SCLAVI în „afară”;
– U.E. ne livrează „mărfuri speciale” cu marcă superioară, dar de calitate inferioară;
– la noi e util și bun tot ce este interzis în afară;
– MALL-urile străine, apărute ca ciupercile după ploaie, „colectează” veniturile populației și transferate afară prin bănci „contribuie” la îmbogățirea UNIUNII;
– ne-au transformat pe nesimțite într-o societate de consum, mai ales cu produsele lor din afară;
– am ajuns să „aprovizionăm” OCCIDENTUL cu specialiști cu mână de lucru de la „înaltă calificată” la „mai puțin calificată”, bună la toate, gen recoltat căpșuni și șparanghel etc etc, de foarte multe ori cu prețul distrugerii de familii și copii.
– câtă indolență și „iresponsabilitate criminală” din partea tuturor guvernelor față de soarta celor plecați. Adică, nu ești în stare să asiguri forța de muncă pentru sectoarele interne de agricultură, industrie agro-alimentară, infrastructură rutieră și feroviară etc, sprijinind aceste sectoare pentru a plăti 10 EURO/oră, dar faci uriașe cheltuieli neproductive pentru un aparat birocratic mult supradimensionat sau pe tot felul de manifestări, care mai de care mai tâmpe și câte și mai câte… Recent, se acceptă, din slugărnicie, să pericliteze situația, nu doar medicală, ci chiar viața celor plecați sub umbrela unor explicații ipocrite ale „UNUIA” care cu mulți ani în urmă înjura de mama focului ROMÂNIA: TREZIȚI-VĂ și ascultați cântecul „SATUL PUSTIIT DE LUME”, până îi veți înțelege semnificația.
– și multe din astea, gen: natalitatea în picaj accentuat;
– creșterea ratei sinuciderilor;
– sistemul medical prins de pandemia COVID -19 fără o manageriere competentă;
– un învățământ plin de analfabeți și cu o ruptură voită între „ELITE” și „PROSTIME”;
– impunerea unei mentalități comunitare în locul celei naționale, conducând astfel la crearea unui sentiment de inferioaritate față de străini și de nesiguranță în propria țară;
– spolierea economiei naționale și „agresiunea” la adresa resurselor naționale generatoare de SĂRĂCIE „GENERALIZATĂ”;
– CORUPȚIA ENDEMICĂ drept o boală cronică a societății;
– distrugerea patrimoniului cultural național ca o agresiune la adresa simbolurilor și valorilor națiunii române;
– ș.a.m.d.
Așadar, oricât OPTIMISM ar „clama” LIDERII din U.E. de ZIUA EUROPEI, undeva de la fundația edificiului european se aud multe „ZGOMOTE ÎNFUNDATE” la care CINEVA trebuie să le măsoare periculozitatea pentru VIITORUL nu doar al EUROPEI.

Profesor
ION PĂTRAȘCU
Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.