Acasă Actualitate LUMEA DUPĂ 18 MARTIE

LUMEA DUPĂ 18 MARTIE

100
        S-ar putea sugera câteva direcții pe care LUMEA le „va parcurge” pe calea presărată cu posibile NOI CRIZE, dar și OCAZII de a se produce schimbări importante în contextul noii reușite a „FENOMENULUI PUTIN”.
DE CE FENOMEN?
Pentru că VLADIMIR VLADIMIROVICI PUTIN a demonstrat că este CINEVA!
În primul rând, cu privirea sa „de gheață”, temut și apreciat în aceeași măsură de marile puteri ale lumii, EL este nepotul bunicului său care a fost bucătarul celor doi MARI LIDERI SOVIETICI: LENIN și STALIN și s-a născut în 1952, în capitala emancipată, orașul revoluției și în același timp ORAȘUL – EROU al RUSIEI, SANKT-PETERSBURG.
Aici a terminat facultatea de drept și cu „abilități specifice”, inclusiv sportive, vorbitor a trei limbi străine, a îndeplinit munci speciale, „urcând” treptele puterii de la ofițer K.G.B, adjunct al primarului din orașul natal, președinte în exercițiu numit de ELȚÎN pe 31 decembrie 1999, PREȘEDINTE între 2000-2008, premier 2008-2012, PREȘEDINTE 2012-2018 și DIN NOU CÂȘTIGĂTOR al alegerilor prezidențiale din 18 MARTIE 2018, ca ȘEF DE STAT până în anul 2024.
În al doilea rând, după eșecul unui deceniu cu BORIS ELȚÎN, cu disoluția puterii, corupție, penurie și dezordine, EL s-a impus ca SALVATOR reușind în prezent să facă „într-un fel” din RUSIA – PRIMUS INTER EGALIS în devenire între cei „DOI SUPER-MARI” ca înfluență în LUME și cu un fel de deviză „Rămas bun hegemon mondial «unic»”, comunicată într-o posibilă viitoare întâlnire a celor doi, aproape de noi, în SERBIA.
Așadar, este foarte posibil ca LUMEA să cunoască direcții noi cu schimbări ce se vor resimți în contextul unui ECHILIBRU NOU ca un GARANT PENTRU PACE, sub deviza „PACE PRIN PUTERE”, cu concursul altor puteri importante.
1). „REÎNCORONAREA” din MARTIE 2018 cu 76,67%, într-o țară cu uriașe resurse ce poate asigura o stabilitate internă constantă, cu o democrație originală, dar specifică unei puteri euro-asiatice, va crea în viitorul imediat premisele ca RUSIA să aibă un rol cheie pe scena politicii mondiale.
2). Se va porni de la o „redimensionare” a politicii interne și externe a RUSIEI în condițiile în care puterea imensă a LIDERULUI se va exercita direct, dar mai ales invocând democrația indirect, prin instituțiile secrete și organizațiile de stat care își vor mări și mai mult puterea care este deja uriașă.
3). LUMEA încetează a mai fi unipolară, dar lupta pentru întâietate va continua într-o fază nouă spre un tablou nou al ordinii mondiale, deși, teoretic, se va „propovădui” principiul de parteneriat egal al statelor suverane într-o lume multipolară.
4). Se va intensifica competiția pentru „sporirea” influenței în zonele strategice ale lumii, cu mecanisme de repoziționare pentru a „câștiga” avantaj spre supremație, între care ARCTICA de pildă, va fi disputată a fi RUS sau AMERICAN, atât sub raportul resurselor, cât și militar.
5). În EUROPA rivalităților, GERMANIA (apropo de prima felicitare adresată de ANGELA MERKEL) și RUSIA „pot” să-și dea mâna asupra continentului, păstrând actualul status-quo din EST, favorabil planurilor KREMLINULUI, cu un VIȘEGRAD amical, în timp ce în VEST influența germană este tot mai vizibilă, mai ales după BREXIT.

 

6). În „LUMEA LARGĂ”, numărul țărilor atrase de viziunea RUSIEI va crește constant, fapt la care gândesc azi chiar istorici, politologi și ideologi, unii din ei rivali, având în vedere cota declinului liberalismului în OCCIDENT, declanșat în contextul crizei financiare globale, începută în 2008.
7). Sunt semne că „ordinea globală” existentă se va schimba cu repeziciune. În fond, dacă până acum, „ordinea” mondială a fost de esență occidentală, de la Cristofor Columb, de la PACEA WESTFALICĂ, Congresul de la VIENA – 1815, sau după cele două războaie modinale, astăzi se petrec „evenimente” ce anunță un fel de ORDINE POST-OCCIDENTALĂ, în care RUSIA are puterea pe care o va exercita pentru „ÎNOIRE”.
8). În contextul unor confuzii ce s-au așternut în ultimul timp asupra instituțiilor de la WASHINGTON, ca o pâclă densă, KREMLINUL își va crea un „avantaj” pentru a-și slăbi adversarii spre „a se impune” în cât mai multe „zone fierbinți” ale lumii.
9). În ORIENTUL MIJLOCIU, pozițiile de control s-au schimbat într-o direcție nouă, motiv pentru care țări – ISRAEL, TURCIA, EGIPT, IORDANIA, SIRIA etc au început deja „să bată” drumul până la KREMLIN. Dacă adăugăm „cooperarea” cu IRANUL, cu INDIA și mai ales CHINA, ba chiar cu BRAZILIA, înțelegem că în VIITOR puterea KREMLINULUI se va extinde în mod evident.
10). Nu întâmplător, MAREA PUTERE de la RĂSĂRIT, pentru a-și „răci” relațiile bilaterale cu UNCHIUL SAM, folosind „mecanismul petrolier”, se va „apropia” de… , prin „reactivarea” colaborării economice cu AMERICA LATINĂ, unde CUBA va redeveni partener de nădejde. De altfel, nu întâmplător, tocmai aici se va instala un fel de bază în serviciul intereselor strategice noi și de perspectivă.
Așadar, cu siguranță că LUMEA SE VA SCHIMBA prin noi factori și noi tendințe, lăsând în urmă „LUMEA VECHE”; Dacă tot se produc schimbări, ar fi de dorit o LUME cu mai multe versiuni de capitalism și poate chiar cu democrațiile tradiționale perfecționate pentru a deveni mai eficientă, bazate pe educația sănătoasă și constructivă a populației tinere.
Dar ROMÂNIA în acest VIITOR, în timp ce toți vecinii sunt preocupați de relațiile cu RUSIA?
UNGARIA și BULGARIA vor continua, din motive distincte, să fie interesate de relații bune cu RUSIA, căci în poziția de adversari ar pierde;
POLONIA și ȚĂRILE BALTICE sunt temătoare față de RUSIA, cu care au frontiere comune. Mai exact, este posibil ca nu prea târziu, divizarea Uniunii Europene privind politica față de RUSIA să se accentueze, astfel că țara noastră, împreună cu UCRAINA, să rămână geograficește între RUSIA și BULGARIA și să trebuiască să caute răspunsul la întreita întrebare:
DE CE?
1). …la noi și nu în POLONIA sau CEHIA?
2). …plătim gazul importat de trei ori, respectiv de două ori mai scump, în raport cu vecinii de la Sud și Vest?
3). …cifra 10.000 este mai mică decât 2.000?
Să căutăm înlăuntru-ne răspunsurile, să trecem la acțiune spre a fi pregătiți pentru un VIITOR NORMAL și BENEFIC românilor!

Profesor,
ION PĂTRAȘCU
Slatina – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.