Acasă Actualitate ISU Olt, apreciere de la IGSU, pentru activitatea depusă în 2017

ISU Olt, apreciere de la IGSU, pentru activitatea depusă în 2017

296

În Sala „Europa” a Consiliului Judeţan Olt, a avut loc, luni, 29 ianuarie a.c., evaluarea activităţii
Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt pe anul 2017.
Au fost invitaţi, prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, şefi ai instituţiilor MAI sau partenere ale ISU Olt. Iar invitat special, din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a fost locotenent-colonel Liliana Țeligrădeanu.

Locotenent-colonel Adrian Tănase, şeful ISU Olt, a fost cel care a prezentat bilanţul pe aul 2017 al instituţiei pe care o conduce.
Pompierii au efectuat, în 2017, 128 recunoaşteri în teren, au fost întocmite 101 fişe operative , 8 planuri operative de intervenţie şi au fost executate 53 exerciţii. Aceştia au desfăşurat opt exerciţii la: SC ALRO SA Slatina, la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la Staţia CFR Caracal, la la CNE Kozlodui- Bulgaria, la SC Sovecord Internaţional SA, în oraşul Balş, la Colegiul Naţional Radu Greceanu din Slatina şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.
De asemenea, pompierii au participat şi la Competiţia naţională de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat- faza zonă, la care au fost prezente echipe din cadrul ISU Dolj, ISU Argeș,ISU Gorj, ISU Mehedinți și ISU Valcea. ISU Olt a obținut locul I, la proba de prim ajutor calificat.
Referitor la situaţia operativă, în 2017, ISU Olt a intervenit la: 1024 de incendii. Au avut 5531 de intervenţii de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, 1657 de intervenţii privind protecţia comunităţilor, 142 intervenţii asistenţă persoane, 88 intervenţii în alte situaţii de urgenţă.
În 2017, au avut loc 374 incendii la gospodării, anexe, bunuri ale populaţiei, 40 incendii la domeniul public al statului, trei incendii la domeniul privat al statului, 44 incendii la domeniul privat român şi străin,
două incendii la domeniul privat mixt, 561 incendii s-au produs la vegetaţia uscată, mirişti etc.
În urma incendiilor, valoarea estimată a pagubelor este de cca. 7.182.010 lei , iar valoarea estimată a bunurilor salvate este de aproximativ 33.298.650 lei.
În timpul intervenţiilor au fost salvate 81 persoane, 69 adulţi şi 12 copii, precum şi 464 animale.
În acelaşi an, echipajele SMURD au participat la 5531 de intervenţii din care 5511 de intervenţii de prim ajutor calificat şi 20 de intervenţii la descarcerare. Au fost asistate medical 5723 de persoane din care 5438 de adulţi şi 285 de copii.

„Ca intervenţii deosebite putem aminti incendiul produs în data de 13.02.2017 la un operator economic din mun. Slatina, în urma căruia au ars materiale plastice (plastisol cca 21 tone, bidoane plastic cca 2 tone, măcinătură ABS cca 5,5 tone, polistiren cca 0,7 tone, PVC cca 0,4 tone, plexiglas cca 0,35tone, alte materiale plastice cca 7tone), tuburi sprai/deodorante cca 0,5 tone, carton cca 2tone, paleți de lemn cca 40buc, un motostivuitor, deșeuri ambalaje plastic – cosmetice și deșeuri menajere cca 5t;
S-au degradat pereții întregii construcții, tavanul halei s-a prăbușit pe cca 150mp, două mori de macinat plastic, un compresor, un tocător plastic, un circular, tocaria metalică.
Pentru lichidarea incendiului au fost necesare forţe din cadrul Det. Slatina, G. Balş, St. Scorniceşti, precum şi forţe din cadrul serviciilor private pentru situaţii de urgenţă SC TMK-ARTROM şi S.C. Centrul Rivergate S.R.L., mulţumindu-le pentru sprijin cu acesată ocazie.
Un alt eveniment deosebit este incendiul produs în data de 05.08.2017 la un depozit de băuturi alcoolice şi nonalcoolice, în urma căruia au ars bunurile din interiorul halei pe cca 600 mp, ( băuturi alcoolice şi nonalcoolice, documente de gestiune, calculatoare, imprimante etc) şi două motostivuitoare , iar pentru lichidarea incendiului au acţionat forţe din partea Det. Slatina şi SPSU Rivergate Slatina.
Putem amintii și intervenția în urma unui accident rutier produs pe DN 54, pe raza localității Osica de Sus în data de 08.02.2017 în care a fost implicat un autocar ce transporta 18 persoane și cel din 24.04.2017 produs pe raza localității Bobicești (DN 65 – Pădurea Saru), urmare a coliziunii dintre un autotren și 2 autoturisme, soldat cu 6 victime, din care 5 foarte grave.”, se arată în raportul de bilanţ.

Pompierii au stat bine şi la capitolul inspecţia de prevenire, astfel: 1093 controale şi 24 audituri de supraveghere a persoanelor autorizate să desfăşoare activităţi în domeniul apărării împotriva incendiilor. Au fost evaluaţi 480 operatori economici, 401 instituţii şi 59 localităţi.
„În anul 2017, au fost controlate 104 obiective de patrimoniu dintre care 83 lăcaşe de cult şi 21 clădiri cu funcţiuni mixte ( 4 sedii de primării, 6 clădiri de cultură, 1 şcoală, 1 corp clădire contabilitate spital, 1 casă memorială şi 8 societate comerciale). Este de menţionat că nu avem înregistrate incendii la clădiri înscrise în lista de patrimoniu naţional.”, se mai arată în raport.
În anul 2017, înregistrate un număr de 539 solicitări în domeniul securităţii la incendiu.
ISU Olt a avut şi o bogată activitate de informare preventivă în anul 2017. Amintim câteva campanii:
„Nu tremur la cutremur”, „RISC –Siguranţa nu e un joc de noroc”, sau „FOC”.
La capitolul logistic, pompierii se laudă cu „o motopompă remorcabilă de mare capacitate, un autocamion cu sistem hidraulic de încărcare /descărcare, un container suport logistic al intervenţiei tip I, căutare – salvare., 3 complete de scufundare tip uscat şi trei complete de scufundate tip umed, necesare echipei specializate de scafandrii, care a fost completată cu trei subofiţeri scolarizaţi la centru de pregătire Constanţa cu sprijinul Consiliului Judeţean Olt”.

La finalul activităţii, reprezentantul IGSU, Liliana Țeligrădeanu, a acordat şefilor ISU Olt, locotenent-colonel Adrian Tănase, inspector-şef și maior Constantin Ghiocanu, adjunct al inspectorului-şef, Placheta Onorifică a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în semn de apreciere pentru activitatea desfășurată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.