Acasă Cultură Festivalului Internaţional „Căluşul Românesc”, de la Caracal, şi-a desemnat câştigătorii

Festivalului Internaţional „Căluşul Românesc”, de la Caracal, şi-a desemnat câştigătorii

199

După trei zile în care căluşul a ocupat primul loc în sufletul caracalenilor, iată că, duminică, 11 iunie a.c., s-a tras cortina şi peste cea de-a 48 ediţie a Festivalului Internaţional „Căluşul Românesc”, o ediţie care a impresionat prin numeroasele trupe de căluşari participante în concurs, peste douăzeci la număr, cât şi printr-o organizare de excepţie ce i-a avut în prim-plan, atât Primăria Caracal, Consiliul Local, Centrul Cultural Municipal Caracal, cât şi Centrul de Creaţie şi de Promovare a Tradiţiei Olt.

Decernarea premiilor şi înmânarea de diplome participanţilor a fost realizată de primarul municipiului Caracal, Liviu Radu şi de membrii juriului festivalului: Narcisa Alexandra Ştiucă– preşedintele juriului, Ionel Garoafă, Puiu Munteanu, Nichita Dragomira , Florian Teodorescu – membri.
„Bună seară va spun şi eu, iată-ne la finalul festivalului internaţional de folclor «Căluşul Românesc», va spun cu o mare cinste şi onoare că mă declar mulţumit de modul în care a fost organizat şi modul în care s-au desfăşurat aceste activităţi pe parcursul acestor zile şi consider că oraşul nostru, oraşul Caracal, a fost capitala Căluşului Românesc. Este şi o recunoaştere morală a valorilor noastre din oraş, din zona această a Romanatiului şi cu această ocazie ţin să va mulţumesc şi dumneavoastră spectatorilor pentru modul în care aţi participat la această activitate. Vreau să mulţumesc şi celor care au organizat efectiv, celor de la Centrul Cultural, în frunte cu managerul instituţiei, Florian Teodorescu, care sunt nişte oameni admirabili. Deasemenea, vreau să mulţumesc tuturor ansamblurilor de căluşari care au participat la acest festival şi, nu în ultimul, rând şi juriului care au dat dovadă de profesionalism. Pe de altă parte, vreau să dau un pic din casă, dacă pot să spun aşa, la recomandarea doamnei preşedinte Narcisa Ştiucă, încercăm să organizăm la anul un festival, mai complex, care să cuprindă mai multe genuri folclorice. Va mulţumesc pentru participarea dumneavoastră”, a declarat Liviu Radu, primarul municipiului Caracal.

Şi preşedintele juriului Narcisa Ştiucă a ţinut să adauge câteva cuvinte despre ceea ce a însemnat această, cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional „Căluşul Românesc” de la Caracal:
„Mă bucur că aţi avut capacitatea şi răbdarea de a va înfrânge emoţiile şi de a rămâne până la acest ceas târziu alături de noi. A fost o sarcina dificilă, cu atât mai mult cu cât în zilele anterioare au avut loc alte evenimente dedicate aceleiaşi embleme a culturii noastre tradiţionale, Căluşul, la Slatina şi în toate capitalele de judeţ, să gestionăm aceste talente şi mai tinere şi mai în vârstă, unii dintre ei fiind de asemenea nişte personalităţi al culturii tradiţionale. Cred că tot ceea ce s-a întâmplat în aceste trei zile la Caracal constitue în continuare o mărturie că această tradiţie, ritual al Căluşului, dar şi component lui fundamental, cea coregrafică, dansul, merită în continuare perpetuat, merită promovat peste hotare şi cu atât mai mult se pare că din sevele vechi vin din nou talente din ce în ce mai efervescente”, a declarat Narcisa Stuca, preşedintele juriului Festivalului Internaţional «Căluşul Românesc», ediţia 48, Caracal, 2017.

Câştigătorii:
Premii oferite de Centrul de Creaţie de Promovare a Tradiţiei OLT
Premiul special pentru promovarea tradiţiei : Ansamblul de căluşari Radomiresti – Crăciunei, Ansamblul „Murguleţul” din Potcoavă
Premiul pentru cel mai tânăr căluşar: Andrei Mitran, Osica de Jos
Premiul special al juriului – Cristian Velea, Ansamblului Folcloric din Caracal

Diplome de excelenţă: Ansamblul Vintana din Vîntul de Jos, jud. Albă, Asamblul Caluserii Răşinari – Sibiu, Ansamblul „Flori de Romanaţi” din Dobrosloveni – Olt, Ansamblul Dragsanelul din Dragsanei – Teleorman, Ansamblul Trandafir de Romanaţi din Stoeneşti – Olt, Ansamblul Folcloric Romanaţi Caracal, Ansamblul Alunelul din Pieleşti – Dolj, Grupul folcloric „Bucuria” din Bucureşti, Ansamblul folcloric „Florile Grădinilor” din Grădinile – OLT, Ansamblul Folcloric „Mugurelul – Câmpia Turzii, Ansamblul Folcloric „Bahuretul”- Iaşi, Ansamblurile Folclorice: – Group of Folk Dancers the Malvern Swordsmen Worcestershire – Spadasinii din Malvern England şi Grupul De Dansuri Populare „Chudesiya” din Pazardzhik – Bulgaria.

Premiul special al juriului pentru vătaf: Mihai Corobea din Boşorod, Hunedoara.
Premiul special al juriului: Formaţia de căiuţi din Ierbiceni, Iaşi, Formaţiei de căluşeri din Boşorod, Hunedoara, Formaţiei de caluseri Poplaca – Sibiu, Formaţiei de căluşeri Răşinari – Sibiu, Formaţiei de căluşeri din Vintana, Vîntul de Jos – Albă.
Premiul pentru vătaf, secţiunea Căluş – Tenea Teodor, Cezieni.

Secţiunea – Elaborare scenică:
Menţiune: Formaţia de căluşari din Dobrun – Olt.
Premiul III – Formaţia de căluşari a Ansamblului Folcloric din Caracal.
Premiul ÎI – Formaţia de căluşari din Grădinile, Olt.
Premiul I – Formaţia de căluşari din Osica de Jos, Olt.

Secţiunea – Obicei căluşăresc
Menţiune: Formaţia de căluşari din Crăciuni, Olt
Premiul III – Formaţia de căluşari din Potcoavă, Olt
Premiul ÎI – Formaţiei de căluşari din Giurgita, Dolj
Premiul I – Formaţiei de căluşari din Oporelu, Olt

Trofeul festivalului: Formaţia de căluşari din SÂRBII – MĂGURA, jud. Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.