Acasă Actualitate Bugetul de stat pe anul 2017. Ce-au obţinut parlamentarii de Olt

Bugetul de stat pe anul 2017. Ce-au obţinut parlamentarii de Olt

310

Parlamentarii au aprobat, marţi, 7 februarie a.c., proiectele de lege privind bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale pe anul 2017. Proiectul privind bugetul de stat a fost adoptat cu 208 voturi „pentru” și 105 „împotrivă”, iar cel al asigurărilor sociale cu 208 „pentru” și 107 „împotrivă”. Principalele proiecții macroeconomice pe care le are în vedere Executivul sunt o creştere economică de 5,2%, un deficit de 3% şi o rată a inflaţiei de 1,4%. Înainte ca bugetul de stat să ajungă în plenul reunit al camerelor, proiectul acestuia a trecut pe la comisiile de specialitate, acolo unde şi parlamentarii de Olt au adus amendamente.

Amendamentele senatorului Siminica Mirea
Senatorul Siminica Mirea a adus trei amendamente la proiectul bugetului de stat pe anul 2017. Însă nu toate au fost admise. Primul amendament, care a fost admis de comisiile de specialitate comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor este cel referitor la suplimentarea cu suma de 1.000 mii de lei pentru realizarea obiectivului de investiţie „Decolmatare baraj acumulare cu refacerea digului de protecţie şi a deversorului – pârâu Dorofei în zona comunei Crîmpoia, Judeţul Olt”.
„În ultimii zece ani, comuna Crîmpoia a fost afectată puternic de inundaţii cauzate de colmatarea albiei cursului de apă care traversează localitate. Pagubele produse depăşesc cu mult valoarea investiţiei propuse spre finanţare pentru realizarea proiectului în cauză. De această lucrare vor beneficia şi cetăţenii localităţilor învecinate, expuşi aceluiaşi pericol. Sursa de finantare: Diminuarea cu suma de 1000 mii lei a sumelor prevăzute la Anexa nr.3/65/ Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale”, motiva senatorul amendamentul în cauză.

Amendamente respinse
Comisiile de specialitate în domeniul dezvoltării regionale au decis că cetăţenii din localşităţile menţionate nu trebuie să beneficieze de modernizare, invocând aceleaşi articole de lege, şi au respins amendamentul prin care se cerea suplimentarea cu suma de 3.000 mii lei pentru obiectivul de investiție: „Înființare rețea de alimentare cu gaze naturale în comuna Mihăești, județul Olt”.

Motivarea amendamentului: „Creșterea alarmantă a prețului la combustibilul solid impune susținerea unui program de investiții în domeniul realizării rețelelor de alimentare cu gaze naturale în localități în care există posibilități limitate de acces la sursele tradiționale de încălzire. În comuna Mihăești, de înființarea unei rețele proprii de gaze naturale ar beneficia, conform declarațiilor de intenție, un număr de 700 de gospodării. Există și oportunitatea acestei investiții, dată de distanța mic față de cea mai apropiată stație de distribuție: 3.100 metri, în comuna Radomirești, Olt. Deschiderea investiției determină și atragerea de investitori în zonă, implicit crearea de locuri de muncă, atât de necesare în mediul rural. Sursa de finanțare: Diminuarea cu suma de 3000 mii lei a sumelor prevăzute la Anexa nr.3/65/ Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale.”

Textul respingerii amendamentului: „Se propune respingerea amendamentului întrucât sursa de finanţare menţionatã nu poate fi avutã în vedere, deoarece sumele propuse prin proiectul de buget pentru toţi ordonatorii principali de credite au fost dimensionate în raport cu sarcinile ce îi revin acestei instituţii pe anul 2017. Nu exista temei legal pentru finanţarea obiectivului prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – la sursa de finanțare nu se precizează pozițiile bugetare propuse a se diminua, ceea ce contravine prevederilor art. 17, alin. (31) din Legea privind finanțele publice nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora „modificarea creditelor bugetare şi/sau de angajament, ca urmare a amendamentelor […], se face numai prin redistribuiri de sume între subdiviziuni ale clasificației bugetare”.

Un alt amendament respins de comisiile reunite este cel ce face referire la suplimentarea cu suma de de 450 mii lei, pentru finalizarea obiectivului de investiție: „punte peste Olteț – comuna Iancu Jianu, Județul Olt”.

Motivarea amendamentului: „Cea mai importantă problemă a căilor de comunicație terestră, în zona de nord a județului Olt, în perimetrul de graniță cu unitatea administrativ teritorială Vâlcea, este dată de lipsa unui podeț de legătură peste Râul Olteț, în zona Iancu Jianu. Finalizarea acestei investiții, începută în urmă cu opt ani, ar permite susținerea unui trafic accesibil locuitorilor din zonă. Fără finanțare, există riscul deteriorării investițiilor realizate în etapa inițială, abandonate în prezent. Sursa de finantare: Diminuarea cu suma de 450 mii lei a sumelor prevăzute la Anexa nr.3/65/ Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale”.
Comisiile au respins amendamentul deoarece: „sursa de finantare mentionată nu poate fi avută în vedere, deoarece sumele propuse prin proiectul de buget pentru toţi ordonatorii principali de credite au fost dimensionate în raport cu sarcinile ce îi revin acestei instituţii pe anul 2017. – la sursa de finanțare nu se precizează pozițiile bugetare propuse a se diminua, ceea ce contravine prevederilor art. 17, alin. (31) din Legea privind finanțele publice nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora „modificarea creditelor bugetare şi/sau de angajament, ca urmare a amendamentelor […], se face numai prin redistribuiri de sume între subdiviziuni ale clasificației bugetare”. La aceste amendamente a contrivuit şi deputatul Gigel Ştirbu.

Marius Iancu a votat în interesul oltenilor
Fiind membru în Comisia Buget-Finanțe a Camerei Deputaţilor, a participat la şedinţele comisiei comune acolo unde a votat un amendament al Partidului Social Democrat la proiectul bugetului pe 2017 privind suplimentarea sumelor din cota defalcată de TVA cu 41 de milioane de lei, bani care vor merge către bugetele primăriilor din Olt.
„Am votat în Comisia comună Buget – Finanțe amendamentul PSD la Legea Bugetului pe 2017 privind suplimentarea sumelor din cota defalcata de TVA cu 41 de milioane de lei și repartizarea acestora conform formulei Ministerului Finanțelor, astfel încât fiecare unitate administrativ teritorială să primească bani în plus. Suplimentarea înseamnă o creștere cu 10% mai mult față de alocarea inițială pentru că noi vrem ca fiecare comunitate locală să aibă posibilitatea să se dezvolte”, a arătat Marius Iancu.

Judeţul Olt, în prima variantă a proiectului, primise peste 377 milioane de lei pentru finanțarea cheltuielilor orașelor și municipiilor, peste 63 de milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale și peste 10 milioane de lei pentru drumurile județene și comunale. Însă, în urma consultărilor, lucrurile s-aau schimbat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.