Acasă Interviu Interviu cu Ionel Văduva – primarul comunei Cîrlogani – Olt

Interviu cu Ionel Văduva – primarul comunei Cîrlogani – Olt

614

„Oamenii au așteptări de la noi, iar noi, social-democrații din România, avem un program de guvernare pe care dorim să-l ducem la bun sfârșit, așa cum am promis!”

Alegerile de la Cîrlogani au fost, multă vreme, o unitate de măsură a modului cum cetățenii taxează edilii pe care i-au votat. Aici, după 1989, primarii s-au succedat cu repeziciune, pentru că, fie nu au pus în practică încrederea oamenilor, fie, pe drum, s-au apucat de altceva…
Excepția de la regula locului se numește Ionel Văduva. Dovada: rezultatul alegerilor din vara anului 2016, atunci când oamenii, văzând de ce a fost în stare în patru ani de mandat, au înțeles că Ionl Văduva e soluția pentru continuitate, pentru o comună Cîrlogani așezată în rândul localităților unde chiar se face ceea ce trebuie. Și lucrurile de până acum sunt trainice, iar cele care vin sunt pe drumul cel bun…

– Domnule primar, ce a însemnat anul 2016, pentru dumneavoastră, din punct de vedere al investițiilor?
– În 2016 am avut rezultatele dorite, exact așa cum ne-am propus, reușind să ducem la capăt toate proiectele asumate în perioada respectivă de timp…

– Și care ar fi acele proiecte de care amintiți?
– În primul rând ar fi vorba despre proiectul axat pe drumurile de interes local, pe Măsura 7.2, care în clipa de față își așteaptă câștigătorul licitației spre a putea fi executat. Mai avem un proiect pentru canalizare și rețea publică de apă, de care ar urma să beneficieze aproximativ șase sute de familii din comuna Cîrlogani.

– În ce fază ar fi acest proiect ce ține de apă și canalizare?
– Mai avem un proiect pe Ordonanța 28, care este în executare, un proiect prin care se încheie lucrările în satele Scorbura, Beculești și Cătunul Bălșoara…

– Din punct de vedere al școlilor, ce ne puteți spune?
– Pentru anul acesta avem un proiect depus la PNDL (Planul Național de Dezvoltare Locală) pentru reabilitarea și extinderea Școlii Gimnaziale Cîrlogani. Suntem convinși că lucrările vor fi încheiate cu succes, ceea ce ar fi un lucru foarte bun și necesar pentru asigurarea celor mai bune condiții pentru copiii și dascălii ce activează aici.

– Câți copii învață în școlile din Cîrlogani, domnule primar Văduva?
– În cele două școli gimnaziale – Cepari și Cîrlogani, avem un număr de aproximativ 210 copiii, sunt elevi buni, cuminți și reprezintă o prioritate pentru noi în fiecare zi…

– Iarna 2016-2017 a fost una mai grea, în comparație cu iernile trecute. Cum ați resimțit-o aici, la Cîrlogani?
– „Omul gospodar își face iarna car și vara sanie!” Drept urmare, aici, la Cîrlogani, întotdeauna ne pregătim din timp de sezonul rece, asigurându-ne cu combustibil, cu lemne, cu material antiderapant, cu buldoexcavator pe care l-am dotat cu lamă specială pentru îndepărtarea zăpezii. Așadar, în comună nu au fost probleme, drumurile au fost curate în permanență, iar încălzirea în școli funcționează la parametri normali.

– Anul trecut, în vară, oamenii au arătat că au încredere în dumneavoastră. Cum colaborați cu reprezentanții Consiliului Local Cîrlogani?
– Avem o relație foarte bună, nu există rivalități, iar împreună ne propunem să rezolvăm toate proiectele pe care ni le propunem. Personal sunt mulțumit și mă bucur că am o echipă de consilieri competenți, oameni profesioniști care analizează cu mare atenție propunerile făcute și punerea lor în practică.

– Dacă ar fi să dăm timpul în urmă, care ar fi proiectul de suflet al primarului Ionel Văduva?
– E greu să aleg un proiect de suflet. Pentru mine toate au o importanță și o însemnătate aparte. Atât cele realizate până în prezent, cât și cele pe care le avem în curs de finalizare. Am satisfacția că tot ce mi-am propus să fac am reușit, că nu am avut niciun proiect respins și sper ca același lucru să se întâmple și cu lucrarea de care vă spuneam ceva mai sus – Școla Gimnazială din Cîrlogani. Mai departe, un proiect de suflet pe care mi-l propun ar fi cadastrarea comunei noastre. Este urgent să facem asta pentru că oamenii n-au reușit nici astăzi să-și facă titlurile de proprietate, să fie proprietari pe ceea ce dețin. De aceea, căutăm o persoană autorizată care să ne poată realiza proiectarea respectivă și astfel să punem punct ce am început, în urmă cu ani, la Legea 18/1991. Așadar, vrem ca cetățenii să-și facă intabularea, și astfel să se poată face cartea funciară pentru terenurile pe care le au…

– Ați finalizat, de dată recentă, și lucrările la Căminul Cultural. Ce ne puteți spune despre asta?
– Despre Căminul Cultural din Cîrlogani vă pot spune că în momentul în care a fost lansate finanțarea prin Compania Națională de Investiții, credeam că nu am nicio șansă dacă depun un proiect pentru reabilitarea acestuia. Cu ambiție, am strâns din dinți, am făcut pas cu pas, am depus documentația necesară, după care am primit și avizul favorabil. Am predat căminul către Compania Națională de Investiții pentru ca acum, pe 20 februarie se ne bucurăm de recepția finală la noul Cămin Cultural din Cîrlogani.

– Tot aici mai aveți și o piață, una cum alții nu au… Este ea funcțională?
– Este funcțională, iar oamenii se strâng în fiecare sfârșit de săptămână, duminica, pentru a vinde sau pentru a cumpăra ce consideră fiecare de cuviință.

– Sunteți, totuși, într-o zonă de deal, o zonă expusă precipitațiilor. Vă este teamă atunci când plouă mai mult?
– În decursul timpului nu au fost probleme foarte mari, nu am avut pagube însemnate, cu excepția acelei probleme existente încă în satul Bălșoara – o alunecare de teren în urma căreia au fost distruse trei case. Am depus o notă de fundamentare la Ministerul de Interene, pentru ca mai apoi să ajungă la Ministerul Dezvoltării, sperând că vom obține fondurile necesare de la Guvernul României pentru consolidarea malului respectiv.

– Lucrare mare, fonduri pe măsură…
– Este, într-adevăr, o lucrare destul de mare, iar estimarea care a fost făcută în urma expertizelor arată că suma necesară se ridică undeva la 2,7 milioane lei – 27 miliarde lei vechi. Tocmai de aceea, singura șansă a noastră este Guvernul României. Dacă de acolo ni se alocă fondurile necesare, putem finaliza și această problemă. Altfel, sunt șanse minime să s-o facem prin surse proprii.

– Cum vedeți dumneavoastră, ca primar, membru al Partidului Social Democrat, ceea ce se întâmplă în țară, în clipa de față?
– Sigur, situația nu e deloc plăcută, poate comunicarea nu s-a făcut așa cum ar fi trebuit, dar, una peste alta, orice s-ar întâmpla, votul poporului contează! Iar poporul a ales pe 11 decembrie 2016 să dea un vot de încredere Partidului Social Democrat.

– Credeți într-o cale de mijloc? Vor avea părțile puterea să se așeze la masa păcii, spre binele poporului român?
– Eu cred în înțelepciunea lor și sper ca în cel mai scurt timp să se apuce de treabă pentru că sunt atâtea de făcut și nu ne mai permitem să pierdem timpul cu răutăți și piedici puse-ntr-o parte sau alta. Oamenii au așteptări de la noi, iar noi, social-democrații din România, avem un program de guvernare pe care dorim să-l ducem la bun sfârșit, așa cum am promis!

– Ce alte proiecte mai aveți pentru comuna Cîrlogani?
– Ar mai fi pe Măsura 4.3. un proiect pentru întreținerea drumurilor de exploatare agricolă ce măsoară opt kilometri, mai avem un proiect pentru înființarea unor structuri economice – IMM-uri pe raza comunei, în număr de 30 – școala a doua, reabilitarea caselor la cei cu nevoi sociale, așadar un proiect mai complex axat pe crearea locurilor de muncă, desfășurarea cursurilor profesionale pentru ucenicie și așa mai departe…

– Câte autorizații de construcții ați eliberat în 2016, domnule primar? Vin oamenii să-și facă o casă la ei… acasă?
– De obicei, prin lunile iunie-iulie-august, atunci când încep vacanțele, cei mai mulți dintre cei ce lucrează în străinătate vin la Cîrlogani să-și construiască o casă, aceștia fiind cam singurii care mai vin să ceară o autorizație de constuire. Ne bucură lucrul acesta, imaginea comunei s-a schimbat în bine și sperăm să ne menținem în această direcție.

– În privința locurilor de muncă, astfel încât oamenii să nu mai plece afară, ce se mai poate face?
– În primul rând, noi suntem obligați să avem infrastructura pusă la punct. Mă refer aici la rețeaua de drumuri, la apă, la gaze și canalizare. Orice investitor are nevoie de ele și ți le pune în capul listei atunci când își propune să facă ceva în sensul creării acestor locuri de muncă.

– Că tot ați amintit: proiectul de gaze la Cîrlogani?
– Aici aș vrea să vă spun că noi avem, încă din anul 2014 un proiect depus la Ministerul Economiei, a fost de două ori scos la licitație, dar nu s-a prezentat niciun investitor pentru rețeau de gaze. Există, însă, un parteneriat Cârlogani-Șușani și Grădinari-Strejești, dar nici unul dintre colegi nu a reușit, tocmai din cauza lipsei de finanțare europeană sau guvernamentală. Și iar ajungem la investiția din fonduri proprii care ar însemna enorm și noi nu ne-o permitem. Chiar și așa, menținem acest proiect, o să-l mai actualizăm și poate că într-o zi îl punem în aplicare. Pe de altă parte, legat de locurile de muncă, prin POSDRU, am realizat o brutărie al cărei acționar majoritar e Primăria Cîrlogani, o locație care oferă zece locuri de muncă, alte zece locuri într-o fabrică de pavele și încă treizeci la o fabrică de confecții textile în satul Cepari. Sunt, iată, cincizeci de locuri de muncă, iar ambiția mea ar fi să triplăm acest număr, pentru că nicăieri nu e mai bine decât să fii acasă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.