Acasă Actualitate ZIUA VOTULUI! Ce facem pe 11 decembrie 2016

ZIUA VOTULUI! Ce facem pe 11 decembrie 2016

164

Documente pe baza cărora poti vota:
Cetățenii români
cartea de identitate
cartea electronică de identitate
cartea de identitate provizorie
buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic
paşaportul diplomatic electronic
paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic
în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar

Cetățenii Uniunii Europene
– orice document valabil care le atestă identitatea.

Etapele votării
Vei prezenta actul de identitate către operatorul de calculator pentru a verifica în SIMPV dacă ai drept de vot, dacă nu ai drepturile electorale interzise, dacă ești omis din lista permanentă sau dacă ai mai votat la același scrutin
Vei primi trei buletine de vot (sau patru la București) și ștampila și vei merge în cabina de vot, unde vei vota singur. Modelul buletinului de vot îl găsești aici
Înainte de a intra în cabina de vot, asigură-te că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare.

ATENȚIE! Dacă aceasta lipsește, votul tău va fi declarat nul!
Aplici ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului/listei de candidați pe care vrei să îl votezi.
Dacă ai marcat greşit buletinul de vot și nu l-ai introdus în urnă poți olicita numai o singură dată un nou buletin de vot. Preşedintele BESV reţine şi anulează buletinul de vot greşit (menţiune în procesul-verbal). Un buletin nou se eliberează și când la momentul introducerii este violat secretul votului prin dezvăluirea opțiunii de vot
Îndoaie buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară și introdu-l apoi în urnă astfel încât să nu se deschidă;
Restituie ștampila și primești înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate).
Persoanele nevăzătoare sau neștiutoare de carte pot fi însoțite în cabină pentru a vota. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor – art 90.

Urna specială (mobilă) – pentru persoanele imobilizate, care nu se pot deplasa la secția de votare
Pot face cereri către președintele secției de votare unde se află imobilul pentru se face solicitarea persoanele care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate. Cererile se fac inclusiv în ziua votului. Condiția este de a avea domiciliul sau reședinta în localitatea sau sectorul municipiului București în care se află secția de votare. Cerere poate transmisă prin orice mijloace (inclusiv prin e-mail) și trebuie să fie însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate. Documentul trebuie datat și semnat olograf și va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședinta, seria și numărul actului de identitate.
La fiecare secție de votare există o singură urnă, care se deplasează cu o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral, echipați materialul necesar votării –extrasul de pe listele electorale, ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. Înainte de a pleca pe teren urna datele sunt preînregistrate în SIMPV, urmând a fi înregistrate definitiv la întoarcerea în localul de vot a echipei pe baza semnăturilor în extras. Vezi art. 91 din Legea 115/2015 și Hotărârea BEC nr 17, republicată.
Persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale pot solicita urna, conform prevederilor din articolul 91. Pot vota numai persoanele care domiciliază în raza teritorială a circumscripţiei electorale comunale, orăşeneşti sau municipale în care au loc alegeri. Vezi art. 124 din Legea 115/2015

Persoanele internate într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, pot solicita urna specială dacă au domiciliul sau reședința în localitatea sau în cazul municipiului București, în sectorul pe raza căruia se afla unitatea respectivă. Dacă există mai mult de 2o0 de cereri, acestea se fac către mai multe secții de votare, în preziua votării până la ora 20

Ce nu poți face în ziua votului
Campania electorală se termină sâmbătă dimineața, la ora 7. În ziua votului nu poți face campanie electorală sub nicio formă, în special în secția de votare. Dacă găsești afișe în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, rapoartează președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare, iar solicitarea se duce la îndeplinire de persoanele desemnate de primari în cel mult 2 ore de la comunicare – art 81(3)
Votul este secret, nu dezvălui cu cine ai votat și nici nu permite nimănui să violeze secretul opțiunii tale electorale
Nu fotografia buletinul de vot și evită fotografierea sau filmarea în secția de votare.

Cum se fac sesizări
Sesizările (întâmpinări) se pot face în scris la președintele biroului electoral. Împotriva deciziilor birourilor electorale se pot face contestații la birourile ierarhic superioare, de circumscripție. Sesizările nu pot fi refuzate și trebuie să primiți un număr de înregistrare. Întâmpinările sunt trecute în procesul verbal de încheiere a procesului de votare, cu specificarea soluțiilor adoptate – art 94 (3)
Birourile de circumscripție rezolvă întâmpinările referitoare la propria lor activitate şi contestaţiile cu privire la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare; art 27 (1).

(sursă: expertforum.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.