Acasă Interviu Interviu cu Cristian Bircea, viceprimarul municipiului Slatina, candidatul ALDE pentru funcția de...

Interviu cu Cristian Bircea, viceprimarul municipiului Slatina, candidatul ALDE pentru funcția de primar

1110

„Am maturitatea profesională şi politică, precum şi experienţă de viaţă suficientă să pot conduce destinele acestui oraş”

 

Oferta ALDE pentru Primăria Slatina este Cristian Bircea, unul dintre cei mai vechi politicieni activi din Slatina. Constant, expresiile sale s-au regăsit pe partea dreaptă, în zona liberalismului. La un moment dat, atunci când Partidul Național Liberal a derapat, tragic, spre PDL, îmbrățișând doctrina și imnul partidului lui Traian Băsescu, Cristian Bircea a ales să se alăture singurului proiect politic existent la acea dată, funcțional și în prezent, cel al ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților Europeni). Cu o asemenea motivație, Cristian Bircea reprezintă singura alternativă de dreapta, adevărata opțiune liberală făcută în prezent slătinenilor.
Cristian Bircea s-a născut la 26 martie 1965, în Slatina. A urmat cursurile şcolii generale şi a liceului în municipiul reşedinţă de judeţ. S-a mutat la Bucureşti unde şi-a continuat studiile la Facultatea de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic. De profesie este inginer.
Este consilier local încă din anul 1992, cu o pauză de un mandat – 2000-2004. Se află printre fondatorii PNL Olt. A fost ales viceprimar la  7 martie, cu 18 voturi „pentru” din cele 19 exprimate. Viceprimarul Slatinei este căsătorit şi are un copil. Niciodată, numele său nu a fost amintit, măcar, în vreun scandal de corupție, iar în potriva sa, cei care leagă diverse personaje publice de acțiuni ilegale, nu au nimic de zis.
De pe poziția de candidat al ALDE, reprezentant al liberalismului pentru Primăria Slatina, Cristian Bircea răspunde unui set de întrebări menit să ofere, pentru slătineni, o perspectivă a modului cum trebuie administrat orașul.

–  Vorbiți-ne despre omul Cristian Bircea, dar și despre politicianul cu același nume!
– M-am născut în Slatina şi pot spune că am crescut odată cu acest oraş. Am fost martor la transformarea lui dintr-un târg de provincie într-un oraş cu potenţial economic şi socio-uman cum nu au alte oraşe de dimensiunea Slatinei. Aici m-am format ca învăţătură, dar şi ca om. Am primit educaţia de la părinţii şi bunicii mei şi învăţătura de la dascălii slătineni. După facultate, am ales să vin acasă. Am lucrat în industrie, în mediul antreprenorial privat şi în administraţie. Sunt un om normal, cu preocupări comune fiecăruia. Sunt liberal din convingere. Am decis să devin liberal în 15 mai 1990. Parcursul politic a fost unul natural. Nu am ars etape ci le-am parcurs rând pe rând: preşedinte al tineretului liberal, secretar coordonator al filialei judeţene, vicepreşedinte al aceleiaşi filiale, preşedinte al organizației municipale. Am primit încrederea organizaţiei şi am fost ales consilier local în 1992, 1996, 2004, 2008 şi 2016. În toată această perioadă am fost o voce a liberalismului în Slatina şi în judeţul Olt.

– Ca viceprimar al municipiului reședință de județ, care dintre proiectele propuse de dumneavoastră vă este cel mai apropiat de suflet?
– Dintre proiectele propuse de mine trebuie să menţionez extinderea sistemului de supraveghere video în municipiul Slatina, și mai am un proiect preluat de la înaintaşii mei pe cale de a se finaliza şi anume Planul Urbanistic General, dar cred că cel mai important proiect este cel prin care, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, îl reprezintă înfiinţarea în subordinea primăriei a unui serviciu care să gestioneze toate serviciile publice: întreţinere spaţii verzi, gestiunea cimitirului, pieţele. Este o vorbă românească: „Ochiul stăpânului îngraşă vaca!”.

„Cunoştinţele mele de administraţie împreună cu experienţa profesională, corectitudinea şi transparenţa de care am dat dovadă în decursul timpului sunt argumente solide în faţa oamenilor”

– De ce ați intrat în competiția pentru Primăria municipiului Slatina? Ce vă recomandă?
– Pentru mine este o provocare. Am văzut în cei trei ani ai funcţiei de viceprimar care sunt şi punctele tari şi neajunsurile administraţiei. Slatina are nevoie de proiecte temeinice, să clădească de la temelie lucruri durabile. Am văzut că se pot face lucruri de suprafaţă cu bani mulţi dar şi lucruri temeinice cu bani puţini. Slatina este un oraş cu potenţial economic ce nu îl au multe oraşe de dimensiunea sa. Acest lucru dă administraţiei un buget generos ce poate sta ca fundament pentru proiecte în interesul celor ce muncesc în acest oraş. Am maturitatea profesională şi politică, precum şi experienţă de viaţă suficientă să pot conduce destinele acestui oraş. Cunoştinţele mele de administraţie împreună cu experienţa profesională, corectitudinea şi transparenţa de care am dat dovadă în decursul timpului sunt argumente solide în faţa oamenilor. Nu îmi place să promit, ci să fac. Mai am curajul să spun „Nu” acolo unde unii spun „Da” doar ca să scape de un interlocutor incomod. Şi mai am un argument: nu am datorii faţă de nimeni, de nici un fel. Singura datorie morală o am faţă de colegii mei care au avut încrederea şi m-au mandat să candidez.

– De ce ALDE și nu PNL, atunci când vorbim despre liberalism?
– PNL şi-a ales parcursul doctrinar din momentul fuziunii cu PDL şi anume apartenenţa la Partidul Popular European. A abandonat istoria liberală a României şi a şters din documentele statutare legătura cu partidul liberal al Brătienilor. Din păcate din PNL a mai rămas numai numele, împrumutând de la PDL-ul lui Băsescu aproape tot: doctrina populară, statutul, imnul, sediul central şi agresivitatea caracteristică. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – ALDE şi-a asumat doctrinar şi statutar apartenenţa la Internaţionala Liberală şi la Mişcarea Liberală Europeană, apartenenţă consfințită prin acceptarea ALDE în cele două structuri internaţionale. Doctrinar, ALDE este un partid de dreapta, liberal, continuator al partidului liberal înfiinţat de Brătieni. În acest moment majoritatea vechilor liberal se regăseşte în ALDE.

„Călin Popescu Tăriceanu spunea că o guvernare care nu are ca efect bunăstarea cetăţenilor este o guvernare ratată”

– Călin Popescu Tăriceanu, un premier pe timpul căruia românii au trăit bine. Cum explicați această reușită a unei guvernări în interesul cetățenilor și nu în favoarea indicatorilor statistici?
– Într-adevăr, a fost acea perioada, de care românii îşi amintesc de multe ori că au trăit cu adevărat bine, când speranţa la o viaţă mai bună era susţinută de creşterea salariilor şi pensiilor, economia avea un ritm de creştere peste media europeană. Îmi aduc aminte de unele momente, când Călin Popescu Tăriceanu spunea că o guvernare care nu are ca efect bunăstarea cetăţenilor este o guvernare ratată. Admiterea României în Uniunea Europeană, începerea atragerii fondurilor europene, încrederea investitorilor străini într-un partener corect, precum şi seriozitatea guvernului au creat premisele acestor realizări. Au fost voci care au contestat creşterile de salarii şi pensii ale românilor, dar ne punem întrebarea: credeţi că austeritatea care a venit pe vremea guvernării portocalii, explicată de grozăviile crizei economice, a fost chiar justificată? Nu îmi aduc aminte de mari scandaluri de corupţie din timpul guvernării Tăriceanu, dar pe zi ce trece aflăm de tot mai multe scandaluri din perioada portocalie, când după tăierile de pensii şi salarii aflăm cum clienţii politici erau abonaţi la despăgubiri de multe sute de milioane de euro de la statul român.

– Mergeți des pe străzile Slatinei. Care este cea mai mare problemă a orașului, pe care a-ți identificat-o, și cum credeți că se poate rezolva?
– Slatina este un oraş mic şi cochet, dar are multe probleme. Unele se văd, altele nu. O preocupare majoră a tuturor cetăţenilor o reprezintă confortul. Confortul din locuinţe prin serviciile pe care le primesc, prin calitatea şi preţul lor, prin relaţia cu asociaţiile de locatari şi furnizorii de servicii. Confortul din afara locuinţei îl reprezintă posibilitatea de a parca un autoturism, în siguranţă şi pe un loc de parcare care să existe, să poată circula prin oraş, la orice oră a zile în mod fluent, fără aglomeraţie. Este nevoie de investiţii în străzi care să permită acces uşor de acasă la serviciu, de la serviciu la principalele obiective administrative şi socio-culturale şi la cumpărături. Trebuie să ne preocupe cum arată oraşul nostru. Să avem un spaţiu verde întreţinut la preţuri şi tarife corecte, curăţenia oraşului să fie făcută ritmic şi corespunzător, transportul în comun să fie civilizat şi eficient. Avem nevoie de locuri unde atât cei tineri cât şi cei mai în vârstă trebuie să îşi petreacă timpul liber. Datoria administraţiei este să creeze acele locuri în care să ne petrecem timpul liber în mod plăcut. Ne pleacă tinerii. O problemă ce se poate rezolva parţial prin înfiinţarea unui centru universitar. Un centru universitar care ar coagula în jurul său preocupările studenţeşti, cu dinamica, cu iniţiativa lor. Nu este doar o singură problemă, nu poţi separa o problemă de cealaltă. Cum se pot rezolva: identificând problemele din fiecare cartier şi apoi rezolvându-le pe rând. Trebuie prioritizate problemele fundamentale urmând ca cele de suprafaţă să fie rezolvate ulterior.

– Primăria municipiului Slatina trece printr-o criză de identitate. Ce este de făcut pentru ca imaginea instituției să reabilitată?
– Alegerea unui nou primar! Un restart, va aduce cu sine un nou suflu, o nouă echipă, o nouă viziune…

„Este important să zonăm municipiul Slatina astfel încât să rezolvăm punctual şi temeinic fiecare cartier, fiecare stradă din Slatina”

– Care sunt principalele puncte din programul dumneavoastră de guvernare locală?
– Consultarea cetăţenilor asupra nevoilor pe care le simt şi de care se lovesc în fiecare zi. Este important să zonăm municipiul Slatina astfel încât să rezolvăm punctual şi temeinic fiecare cartier, fiecare stradă din Slatina. Investiţiile mari trebuie promovate în funcţie de cerinţele comunităţii, pe baza unor studii temeinice, după consultarea publică. Transparenţa în cheltuirea banului public şi asupra oportunităţii unor cheltuieli trebuie să fie prioritatea numărul unu. Pot enumera ce doresc cetăţenii: continuarea anvelopării termice, lărgirea străzilor existente, înfiinţarea de noi străzi şi asigurarea de noi locuri de parcare, noi spaţii de agrement şi petrecere a timpului liber, spaţii verzi întreţinute şi curăţenie, siguranţă pe stradă, în jurul şcolilor şi a locuinţelor, transport public local decent şi nu în ultimul rând locuri de muncă.

– Cu ce este mai bun Cristian Bircea decât ceilalți contracandidați?
– Ştiu ce trebuie făcut. Am învăţat mecanismele administraţiei, cunosc oamenii din primărie şi mai ştiu că dacă eşti guvernat de lege, nu poţi greşi. Nu trebuie să mă acomodez cu administraţia, pentru că eu sunt acolo. Mai am un argument: nu pot promite doar de dragul de a primi voturi. O promisiune neonorată sau onorată superficial nu înseamnă decât o minciună şi pierdere de timp şi bani. Şi eu nu pot minţii.

– Care este procentul pe care Cristian Bircea vrea să-l obțină la alegerile din vara acestui an?
– Orice competitor doreşte să ajungă pe locul întâi. După forţele, priceperea şi puterea sa de convingere. Îmi doresc să fiu pe primul loc!

– O scurtă definiție a liberalismului, în viziunea lui Cristian Bircea!
– Liberalismul însemnă competiţie, însemnă progres şi permanentă preocupare de împinge lucrurile înainte. Competiţia trebuie să se desfăşoare după reguli corecte pe care toţi competitorii trebuie să le respecte.

„Cred în maturitatea slătinenilor că au suficiente exemple din ultima perioadă să poată alege în cunoştinţă de cauză”

– Care este mesajul dumneavoastră pentru locuitorii municipiului Slatina?
– Odată la patru ani avem cu toţii o şansă. Şansa este în mâinile noastre, de a alege, nu răul cel mai mic, ci de a alege conştient, pe acela care are cele mai bune argumente. Slatina merită să fie condusă de oameni curaţi fără datorii faţă de alţii, datorii care să le facă agenda. Cred în maturitatea slătinenilor că au suficiente exemple din ultima perioadă să poată alege în cunoştinţă de cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.