Acasă Actualitate Zona Oltului, parte din grânarul României

Zona Oltului, parte din grânarul României

75

Zona Oltului, parte din grânarul României

Şoseaua naţională Slatina-Piteşti trece prin platoul Cărbunarului. Această zonă a avut şi încă mai are soluri de pământ negru, rezultat din defrişarea sau arderea fostelor păduri. Acest platou, de mii de hectare, dintre Slatina şi Jitaru, este acum de un verde îmbietor, de grâul şi rapiţa semănate în toamna anului 2013.

Zilele acestea se desfăşoară săptămâna „Şcoala altfel”. Eu i-aş fi zis „Şcoala şi viaţa”.
Judeţul Olt are multe câmpii şi platouri cultivate cu grâu, rapiţă, secară, floarea soarelui, precum Câmpia Caracal, Corabia, cea a Boianului, a Cărbunarului, Vedea, Plapcea şi altele de dimensiuni ceva mai mici.
La domnul preşedinte al României s-au efectuat primiri de oaspeţi, decorări cu diverse ocazii, dar n-am văzut deloc decoraţi fermieri, agricultorii ce produc anual milioanele de tone de grâu, de porumb, de floarea soarelui ori de rapiţă. Auzim parcă, în secret, prin judeţ, numele unor agricultori, al unor fermieri precum Teiu Păunescu sau Drăghicescu Longin, din zona Şerbăneşti, Cărbunaru… Mai auzim de fraţii Ciocan, în sud, dar iată că nu s-a pus vreodată problema de fi decoraţi sau a fi primiţi de preşedintele României. În ceea ce mă priveşte n-am auzit… În plus, consider că nu greşesc dacă afirm că nici Dimitrie Muscă, din vestul României, Arad, Timiş, n-a fost decorat cu Steaua României. Sau, bine ar fi să fi greşit…

Anul acesta, totuşi, printr-o toamnă mai lungă, prin subvenţii date la timp, am văzut foarte puţine parcele, fâşii de pământ nearate, nesemănate, până să vină semănatul la floarea soarelui şi la porumb, nici pe zona Cărbunaru, nici mergând cu trenul spre Bucureşti.
Aşadar, cinste ministrului Agriculturii, fermierilor şi proprietarilor de pământ. Altfel, primarii respectivi, unde există parcele nearate, ar fi trebuit să-şi înfiinţeze servicii publice agricole, şi nu numai, de spaţii verzi. Aşa arau şi cultivau ei direct suprafeţele ai căror proprietari sunt decedaţi sau plecaţi prin alte zări.
În hotărârile de guvern în care sunt înscrişi proprietarii ce vor fi despăgubiţi pentru construirea de autostrăzi, sunt trecute şi primăriile unor localităţi, fapt ce arată că au pământ în proprietate.

Spre exemplu, primarul Radu Mazăre se tot bate să ia în proprietatea primăriei zona de litoral pentru distracţii. Dar, oare, de ce nu se bate să ia spre cultivare terenul agricol?
„Pământul ne rabdă pe toţi”, zice un scriitor. Eu zic: „Pământul ne hrăneşte pe toţi”.

N.B.
Fondurile europene ar trebui să ajungă şi la canalul Siret-Bărăgan, proiectat de zeci de ani, Canalul Olt-Vedea şi multe altele. Pentru că, anual, sunt probleme cu seceta. Grâul a răsărit, e frumos, dar fără apă…

Prof. Ion Ceauşu – Slatina, Olt

1 COMENTARIU

  1. Bati campii tataie! Esti incremenit in duhoarea de la ”Romania mare” sau in vremea comunista, cand erai mare si tare cu ”studii ” la distanta. Mai lasa-ne1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here