Acasă Interviu Interviu cu Cornel Gherghe, candidat ALDE la Primăria Vîlcele

Interviu cu Cornel Gherghe, candidat ALDE la Primăria Vîlcele

1332
„Din discuțiile cu oamenii, după modul în care aceștia mă ascultă și îmi vorbesc, sunt omul cu prima șansă la funcția de primar al comunei Vîlcele!”

Comuna Vîlcele are dreptul la un punct zero. Aici, timp de 26 de ani, administrația locală a funcționat pe butonul de avarie. Prea multă gălăgie, prea multă politică, prea multă demagogie. Iar când toate acestea la un loc devin instrumente ale administrației locale, cei care suferă sunt cetățenii.

A acceptat cu greu să candideze, și înțelege, din postura de om al locului, că e dator meleagurilor natale. Cornel Gherghe e un profesionist. Un om didicat, cu bun simț, capabil să facă din această instituție una a tuturor cetățenilor care locuiesc în Vîlcele, sau a celor care, născuți aici, plecați prin altă parte, vor să vină cu drag pe meleagurile natale.
Alegerea lui Cornel Gherghe primar e cea mai bună soluție pentru comuna Vîlcele! Cornel Gherghe înseamnă demnitate, respect și profesionalism…

– Vorbiți-ne despre omul și candidatul Cornel Gherghe de la Vîlcele!
– Despre mine vă pot spune că până la vârsta de 14 ani am crescut în comuna Vîlcele, am făcut liceul cu profil matematică-fizică la Slatina, am dat ulterior examen la TCM, la Politehnică, acolo unde, cu neșansă, însemnând zece sutimi, nu am putut să-mi îndeplinesc obiectivul. Am fost în armată la Roman, Școala Regimentală mai apoi la Oradea,  iar din ’87 până în ’90 am lucrat, ca strungar, la Utilaj Alimentar. Din ’90 am dat concurs și am obținut un post de statistician, fiind responsabil de stare civilă la primărie, pentru ca peste alți doi ani, odată cu pensionarea fostului secretar să preiau funcția pe care mă aflu, desigur, după un alt concurs pe care l-am câștigat. În plan personal, sunt căsătorit din anul 1992, soția a lucrat o perioadă în învățământ, iar din 2010 activează în domeniul asigurărilor de viață și sănătate. De asemenea, am două fete, cea mare are 24 de ani și a terminat facultatea cu profil Graphic-Designe din Cardiff, iar cea mică, studentă de un an, locuiește acolo, alături de sora ei…

– Unde se află, din punctul dumneavoastră de vedere, comuna Vîlcele în luna mai a anului 2016?

– Comuna Vîlcele este o comună în care s-a investit în infrastructură în ultima perioadă, dar totul cu măsură și suntem departe de a ajunge acolo unde cu toții ne dorim. Pe de altă parte, cu locurile de muncă este o altă problemă și spun asta luând în calcul faptul că ocupația de bază a vîlcelenilor este agricultura, fără să mai existe și alte ramuri economice. Mai departe, în ceea ce privește educația, ca peste tot în țară, e loc de mult mai bine, iar asta în ciuda faptului că școlile de la Vîlcele sunt la un nivel destul de bun în ziua de azi.

– Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar, domnule Gherghe?
– În 25 de ani de administrație am văzut multe lucruri, mi-ar fi plăcut să fac ceva mai mult pentru concetățenii mei, dar funcția de secretar m-a limitat și n-am putut să mă exprim și să ajut așa cum aș fi vrut. Deontologia profesională, din păcate, nu mi-a dat voie să ies în față, să vorbesc ori să contest anumite decizii mai mult sau mai puțin utile. Până la urmă, ești legat de niște reguli, te afii într-un sistem, dar zi de zi, an după an, observi că sunt prea multe lucruri ce s-au promis, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au făcut.

– Care sunt principalele nemulțumiri ale oamenilor, din ceea ce receptați dumneavoastră?
– Înainte de toate, oamenii așteaptă transparență și o altă deschidere a autorităților față de ei. Iar lucrul acesta se întâlnește nu numai în Vîlcele, ci și în alte locuri din România. Oamenii vor ca deciziile să fie fundamentate de jos în sus și nu invers, vor să fie întrebați și astfel să simtă că și ei fac parte din viața comunității. Pe scurt: oamenii vor să simtă că ei contează!

– Ce trebuie făcut la Vîlcele, din punctul dumneavoastră de vedere, pentru ca oamenilor să le fie mai bine și să simtă, așa cum ați spus, că sunt băgați în seamă?
– Prioritar ar fi ca oamenii să fie ajutați să-și facă de lucru. Mai exact, să aibă un loc de muncă, să aibă ceva al lor, să facă un lucru al lor, doar pentru ei. Pentru asta e nevoie să atragem oameni cu putere care să investească în ceva, să fie inițiate afaceri mici, iar populația tânără să nu mai plece în alte locuri, iar cei bătrâni să nu mai fie privați de ajutor, tocmai atunci când ar avea mai multă nevoie de el.

– Care sunt membrii echipei dumneavoastră din cadrul ALDE, oameni cu care ați decis să schimbați traiul oamenilor în mai bine? Vorbiți-ne, vă rog, de lista dumneavoastră de consilieri!
– Deși au mai fost discuții și înainte, ideea candidaturii mele la Primăria Vîlcele a înfolorit undeva la sfârșit de ianuarie, pe 30, atunci când, alături de persoane motivate și serioase, am decis să formez o echipă capabilă să schimbe, în bine, fața comunei noastre. Sunt oameni așezați, cu familii, cu afaceri, cu locuri de muncă stabile, oameni valoroși pentru care este important să se întâmple ceva…

– Ne puteți da numele celor în cauză?
– Fac lucrul acesta cu drag, în ordine aleatorie, și-ncep cu domnul Damian Bălașa, asistent medical în vârstă de 44 de ani, un om care a încercat și-n mediul privat o perioadă, persoană dinamică și foarte muncitoare. Urmează Marin Preda – șofer pe microbuzul școlii, la rândul său un om dedicat ce are și o afacere a lui; Cucu Simion – inginer auto ce are afaceri în Slatina, dar și la Vîlcele, acolo unde se ocupă cu cultivarea terenurilor; Adrian Boicea – salariat la Coveanu, persoană împuternicită pentru transportul persoanelor; Eugen Șerban – angajat la un service auto, poate cel mai bun mecanic auto din Slatina; Mihai Enache – administrator la o societate agricolă și totodată un împătimit al oilor; Daniela Vivi Găină – tehnician veterinar al satului; Constantin Ghiță, Doina Valeria Grosu, Constantin Stoian, Cucu Gheorghe, Dan Todoruți și, nu în ultimul rând, Marian Mirea.

– O listă bogată, cu oameni capabili, așa cum aminteați. Și, totuși, care sunt prioritățile pentru dezvoltzarea comunei Vîlcele?
– În primul rând, ar mai fi de lucru în domeniul infrastructurii. Mai avem două sate fără canalizare, mai avem un sat fără alimentare cu apă, iar asta trebuie să reprezinte prioritatea noastră în clipa de față. De altfel, așa cum sunt gândite programele cu finanțare europeană, lucrările acestea ar trebui să fie finalizate până în anul 2020. Mai departe, așa cum spuneam, ar trebui ajutate persoanele particulare care doresc să-și facă proiecte cu finanțare europeană. Iar pentru asta, unul din compartimentele primăriei să aibă și atribuții în domeniul acesta. Am da o mână de ajutor, iar oamenii ar evita astfel întocmirea unui contract cu o anumită firmă de consultanță care, în unele cazuri, își primește banii, dar nu ajută în mod real. Mai departe, în domeniul educației, se pare că în ultima vreme, școala și familia nu se mai întâlnesc acolo unde au un interes comun. Oricât ar fi de bun un copil, el are nevoie de o educație completă venită din sânul familiei. Ori, părintele trebuie să alerge toată ziua la muncă, să facă bani, ajunge seara târziu acasă și nu mai are timpul suficient pentru copil. Iar pentru asta, aș vrea ca primăria să fie liantul perfect între familie și școală…

– Iluminatul public? Este așa cum trebuie în clipa de față?
– Avem iluminat public, este plătit din fondul bugetului local, pe ici, pe colo își face datoria, dar se mai poate pune la punct, gândindu-mă aici că becurile sunt mult mai rare ca-n alte localități pe care le-am străbătut. De asemenea, tot în cadrul primăriei, ar mai fi nevoie de înființarea unui serviciu de administrare a domeniului public și privit, care să aibă în vedere nu doar iluminatul public, ci și pomii, spațiile verzi, terenurile și șanțurile comunei Vîlcele.

– Pentru cultură și sport ce credeți că poate face primarul Cornel Gherghe?
– În primul rând m-aș gândi să continuăm tradiția călușerească a comunei Vîlcele, să fim alături de ansamblu, să găsim posibilitățile de asigurare a transportului, să putem atrage și alte formații în vizită, la noi, și bineînțeles că se va acorda mai mare atenție și vieții sportive de la Vîlcele pentru că e nevoie de sănătate, iar sănătatea înseamnă mișcare.

– Cum vă poziționați față de ceilalți adversari, în competiția din 5 iunie?
– Din discuțiile cu oamenii, după modul în care aceștia mă ascultă și îmi vorbesc, sunt omul cu prima șansă la funcția de primar al comunei Vîlcele! Cu toate astea, alături de cei pe care i-am prezentat mai sus, sunt conștient că e nevoie de multă muncă și trebuie să ne facem treaba cu seriozitate pentru comunitatea noastră. Mulți ştiau că vreau să candidez, dar puțini se aşteptau să o fac în această vară, fapt pentru care am luat la pas localitatea şi am purtat discuţii cu cetăţenii, dorind să îi privesc în ochi şi să le spun, cu sinceritate şi cu orice risc, ce putem şi ce nu putem să facem.

– Care mai este situaţia păşunatului? A fost o problemă des întâlnită în ultima vreme. Pot fi oamenii mulţumiţi?
– Eu spun că avem un atu important, iar oamenii pot fi mulţumiţi, având în vedere că avem o suprafaţă destul de mare în comuna Vîlcele, de peste 400 de hectare. De aceea, cu atenţie, rigoare şi înţelegere putem să împăcăm pe toată lumea. Pentru asta trebuie să-i chemi, să te aşezi între ei, să le explici cu calm și să găsești soluția potrivită…

– De ce au fost create, până în clipa de față, aceste tensiuni privind pășunatul?
– personal, consider că cea mai mare problemă a fost legată de neregulile produse de fostul doctor veterinar. Mai exact, Consiliul Local Vîlcele, în momentul în care a stabilit organizarea licitației publice pentru închirierea pășunilor, în documentele care le-au fost solicitate crescătorilor de animale se găsea și o adeverință tip, eliberată de medicul veterinar, cu efectivele înscrise în registrul național electronic. Ori acele adeverințe n-au avut nicio treabă cu situația reală, creându-se adversități, atât timp cât oamenii știu câte vite are unul sau altul. De aici frustrări, nemulțumiri și tensiuni.

– Mai sunt nemulțumiri legate de aplicarea legislației fondului funciar?
– Foarte puține… Din câte știu, mai sunt două titluri neemise, dar suprafețele se află deja la oameni, și două sau trei greșite care ar trebui să meargă în instanță nereușind să le soluționăm cu rectificare – eroare materială pe filiera UCPI-ului.

– Ce mesaj aveți pentru locuitorii comunei Vîlcele?
– Curaj și încredere!

La comanda ALDE Olt
Contract nr. 104/17.05.2016
Mandatar financiar: Simona Alexandrescu

CUIMFP – 21160080
Tiraj 600 bucăţi  – P

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.