„Problema ce ține de apă și de canal se poate rezolva, iar lucrul acesta îl poate face un om al locului căruia este obligatoriu să-i pese de oameni!”
După 25 de ani de la Revoluție, pentru cineva care s-ar întoarce pe meleagurile periețene, schimbarea e greu perceptibilă. Comuna este aproape aceeași. Doar pe ici, pe colo, o casă renovată, dar mult mai puțini oameni pe străzi. Semn că speranța acasă e o iluzie. După două decenii de primărie, în 2012, Ion Luță, preda ștafeta, în urma unor alegeri spectaculoase, unui tânăr anunțat atunci drept omul noului val: Costin Vâlceleanu. Mandatul său, obținut atunci, se apropie de final, iar rezultatele nu sunt cele promise.
Pentru 2016, Periețiul are o altă obțiune: liberală, de data asta. Anatolie Preoteasa e un om de-al locului, un periețean care stă 24 de ore din 24 în comună, care cunoaște fiecare gospodărie cu oamenii ei. Mai știe că nu există bine colectiv fără însumarea binelui individual, și crede, cu tărie, că a găsit și modul de rezolvare a problemelor din cadrul comunității, prin aplicarea unui principiu liberal vechi de mai bine de un secol: „Prin noi înșine!”
– Comuna Perieţi a ales, în 2012, schimbarea, înlocuind un primar după două decenii de mandate succesive cu unul mai tânăr. Aşteptările mari, rezultatele nu pe măsură…
– Într-adevăr. Cu toate că așteptările au fost deosebit de mari, rezultatele au fost cele pe care nu le doream. În 2012, comuna Perieți aștepta de multă vreme o schimbare în bine. Era timpul să ieșim din anonimat, să facem curățenie și să ne apucăm serios de treabă. Din păcate, promisiunile au rămas, iar faptele nu s-au văzut. Cu părere de rău vă spun că actualul primar s-a dovedit a fi incapabil să conducă și să gospodărească localitatea noastră, având pe lângă el niște oameni nu tocmai bine pregătiți care nu l-au sfătuit așa cum ar fi trebuit.
– Care sunt problemele reale cu care se confruntă locuitorii comunei Perieţi în prezent?
– Sunt multe, sunt foarte multe. Aș începe mai întâi cu pășunile neamenajate, lăsate la voia sorții, aș continua cu lipsa apei potabile și a canalizării, cu nerespectarea planului urbanistic general, cu străzi înfundate, fără acces la strada principală, străzi cu noroi pe care nu s-a pus nici măcar un strat de piatră. Mai mult, din cauza inundațiilor sunt multe zone impracticabile, iar lucrul acesta ar trebui să dea de gândit…
– Inundaţiile pun, aproape de fiecare dată, probleme perieţenilor. Unde trebuie intervenit şi ce măsuri trebuie adoptate în sensul rezolvării acestor situaţii?
– Sunt născut și crescut în această comună. Sunt fiu al satului și cunosc foarte bine situația de care tocmai ați amintit. Sunt sincer și vă spun că la ora actuală e foarte greu să îndreptăm situația. E drept că unii nici măcar nu și-au manifestat interesul, dar asta este o altă poveste. Revenind, vă reamintesc faptul că deși am avut canale de scurgere a apelor pluviale, acestea au fost trecute în proprietate privată, s-au înfundat și nimănui nu i-a păsat de rezolvarea acestei probleme. Spre exemplu, la „Popa Roșu”, în zona Dispensarului Uman era un canal de scurgere care prelua apa ce venea din câmp, pe lângă biserică, dar și acela a fost înfundat. Mai departe, în zona lui „Nicolescu”, un alt canal, aceeași situație. De asemenea, este canal și la terenul de fotbal, dar nici acela nu este funcțional în ziua de astăzi. Drept urmare, toată apa care vine de pe dealuri nu se mai scurge spre Iminog și băltește în multe zone ale comunei noastre, în gospodăriile oamenilor ce locuiesc în vale. Ei, bine, nu s-a făcut nici măcar un demers pentru îndreptarea acestei situații, iar lucrul acesta nu e normal în zilele noastre, într-un stat european, la sfârșit de an 2015. Spre exemplu, se putea face o răscumpărare, o înțelegere amiabilă cu oamenii, să le ia dintr-o parte, să le dea în altă parte, dar… iată că nu se face. Și astfel de situații mai întâlnim și-n satul Măgura, acolo unde sunt câteva familii ale căror gospădării sunt pline cu apă și cu noroi, familii care trebuie ajutate printr-un proiect bine făcut. Dacă se vrea, se poate!
– Candidaţi la primărie pe o platformă liberală. Ce le propuneţi perieţenilor, pentru a avea un trai mai bun la ei acasă?
– Mereu am spus că nu contează partidul din care provine un candidat, ci omul care dorește să facă ceva durabil și bun pentru localitatea sa. Sunt multe de făcut, multe de realizat, iar Periețiul este comuna în care s-au promis multe, dar s-au realizat puține. Personal, aș începe cu întocmirea unui plan general de întreținere a străzilor. Când spun străzi, iau în calcul și ultima uliță din sat pe care as vrea ca oamenii să poată să treacă indiferent de zi, de vreme sau anotimp. Dealtfel, doresc înființarea unui sfat al înțelepților, lucrez la el și sper ca fiecare stradă să aibă reprezentanți care să ne atragă atenția, astfel încât să nu mai fie probleme și totul să meargă în sensul dorit de cetățenii din Perieți. Trebuie făcut un necesar al comunei, de la un capăt la altul, trebuie selectate problemele majore și rezolvate fără discuții interminabile și scuze de fel și fel. Așadar, e nevoie de străzi modernizate, de șanțuri, de podețe. În plus, îmi doresc să achiziționăm un teren cât de mic pentru construcția unei brutării pe fonduri europene, una care ar fi necesară în cadrul comunei și care, bineînțeles, ar mai asigura vreo câteva locuri de muncă. Mai departe, era o rezervă de pământ a primăriei de aproximativ 150 de hectare, care după întocmirea planurilor cadastrale a dispărut și nu știm unde „s-a dus”. Se aude că este la ADS, dar n-are ce căuta acolo, se spune că e la alte persoane interesate de niște lucruri și tot așa… Oricum ar fi, trebuie să o găsim, s-o preluăm, s-o comasăm, să fie dată-n arendă la cineva, iar mai apoi produsele și veniturile să intre și în bugetul local.
– Asistaţii sociali sunt, de fiecare dată, un electorat captiv în mâna primarului. Pot fi aceşti oameni ajutaţi și altfel decât prin acordarea ajutoarelor curente?
– Asistați sociali au fost, sunt și vor mai fi în localitatea noastră. Unii cu probleme, cu dizabilități, alții cu mai puține probleme. Totuși, eu cred că persoanele care într-adevăr au probleme ar trebui să fie ajutate în mod special de personalul de specialitate din cadrul Primăriei Perieți care, de cele mai multe ori, nu se implică așa cum ar trebui. Cei de acolo au tangențe cu bieții oameni doar odată la trei luni, atunci când se înnoiesc acele certificate sau adeverințe de la Direcția Muncii, cu toate că supravegherea ar trebui să se facă mult mai des, astfel încât să se poată interveni la timp, acolo unde situațiile sunt deosebit de grave.
– Ca medic veterinar, ca om care intră în curţile oamenilor, care ar fi nemulţumirea principală a perieţenilor faţă de actuala situaţie din comuna lor?
– Nemulțumiri sunt multe. Prima se referă la modul în care a fost gestionată situația pământului. Și oamenii au dreptate, atât timp cât nu s-a ținut cont de tarlale, de parcele și toate cele. S-au încurcat terenurile și sunt destui oameni care nici astăzi nu știu pe unde au pământul. O altă nemulțumire este dată de starea pășunilor. Iar la țară, din totdeauna, omul s-a ocupat cu agricultura și cu creșterea animalelor. Mai departe, nici modul în care funcționarii primăriei își fac datoria nu este pe placul periețenilor, cu toate că eu, personal, nu cred că lucrul ăsta îl fac din rea voință ci, mai degrabă, nu sunt îndrumați așa cum trebuie. Și vă dau un singur exemplu: când s-a întocmit documentația pentru subvențiile de la APIA, oamenii au fost purtați pe drumuri zile la rând, mulți dintre ei aproape că leșinau în fața primăriei pentru adeverința de care aveau atâta nevoie.
– O problemă veche la Perieţi: peste 2.000 de ha de teren ale comunei se regăsesc actualmente în patrimoniul comunei Brebeni. Vă interesează rezolvarea acestei situaţii?
– Așa este! Iar problema aceasta reprezintă o altă prioritate pentru noi și ne interesează foarte mult în clipa de față. Sunt peste 2000 de hectare date spre comuna Brebeni, cu toate că în trecut, deși au fost emise mai multe titluri de proprietate pe comuna Perieți, ele au fost cedate de fostul primar Luță, probabil în urma unor presiuni destul de mari… Dealtfel, se vede lucrul acesta pe titlurile de proprietate, acolo unde este tăiată comuna Perieți și este înscrisă comuna Brebeni. Și uite cum, în loc să vină impozite de pe urma lor la Perieți, ele se duc la Brebeni. Și, iar nu e corect.
– Și ce se poate face?
– M-am tot gândit la treaba asta și singura soluție ar fi să contactez o firmă de avocatură specializată în grănițuire, pentru că, din câte am văzut, se câștigă procesele de genul acesta și astfel s-ar face dreptate printr-o hotărâre judecătorească.
– Într-o lume civilizată, apa şi canalul sunt elemente vitale ale normalităţii. La Perieţi, aşteptările sunt mari. Cine rezolvă această situaţie, cum?
– Proiectul de apă și canal a fost depus prin 2009 la Ministerul Dezvoltării, eram consilier local atunci, dar iată că nici la șase ani distanță nu s-a făcut nimic. Desigur, este posibil să se poată introduce mult mai repede apa, dar eu n-aș vrea să le separ și nu-mi doresc să am apă fără canal. Este ca și cum ar fi o masă fără pâine. Ceva n-ar fi complet. După care, bineînțeles, s-ar trece la asfaltarea străzilor care necesită astfel de lucrări. Una peste alta, problema ce ține de apă și de canal se poate rezolva, iar lucrul acesta îl poate face un om al locului căruia este obligatoriu să-i pese de oameni! Dar… trebuie să te implici și să-ți dorești într-adevăr lucrul acesta. Altfel…
– Vă satisface modul în care actualii consilierii local susţin proiectele de dezvoltarea ale comunei?
– N-are ce să mă satisfacă, atât timp cât cei la care faceți referire sunt, pur și simplu, inexistenți. Vorbim aici de consilieri locali care au fost luați din rândul independenților, iar povestea a devenit din ce în ce mai complicată astfel încât e absolut normal ca cei rămași să salte mâna, fără discuții, la tot ce le propune primarul de azi al Periețiului.
– Primăria Perieţi are în dotare un tractor cu remorcă şi un buldo-excavator. Totuşi, starea drumurilor mărginaşe nu e cea mai bună. De ce nu sunt folosite aceste utilaje în interesul cetăţenilor comunei dumneavoastră?
– Așa cum întrebați dumneavoastră, întrebăm și noi: de ce? Defecte n-au voie să fie, având în vedere că numai buldo-excavatorul a fost cumpărat cu 800 de milioane lei, plus un motor de aproape 200 de milioane, tot pentru acest buldo care la ora actuală nu poate fi întrebuințat. Tractorașul e și el nefolosit, are și o remorcă, dar în loc să igienizăm comuna, să cărăm niște piatră, să mai mișcăm ceva, preferăm să stăm cu mâinile la spate. Și iar întreb: de ce? Pentru că fie nu se vrea, fie se dorește folosirea lor în alte scopuri pe care eu nu le înțeleg…
– Poate fi mai performant un primar navetist decât un primar din localitate?
– Nici vorbă! (zâmbește!) Nu are cum să fie, având în vedere că acela ce doarme acolo știe în permanență ce se întâmplă: că unul are copilul bolnav, că altul n-are lumină, că unul e inundat sau altul are atâtea griji pe cap. Ori tu, primar navetist, când ajungi la serviciu la ora 10 și pleci după câteva ore fără să-ți pese prea mult, n-ai cum să performezi…
– Stânga a condus Perieţiul 25 de ani. De ce trebuie făcută schimbarea şi mers pe dreapta?
– Repet: nu contează stânga sau dreapta! Schimbarea se face în funcție de om, de profesionalismul și competența lui. Dacă le are, e indicat să fie în frunte, dacă nu… să vină altul! Mai departe, vorbind de platformă, noi mergem pe forțele noastre, după vechiul principiu: „Prin noi înșine!” Încercăm să ne dezovltăm așa, cu toate că, pe de altă parte, dacă actualul Consiliu Județean Olt se menține, fondurile date către comună vor fi mult mai puține. Dar… pentru orice există și o soluție câștigătoare.
– Ne puteţi da exemple de oameni care susţin proiectele dumneavoastră, care vă vor primar al comunei Perieţi?
– Aș putea să va dau peste o jumătate de comună. Sunt oameni care mă vor și mă încurajează, sunt oameni ce au încredere în mine, la care țin și nu-mi doresc să îi dezamăgesc… Printre ei: popa Mazăre, un om deosebit, Florin Ciobanu – fost primar la Brebeni, Emil Spânu – fost impegat, Constantin Mihai, Constantin Iordache – profesor, Alexandru Guju – profesor, Mihai Barbu – profesor și mulți, mulți alții…
– Un mesaj pentru locuitorii comunei Perieţi!
– Împreună vom reuși! Dacă îmi acordați încrederea și girul dumnevaoatră vă asigur că împreună vom reuși! Mai mult, așa cum am hotărât alături de cei din sfatul înțelepților, nicio hotărâre nu se va lua pe raza comunei Perieți de către consiliul local, fără a fi trecută prin filtrul gândirii lor. În concluzie: eu, Anatolie Preoteasa voi lucra de la primul, la ultimul om al comunei Perieți!