Acasă Interviu «PSD are oameni capabili, profesioniști desăvârșiți, atât la nivel local, cât și...

«PSD are oameni capabili, profesioniști desăvârșiți, atât la nivel local, cât și central, gata să ocupe funcții înalte în România»

375
Interviu cu AUREL BONDRESCU – primarul comunei DOBRUN, județul OLT
        Aurel Bondrescu, de la Dobrun, poate să scrie oricând și să multiplice, cu succes, un manual de administrație publică locală aplicată, un ghid de bună practică, destinat primarilor aflați fie la început de carieră, fie celor mai experimentați, dar care nu găsesc soluția la problemele comunităților în fruntea cărora se află.
La Dobrun, în anii de când Aurel Bondrescu este primar s-au investit sume importante în infrastructură, iar banii nu au venit din bugetul local, ci din drumurile și stăruința primarului ce a înțeles că cea mai scurtă cale spre succes este comunicarea cu cei care decid. Astăzi, aici, mai e nevoie doar de rețeaua de alimentare cu gaze naturale, iar Dobrunul va putea oferi întreg pachetul de condiții, de utilități publice întâlnite în orice localitate din spațiul european.
Agenda zilei, unde suntem, dar și ce este de făcut, în interviul care urmează. Unul despre starea nației de la Dobrun…
– Avem în față o proiecție bugetară dată de semnul crizei. Vă va afecta la nivel local și pe dumneavoastră?
– Din păcate, criza afectează nu doar unitățile administrativ teritoriale ale localităților din România, ci întreaga populație a acestei țări, cât și zonele mai sărace în industrie și în alte activități gen industria ușoară. Așadar, da, ne poate afecta și pe noi, aici, la Dobrun. Totuși, dacă se respectă principiul repartizării cu cifrele promise pentru localități, minime, ce-i drept, și care nu pot acoperi toate cheltuielile necesare, tot ar fi un sprijin care trebuie luat în calcul. Peste tot se vor investiții, numai că, din nefericire, ținând cont de vremurile pe care le traversăm, nu prea se mai poate asigura funcționarea, așa cum se făcea în trecut. Când spun funcționare mă refer nu numai la salariile aparatului propriu sau ale instituțiilor din subordinea autorităților locale, ci și achizițiile de bunuri și servicii. Desigur, este un an greu, dar cu multă chibzuință, fiecare edil și fiecare compartiment economic la nivel de localitate poate să iasă cu bine din această situație nedorită și neplăcută.
– În aceste condiții, putem vorbi de investiții pentru anul în curs, în comuna Dobrun?
– Sgur că da! Avem investiții în curs de realizare și foarte aproape de finalizare, tot așa cum suntem foarte aproape de startul lucrărilor la alte obiective la fel de importante pentru comunitatea noastră. Spre exemplu, în jurul sărbătorilor pascale se vor finaliza lucrările la podul peste Olteț, perioadă în care poate fi gata și cealaltă investiție la fel de importantă, și anume sala de sport multifuncțională cu un număr de 180 de locuri…
– Făcând o paranteză și vorbind despre podul amintit, se poate spune că acesta face legătura între stânga și dreapta, domnule primar…
– …sigur, gluma e bună și într-un fel, reală. În comuna Șopârlița, la fel ca și în comuna Dobrun, avem rude și cunoștințe, iar culoarea politică nu are importanță în astfel de situații. Acolo sunt liberali, aici sunt pesediști, dar peste tot există și simpatizanți ai altor culori politice, ceea ce este absolut normal. Nu acesta este criteriul colaborării noastre, ci interesul comun pentru binele cetățenilor pe care cu cinste și onoare trebuie să îi reprezentăm.
– Revenind la celălalt obiectiv, sala de sport?
– După cum spunem, este o sală de sport de aproximativ două mii de metri pătrați și 180 de locuri, o lucrare care s-a desfășurat foarte bine, fiind foarte mulțumit de constructorul care s-a ocupat de aceast obiectiv, în speță SCADT SA, în baza contractului realizat de Compania Națională de Investiții (CNI), datorită faptului că Dobrunul a îndeplinit toate condițiile necesare realizării unei astfel de investiții.
– Alte proiecte, domnule primar?
– Desigur, mai avem în derulare și proiectul legat de Centrul Cultural din comuna Dobrun, tot prin CNI, cu finalizare în anul 2022. Este un obiectiv pentru care m-am luptat și pentru care am insistat încă din anul 2005, atunci când prim-ministru era domnul Tăriceanu, un premier pe timpul căruia s-au făcut destul de multe lucruri bune. Pe atunci, Dobrunul câștigase dreptul de a construi două cămine culturale, unul cu 100 de puncte pentru o localitate și altul cu 97 de puncte pentru o altă localitate. Au trecut anii, și iată că în cel mai scurt timp comuna Dobrun va avea un Centru Cultural de nivel european. În ceea ce mă privește, le dau un sfat colegilor mei primari, să nu abandoneze niciodată un proiect sau o idee, oricât de greu le-ar fi și oricâte piedici ar primi! Sigur că este competitivitate, sigur că unii au câștig de cauză mai repede decât alții, dar nu trebuie să existe dușmănie și nu trebuie să renunțăm la ceea ce ne-am propus! Vedeți dumneavoastră, această criză pandemică a adus odată cu ea și o lene sau delăsare printre anumiți primari care au lăsat-o mai moale, ce-i drept nemaiavând după ce să alerge…
– În discuțiile purtate liber cu dumneavoastră, aminteați ceva despre iluminatul public. Oficial, ce ne puteți spune despre acest proiect?
– În urmă cu ceva timp, Ministerul Mediului din România a inițiat un program privind modernizarea iluminatului public, atât la oraș, cât și la sat, optând pentru folosirea lămpilor de tip led, în vederea economiei de energie electrică și nu în ultimul rând a reducerii bioxidului de carbon din atmosferă. Deși timpul a fost foarte scurt, și cu toate că trebuia să îndeplinim mai multe condiții, am reușit să facem ceva și din acest punct de vedere, fiind într-o colaborare cu partea norvegiană și cea islandeză, prin care se acordă granturi, pentru cei care se încadrează și reușesc să justifice fondurile primite. Astfel, am făcut un proiect pentru iluminatul public în toate cele cinci sate componente ale comunei Dobrun, valoarea totală fiind de aproximativ patru sute mii lei, 340 de mii – parte nerovegiană și 60 mii – partea proprie, la care se mai pot adăuga aproximativ 20 de mii pentru anumite cheltuieli neeligibile. Împreună cu cei din consiliul local am considerat că putem face lucrul acesta pentru siguranța și binele comunei noastre. Mai exact, se vor înlocui toate lâmpile vechi cu cele noi, de tip led, având un iluminat corespunzător atât în centrul cât și pe toate străzile și ulițele din Dobrun.
– Care sunt așteptările primarului Aurel Bondrescu de la majoritatea parlamentară PSD din județul Olt?
– În primul rând, mi-aș dori să existe o zbatere continuă în vederea realizării dezvoltării activității economice în județul Olt, susținerea agricultorilor, a tuturor întreprinderilor mici și mijlocii, prin buna lor funcționare. De asemenea, să continue activitățile necesare în vederea combaterii acestei pandemii care blochează foarte mult activitatea economică și bunul mers al lucrurilor. A trecut un an de la declanșarea acestei stări pe teritoriul României și nimeni nu poate spune cu exactitate când se va încheia. Dar, una peste alta, rolul parlamentarilor a fost, este și va rămâne acela de a face legi bune pentru această țară, care să aducă un trai mai bun pentru toată lumea, copii, adulți și bineînțeles pensionari. Avem nevoie de foarte multă implicare, de unitate și fiți convinși că vom putea face ca lucrurile să meargă în sensul bun, așa cum ne dorim. Altfel, dacă nu suntem bine organizați, va fi greu să ne menținem pe linia de plutire. Spre exemplu, nemaifiind activitate economică, reducând numărul de salariați, e normal să te vaieți că nu mai sunt bani de pensii. Păi de unde să acumulezi, dacă nu ai forță de muncă să producă? Vedeți dumneavoastră, aici este o greșeală. Spre exemplu, americanii dau bani spre consum, fără niciun fel de justificare, iar românii nu fac decât să-și ceară niște drepturi pe care, din păcate, nu le au. Dar, asta este o altă poveste și deja ne-am abătut puțin de la întrebarea dumneavoastră…
– Sunteți unul dintre oamenii din zona elitelor de la Olt, și știți destul de bine istoria politică a acestei țări. De câte ori dreapta a venit la putere, în 1996, în 2004, 2020, măsurile dure de austeritate au fost simțite de oameni. De câte ori stânga a venit la putere s-a cunoscut ceea ce se aștepta de la dreapta: o relaxare, o creștere a indicatorilor ce dau calitatea vieții și așa mai departe. Cum explicați asta, domnule primar?
– Vedeți, asta este o greșeală pe care o face majoritatea. Păi dreapta, domnule Dorobanțu, ce reprezintă? Activitatea desfășurată de dreapta, despre care în general se spune că este orientată pentru dezvoltarea activităților economice, nu cumva ar trebui analizată cu mult mai mare atenție? Din punctul meu de vedere, fără a supăra pe cineva anume, dreapta este partea cea mai nocivă a capitalismului. Iar capitalismul nu trebuie să fie ceva rău, dovedindu-se că este, totuși, temelia progresului tehnologic în țările occidentale. Noi privim câți din afară, chiar dacă se zice că au salarii mari, primesc ajutorul de șomaj, câți locuiesc în colibe sau diferite locuințe improprii, câți săraci au ei acolo, care este asistența medicală și socială, câți sunt pe stradă, câți intră în dispensare și spitale când sunt bolnavi… Pe de altă parte, stânga nu neglijează niciodată activitatea și procesele de producție. Se dezvoltă procesul de producție prin creșterea consumului, iar asta înseamnă automat și creșterea ofertei prin dezvoltare continuă.
– Cumva, domnule primar, la noi ar trebui ca dreapta să fie stânga, iar stânga să fie dreapta…
– Dacă luăm în seamă practicile din decursul timpului, da, se poate spune și așa. Și, din păcate, dacă ne uităm cu atenție la situația actuală în care se află România, putem trage concluzia că dreapta nu va putea rezolva.
– În încheiere, domnule primar, cine credeți dumneavoastră că poate fi prezidențiabilul de pe partea stânga, care se poate impune la alegerile din anul 2024?
– PSD are oameni capabili, profesioniști desăvârșiți, atât la nivel local, cât și central, gata să ocupe funcții înalte în România. Sigur că există astfel de oameni și pentru ocuparea funcție de președinte, dar nu aș vrea să dau un nume în clipa de față. Sau, dacă tot m-ați întrebat, mă pot încumeta să spun de Alexandru Athanasiu, cel care ar putea fi un foarte bun președinte, capabil să stea de vorbă cu orice conducător de stat. A fost ministru al Muncii, un om plin de cultură, un om cu mult bun simț, fost președinte al PSDR, cel care a adus întreaga istorie a partidului în actualul PSD, pentru că, o recunoaștem sau nu, noi moștenim acea istorie cu care ar trebui să ne mândrim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.