Vineri, 6 martie a.c., la sediul ALRO Slatina, liderul Sindicatului „Aluministul”, Constantin (Edi) Popescu, a susţinut o conferinţă de presă în contextul condiţiilor economice naţionale şi internaţionale. Acesta trage un semnal de alarmă foarte important în legătură cu măsurile economice luate atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, care afectează şi producători precum ALRO Slatina. În lume, activitatea din sectoarele cheie ale industriei (construcții, transporturi, infrastructură, mașini și echipamente) s-a diminuat, Brexitul a avut un cuvânt negativ de spus, prețul aluminiului stabilit global la bursa de metale neferoase din Londra (LME) a pierdut, în medie 550 dolari pe tonă, iar o cauză a acestui lucru este şi epidemia mondială de coronavirus – Covid – 19.
Costurile mari cu energia și prețul redus al aluminiului la Bursa de la Londra sunt, de asemenea, principali factori care au trimis compania slătineană de la profit la un rezultat negativ cu pierderi foarte mari.
„ALRO Slatina cel mai mare producător de aluminiu din sud-estul Europei este la un pas de colaps. Solicităm organelor abilitate ale statului, Președinte, Guvern, Parlament, Senat să ia mĂsurile corecte și în timpul cel mai scurt în consonanță cu legile din România și UE pentru că altfel peste 20.000 de lucrători care depind de ALRO vor fi trimiși în șomaj și implicit ei și familiile lor vor fi împinse către sărăcie. Să nu uităm că taxele și impozitele plătite de ALRO influențează bugetul local care va fi diminuat semnificativ prin închiderea întreprinderi. Să nu uitați că suntem 20.000 din cei aproape 4 milioane de lucrători din sistemul privat care prin taxele și impozitele care ni se rețin din salariu susținem sistemul de pensii, sănătate, șomaj etc Oare câte întreprinderi mai trebuie să dispară din peisajul industriei românești pentru a face pe plac celor care doresc ca România să fie o țară de consumatori și nu de producători?”, spune Constantin Popescu.
Compensarea costurilor certificatelor de emisii de CO2 incluse în prețul energiei este o măsură perfect legală, fiind implementată la nivelul Uniunii Europene încă din 2012 prin decizia Comisiei Europene şi asigură păstrarea competitivităţii nu numai față de statele din afara UE, ci și față de celelalte state din UE cu industrie energo-intensivă.
„Această compensare a devenit critică în ultimii ani deoarece prețul unui certificat de emisie CO2 a crescut din 2017 până în prezent de la 5 Euro până la 25-29 Euro. Având în vedere că prețul pe piața de energie este dictat de prețul producĂtorilor de energie din cărbune, creșterea prețului certificatului de emisie a dus la creșterea prețului energiei în România în aceeași perioadă cu aprox. 20 Euro. Industria energo-intensivă nu poate suporta o asemenea creștere a prețului energiei fără să își piardă competitivitatea și în final să intre în faliment. Toate industriile energo-intensive din Romania acţionează pe piețe puternic concurentiale și nu pot transfera creŞterea de cost datorată creșterii prețului energiei fără să își piardă competitivitatea”, mai spune liderul sindical.
Acesta mai afirmă că ALRO trebuie să primească aceste compensații pentru anii 2018, 2019, 2020 (bani pe care ALRO i-a plătit în avans prin preţul energiei) aceste sume de bani se cuvin de drept lui ALRO și pot salva întreprinderea de la închidere și personalul angajat de la disponibilizări.
„Guvernul va trebui sa ia deciziile cele mai coerente și rapide. Considerăm că organele abilitate ale statului trebuie să răspundă prezent în timp util la problemele industriei românești pentru a evita să distrugă și bruma de industrie pe care o mai are. Nu uitați domnilor că demersurile pe care le faceți în a ajuta ALRO de fapt ajutați România și românii angajați aici. Să fim bine înțeleși, ceea ce urmează să primească ALRO de la UE nu reprezintă un ajutor de stat ci de fapt este o parte din banii deja plătiți de ALRO pentru a-și asigura energia necesară funcționări”, declară Popescu.
România, ca stat membru al Uniunii Europene, primește certificate de emisii CO2 cu titlu gratuit pe care le vinde pe bursa. Sumele astfel obținute se împart astfel: 50% la Fondul de Mediu; 29% la bugetul de stat; 6% se face venit la Fondul de Mediu pentru proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră stabilite; 15% se constituie Fond la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri pentru plata de compensații către unitățile industriale care sunt afectate de emisiile indirecte.
„Politica întreprinderii din care fac parte este să dezvolte locuri de muncă sigure și nu pot reproșa conducerii ALRO că nu are un program coerent și un business plan solid. Și dacă se întâmpla altceva eram primul care vă comunicam.
Solicităm următoarele: implicarea factorilor decizionali locali precum și a Instituției Prefectului ca reprezentant al Guvernului României la nivel teritorial, în demararea de măsuri concrete în a determina Guvernul României să restituie sumele de bani plătite de ALRO, aferente anilor 2018, 2019, 2020. Atragem atenția că în termen de 30 de zile, începând de astăzi, vom demara acțiuni de protest atât în teritoriu cât și în București, pentru a se intra într-o normalitate legală în acord cu principiile unui stat de drept.
Dacă situația o va impune, vom opri activitatea total în unitatea economică, cel puțin pentru a închide noi uzina și a nu fi închişi de interesele perfide ale unei politici economice deficitare.”, conchide liderul de sindicat.