Acasă Actualitate Brățara dacică de la Optași-Măgura intră într-un circuit muzeal național

Brățara dacică de la Optași-Măgura intră într-un circuit muzeal național

22

Brățara dacică de la Optași-Măgura intră într-un circuit muzeal național. Prima locație unde va fi expusă este Muzeul Județean Buzău, iar în data de 21 mai 2024 va avea loc prezentarea acesteia către public.

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați, având  o greutate totală de 107.98 grame.  Aceasta poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.

„Apariţia unei asemenea brăţări la Optaşi ne duce cu gândul la existenţa unui centru politic important, pentru că aceste brăţări reprezintă elemente foarte importante legate de istoria şi de organizarea politică a regatului dacic. Nu erau frecvente. Cele de aur sunt numărabile pe degetele mâinilor a două persoane şi cu atât mai mult, până în prezent, nu erau cunoscute în Muntenia, decât replici în argint”, prof. univ. dr. Ernest Oberlander – Târnoveanu, director al Muzeului Național de Istorie a României, numismat, arheolog și istoric.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.