Acasă Actualitate Certificatul „RAR Auto Pass” va putea fi emis de la 1 decembrie...

Certificatul „RAR Auto Pass” va putea fi emis de la 1 decembrie 2024

604

„RAR Auto Pass” va putea fi emis de la 1 decembrie 2024, și va putea fi prezentat cumpărătorului la vânzarea mașinii și se adresează mașinilor deja înmatriculate în țară. Acesta va conține informații despre istoricul kilometrajului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum și tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft). Certificatul va costa în jur de 50 de lei. Pentru a obține documentul, nu este nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR.

„Registrul Auto Românva emite de la 1 decembrie 2024, deținătorilor de autovehicule, certificatul „RAR Auto Pass”. Documentul va fi eliberat la vânzarea mașinii pentru a putea fi prezentat cumpărătorului, conform legii 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024, și se adresează mașinilor deja înmatriculate în România. RAR Auto Pass va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului dar și despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului. Certificatul RAR Auto Pass va costa în jur de 50 de lei. La sfârșitul lunii mai (2024) aplicația RAR AUTO PASS va fi gata din punct de vedere al platformei digitale (conform termenului legal) și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta, datele necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass. (service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producatorii de vehicule rutiere). Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minimum 6 luni. Prin urmare începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto Pass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției. În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum si tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft etc.,). În situația puțin probabilă în care, în momentul interogării aplicației nu este găsită nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare. Certificatul RAR Auto Pass va costa aproximativ 50 de lei. Pentru a obtine documentul, nu este nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR.
”RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca prin activitățile pe care le desfășoară, Registrul Auto Român să întărească ideea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță”
, se arată în comunicatul Directorului General al Registrului Auto Român, Mihai Alecu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.