Acasă Actualitate Emil Albotă: Susținător pentru modificarea şi completarea alin.(1) al art.29 din Legea...

Emil Albotă: Susținător pentru modificarea şi completarea alin.(1) al art.29 din Legea 255/2010

26

Deputatul Emil Albotă, este unul dintre susținătorii pentru modificarea şi completarea alin.(1) al art.29 din Legea 255/2010.
Articolul în cauză se referă la exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. Stadiul actual al acestei propuneri legislative se află la comisii.

„Legislația privind exproprierea se supune unor principii constituționale care statuează dreptul la proprietate, precum și scopul și modul în care persoanele fizice pot fi deposedate de bunurile lor: numai în vederea satisfacerii unui interes public și cu dreaptă și prealabilă despăgubire. În procesul de expropriere, prin Legea nr. 255/2010 se instituie restricția ca, după data afișării hotărârii privind cuantumul despăgubirii să nu se mai încheie acte juridice cu privire la intabulare sau terenurile care fac obiectul exproprierii. Respectivele acte sunt lovite de nulitate absolută. În practică, această prevedere de la art. 29 produce intârzieri nejustificate în derularea investițiilor, mai ales a acelora aflate în coordonarea administrației publice locale. Aceasta pentru că nu se pot face exproprieri în cazurile în care nu există planurile parcelare și unde titlurile de proprietate nu pot fi emise până la momentul stabilirii cuantumului despăgubirii. În contextul legislativ actual, soluția este doar calea justiției, dar procesele pot dura câțiva ani, perioadă în care investițiile sunt stopate. În scopul fluidizării procesului de expropriere și a realizării stricte a investițiilor de interes local, regional sau național, prin prezenta inițiativă legislativă se propune reglementarea unor cazuri specifice și punctuale prin introducerea unei excepții la alin. (1) de la art. 29 din Legea 255/2010, alineat care reglementează nulitatea actelor juridice care se încheie după data afișării hotărârii privind cuantumul despăgubirii. Prin această inițiativă legislativă se propune ca, prin excepție, Comisiile Județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor pot finaliza procesul de retrocedare a imobilelor situate în perimetrul coridoarelor de expropriere prin emiterea titlurilor de proprietate, a ordinelor prefectului, după caz, pentru aceste imobile în vederea finalizării procedurilor de expropriere pentru toți deținătorii acestor terenuri, așa cum sunt prevăzuți în anexa la hotărârea Guvenului sau, după caz, hotărârea autorității administrației publice locale sau județene, respectiv a Consiliului General al Municipiului București, potrivit legii. Propunerea va asigura și soluționarea situațiilor în care, în cazul unei investiții, îndeosebi în domeniul infrastructurilor, necesită pe parcurs reluarea procesului de expropriere pentru alte imobile sau terenuri aflate în perimetrul coridoarelor de expropriere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.