Acasă Politic Marius Iancu: „PSD își asumă reforma constituției, reorganizarea administrativă a româniei și...

Marius Iancu: „PSD își asumă reforma constituției, reorganizarea administrativă a româniei și modernizarea statului”

20

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea primei Constituții post-comuniste, deputatul Marius Iancu declară că PSD își asumă responsabilitatea de a propune o dezbatere despre o reformă constituțională.
„Experiența tristă a ultimelor două luni, când în plină pandemie, România nu a avut un Guvern, divizarea cetățenilor și sentimentul de ură care a cuprins țara, în ultimii ani, sunt doar câteva puncte de la care poate porni o amplă dezbatere națională.
O nouă Constituție ar însemna un nou pas spre modernizarea României, un stat cu instituții puternice care să își protejeze cetățenii și să le garanteze drepturile și libertățile.
Este nevoie de clarificarea atribuțiilor președintelui care trebuie sa fie un factor de consens, nu să producă tensiuni și scindări în societate.
Este necesară reglementarea moțiunii constructive de cenzură, pe model german – demiterea premierului să conducă automat la desemnarea unui alt prim-ministru.
De aceea, modificarea Constituției trebuie realizată din trei perspective:
– Tehnică – de exemplu, scoaterea cuvântului „telegrama” care a fost eliminat din limbajul instituțional de 10 ani;
– Politică – regionalizarea/ reorganizarea administrativ teritorială a României sau formarea Guvernului de către partidul care a câștigat cel mai mare număr de parlamentari, care să primească obligatoriu mandat de la Președinte,
– Inovativă – reglementarea rolului opoziției parlamentare sau protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor în fața evoluției inteligenței artificiale sau a statului în fața regimurilor comerciale și economice transfrontaliere.
De aceea, este nevoie de o dezbatere națională, cu implicarea tuturor- cetățeni, clasa politică, mediul academic, experți și societatea civilă.
Avem datoria să dăm țării o Constituție modernă care să pună bazele unui stat mai puternic cu cetățeni mai activi, mai responsabili, mai implicați în viața comunităților lor!”, scrie deputatul pe pagina sa de socializare.”, spune deputatul.

Articolul precedentSiminica Mirea: „Ne implicăm în vederea creșterii porcilor de către români, în propriile gospodării!”
Articolul următorEmil Albotă: „Intrarea la guvernare s-a făcut pe un val uriaș de așteptări și nevoi”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here